Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Όραμα και προοπτική στους Έλληνες για να κερδίσει ο λαός μας την αξιοπρέπεια που του ταιριάζει


Πόσο ωραία ξεκίνησε η πρώτη μέρα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκρότηση του τιμητικού προεδρείου από αγωνιστές που οι μισοί άθροιζαν δεκάδες χρόνια φυλακών και
εξορίας στα χρόνια από την εθνική αντίσταση και τον εμφύλιο μέχρι την αντίσταση στην εφτάχρονη δικτατορία.

Πόσο μεγάλη ώθηση για έναν διάλογο εποικοδομητικό προς όφελος της κοινωνίας και της πατρίδας μας έδωσε στους συνέδρους και στον κόσμο της Αριστεράς η ομιλία του πρώτου αριστερού πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Μια ομιλία με απολογισμό, στόχους και όραμα που μας θύμισαν την παραπομπή από την ομιλία του στη ΔΕΘ ότι σε 5 χρόνια κλείνουμε 200 χρόνια από την επανάσταση του 21, μια τεράστια στιγμή για τον ελληνισμό.

Ο συνδυασμός του πυρήνα της σκέψης του Αλέξη Τσίπρα με την παρουσία των αγωνιστών στο τιμητικό προεδρείο παραπέμπει ακριβώς στη δημιουργία του ΕΑΜ και τους αγώνες που έδωσε, αγώνες με ενωμένους σχεδόν όλους τους Έλληνες στις δύσκολες εκείνες εποχές. Το ΕΑΜ που έδωσε έμπνευση και ένωσε αριστερούς, κεντρώους και δεξιούς, δίνοντας καθαρό όραμα και προοπτική σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες.

Αυτό έκανε και η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς τον Γενάρη του 2015. Έδωσε όραμα και προοπτική στους Έλληνες, να τελειώνουμε με τα μνημόνια και να κερδίσει ο λαός μας την αξιοπρέπεια που του ταιριάζει.

Με τον συμβιβασμό και την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές, πιθανώς το όραμα να ξεθώριασε κάπως, όμως δεν παραδώσαμε τα σημαντικότερα όπλα μας, δεν παραδώσαμε ούτε την κυβέρνηση, ούτε την εμπιστοσύνη του λαού μας που εκφράστηκε και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ακόμη την προοπτική να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια.

Και θα τα καταφέρουμε, θα δώσουμε μάχες -όχι για να κρατήσουμε εμείς την κυβέρνηση και τις καρέκλες-, θα δώσουμε μάχες και θα νικήσουμε -όχι για να σωθεί και να επιβιώσει το κόμμα μας-, αλλά για να ζήσει ο λαός με πραγματική δημοκρατία και αξιοπρέπεια.

Γιατί εκεί ακριβώς, στην κοινωνία που περιμένει, αγωνιά και ελπίζει θα κριθούμε όλοι και για τα λόγια, αλλά κυρίως για τις πράξεις.

Να δώσουμε μάχες για την καθημερινότητα των ανθρώπων, μάχες για τη γραφειοκρατία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την ανεργία, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα νοσοκομεία…

Έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις που χωρίς δημοσιονομικό κόστος βελτιώνουν την καθημερινότητα και το επίπεδο διαβίωσης της κοινωνίας που υποφέρει, άλλες που ακουμπούν τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας -δικαιοσύνη, καταστολή, διοίκηση, γραφειοκρατία- και θα ήθελα να αναφέρω κάποιες ενδεικτικές σκέψεις που αφορούν την οικονομία.

Δεν μπορούμε να ανεβάσουμε τους μισθούς, αλλά δεν μας απαγορεύει κανένας να περάσουμε νόμο έτσι ώστε όλες οι εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ να είναι στο τιμολόγιο, που θα επιφέρει μείωση των τιμών κατά 20% για τους καταναλωτές. Ας σταματήσουν να θησαυρίζουν και να βγάζουν τα λεφτά σε εξωτικούς παραδείσους οι διάφοροι Μαρινόπουλοι.

Να νομοθετήσουμε για το όριο των πληρωμών όπως στη Γαλλία, και να προστατεύσουμε τους Έλληνες προμηθευτές από τα νύχια των μονοπωλίων, που πληρώνουν όποτε θέλουν εκμεταλλευόμενοι τη δύναμή τους.

Απαγόρευση τηλεφώνων και emails για εργασιακούς λόγους μετά το τέλος της εργασίας, να προστατεύσουμε τον προσωπικό χρόνο των εργαζομένων. Μέτρα έξυπνα με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, ταξικό πρόσημο και κανένα κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Λύσεις και ιδέες υπάρχουν για όσους δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν έναν άλλο διαφορετικό και ιδιότυπο θατσερικό TINA.

Λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις από αυτούς που έχουν αναλάβει ευθύνες, μα πάνω από όλα την αλήθεια. Η κοινωνία συγχωρεί αρκεί να γνωρίζει την αλήθεια.

Μέρος της κοινωνίας είναι και τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που τους έχουμε βάλει στη γωνία. Η συμπόρευση κόμματος και κυβέρνησης είναι μονόδρομος που οδηγεί μόνο μπροστά, όμως με συνεννόηση.

Τι κερδίσαμε από τον χειρισμό της υπόθεσης του Ελληνικού; Οι οργανώσεις χωρίς να γνωρίζουν τις προθέσεις της Κυβέρνησης να πηγαίνουν στη μια κατεύθυνση και η Κυβέρνηση σε άλλη;

Τι κερδίσαμε που αποδώσαμε τις παραλίες στη Γλυφάδα και στον Άλιμο χωρίς οι οργανώσεις και οι δημοτικές μας ομάδες να γνωρίζουν το παραμικρό;

Τι κερδίζουμε που δεν ζητάμε βοήθεια από τις Οργανώσεις για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, και λέμε μονότονα ότι δεν ελέγχουμε την εξουσία γιατί δεν έχουμε στελέχη; Ρώτησε κάποιος και δεν πήρε απάντηση και προτάσεις;

Δεν μπορεί η Αριστερά να ανέχεται αυταρχικές συμπεριφορές και εγωιστικές λειτουργίες. Ούτε το κόμμα θα γίνει κυβέρνηση ούτε η κυβέρνηση κόμμα, αλλά και κυβέρνηση χωρίς κόμμα δεν υπάρχει.

Τι μας εμποδίζει να ξηλώσουμε τον Καλλικράτη που έχει αφυδατώσει την τοπική αυτοδιοίκηση, έναν νόμο βαθιά αντιδημοκρατικό που όλοι συμφωνούμε ότι δεν διορθώνεται αλλά καταργείται;

Τι μας φρενάρει από αλλαγές χωρίς κόστος, έτσι ώστε οι οργανώσεις με περηφάνεια να ξαναβγούν στη γειτονιά, στα κινήματα και στην κοινωνία;

Να τα ξεκαθαρίσουμε τώρα αυτά τα θέματα για να μην βαράει ο καθένας το ζουρνά του, αλλά ενεργώντας οργανωμένα να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με τους αρνητικούς συσχετισμούς.

Το κόμμα, η Κυβέρνηση, το κράτος, τα κινήματα και κυρίως η κοινωνία είναι μια αλυσίδα που είναι τόσο δυνατή όσο είναι ο κάθε κρίκος, ένας κρίκος να σπάσει δεν υπάρχει αλυσίδα. Για την ώρα την κρατάμε στα χέρια μας και πρέπει να τη δυναμώσουμε διότι δεν μας επιτρέπεται να αποτύχουμε. Δεν μας επιτρέπετε να οδηγήσουμε την Αριστερά σε μονοπάτια που δεν θα ξανασηκώσει κεφάλι.

Είναι μεγάλη η ιστορική μας ευθύνη, μάς έλαχε αυτός ο ρόλος στην ιστορία και πρέπει να τον υπηρετήσουμε με πάθος και αποφασιστικότητα, είτε μείνουμε 2 μήνες, 2 χρόνια ή 40 χρόνια στην κυβέρνηση. Και θα τα καταφέρουμε αν στον πυρήνα της σκέψης και της δράσης μας είναι οι ανάγκες του λαού και αν ο λόγος μας έχει ως άξονα την αλήθεια.

Θα νικήσουμε, για να πάει η Ελλάδα με αποφασιστικότητα μόνο μπροστά, επαναφέροντας στον τόπο μας την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, την πρόοδο, την προοπτική, την ανάπτυξη, την προκοπή.

* Δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού-Αργυρούπολης
& συντονιστής της Ο.Μ. Ελληνικού του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου