Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Στη Νότια Αθήνα επιλέξαμε τις απεντάξεις για να προχωρήσουμε τα έργα με αμεσότητα και αξιοπιστία

του Χρήστου Καπάταη, Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθήνας *

Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της έθεσε τις προτεραιότητές της σε σχέση με τις βασικές κατευθύνσεις των έργων της Αττικής.

Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν συναντήσεις και συνεννοήσεις με το σύνολο των Δημάρχων του Νότιου Τομέα της Αθήνας. Προτάξαμε για παράδειγμα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έναντι άλλων. Στο αμέσως επόμενο διάστημα και με δεδομένες τις προτεραιότητες, οι Τεχνικές μας υπηρεσίες άρχισαν να λαμβάνουν μελέτες από τους Δήμους.

Στο στάδιο της ωρίμανσης των μελετών, αντιμετωπίσαμε διαφορετικής φύσης προβλήματα, τα οποία όμως δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των έργων.

Π.χ. έχουμε εντάξει έργα Πολιτισμού όπου εμπλέκεται το υπουργείο Πολιτισμού και υπηρεσίες Αρχαιοτήτων. Η σημερινή αλλά κι η προηγουμένη διοίκηση είναι αδύνατο να ξεπεράσουν γραφειοκρατίες του Υπουργείου και δεν μπορούμε να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες.

Διαφορετικής φύσης είναι τα προβλήματα με τα σχολικά συγκροτήματα, που αφορούν κυρίως σε ιδιοκτησιακά θέματα αλλά και εμπλοκές με τον πρώην Ο.Σ.Κ.. Αν και υπάρχει πληρότητα στη μελέτη και στη διαχειριστική επάρκεια, τα έργα δεν μπορούν να εκτελεστούν.

Άλλη περίπτωση. Το Ρέμα της Πικροδάφνης δεν είχε οριοθετηθεί εδώ και 15 χρόνια. Η σημερινή διοίκηση έκανε το αποφασιστικό βήμα και ακόμα ήμαστε σε αναμονή . Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να προχωρήσει μια γέφυρα πεζών, ενώ η μελέτη είναι ώριμη.

Εκτός από εξωγενείς παράγοντες, υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ίδιες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων. Η ποσότητα των μελετών που έρχονται (και όχι η ποιότητα των ανθρώπων που τις χειρίζονται) σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των Τεχνικών υπηρεσιών, μπλοκάρουν τις διαδικασίες .

Κάνουμε προσπάθεια για να φέρουμε σε λογική σειρά το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων και μαζί με Δημάρχους κοιτάμε κάποια από τα έργα αυτά να πάνε λίγο πιο πίσω, αναγνωρίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περίοδο σήμερα δεν μπορούν να προχωρήσουν. Σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε τα συγκεκριμένα έργα.

Στο Νότιο Τομέα για πρώτη φορά αλλάξαμε τακτική και ακoλουθήσαμε μια πρακτική περισσότερo αποτελεσματική για τα δρομολογημένα έργα, τα οποία θα τρέξουν γρήγορα και άμεσα. Αποφασίσαμε την απένταξη 20 έργων και επωφεληθήκαμε πολλαπλώς αφού: Απεγκλωβίζονται πόροι και επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα έργα που παραμένουν ενώ αποκτά αξιοπιστία το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων

Την τακτική αυτή την ακλουθούμε για πρώτη φορά. Με αυτή τη λογική θα υπάρξει αποτέλεσμα για τα έργα, που θα τρέξουν γρήγορα και άμεσα.

Τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιήσαμε για να εντάξουμε τα έργα στους 8 δήμους του Νότιου Τομέα της Αθήνας, τον ίδιο ακολουθούμε και στις απεντάξεις. Οδηγός μας είναι πάντα η συνεργασία και η συνεννόηση για το καλό των πολιτών της Αττικής.


* το άρθρο συμπυκνώνει  τις απόψεις που διατύπωσε ο κ.  Καπάταης κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα «Οικονομικός απολογισμός και τροποποίηση του προγράμματος Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2017».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου