Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Το θρίλερ «Με σειρά εξαφάνισης» προβάλλεται στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», Κυριακή 18 Μαρτίου

Με τo Νορβηγο-Σουηδικό θρίλερ «Με σειρά εξαφάνισης - In Order of Disappearance» του Χανς Πέτερ Μόλαντ συνεχίζονται για τον Μάρτιο οι προβολές της Ομάδας Κινηματογράφου του Χώρου Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις».
 
Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 8.00μμ, στον Πολυχώρο «Καλλίπολις» (Καλλιπόλεως 33, Ελληνικό), ο οποίος βρίσκεται
200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου και λειτουργεί καθημερινά από τις 6.00μμ.

Το πρόγραμμα του Μαρτίου περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Quentin Tarantino με 4 χαρακτηριστικές ταινίες που προβάλλονται διαδοχικά κάθε Τρίτη στις 8.30μμ, ενώ οι προβολές της Κυριακής -με εξαίρεση την 25η Μαρτίου- θα γίνονται στις 8.00μμ.


Η είσοδος είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση.


Λίγα λόγια για την ταινία από το moviesltd.gr:


Νορβηγο-Σουηδικό θρίλερ, 2014, έγχρωμη, 116΄, σε σκηνοθεσία Χανς Πέτερ Μόλαντ, με τους Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Μπρούνο Γκαντζ, Τομπίας Σάντελμαν, Κρίστοφερ Χίβτζου.


Το χιόνι βάφτηκε κόκκινο...


Στις χώρες του βορρά, εκεί που υπάρχει παντού χιόνι και σχεδόν ποτέ καυτός ήλιος, είναι ανεπτυγμένο και λειτουργικό ως έννοια και ως εφαρμογή το «κράτος πρόνοιας». Στο νότο δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο: εκεί βολεύονται (βολευόμαστε) με τον ήλιο! Μια από τις πολλές αλήθειες που λέγονται μεταξύ σοβαρού και αστείου σε τούτη την εξαιρετική, μελαγχολική, ματωμένη, υπαρξιακή κωμωδία.

Μια ταινία με ιδιαίτερο νορβηγικό χρώμα, χωρίς να απεμπολεί την παγκοσμιότητά της. Οι Νορβηγοί μαζεύουν από το χιόνι τα σκατά των κατοικιδίων τους, κάτι αδιανόητο σε σημείο χλευασμού για τους Βαλκάνιους Σέρβους! Στις φυλακές της Νορβηγίας όλοι είναι ευγενικοί, δεν γίνονται βιασμοί κι αν δουλέψεις ως φυλακισμένος σου κολλάνε κι ένσημα! Στη Νορβηγία οι δεξιοί είναι κοστουμαρισμένοι, με γραβάτες -όπως και οι γκάνγκστερ!- και το κόμμα της Αγροτιάς δίνει τον αγώνα τον καλό! Στη Νορβηγία κάποιος μπορεί ταυτόχρονα να είναι έμπορος κοκαΐνης, να είναι vegan, να αγαπάει την... τέχνη, να είναι ρατσιστής (όλο αναφέρεται στους Σέρβους ως Αλβανούς και τους Αλβανούς τους στολίζει με διάφορα κοσμητικά) και να είναι και μισογύνης - σε σημείο να δίνει γροθιά στην πρώην γυναίκα του! Να είστε σίγουροι: αυτή είναι μια ταινία που αξίζει να δείτε.


Επτά μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας έχει γυρίσει μέχρι τώρα ο Νορβηγός Hans Petter Moland. Στις τέσσερις από αυτές πρωταγωνιστεί ο Σουηδός Stellan Skarsgård. Ενδιαφέρον το δίδυμο, πολύ καλές οι ταινίες που έχουν γυρίσει μαζί και είναι ολοφάνερο πως τα χνώτα τους ταιριάζουν. Να σημειώσουμε εδώ πληροφοριακά πως η συγκεκριμένη ταινία έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Βερολίνου το 2014.


Η υπόθεση:


Ο Νιλς Ντίκμαν είναι ένας Σουηδός που ζει μαζί με τη γυναίκα του και τον ενήλικο γιο του σε μια μονίμως σκεπασμένη από χιόνι γωνιά της Νορβηγίας. Έχει μόλις ανακηρυχθεί «πολίτης της χρονιάς» για τον ζήλο με τον οποίο κάνει τη δουλειά του: οδηγεί ένα τεραστίων διαστάσεων κίτρινο εκχιονιστικό μηχάνημα διατηρώντας τους δρόμους καθαρούς και τα βουνά προσβάσιμα στo αφιλόξενο παγωμένο τοπίο, όπου μένει. Η ζωή του θα αλλάξει όταν ο γιος του βρίσκεται νεκρός.


«Overdose» ναρκωτικών αποφαίνεται η ιατροδικαστική εξέταση για το θάνατο του παιδιού του, ο Νιλς όμως δεν πείθεται. Κι όταν μαθαίνει από αξιόπιστη πηγή πως ο γιος του εντέλει δολοφονήθηκε, αποφασίζει να εκδικηθεί το θάνατό του.

Η απόφασή του αυτή θα τον φέρει αντιμέτωπο με συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά (κοκαΐνη κατά βάση). Οι ανταγωνιστές είναι δύο: μια συμμορία Νορβηγών με αρχηγό τον «Κόμη» και μια συμμορία Σέρβων με αρχηγό τον «Πάπα». Και τα πτώματα αυξάνονται συνεχώς σε αριθμό, με σειρά εξαφάνισης...


Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου