Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Προβολή του ισπανικού θρίλερ «Ποιος κλέβει ποιον» στον Χώρο «Καλλίπολις», την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 7.00μμ


Το ισπανικό θρίλερ του Ντάνιελ Καλπαρσόνο «Ποιος κλέβει ποιον - Cien años de perdón» προβάλλει η Ομάδα Κινηματογράφου του Χώρου Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις».
 

Η προβολή θα γίνει την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 7.00μμ, στον Πολυχώρο «Καλλίπολις» (Καλλιπόλεως 33, Ελληνικό), ο οποίος βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.

Η είσοδος είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, για τις ανάγκες οικογενειών που έχουν πληγεί από την κρίση.


Η επόμενη εκδήλωση του «Καλλίπολις» -με προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού- θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Γλυφάδας (Άλσους 15), την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 7.00μμ με θέμα: «Δεκεμβριανά 1944 - Η Μάχη της Αθήνας» με ομιλητή τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη.

Δείτε στη συνέχεια το πρόγραμμα προβολών του Δεκεμβρίου:

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ισπανική ταινία (Θρίλερ 2016 - έγχρωμο - διάρκεια: 96') σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Καλπαρσόνο με τους: Λουίς Τοσάρ, Ροντρίχο Ντε λα Σέρνα, Ραούλ Αρελάδο.


Μια ομάδα ληστών εισβάλλει σε μια τράπεζα της Βαλένθια. Παίρνοντας τα χρήματα και το περιεχόμενο από πολλές θυρίδες, προσπαθούν να διαφύγουν από ένα υπόγειο τούνελ. Εκείνο όμως έχει πλημμυρίσει, κάτι που τους αναγκάζει να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην τράπεζα, ενώ οι πραγματικές προθέσεις τους αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται.


Περισσότερα για την ταινία από το cinefreaks.gr:


Μια βροχερή μέρα επτά άνδρες με μάσκες στα πρόσωπα και όπλα μπαίνουν στο κεντρικό κατάστημα μιας τράπεζας στη Βαλένθια. Αυτό που αρχικά φαινόταν μια ληστεία απλή και εύκολη γρήγορα περιπλέκεται και τίποτα δεν πάει σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. Φυσικά, οι εξελίξεις προκαλούν τριβές και έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο αρχηγών της ομάδας και η κατάσταση θα περιπλεχθεί ακόμα περισσότερο όταν η διευθύντρια της τράπεζας αποκαλύψει ένα µυστικό κρυµµένο σε ένα από τα χρηµατοκιβώτια.


Υπάρχει ένα ισπανικό ρητό που λέει «Κλέφτης που κλέβει κλέφτη, έχει 100 χρόνια συγχώρεσης» (Ladrón que roba a ladrón, tiene cien años de perdón) και αυτό φαίνεται πως είναι ο κεντρικός άξονας της ταινίας.


Ο Daniel Calparsoro στήνει αρχικά ένα αστυνομικό θρίλερ στο οποίο στη συνέχεια εντάσσει και στοιχεία πολιτικά. Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν, όλοι κρύβουν αλήθειες και στοιχεία και ουδείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος είναι κλέφτης.


Βέβαια το πολιτικό και αστυνομικό θρίλερ μπλέκονται λίγο μεταξύ τους με αποτέλεσμα να χάνονται κάπως οι ισορροπίες και να μη μπορεί να αναπτυχθεί καμία από τις δυο κατευθύνσεις.


Παρόλα αυτά δημιουργείται μια κατάλληλη ατμόσφαιρα για το είδος χάρις στην διάταξη του χώρου δράσης αλλά και στην χρωματική παλέτα που επιλέγεται για την εικόνα. Επιπλέον, άκρως κατάλληλη είναι και επιλογή των μασκών για τους κλέφτες. Δίνει στη δυνατότητα στους ηθοποιούς να «παίξουν» και όχι απλά να ακούγεται μια μπουκωμένη φωνή από το βάθος, όπως συμβαίνει σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις.


Στις αδυναμίες της ταινίας θα μπορούσε να προστεθεί και η συχνή παραμέληση των χαρακτήρων παρόλο που το σενάριο είναι καλοδουλεμένο. Ανάμεσα στους κλέφτες της τράπεζας συναντάμε διάφορες προσωπικότητες. Τον αρχηγό, τον έμπειρο, τον αστείο, τον υποψιασμένο. Αρκετές όμως φορές αυτοί ξεχνιούνται και αφήνονται στο φόντο. Επίσης οι «έξω» από την τράπεζα μπαίνουν κάπως βία μέσα στην ιστορία.


Στο καστ βλέπουμε μερικά από τα αγαπημένα ονόματα του ισπανικού σινεμά όπως ο Luis Tosar (Gallego/Ισπανός) και ο Rodrigo De la Serna (Uruguano/Ουρουγουανός), και όπως πάντα δεν απογοητεύουν με τις ερμηνείες τους.


Το «Cien años de perdón» μπορεί να μην είναι μια πρωτότυπη ταινία αλλά επιθυμεί αν μιλήσει για κάτι περισσότερο. Η Ισπανία ταλαιπωρείται από οικονομική κρίση και αλλά και πολιτική, με σοβαρά σκάνδαλα και υψηλά ποσοστά διαφθοράς. Αυτό διαχέεται μέσα από την ταινία επιλέγοντας χαρακτήρες όπως η νεαρή κοπέλα που δεν έχει να πληρώσει τα χρέη της, το μεγαλοστέλεχος που απολύεται, η εμπλοκή αξιωματικών του στρατού.


Το «Ποιος κλέβει ποιον» παρακολουθείται ευχάριστα και αποτελεί μια προσεγμένη περιπέτεια η οποία μιλάει ισπανικά και είναι περισσότερο από αντάξια από τις αντίστοιχες αμερικάνικες του είδους.


Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου