Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΣτΕ: Επιτακτική ανάγκη να επαναληφθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες @ video - Πλήρης ενημέρωση

Επιτακτική θεωρεί την ανάγκη να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας,
η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νίκο Σακελαρίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί.

Η απόφαση επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της νομολογίας του Δικαστηρίου ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με συνεχείς παρατάσεις της νόμιμης λειτουργίας είναι «συνταγματικώς μη ανεκτή» και παράνομη. Και, προκειμένου ακριβώς να αποκατασταθεί η νομιμότητα, απαιτεί την ταχύτατη επανάληψη του διαγωνισμού.


Το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον Υπουργό ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου (την παρ. 2 του άρθρου 2Α του ν.4339/15). Τη διάταξη, δηλαδή, που θεσμοθετήθηκε εκ των υστέρων και δεδομένης της αδυναμίας συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να διενεργήσει αυτό το διαγωνισμό και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, όσο και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

Το ΣτΕ, στο σκεπτικό του, ξεκαθαρίζει ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία. Και, άρα, ότι η χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση δωρεάν.

Τέλος, μια ισχυρή μειοψηφία του ΣτΕ (11 Σύμβουλοι Επικρατείας) δέχονται ότι από το άρθρο 15 του Συντάγματος δεν προκύπτει υποχρέωση συμμετοχής του ΕΣΡ σε κάθε φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά -αντίθετα- ότι το ΕΣΡ έχει μόνον ελεγκτικές αρμοδιότητες επί της διαγωνιστικής διαδικασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



 

Σε δήλωση προέβη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς μετά τη δημοσίευση νωρίτερα σήμερα, της απόφασης του ΣτΕ περί του νόμου των τηλεοπτικών αδειών. Ο υπουργός τονίζει ότι το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει γρήγορη αδειοδότηση και τέλος στη δωρεάν εκπομπή των καναλιών, καθώς αυτό απαιτεί η κοινωνία. Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Σήμερα το πρωί δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί: α) αναγκαία τη γρήγορη επανάληψη του διαγωνισμού κατ' εφαρμογή του νόμου 4339/15 -άρα όσοι μιλούσαν περί "αντισυνταγματικού νόμου Παππά" ας το ξανασκεφτούν. β) Παράνομη τη μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών -ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι δεν χρειάζονται άδειες. γ) Σπάνιο πόρο του Δημοσίου τις τηλεοπτικές συχνότητες -ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι οι άδειες μπορούν να είναι άπειρες.

Κυβέρνηση, κόμματα και ανεξάρτητη αρχή πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γρήγορα η αδειοδότηση και τέλος στη δωρεάν εκπομπή. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, αυτό απαιτεί η κοινωνία».


Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποστεί από την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων, υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

Η ανεξάρτητη αρχή και η πολιτική ηγεσία οφείλουν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον, είπε για το ΕΣΡ ο υπουργός, και προσέθεσε ότι το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει υψηλό τίμημα για τη λειτουργία των καναλιών.

Κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από το ΕΣΡ προκειμένου να επιβληθούν διαδικασίες στο τηλεοπτικό τοπίο και τι γίνεται με την είσπραξη του τέλους συχνοτήτων και του φόρου διαφημίσεων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης υπογράμμισε ότι δεν θα αφεθεί χρονικό διάστημα λειτουργίας των καναλιών στο? τσάμπα. Ο κ. Παππάς είπε δε ότι πολύ σύντομα θα φέρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση που θα καλύπτει το τίμημα για τη λειτουργία των καναλιών μέχρι τη διαδικασία αδειοδότησης.

Είναι προφανές ότι το ΕΣΡ έχει την πλήρη στήριξη και υποστήριξή μας, πολιτική, ηθική και υλικοτεχνική, είπε ο κ. Παππάς και τόνισε ότι έχει παραδοθεί στην ανεξάρτητη αρχή όλο το υλικό που είχε συγκεντρώσει η κυβέρνηση και αυτό είναι μια σημαντική περιουσία. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην προσφυγή των καναλαρχών με την οποία ζητούν να μην υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες». «Εάν υπάρχει ίχνος ντροπής και τσίπας πρέπει να αποσυρθεί αυτή η προσφυγή», είπε ο Νίκος Παππάς.

Είπε ακόμη ότι από την αρχή του 2015 μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 60 εκατομμύρια για το τέλος διαφήμισης ενώ καταβάλλεται και το τέλος συχνοτήτων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όσα είπε, θέμα χρόνου είναι η διαδικασία του μητρώου on line media, ώστε διαφήμιση να μπορούν να παίρνουν μόνο όσα μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο, ενώ το δρόμο για τη Βουλή παίρνει και η νομοθετική πρωτοβουλία για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης του διαφημιστικού χρόνου.

Στηρίζουμε το ΕΣΡ

Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ θετικό ότι υπάρχει μετά από πάρα πολλά χρόνια ΕΣΡ. «Το τελευταίο είχε εκλεγεί το 2002 και είναι προφανές ότι η στασιμότητα είναι κάτι που πήγαζε από συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες για την εξυπηρέτηση των γνωστών συμφερόντων και τώρα που υπάρχει το ΕΣΡ θα αναλάβει και όλες τις ευθύνες», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και τόνισε ότι οι προσδοκίες των πολιτών, δικαίως, είναι πολύ υψηλές. Σημείωσε δε ότι αυτή η σύνθεση του ΕΣΡ έχει προφανέστατα, την εκ του νόμου υποχρέωση να προχωρήσει τάχιστα στην αδειοδότηση και μάλιστα σε μια περίοδο που βρίσκεται όχι πολύ μακριά, από τη διεξαγωγή του περασμένου Αυγούστου. «Νομίζω ότι αυτό το γνωρίζουν και όλα τα μέλη του ΕΣΡ, διότι υπάρχει ένα τετελεσμένο. Το τετελεσμένο είναι η καταβολή τιμήματος. Αποδείχθηκε δηλαδή, ότι οι ισχυρισμοί των προηγουμένων κυβερνήσεων και των κομμάτων που τώρα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ότι δεν έπρεπε να υπάρχει τίμημα για την άδεια λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, δεν έστεκε. Υπήρξε τίμημα κατεβλήθη, δυστυχώς είχαμε ένα προσωρινό φρένο, θα έλεγα εγώ, από την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο κ. Παππάς.

Το τέλος συχνοτήτων και ο φόρος διαφήμισης

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι, «άσχετα με την απόφαση του ΣτΕ, και εάν κανείς κάνει την υπόθεση ότι είναι εν ισχύι η απόφαση του ΣτΕ του 2010 η οποία λέει ότι η παράταση λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, χωρίς την καταβολή ανάλογου τιμήματος είναι παράνομη και αντισυνταγματική, είναι προφανές ότι και η Ανεξάρτητη Αρχή και η πολιτική ηγεσία πρέπει να κινηθούν ούτως ώστε να είναι συμβατοί με αυτή την επιταγή του συνταγματικού δικαστηρίου».

«Μαθαίνουμε ότι πολύ σύντομα θα δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ και θα διαβουλευτούμε εκ νέου με την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για να δούμε και τα χρονοδιαγράμματα και βεβαίως, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αφήσουμε μεσοδιάστημα λειτουργίας μέχρι την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, το οποίο θα είναι ένα διάστημα λειτουργίας άνευ τιμήματος, κατά το κοινώς λεγόμενο "τσάμπα". Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός, απαντώντας στην ερώτηση αν καταβάλλεται το τέλος χρήσης συχνοτήτων και ο φόρος διαφήμισης, κατέθεσε έγγραφο της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων το οποίο καταγράφει τα βεβαιωθέντα και καταβληθέντα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς έσοδα του ελληνικού Δημοσίου. Από αυτό προκύπτει ότι για το 2015 και το 2016 έχουν καταλογιστεί 76 εκατομμύρια από το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και έχουν εισπραχθεί ήδη τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε εισπράξει και άλλα 86-88 εκατομμύρια από το διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου αλλά «δυστυχώς αυτά θα πρέπει να επιστραφούν», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Θα εφαρμοστεί ο νόμος και το Σύνταγμα

«Είναι λοιπόν ήδη εν ισχύ μια νέα κατάσταση. Δεν υπάρχει το status quo στο οποίο ψηφισμένοι νόμοι δεν εφαρμόζονταν. Ούτε εδώ έχουμε μια κυβέρνηση η οποία κραδαίνει την απειλή της εφαρμογής της νομιμότητας για να διαπραγματεύεται την υποστήριξη ή τα ωσαννά συγκεκριμένων συμφερόντων. Δεν πρόκειται περί αυτού. Ο νόμος εφαρμόζεται», είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι έχουν ήδη εισπραχθεί 60 εκατομμύρια από το τέλος διαφήμισης και μικρότερο ποσό από το τέλος χρήσης συχνοτήτων το οποίο καταβάλλουν νομιμότατα και αυτή η κατάσταση σηματοδοτεί μια νέα φάση».

Λειτουργία με υψηλό τίμημα

Σε σχέση με τις ευθύνες στο εξής, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε: «Και εμείς, και το σύνολο της εθνικής αντιπροσωπείας και η ανεξάρτητη αρχή οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο συμφέρον κατά τεκμήριο επιτάσσει υψηλό τίμημα για τη λειτουργία των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Τόσο απλά τόσο καθαρά».

«Αυτή η κυβέρνηση από την πολιτική ευθύνη της τήρησης του νόμου και του Συντάγματος δεν πρόκειται να αποστεί», είπε ο υπουργός.

Όπως εξάλλου σημείωσε, το ΕΣΡ έχει την πλήρη στήριξη και υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας η οποία παρέδωσε όλη τη δουλειά που έχει κάνει για τη διενέργεια του διαγωνισμού, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό είναι μια περιουσία του Δημοσίου την οποία και η ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να αξιοποιήσει.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί, και πολύ σύντομα, το μητρώο on line media θα είναι εν ισχύι, δηλαδή, διαφήμιση θα μπορούν να παίρνουν μόνο όσα μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο. Είπε μάλιστα ότι η ανταπόκριση είναι ήδη πολύ μεγάλη και πάνω από 300 διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης έχουν εγγραφεί. Υπογραμμίσε δε ότι αυτή είναι μια κίνηση που θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να την αγκαλιάσουν και να την υποστηρίξουν και θα φέρει μια «ένεση διαφάνειας» στο πώς κατανέμεται η κρατική διαφήμιση και θα συμβάλει στην αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στα διαδικτυακά media όπου τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Παράλληλα θέμα χρόνου είναι και η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου. «Είναι άλλη μια μεγάλη πληγή. Στον τρόπο κατανομής της διαφήμισης και τη διακίνηση των χρημάτων, υπάρχουν γκρίζες και νομίζω ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα συμβάλει ώστε να πάψουν αυτές οι γκρίζες ζώνες να υπάρχουν», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που εκτίμησε ότι εκεί θα απαντηθούν και τα ελατήρια εκείνων που με τρόπο αισχρό και καταδικαστέο ζητούν να μην καταθέτουν πόθεν έσχες».

Στο σημείο αυτό δε εξέφρασε την ικανοποίησή του που «και η αξιωματική αντιπολίτευση», αν και τον «λούζει συνήθως με διάφορα κοσμητικά επίθετα», «τοποθετήθηκε υπέρ της κατάθεσης πόθεν έσχες των ιδιοκτησιών». «Νομίζω λοιπόν ότι έχει γίνει ένα βήμα και το τελευταίο που απομένει σε σχέση με αυτό, είναι, αν υπάρχει ίχνος ντροπής και τσίπας να αποσυρθεί αυτή η προσφυγή από το ΣτΕ. Οι άνθρωποι δηλαδή, που έχουν προσφύγει να αντιληφθούν ότι είναι προσβλητικό να είμαστε σε καθεστώς όπου ο δημοσιογράφος των 600 και των 700 ευρώ υποχρεούται να καταθέτει πόθεν έσχες και να διεκδικούν αυτοί να μην εμπίπτουν σε αυτή την υποχρέωση», είπε ο κ. Παππάς.


*** * ***

Για ηχηρή διάψευση των πολιτικών κατηγοριών και του σχετικού κλίματος που είχε καλλιεργηθεί από μερίδα της αντιπολίτευσης και ΜΜΕ όλο αυτό το διάστημα, περί «αντισυνταγματικότητας» του νόμου Παππά, κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κατόπιν της δημοσιοποίησης της πολυαναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ.

Αυτό διότι μεταξύ άλλων, η απόφαση του ΣτΕ: κρίνει αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον υπουργό, ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου (την παρ. 2 του άρθρου 2Α του ν.4339/15). Τη διάταξη, δηλαδή, που θεσμοθετήθηκε εκ των υστέρων και δεδομένης της αδυναμίας συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να διενεργήσει αυτό το διαγωνισμό και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, όσο και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

Κατόπιν των δεδομένων που αντλούνται μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, η εικόνα ως προς το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, κατά τις ίδιες πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, διαμορφώνεται ως εξής:

Εφόσον ισχύει βάσει της απόφασης του ΣτΕ ότι το μόνο αντισυνταγματικό που έχει κριθεί είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων για τη διενέργεια του διαγωνισμού (σσ μόνο αρμόδιο το ΕΣΡ και όχι ο αρμόδιος υπουργός), θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα αδειοδότηση με βάση τον ισχύοντα νόμο (ν. Παππά 4339/2015). Το ΕΣΡ πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο 4339 και να προχωρήσει τη διαδικασία αδειοδότησης (διαβούλευση, προκήρυξη διαγωνισμού, διενέργεια διαγωνισμού κλπ). Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι εφόσον ισχύουν οι αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν και δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός ούτε ο αριθμός των αδειών, ουσιαστικά δεν έχει καταπέσει ο αριθμός των 4 αδειών που αποτελεί απόφαση της Βουλής σύμφωνα με τον νόμο, και όχι του υπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά του υπουργού υπογραμμίζει τη διάθεση για συναίνεση με το ΕΣΡ και σε σχέση με τον αριθμό των αδειών, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι είναι θέση της κυβέρνησης να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και για τον αριθμό των αδειών, παρότι αυτός δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός. Στην περίπτωση που υπάρξει νέος αριθμός αδειών, θα πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου από τη Βουλή.

Πρακτικά, οι επόμενες κινήσεις διαγράφονται ως εξής:

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός θα έχει συνάντηση με το ΕΣΡ σύντομα, ώστε να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα που διαμορφώνει το ΕΣΡ προκειμένου να προχωρήσει εκείνο στη διαδικασία αδειοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, στο μεσοδιάστημα, έως ότου αδειοδοτηθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ρύθμισης που έχει προαναγγείλει για την υποχρέωση των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας να καταβάλουν ετήσιο τίμημα για την εκπομπή σήματος.

Πολιτική βούληση του υπουργού, είναι αυτό το τίμημα να μην πέσει κάτω από το ποσό που τεκμηριώθηκε από τον πρόσφατο διαγωνισμό, δηλαδή 250 εκατ. για δέκα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το τίμημα θα κυμαίνεται γύρω στα 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, για το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου