Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Διαψεύδουν την ΠΟΕΔΗΝ γιατροί και διοίκηση του νοσοκομείου Ζακύνθου για την αιτία μεταφοράς νεογέννητου

Σε διάψευση των καταγγελιών της ΠΟΕΔΗΝ, ότι «κινδύνεψε η ζωή εγκύου γυναίκας και νεογνού» στο νοσοκομείο Ζακύνθου, προέβη η διοικήτρια του νοσοκομείου, Δέσποινα Τσαρίδου και οι συντονιστές διευθυντές των παιδιατρικών κλινικών του ίδιου νοσοκομείου και του «Καραμανδάνειου» νοσοκομείου της Πάτρας, στο οποίο διακομίστηκε το εν λόγω νεογνό.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχε επανέλθει στο θέμα των χειρουργείων του νοσοκομείου Ζακύνθου, με αφορμή καισαρική τομή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Μαίευσης, η οποία -σύμφωνα με την Ομοσπονδία- «βρέθηκε γεμάτη νοσοκομειακά μικρόβια που ευθύνονται για σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις».


Η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι η γυναίκα «εμφάνισε μετεγχειρητικές επιπλοκές» οι οποίες «προήλθαν, είτε από εισχώρηση τοξικών ιατρικών αερίων στον οργανισμό, είτε από νοσοκομειακά μικρόβια» και οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από παθολόγους και καρδιολόγους.

Το νεογνό, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, εμφάνισε αυξημένη CRP (εξέταση αίματος που καθορίζει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό), η οποία μπορεί να προήλθε, είτε «από περιγεννητική ασφυξία που ευθύνεται τοξικός παράγοντας», είτε «από νεογνική λοίμωξη». Το νεογέννητο μεταφέρθηκε στο «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο Πατρών και νοσηλεύεται στη μονάδα Νεογνών.


Απαντήσεις στην ΠΟΕΔΗΝ

«Το νεογνό έφυγε από εμάς σε πολύ καλή κατάσταση και επειδή είχε ανεβασμένο ένα δείκτη στις εξετάσεις, για λόγους ασφαλείας, αλλά και επειδή το νοσοκομείο Ζακύνθου δεν έχει τμήμα νεογνών, αποφασίσαμε να το μεταφέρουμε στο Καραμανδάνειο της Πάτρας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, Παν. Διακάκης. Πρόσθεσε ότι «με κάθε νεογνό και με κάθε παιδί που εξετάζουμε, είμαστε παρά πολύ προσεχτικοί, και επειδή τα νεογνά είναι πολύ ευαίσθητα, τα στέλνουμε στην Πάτρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια μετακίνηση».

Για το ίδιο θέμα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο συντονιστής διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου της Πάτρας, Γιώργος Κροκιδάς, ο οποίος επεσήμανε ότι «το νεογνό είναι πολύ καλά στην υγεία του και όλες του οι εξετάσεις είναι πάρα πολύ καλές». Για το θέμα της μεταφοράς του, ο κ. Κροκιδάς δήλωσε ότι «μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μας την Τρίτη για πιθανή λοίμωξη και η κατάστασή του είναι πολύ καλή». Ακολούθως ο κ. Κροκιδάς τόνισε ότι «το περιστατικό με το νεογέννητο δεν σχετίζεται με το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τους περασμένους μήνες στο νοσοκομείο Ζακύνθου».

Απάντηση στην ΠΟΕΔΗΝ, εξέδωσε και η διοικήτρια του νοσοκομείου Ζακύνθου, Δέσποινα Τσαρίδου. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «η πραγματικότητα για μια ακόμα φορά τους διαψεύδει. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς της κλινικής, η μετεγχειρητική πορεία της γυναίκας ήταν ομαλή και οι μετεγχειρητικές εξετάσεις ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων», ενώ όσον αφορά την κατάσταση του παιδιού, αναφέρεται πως «το νεογέννητο παιδί στο οποίο σημειώθηκε την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα μικρή αύξηση της CRP - κάτι που δεν είναι σπάνιο - διεκομίσθη την τέταρτη μετεγχειρητική μέρα για καθαρά προληπτικούς λόγους, κατόπιν εντολής του διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής (παρότι παρουσίαζε σταθερή και σημαντική βελτίωση της εξέτασης) σε νεογνικό τμήμα νοσοκομείου των Πατρών για παρακολούθηση, με άριστη κλινική εικόνα».


ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου