Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ισπανία: Στο ίδιο έργο θεατές...

του Αργύρη Παναγόπουλου

Η νέα «μετεκλογική» κρίση μόλις άρχισε στην Ισπανία, με το Σάντσεθ να αρνείται προς το παρόν να στηρίξει άμεσα ή έμμεσα τον Ραχόι, αρνούμενος παράλληλα
οποιαδήποτε συνεργασία με «αποσχιστές».

Οι δεινόσαυροι του ισπανικού σοσιαλισμού, με άξονα τον Γκονθάλεθ, πιέζουν για τη στήριξη τουλάχιστον μιας κυβέρνησης μειοψηφίας της Δεξιάς, ενώ μικρά προς το παρόν τμήματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά το εκλογικό σοκ, αναζητούν προοδευτικές και δημοκρατικές λύσεις μακριά από μεγάλους συνασπισμούς, οικουμενικές και κυβερνήσεις εθνικής ενότητας.

To Podemos, από την πλευρά του, εκτιμά ότι ακόμη είναι νωρίς για «διαφορετικά σενάρια», γιατί η πρωτοβουλία βρίσκεται πρακτικά στον Ραχόι, όπως τόνισε η γραμματέας Αναλύσεων Καρολίνα Μπεσκάνσα, παρ' όλο που δεν είναι ακόμη σαφές «εάν θα σχηματιστεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τον Ραχόι πρωθυπουργό και τον Σάντσεθ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ή με τον Ριβέρα υπουργό».

Ευτυχώς που τα γκάλοπ μας βγάζουν δεύτερους!

του Κώστα Βρατσάλη *


Έχει πλάκα η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Όταν γινόταν παλιότερα κοντά στις εκλογές, όλοι μιλούσαν για εκλογομαγειρέματα. Τώρα που γίνεται χρόνια πριν από τις εκλογές, μιλούν για αποπροσανατολισμό του λαού από τα κρίσιμα ζητήματα.

Τελικά, πότε πρέπει να γίνεται η ρημάδα η συζήτηση; Αμέσως πριν από τις εκλογές, πολύ πριν από τις εκλογές ή μήπως κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα;


Σε «πολιτικό κενό», πάντως, δύσκολο να γίνει, γιατί τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει και επιπλέον, με τέτοια κανάλια που έχουμε, δεν υπάρχει περίπτωση. Θα μας ξεκουφάνουν, έτσι κι αλλιώς, οι διάφοροι Αυτιάδες. Τέλος πάντων. Ας έρθουμε στο διά ταύτα.