Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ανθρωπιστική Βοήθεια για όλη την Ελλάδα από τον Νότιο Τομέα Αθήνας της Περιφέρειας Αττικής (video)

ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Πολυσχιδής και με αποστολές σε όλη την Ελλάδα είναι πλέον ο ρόλος του Κέντρου Διαχείρισης, Αποθήκευσης και Εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης του Νότιου Τομέα Αθήνας της Περιφέρειας Αττικής.

Δημιουργήθηκε για την οργάνωση της αποστολής ειδών πρώτης ανάγκης σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, διαχειρίσθηκε άψογα την διανομή στα κέντρα αυτά λειτουργώντας πυροσβεστικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις που απειλήθηκαν κοινωνικές εντάσεις και στην συνέχεια εκ των συνθηκών μετατράπηκε σε Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας για όλη την χώρα. 


Πλέον, εκτός από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, καθημερινά από το Κέντρο Διαχείρισης παραλαμβάνουν τρόφιμα, ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης δήμοι, κοινωνικοί φορείς, ιδρύματα, άστεγοι, Νοσοκομεία, μέχρι και Σώματα Ασφαλείας.

Ψυχή του Κέντρου ο Περιφερειακός
Σύμβουλος Μίλτος Ευσταθιάδης
Την ώρα που καταγράφαμε αυτές τις εικόνες φορτώνονταν μπουφάν, sleeping bags, γάντια, και παπούτσια για τους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πεντέλης ύστερα από αίτημα του δημάρχου να εφοδιασθούν, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη αποστολή τους για όσο οι ομάδες πολιτικής προστασίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Οι 7 αφανείς ήρωες του Κέντρου Διαχείρισης

Όλα τα υλικά και είδη πρώτης ανάγκης που φθάνουν στο Κέντρο καταγράφονται και στην συνέχεια ταξινομούνται και συσκευάζονται. Όταν προκύψει αίτημα από κάποιο φορέα, η παράδοση γίνεται με δελτίο αποστολής, μόνο σε πρόσωπο το οποίο έχει πιστοποιηθεί από τον φορέα που αιτείται την βοήθεια. Ενώ, το Κέντρο έχει υιοθετήσει περίπου 600 οικογένειες οι οποίες κάθε δεκαπενθήμερο παραλαμβάνουν πακέτο βοηθείας με τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Τα υλικά και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται από προσφορές ιδιωτών, κρατικούς φορείς και οργανώσεις άλλων κρατών, κ.α. Μεγάλος κρατικός φορέας της Γαλλίας προ μερικών μηνών έστειλε μεγάλη ποσότητα παραϊατρικού υλικού, ορούς, όπως και είδη απαραίτητα για την νοσηλεία καρκινοπαθών. Όλα αυτά τα είδη διανεμήθηκαν σε 9 νοσοκομεία της χώρας.

Ο εμπνευστής του Κέντρου Αντιπεριφερειάρχης
Νοτίου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Καπάταης
Το Κέντρο στεγάζεται σε έναν χώρο 5.000 τ.μ. στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο σύνορο Καλλιθέας-Φαλήρου, χώρος ο οποίος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 δεν λειτούργησε για κανένα λόγο και σήμερα λειτουργεί χάρη στους αφανείς ήρωές του, επτά στο σύνολο ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μια κυρία, οι οποίοι δεν ανήκουν στους υψηλά αμειβόμενους εργαζόμενους του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά συχνά εργάζονται νυχθημερόν οργανώνοντας τις αποστολές του Κέντρου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Καπάταης ακόμα και τον ένα και μοναδικό υπάλληλο που του έχει διαθέσει η Περιφέρεια για την κάλυψη αναγκών του ιδιαίτερου γραφείου του, τον έχει διαθέσει στο Κέντρο.

Το όραμα που έγινε πράξη

Η αρχική ιδεά για την δημιουργία του Κέντρου ανήκει στον ίδιο. Πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών-προσφυγικών κρίσεων σε χώρες της Μέσης Ανατολής κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο Χρήστος Καπάταης είδε νωρίς την έκρηξη του φαινομένου και στην χώρα μας. Η δημιουργία του Κέντρου Διαχείρισης, Αποθήκευσης και Εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης ήταν μονόδρομος. Λειτούργησε δε καταλυτικά σε περιόδους κατά τις οποίες κρινόταν στο νήμα συνολικά η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα.

Ψυχή του Κέντρου ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Τομέα Αθηνών, Μίλτος Ευσταθιάδης, ο οποίος βρίσκεται καθημερινά στο Κέντρο για να συντονίζει την λειτουργία και τις αποστολές χωρίς να διστάζει ακόμα και να βγάλει ολόκληρη την νύχτα στο Κέντρο Διαχείρισης μαζί με τους συναδέλφους του προκειμένου να ετοιμασθούν έγκαιρα όλες οι αποστολές.


 

 
Στρώματα, ρούχα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι και ηλεκτρικές συσκευές, συσκευάζονται καθημερινά και αποστέλλονται σε κοινωνικές δομές και οικονομικά ασθενείς πολίτες σε όλη την Ελλάδα
 
Το Κέντρο Διαχείρισης ανταποκρίνεται ακόμα και σε αιτήματα Σωμάτων Ασφαλείας. Πρόσφατα άνδρες του Λιμενικού σε νησί του Αιγαίου ζήτησαν και έλαβαν από το Κέντρο αδιάβροχα, και άλλα είδη απαραίτητα για την υπηρεσία τους, τα οποία αδυνατεί να τους καλύψει η ίδια η Υπηρεσία.

Ιδιώτες μεμονωμένα αλλά και οργανώσεις ιδιωτών αναλαμβάνουν περιστασιακά να βοηθούν την λειτουργία του Κέντρου, όπως για παράδειγμα μια οργάνωση γυναικών από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αναλάβει με δικά τους έξοδα να καθαρίζουν τα ρούχα που φτάνουν στο Κέντρο από δωρεές και να τα παραδίδουν καθαρά.

Η κάμερα του kallitheaonline είναι η πρώτη κάμερα που μπαίνει στα άδυτα του Κέντρου Διαχείρισης

Παρακολουθήστε το video:



kallitheaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου