Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Βουλιαγμένη: Ηχηρό “όχι” στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο

του Γιώργου Λαουτάρη *


Με τις σοβαρές επιφυλάξεις της τοπικής κοινωνίας απέναντι στα σχέδια μεγάλων έργων στη Βουλιαγμένη ήρθε αντιμέτωπος ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κατά τις εκδηλώσεις διαβούλευσης για δύο τεχνικές μελέτες.

Ήταν ανοιχτές εκδηλώσεις που η δημοτική διοίκηση διοργάνωσε χωρίς να έχει ανάλογη υποχρέωση (η συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης θα γίνει άλλη στιγμή) και έδωσαν τη δυνατότητα σε ενεργούς πολίτες και επαγγελματίες να καταθέσουν την άποψή τους για τις δημοσιευθείσες τεχνικές μελέτες που αν εγκριθούν από τα δημοτικά όργανα και ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, θα οδηγήσουν σε σημαντικά έργα.

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 μεταξύ άλλων συζητήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η μελέτη ανάπλασης της πλατείας Νυμφών (η κεντρική πλατεία Βουλιαγμένης) και η μελέτη κατασκευής νέου κτηρίου που θα φιλοξενήσει το Νηπιαγωγείο Βουλιαγμένης και τον νέο δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό της Βουλιαγμένης.


“Η πλατεία ήταν γεμάτη”

Για την πλατεία της Βουλιαγμένης οι μελετητές και ο δήμαρχος, που συντόνιζε τη συζήτηση και απαντούσε σε σχέση με τη φιλοσοφία των προτεινόμενων παρεμβάσεων, δέχτηκαν πλήθος αρνητικών παρατηρήσεων από κατοίκους και επαγγελματίες που είχαν συγκεντρωθεί.

Οι Βουλιαγμενιώτες παραπονέθηκαν που φεύγει το χώμα από την πλατεία, τόνισαν ότι αντίθετα με τη γνώμη των μελετητών, σήμερα η πλατεία χρησιμοποιείται κατά κόρον από τη νεολαία της πόλης, ότι το λευκό χρώμα των σκληρών δαπέδων θα φέρει θάμβωση και ότι αλλάζει τη φυσιογνωμία της περιοχής και ότι ο υπερτοπικός χαρακτήρας της πλατείας, όπως δηλώνουν ως στόχο τους οι μελετητές είναι κάτι μη επιθυμητό.

Κατατέθηκαν ακόμη αρνητικά σχόλια για την επιλογή των υλικών, αλλά και για την επιλογή της διοίκησης να τροποποιήσει την είσοδο της Βουλιαγμένης, μονοδρομώντας την οδό Ερμού. Αρκετοί επαγγελματίες που πήραν το λόγο διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη μέριμνας ως προς τη στάθμευση των οχημάτων.

Τόσο οι μελετητές όσο και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έδειξαν να λαμβάνουν το …μήνυμα και υποσχέθηκαν ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα χρώματα των επιφανειών και τα υλικά θα γίνουν τροποποιήσεις. Οι αρχιτέκτονες τόνισαν επανειλημμένα ότι το πράσινο της πλατείας δεν μειώνεται, απλώς αναδιατάσσεται.


Έρχεται και …πεζογέφυρα

Ωστόσο, ο “λαγός” που έκρυβε στο καπέλο του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν ήταν άλλος από την προμελέτη για κατασκευή πεζογέφυρας στο κέντρο της Βουλιαγμένης η οποία θα συνδέει το πάρκινγκ της πλαζ με την πλατεία, στο ύψος του μνημείου.

Ο Δήμαρχος παρουσίασε κάποιες πρώτες εικόνες που φιλοτεχνήθηκαν από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ένζο Σιβιέρο, το “αντίπαλο δέος του Καλατράβα”, όπως τον χαρακτήρισε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Επρόκειτο για μια κρεμαστή γέφυρα, αναρτημένη από ένα τόξο, το οποίο θα είναι κατά τον Δήμαρχο το νέο τοπόσημο της Βουλιαγμένης.

Κατά τον ίδιο, η ανάπλαση της πλατείας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία με την κατασκευή της πεζογέφυρας που λύνει (χωρίς να εξηγεί πώς) και το πρόβλημα της στάθμευσης. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στη φάση της προμελέτης και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεσμεύτηκε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η τεχνική μελέτη όταν αυτή είναι έτοιμη.


Ενστάσεις για το Νηπιαγωγείο

Σοβαρότερες ενστάσεις συνάντησε η Δημοτική Αρχή στο σχέδιο κατασκευής βρεφονηπιακού σταθμού και νέου νηπιαγωγείου στη θέση του σημερινού, που θα κατεδαφιστεί. Τόσο οι μελετητές όσο και ο Δήμαρχος παραδέχτηκαν ότι κατά τη σύνταξη της μελέτης συνάντησαν ανυπέρβλητα εμπόδια που τους εξανάγκασαν σε μια σειρά επιλογών ως προς την επιλογή της θέσης του νέου κτηρίου, ως προς την επιλογή της κατεδάφισης του υφιστάμενου κ.ο.κ.

Κατά τον δήμαρχο, η ανάγκη ίδρυσης παιδικού σταθμού στη Βουλιαγμένη ήταν στόχος υπέρετερος της διατήρησης του όμορφου σπιτιού που στεγάζει το σημερινό νηπιαγωγείο και το οποίο θεωρείται ένα από τα τελευταία οικήματα που θυμίζουν την παλιά Βουλιαγμένη.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν αρχιτέκτονες που τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία της σημερινής οικίας, αλλά και κάτοικοι που εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τον όγκο και τη λειτουργία του νέου κτηρίου. Μίλησε ακόμη νηπιαγωγός του σχολείου, τονίζοντας κάποιες άστοχες επιλογές των μελετητών, ενώ το νόημα που βγήκε από τη διαβούλευση ήταν η αγάπη της τοπικής κοινωνίας για την υφιστάμενη οικία.

Τελικώς ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι μελετώνται πρώτα άλλες λύσεις για την ίδρυση και στέγαση του δημοτικού σταθμού της Βουλιαγμένης και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο έργο, λόγω και δυσκολιών στη χρηματοδότησή του δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός της παρούσας δημοτικής θητείας.


Φέτος ο αγωγός ομβρίων

Βγήκε πάντως και μια καλή είδηση για τη Βουλιαγμένη κι αυτή δεν είναι άλλη από την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να εντάξει την κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων της πόλης στο πρόγραμμα των εκτελεστέων έργων της για τη φετινή χρονιά.

Σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αναμένεται και η τυπική έγκριση της απόφασης που έχει λάβει η διοίκηση της Περιφέρειας και η οποία για πρώτη φορά υπονοήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, κατά τη εκδήλωση απολογισμού που είχε κάνει τον Φεβρουάριο ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

“Δεν θα αφήσουμε τη Βουλιαγμένη χωρίς αντιπλημμυρικά έργα”, είχε πει τότε ο αντιπεριφερειάρχης, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει πολλά έργα του Δήμου, επειδή η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης φρόντισε έγκαιρα να συντάξει και να υποβάλει ώριμες τεχνικές μελέτες.

Ο αγωγός ομβρίων της Βουλιαγμένης είναι ένα έργο “μαμούθ”, προϋπολογιζόμενου κόστους 9 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην πόλη, γεγονός άλλωστε που είναι οφθαλμοφανές κάθε φορά που μια σύντομη μπόρα οδηγεί τους δρόμους σε παράλυση.

* δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 17 Ιουνίου 2017

3vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου