Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

«Σε αναβρασμό» ο εμπορικός κόσμος για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Πανελλαδικό χαρακτήρα θα έχει η απεργία που έχουν προκηρύξει η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), ενάντια στη
λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 7 Μαΐου στις 11.00πμ, στην αρχή της Ερμού (Σύνταγμα), καλεί όλος ο εμπορικός κόσμος.


Σε ανακοίνωσή τους οι εμποροϋπάλληλοι, υπογράμμισαν ότι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαρτίου και έδωσαν ραντεβού στις 11 το πρωί στην αρχή της Ερμού, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νόμο που προβλέπει άνοιγμα των καταστημάτων 30 Κυριακές το χρόνο.


Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζονται και τοπικές απεργιακές συγκεντρώσεις από Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Εργατικά Κέντρα. Επιπλέον, το εργασιακό σχήμα Reworkers, κάλεσε όλους τους νέους εργαζόμενους στις 10:30 το πρωί στην Ερμού, καθώς όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του «τις Κυριακές δεν εργαζόμαστε, δεν ψωνίζουμε. Διεκδικούμε τη ζωή. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρέπεια».

Όπως αποφάσισαν χθες βιοτέχνες, έμποροι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, για κάθε Κυριακή που θα θεσμοθετεί η κυβέρνηση, θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μια Κυριακή από τις ήδη οκτώ θεσμοθετημένες.

Μάλιστα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προτίθενται να προσφύγουν εκ νέου μικρομεσαίοι και έμποροι σε περίπτωση που η κυβέρνηση νομοθετήσει την κυριακάτικη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, οι οποίοι επισήμαναν, ότι η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, με τους δανειστές να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls. Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία θεωρεί βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα επιφέρει περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος, τόνισε ότι διαφωνεί ρητά με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 εβδομάδες του χρόνου και θεωρεί επαρκές το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Εκπρόσωπος της Lidl Hellas δήλωσε στην «Κ» ότι «η εταιρεία δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά και θα εφαρμόσει ό,τι λέει ο νόμος».

Από την πλευρά του, ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Παναγιώτης Κυριακούλιας, ανέφερε ότι «πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων, δηλώνεται ότι δουλεύει 3-4 ώρες, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει 8 με 10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό, ενώ το 40% δεν αμείβεται ούτε για τις δηλωμένες ώρες εργασίας».

Επίσης, η ΟΙΥΕ υποστήριξε ότι οι εργοδότες κάνουν κατάχρηση του νόμου περί μερικής απασχόλησης (πρόκειται για νόμο του 2001), εφαρμόζοντας την εξής πρακτική: δηλώνουν τους εργαζομένους ως μερικής απασχόλησης, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες, με συνέπεια βάσει του νόμου να μη δικαιούνται να λάβουν προσαυξήσεις. Επιπλέον, οι μισθωτοί με σχέση μερικής απασχόλησης δικαιούνται να λάβουν ρεπό, υπό την προϋπόθεση ότι στη σύμβασή τους αναφέρεται ότι θα εργάζονται Κυριακή.

Σημειώνεται, ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, θα προωθήσει τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια, ενώ θα δίνει «πάτημα» στους εργοδότες να εκμεταλλεύονται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τους εργαζόμενους, απασχολώντας τους με αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες και χωρίς καμία προσαύξηση.

στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου