Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ωραιόκαστρο: Πρώτη μέρα σχολείου για τα προσφυγόπουλα παρά το ρατσιστικό σκηνικό που έστησαν ακροδεξιοί

της Σταυρούλας Πουλημένη


Την πόρτα του 1ου δημοτικού Ωραιοκάστρου πέρασαν σήμερα 9 προσφυγόπουλα από την δομή φιλοξενίας Αλεξίλ στο Δερβένι.

Νωρίτερα μια μικρή μειοψηφία ακροδεξιών - μελών της "Πατριωτικής Κίνησης Ωραιοκάστρου" προσπάθησαν να αμαυρώσουν την υποδοχή που είχαν προετοιμάσει εκπαιδευτικοί, μαθητές και αλληλέγγυοι.



Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ακροδεξιοί με λουκέτα, αλυσίδες, πανό και συνθήματα αλυσοδέθηκαν μπροστά την κεντρική είσοδο του σχολείου βάζοντας λουκέτο στην πόρτα, την ώρα που οι παρόντες αστυνομικοί παρακολουθούσαν χωρίς να παρέμβουν.

Τα μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων φώναζαν επί ώρες ρατσιστικά συνθήματα ενώ δεν δίστασαν να πουν πως δεν είναι προσφυγοπούλα τα παιδιά που θα έρθουν στο σχολείο αλλά είναι «λαθραία».



Από την άλλη πλευρά, μαζική ήταν η παρουσία εκπαιδευτικών, γονέων και μελών αντιφασιστικών οργανώσεων οι οποίοι είχαν προετοιμάσει την υποδοχή και την πρώτη ημέρα 9 προσφυγόπουλων στους χώρους του σχολείου, προκειμένου να ξεκινήσει η ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Να σημειωθεί πως οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο όση ώρα οι ακροδεξιοί φώναζαν τα ρατσιστικά τους συνθήματα και έβαλαν το λουκέτο, κοιτούσαν χωρίς να παρεμβαίνουν. Ακολούθησε επίσης διαπληκτισμός μεταξύ της αστυνομίας και των αντιφασιστών, οι οποίοι ζητούσαν να διωχθούν οι ακροδεξιοί από το σημείο και να κατέβουν τα ρατσιστικά πανό.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στο σχολείο έφτασαν τα 9 προσφυγόπουλα απο το κάμπ Αλεξίλ τα οποία μπήκαν στο κτίριο από τη διπλανή πόρτα, με τους γονείς και εκπαιδευτικούς να τους υποδέχονται με χειροκροτήματα και δώρα που είχαν ετοιμάσει. Την ίδια στιγμή, έξω απο το σχολείο οι συγκεντρωμένοι ακροδεξιοί, κάποιοι σκαρφαλωμένοι
ακόμη και στα κάγκελα του σχολείου, έσπερναν το μίσος με τα ρατσιστικά τους συνθήματα.

Οι αλληλέγγυοι γονείς, εκπαιδευτικοί και μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων που βρέθηκαν στο σχολείο ήταν πολλαπλάσιοι από τους ακροδεξιούς που δεν κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας των προσφυγόπουλων.



Η μικρή γιορτούλα υποδοχής έγινε κανονικά εντός του σχολείου και τα προσφυγόπουλα αποχώρησαν δύο ώρες περίπου μετά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έγινε μία προσαγωγή μέλους της ακροδεξιάς ομάδας.



"Εμείς όλο αυτό το καιρό συμπαραστεκόμαστε στους πρόσφυγες αλλά και αγωνιζόμαστε για να έρθουν τα παιδιά εδώ. Παλεύουμε για το αυτονόητο. Δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστοι μεμονωμένοι στο Ωραιόκαστρο που δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις και ένα αρνητικό κλίμα για τον τόπο. Εμείς θα προχωρήσουμε και θα κάνουμε το αυτονόητο, εκπαίδευση και παιδεία για όλα τα παιδιά" τόνισε η Ευγενία Μαυροπούλου, εκπαιδευτικός και μέλος της ομάδας γυναικών Ωραιοκάστρου.


Στο σημείο βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Γ. Παντής: Το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία προχωράει κανονικά

«Το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των παιδιών των προσφύγων στη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία της χώρας μας προχωράει κανονικά. Κάθε μέρα κι ένα καινούργιο σχολείο ανοίγουμε για τα παιδιά αυτά. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε ολοκληρώσει όλο το πρόγραμμα και όλα τα παιδιά των προσφύγων θα είναι πλέον σε σχολεία του ελληνικού σχολικού συστήματος», επισήμανε σε δήλωσή του στο Κόκκινο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής.

«Σήμερα ανοίξαμε και το σχολείο στο Ωραιόκαστρο, υπήρχε μία πολύ μικρή ομάδα 5-6 ανθρώπων ακραίων φασιστικών αντιλήψεων, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνία και την τοπική και γενικότερα την κοινωνία της πόλης μας. Επομένως είναι μία μικρή μειοψηφία φασιστικών αντιλήψεων που δεν μπορούν να σταματήσουν το πρόγραμμα και σε όλη την Ελλάδα όπου είχαμε τέτοια μικρά μεμονωμένα θέματα μέσα σε 2-3 μέρες, λύθηκαν τα ζητήματα», σχολίασε επίσης.

«Σήμερα όλα τα μαθήματα γίνονται σε όλα τα σχολεία της χώρας και όλες εκείνες οι αντιδράσεις που είχαμε πριν από 2-3 μήνες σε κάποια, 1-2, σχολεία, σήμερα δεν υπάρχουν. Το πρόγραμμα προχωράει κανονικά και εμείς αυτό που χρειαζόμαστε είναι να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο και να καλύψουμε όλες τις ανάγκες, όπως παρουσιάζονται», πρόσθεσε.

Τέλος, ανακοίνωσε πως έχει δοθεί «από τη Βουλή, από τον πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Βούτση ένα χρηματικό ποσό το οποίο θα μοιραστεί σε όλα τα σχολεία για το επιπρόσθετο έργο που κάνουν για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών των προσφύγων», προκειμένου να καλυφθούν οι επισπρόσθετες ανάγκες των σχολείων για καθαριότητα, φύλαξη και θέρμανση. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί άλλη μια αιτίαση ενάντια στο πρόγραμμα ότι θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια που αφορούν στα σχολεία, δεν ισχύει και τα χρήματα αυτά έρχονται από ειδικά προγράμματα», κατέληξε.

Διαβάστε:

στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου