Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Η ταινία «Qadir: Ένας Αφγανός Οδυσσέας» προβάλλεται στο πρ. Κάμπινγκ Βούλας, την Παρασκευή 12 Μαΐου στις 9.00μμ

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ της Αννέτας Παπαθανασίου «Qadir: Ένας Αφγανός Οδυσσέας» (2008, 119'), θα προβληθεί την Παρασκευή 12 Μαΐου στις 9.00μμ στο Αυτοδιαχειριζόμενο πρώην Κάμπινγκ Βούλας.

Η προβολή γίνεται στο κτήριο της πύλης εισόδου των πεζών και η είσοδος είναι δωρεάν.
Προσοχή στη νέα ώρα των προβολών: 9.00μμ.


Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου


Λίγα λόγια για την ταινία από το myfilm.gr:

Επιστροφή στην πατρίδα. Το οδοιπορικό του Καντίρ, ενός Αφγανού πρόσφυγα, που διέφυγε στην Ελλάδα εξαιτίας των Ταλιμπάν.

Άφησε πίσω την οικογένειά του, τα αδέρφια του, τους γονείς του, τους φίλους του. Περπάτησε χιλιάδες χιλιόμετρα. Διέσχισε τέσσερις χώρες με τα πόδια μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα, όπου ζει σήμερα.

Όταν μετά από εννέα χρόνια επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για να βρει την οικογένειά του έχει ανάμικτα συναισθήματα, αγωνία, χαρά και φόβο. Η χώρα είναι διαλυμένη και προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί. Οι Ταλιμπάν, το προηγούμενο καθεστώς της χώρας, παρά την ανατροπή τους παραμένουν ενεργοί, οργανώνοντας συχνά επιθέσεις αυτοκτονίας.


Η φτώχεια και η ανασφάλεια, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης, εξακολουθεί να υπάρχει στο Αφγανιστάν και δημιουργεί ερωτηματικά στον Καντίρ. Θα παραμείνει στην πατρίδα του, όταν βρει την οικογένειά του, ή θα γυρίσει πίσω στην Ελλάδα; Ο Καντίρ διχάζεται ανάμεσα στους δύο κόσμους, Ανατολή και Δύση.

Στην ταινία αποτυπώνεται το αρχέτυπο της επιστροφής στην πατρίδα μέσα από την ιστορία ενός νέου Αφγανού πρόσφυγα.

Το ντοκιμαντέρ, παραγωγή της Cinegram, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, της ΕΡΤ ΑΕ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Al Jazeera English.

Η ταινία «Καντίρ, ένας Αφγανός Οδυσσέας» προβλήθηκε στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2008 και στο Διεθνές Φεστιβάλ Roma Fiction 2008, όπου απέσπασε και το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου