Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και ΣΕΓΑΣ για την προαγωγή του μαζικού αθλητισμού (video)

Η ενίσχυση του κλασικού αθλητισμού, η προώθηση των πολιτικών συμμετοχής στον μαζικό αθλητισμό και η περαιτέρω ανάδειξη της Αττικής ως αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού είναι, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου με τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Βασίλη Σεβαστή.

Την πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να συμβάλλει στην υπέρβαση των δυσκολιών που σχετίζονται με χρόνιες παθογένειες και αδράνειες, προκειμένου να γίνει δυνατή η χρηματοδότηση και η διαχείριση της λειτουργίας του Κλειστού Γυμναστηρίου Παιανίας, διατύπωσε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο με την ευκαιρία της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, Περιφέρεια Αττικής και ΣΕΓΑΣ θέτουν ως κοινό τους στόχο τη στήριξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αθλητικών δράσεων μαζικής συμμετοχής και τουριστικής ανάπτυξης, οι οποίες προάγουν την υγεία ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας, και ιδιαίτερα των παιδιών, και συμβάλλουν στην ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού. Στο ίδιο πλαίσιο, τα δύο μέρη δίνουν έμφαση στη βέλτιστη αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Στη Συνέντευξη Τύπου η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου επισήμανε: «Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΣΕΓΑΣ έχουμε κάνει την επιλογή μας. Μια τριπλή επιλογή που αφορά: στην ενίσχυση του κλασικού αθλητισμού, στην προώθηση των πολιτικών συμμετοχής στον μαζικό αθλητισμό και στην περαιτέρω ανάδειξη της Αττικής ως αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού».

Βασικά σημεία της παρέμβασης της Περιφερειάρχη:

• Σήμερα, για να μιλήσω με όρους στίβου και αγώνων δρόμου, βρισκόμαστε στην αφετηρία. Δίνουμε, ως αφέτες, την εκκίνηση. Η υλοποίηση, ο τερματισμός, επαφίεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε όλα τα επίπεδα. Είμαι πεπεισμένη, ότι όλοι μας θα δώσουμε τον «αγώνα τον καλό» και θα είμαστε όλοι νικητές στο τέλος του αγώνα. Ενός αγώνα για τον κλασικό αθλητισμό, για τον μαζικό αθλητισμό – για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.


• Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τον ΣΕΓΑΣ. Μια συνεργασία, η οποία συμβάλλει στην προώθηση ενός μοντέλου ανάπτυξης το οποίο στηρίζεται στη σύνδεση αθλητισμού και τουρισμού, δύο από τα πιο ισχυρά χαρτιά της Αττικής.

• Και το επιχειρούμε αυτό, μέσα από μια συνέργεια με τον εμβληματικό φορέα του κλασικού αθλητισμού, με στόχο τη στήριξη και τη διάδοση του μαζικού αθλητισμού. Μια συνέργεια ποιοτική και στοχευμένη, την οποία δεν αναπτύσσουμε σήμερα με τον ΣΕΓΑΣ αλλά την καλλιεργούμε, με σύστημα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, εδώ και 2.5 χρόνια, με απτά αποτελέσματα.

• Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναβαθμίσει την ποιότητα της συνεργασίας δύο φορέων, που εκ της θεσμικής τους θέσεως, καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο στην εδραίωση του κλασικού αθλητισμού όσο και στη διάδοση του μαζικού αθλητισμού.

• Πλέον αυτή η ποιοτικά αναβαθμισμένη σχέση στοχεύει να λειτουργήσει καταλυτικά για την ανάδειξη της Αττικής ως αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού.

• Αυτός ο στόχος, αυτή η πρόκληση θα μπορούσα να πω, σχεδιάζεται ακριβώς μέσα από πολλούς άξονες κοινών πρωτοβουλιών και κοινών ενεργειών.

• Η εμβληματικότερη ίσως από αυτές, είναι η επιλογή της Αττικής να στηρίξει τις ετήσιες διεθνείς εκδηλώσεις του ΣΕΓΑΣ και της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS), και συγκεκριμένα, του Συμποσίου της AIMS και των Βραβεύσεων των Καλυτέρων Μαραθωνοδρόμων του Κόσμου, οι οποίες λαμβάνουν μέρος παράλληλα με τον Μαραθώνιο Αθήνας. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που στοχεύει στην ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο της Αθήνας, της Αττικής, της Ελλάδας, της γενέτειρας του Μαραθωνίου, στο διεθνές γίγνεσθαι του κλασικού αθλητισμού. Χώρων που ξεχωρίζουν σε επίπεδο αθλητικών, πολιτιστικών και τουριστικών γεγονότων. Είναι μια επιλογή που αποτυπώνει παράλληλα την επιδίωξη της σύζευξης αθλητισμού και τουρισμού με έναν άρρηκτο όσο και μοναδικό, στην αποτελεσματικότητά του, τρόπο.

• Στοχεύουμε να στηρίξουμε αυτή την κοινή στρατηγική επιλογή, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα ταυτίσουν ένα παγκόσμιας σημασίας γεγονός με το κορυφαίο γεγονός του Μαραθωνίου. Μια κορυφαία επιλογή για ένα κορυφαίο γεγονός.

• Στοχεύουμε παράλληλα στο μέλλον: στην ανάπτυξη των αθλημάτων του στίβου για τις νέες γενιές, για τα παιδιά της Αττικής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος τόνισε:

«Η διευρυμένη συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και ΣΕΓΑΣ στηρίζεται στην κοινή μας αντίληψη ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο κοινωνικό αγαθό και διαβατήριο για καλύτερη υγεία και ζωή, αλλά και ένα ισχυρό όχημα προβολής της Αττικής σε ολόκληρο τον κόσμο και ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού.

Πρόκειται για συνεργασία που θα υλοποιηθεί πλήρως σε όλους της τους άξονες, προς όφελος κυρίως της νεολαίας της Αττικής και ακριβώς για αυτό θέλω να ευχαριστήσω την κ. Δούρου και τους συνεργάτες της, στην Περιφέρεια Αττικής τόσο για την μέχρι σήμερα συνεργασία μας, όσο και για τα πολύ περισσότερα που θα κάνουμε μαζί στα χρόνια που έρχονται».

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε και σε ορισμένα από τα προγράμματα που θα τρέξουν στο πλαίσιο της συνεργασίας. «Το πρόγραμμα Kids athletics θα διεξαχθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Πεδίο του Άρεως σε ένα κεντρικό σημείο και θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν πολλά παιδιά Δημοτικών σχολείων. Παράλληλα από την Άνοιξη του 2018 θα εφαρμοστεί σε δέκα στάδια της Αττικής το πρόγραμμα «Γνωρίστε το στίβο», στο οποίο οι μαθητές Γυμνασίων θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στο στίβο και παράλληλα οι προπονητές μας να εντοπίσουν ταλέντα», είπε.

Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο Συνεργασίας

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θέτει τις αρχές για στενότερη συνεργασία μεταξύ της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Περιφέρειας Αττικής και της αρχαιότερης Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας που κλείνει φέτος 120 χρόνια ζωής, του ΣΕΓΑΣ, με στόχο:

• Την ανάπτυξη υποδομών και εγκαταστάσεων του στίβου, σε συνεργασία με φορείς που μπορούν να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και την καθιέρωση αναπτυξιακών προγραμμάτων εκμάθησης όλων των στιβικών αγωνισμάτων στην ευρύτερη κοινωνία και ιδίως τα παιδιά.

• Την προώθηση της Περιφέρειας Αττικής ως τουριστικού προορισμού πολλαπλών διαφορετικών τουριστικών εμπειριών (city breaks, συνεδριακός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, κ.λπ.).

• Την ανάπτυξη συνεργειών της Περιφέρειας Αττικής και του ΣΕΓΑΣ και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με γνώμονα την ενδυνάμωση της προώθησης της Αττικής ως αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο φορείς εξειδικεύουν περαιτέρω το πλαίσιο συνεργασίας τους, μεταξύ άλλων, στους παρακάτω άξονες:

• Τη συνεργασία για τη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων ανοικτού και κλειστού στίβου με στόχο την πλήρη αξιοποίησή τους για την ενίσχυση τόσο του αναπτυξιακού, σχολικού και σωματειακού αθλητισμού στην Αττική, όσο και την υποστήριξη ταλέντων και αθλητών των εθνικών ομάδων στίβου.

• Την ανάπτυξη ενός προγράμματος προώθησης κλασικού αθλητισμού και ανίχνευσης ταλέντων στα σχολεία και σωματεία, με σύνθημα «Οι μαθητές συναντούν το στίβο», το οποίο θα συντονίζει και θα υλοποιεί ο ΣΕΓΑΣ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

• Τη διοργάνωση του προγράμματος της IAAF “Kids’ Athletics” στον χώρο του Πεδίου του Άρεως, με σκοπό την επαφή και γνωριμία παιδιών - μαθητών δημοτικών σχολείων με το στίβο.

• Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής, κάθε Νοέμβριο, ως συνδιοργανωτή του ΣΕΓΑΣ στη διοργάνωση τόσο του μεγαλύτερου διεθνούς ετήσιου αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού γεγονότος στη χώρα μας, του Αυθεντικού Μαραθωνίου, όσο και των ετήσιων διεθνών εκδηλώσεων του ΣΕΓΑΣ και της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS), και συγκεκριμένα, του Συμποσίου της AIMS και των Βραβεύσεων των Καλυτέρων Μαραθωνοδρόμων του Κόσμου, οι οποίες λαμβάνουν μέρος παράλληλα με τον Μαραθώνιο Αθήνας, καθώς και -κάθε Μάρτιο- στη διοργάνωση του ραγδαίως αναπτυσσόμενου Ημιμαραθωνίου Αθήνας που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων.

• Τη συνεργασία για την υποβολή φακέλου ένταξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου (Μαραθωνίου Αθήνας) στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

• Την από κοινού κατάρτιση ενός προγράμματος προωθητικών και αθλητικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, δρώμενων, κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις λεπτομέρειες υλοποίησης των οποίων θα επεξεργάζεται ομάδα εργασίας, η οποία θα συσταθεί για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.

• Την υλοποίηση προγραμμάτων ειδικότερου ενδιαφέροντος με γνώμονα την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού, του στίβου, του αθλητικού τουρισμού, με την καθιέρωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με υψηλή ποιοτική αθλητική και πολιτιστική αξία που θα διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην Περιφέρεια Αττικής.


Δείτε το video από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου:


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου