Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Για το «πράσινο τέλος» στην πλαστική σακούλα μιας χρήσης


Έγραψε κάποιο site την μαϊμουδιά ότι η ΑΑΔΕ επέβαλε ή αποπειράθηκε να επιβάλει πρόστιμο σε ψαρά στην Σκόπελο, γιατί δεν χρέωσε το τέλος και η ψευτοείδηση έκανε
το γύρο του διαδικτύου.

Δηλαδή ο ψαράς έκοβε αποδείξεις λιανικής πώλησης από ταμειακή; Την αναπαρήγαγαν και σοβαρά μέσα ενημέρωσης. Προφανώς η ανάγκη ταχύτητας για την πρωτιά έχει εξορίσει την λογική.

Του μέτρου επιβολής τέλους εξαιρούνται τα περίπτερα και το υπαίθριο εμπόριο, σύμφωνα με τον νόμο. Κάποιος είχε πεί ότι άγνοια νόμου, ειδικά για κάποιον που γραφει σε μέσα ενημέρωσης, δεν επιτρέπεται.

Επί της ουσίας τώρα:

1. Η χώρα μας και ΣΩΣΤΑ θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση πλαστικής σακούλας μιας χρήσης σε 90 τεμάχια τον χρόνο ανά κάτοικο το 2020 από 360 τεμάχια, που ήταν το 2017.

2. Η επιβολή του «πράσινου τέλους» δεν είναι υποχρεωτική για όλους. Όποιος θέλει να το αποφύγει, επιβάλλεται όλοι, μπορεί να πηγαίνει για ψώνια με την δική του τσάντα πολλαπλών χρήσεων.

3.
Η λεπτή πλαστική σακούλα μιας χρήσης, ειδικά η οξοδιασπώμενη, έχει μετατραπεί σε μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η σταδιακή μείωση της μέσω της χρέωσης του « πράσινου τέλους» μέχρι την πλήρη κατάργηση της είναι επιβεβλημένη.

Οι κουτοπονηριές για επιβολή νέων φόρων, ο «κακομοίρης ο φτωχός» κ.α. δεν βοηθούν.

Προστάτεψε το περιβάλλον.
Πάρε δική σου τσάντα πολλαπλών χρήσεων πηγαίνοντας για τις αγορές σου.


Και το "πράσινο τέλος" δεν θα χρεωθείς και το περιβάλλον θα προστατέψεις.


* συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου