Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

"Τρέξε, Λόλα, τρέξε" από την ΚΙ.Λ.ΕΛΛ.ΑΡ (Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης), την Παρασκευή 7 Ιουλίου

Με τη γερμανική αστυνομική ταινία "Τρέξε, Λόλα, τρέξε - Lola Rennt" του Tom Tykwer συνεχίζει το πρόγραμμα των θερινών προβολών 2017 η Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης (ΚΙ.Λ.ΕΛΛ.ΑΡ.), την Παρασκευή 7 Ιουλίου στις 11.00μμ.

Το φετινό πρόγραμμα - αφιέρωμα στον γαλλικό και γερμανικό κινηματογράφο φιλοξενείται στον Παραδοσιακό Θερινό Κινηματογράφο
ΑΛΟΜΑ, Μαρίνου Γερουλάνου 103 και Πόντου 39, ο οποίος έχει πρόσφατα ανακαινιστεί και εκσυγχρονιστεί, ώστε να προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες στους θεατές.

Λίγα λόγια για την ταινία από το cine.gr:

Ανεξάρτητη περιπέτεια γερμανικής παραγωγής του 1998 με μπαράζ διακρίσεων σε φεστιβάλ και αφετηρία για την ανερχόμενη ταλαντούχα Franka Potente.

Καταιγιστικός ο ρυθμός της ταινίας, υπό ανάλογη upbeat techno συνήθως μουσική υπόκρουση, περιγράφει την αγωνιώδη προσπάθεια της πρωταγωνίστριας να βρει τα χαμένα 100.000 μάρκα που χρωστά ο φίλος της σε μαφιόζο μέσα σε είκοσι λεπτά που την οδηγεί στον τραπεζίτη πατέρα της και μετά σε ληστεία σούπερ μάρκετ.


Πολύ τρέξιμο για τη Λόλα, αλλά ακόμη πιο πολύ ενδιαφέρον για τη μοντέρνα και πρωτότυπη σκηνοθετική προσέγγιση του Tom Tykwer και το έξυπνο μοντάζ που κρατάει το θεατή στην τσίτα μέχρι το τέλος. Από τις ελπιδοφόρες για την εποχή της προσπάθειες του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Σκηνοθεσία: Tom Tykwer
με τους με τους: Franka Potente, Moritz Bleibtreu


Παίζοντας τις προάλλες ένα ανόητο -μα διασκεδαστικό- σινεπαιχνίδι με μια φευγάτη παρέα εν ώρα φραπεδοκατάνυξης, αναζητούσαμε αντιστοιχίες μεταξύ αυτοκινήτων και κινηματογραφικών ταινιών. Η απόλυτη ομοφωνία σε πρώτη και τελευταία θέση. Και δεν είχαν άδικο: Αν Yugo με νοθευμένη βενζίνη κυκλοφορεί το Βλέμμα του Οδυσσέα, η ταινία του Tom Tykwer βάζει τη Λόλα της πίσω από το βολάν μιας Lamborghini με πειραγμένα φρένα.

Στα πιο σπιντάτα 80 λεπτά φιλμικής διάρκειας που έχουν εκτροχιαστεί ποτέ στο πανί, η Franka Potente ξεποδαριάζεται στο τρέξιμο σε αναζήτηση 100 χιλιάδων μάρκων που θα σώσουν το τομάρι του αγοριού της (Moritz Bleibtreu) από τα χέρια του υποκόσμου. Και ο Tykwer δεν θα την αφήσει έρμαιο μιας στείρας απεικόνισης:

Εξαντλώντας τη φαντασία στα άκρα, σκηνές καρτούν, flash forward στις ζωές τυχαίων περαστικών, κάμερες χειρός, εναέρια πλάνα, ταχύτατα traveling στους δρόμους του Βερολίνου εναλλάσσονται με δεξιοτεχνία υπό τους αγχωτικούς techno ήχους του soundtrack, σε ένα φιλμικό παιχνίδι που δεν γνωρίζει όρια: Στο μισάωρο τα πάντα έχουν τελειώσει, μα οι ανυπότακτοι κινηματογραφικοί κανόνες επιτρέπουν κάθε είδους εικονική μαγεία:

Δανειζόμενος το τηλεκοντρόλ του Michael Haneke από τα Παράξενα Παιχνίδια, γυρίζει το χρόνο πίσω στην αρχή επιτρέποντας στην ηρωίδα του να καθυστερήσει μερικά δευτερόλεπτα. Και όλα αλλάζουν. Σε ένα παιχνίδι συσχετισμών ανάμεσα στο χρόνο και την επίδραση στο τυχαίο της ζωής, η πλοκή και τα δεδομένα αλλάζουν καθώς το υλικό σύμπαν διατηρείται αναλλοίωτο.


Και ως θεατές ερχόμαστε ασυναίσθητα στη θέση της Λόλας, ανάμεσα σε απορίες που ξεκινούν με ένα «Τι θα γινόταν αν…» και έχουν κάτω από το φακό του μικροσκοπίου τους σημαντικές αποφάσεις και γεγονότα της δικής μας ζωής. Όλ’ αυτά όμως μετά την προβολή. Γιατί ως το τέλος της, οι φρενήρεις ρυθμοί και οι πρωτότυπες εμπνεύσεις παρασύρουν στον ίλιγγό τους κάθε νοητική διεργασία, πλάι πλάι με τη Λόλα που τρέχει… Και τρέχει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου