Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Μαθητές και καλλιτέχνες ζωγραφίζουν την προσφυγιά - Στις 24 Απριλίου τα εγκαίνια στον Φλοίσβο στο Παλαιό Φάληρο

Η φωτογραφία παραχωρήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
από το ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΤετARTημόριο,
Στράτο Χαλκιώτη
Μαθητές από τέσσερα σχολεία του Παλαιού Φαλήρου, έδωσαν σχήμα και χρώμα στην έννοια πρόσφυγας στο πλαίσιο του project «Διερχόμενοι».

Πρόκειται για μια δράση της ομάδας ΤετARTημόριο, η οποία με αφορμή την Πανελλήνια Μέρα Προσφυγιάς, αύριο 5 Απριλίου, διοργανώνει μια κοινή έκθεση ζωγραφικής μαθητών και εικαστικών υπό την αιγίδα της Unicef, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του δήμου Παλαιού Φαλήρου.




«Είμαστε μια ομάδα πέντε ανθρώπων που θέλουν να αναπτύξουν μια δράση με καλλιτεχνικό χαρακτήρα, αλλά με στόχο τον άνθρωπο. Θέλαμε να συνδυάσουμε την τέχνη και με την κοινωνική συνεισφορά», εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Στράτος Χαλκιώτης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας.

«Το Παλαιό Φάληρο το επιλέξαμε ως περιοχή διότι θέλαμε να διαφοροποιηθούμε από το κέντρο. Εξάλλου, πρόκειται για μια από τις περιοχές της Αττικής που φιλοξένησε τους πρώτους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία» προσθέτει ο κ. Χαλκιώτης.

Το project «Διερχόμενοι» δημιουργήθηκε από την ανάγκη αποτύπωσης μιας εικόνας, παρέμβασης στο προσφυγικό ζήτημα που βιώνει η Ελλάδα. Σκοπός της ΤετARTημόριο, όπως δηλώνουν τα μέλη της, είναι η συμμετοχή και η ανάδειξη του θέματος με ένα τρόπο «πολλαπλής ματιάς», ξεκινώντας από παιδικά σχέδια.

Έτσι, προέκυψαν περίπου 200 έργα «γεννημένα» από τις ιδέες και τα χέρια των μαθητών της Ε' τάξης του 3ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου, της Ε' και ΣΤ' τάξεων μαθητών του Διαπολιτισμικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου και ορισμένων μαθητών του After School.

Κατόπιν, αυτές οι ζωγραφιές πέρασαν στα χέρια φοιτητών της Σχολής Κάλων Τεχνών και εικαστικών που εμπνεύστηκαν από αυτές, πρόσθεσαν τις δικές τους παρεμβάσεις και δημιούργησαν ένα τελικό έργο.

«Πρόκειται για πολλαπλή οπτική και χειρισμό πάνω στο ίδιο χαρτί σαν μια συμβολική πράξη διαπολιτισμικής και διαπολιτιστικής ανταλλαγής. Το project έχει στόχο τη μελέτη της εξέλιξης στο χρόνο της έννοιας "Πρόσφυγας", μέσα από τον εικαστικό διάλογο δημιουργίας 3 οντοτήτων: μαθητή, φοιτητή Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και εικαστικού. Στο πλαίσιο αυτό η δράση, θα εμπλέξει τις ιδέες των παιδιών με των ενήλικων και θα διέλθει τόσο στο χρόνο ανάμεσα στην αντίληψη της κάθε γενιάς, όσο στα μέσα και τις μορφές τέχνης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου