Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ημερίδα Ενημέρωσης των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δράσεων Διαχείρισης Αποβλήτων

Ημερίδα Ενημέρωσης των Δήμων σχετικά με τις Δράσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 οργανώνουν αύριο, Τρίτη 28 Ιουνίου, η Περιφέρεια Αττικής, η ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 9 το πρωί ως τις 14.00, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Η Ημερίδα αναμένεται να συμβάλλει στην ανάλυση θεμάτων ενδιαφέροντος για την εφαρμογή του Νέου Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Αττική. Ειδικότερα, έχει ως στόχο την ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 σε ζητήματα όπως η διαχειριστική ικανότητα, οι κρατικές ενισχύσεις, ο νέος ΠΕΣΔΑ, οι κατηγορίες των έργων / δράσεων, η επιλεξιμότητα αυτών κ.α. Ακολούθως, θα απαντηθούν ερωτήματα που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν στο πλαίσιο των προσκλήσεων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, σχετικά με τις παραπάνω δράσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Ας «σωθεί» ο Μέσι κι ας μη γίνει ποτέ... Μαραντόνα

της Αλέκας Ζουμή


«Εκείνος όμως, που ξεκίνησε να παίζει μπάλα για τη χαρά του παιχνιδιού, στους χωματόδρομους κάποιας φτωχογειτονιάς, τώρα δουλεύει ως παίκτης στα στάδια, με την υποχρέωση είτε να κερδίζει είτε να κερδίζει…»

Δεν θα μπορούσε κανείς να αποδώσει ιδανικότερα τον ορισμό του «Ποδοσφαιριστή» από τον Εδουάρδο Γκαλεάνο και δεν θα μπορούσε κανένας ορισμός να ταιριάξει περισσότερο στις σκέψεις που έκαναν εκατομμύρια θαυμαστές του ποδοσφαίρου στο άκουσμα της είδησης:


Ο Λιονέλ Μέσι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Εθνική Αργεντινής μετά την απώλεια ακόμη ενός τίτλου, του επετειακού Copa America, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την Χιλή.

Πρόσφυγας έχει στην πλάτη την τυφλή γυναίκα του και αγκαλιά το μωρό τους

Μπορεί οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου να έχουν μηδενιστεί ακόμα όμως και αυτές οι ελάχιστες συνεχίζουν να συγκλονίζουν.

Χθες στην παραλία της Κάγιας, κοντά στη Σκάλα Συκαμνιάς, για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, έφτασε μια βάρκα με πρόσφυγες, όπου στην πλειοψηφία τους ήταν από το Ιράκ.

Έκπληκτοι Έλληνες και ξένοι που ήταν στην ακτή, μαζί με τον πατέρα Χριστόφορο, έναν ορθόδοξο ιερέα που υπηρετεί στον εκεί καταυλισμό πρώτης στάσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο οποίος είχε σπεύσει να βοηθήσει, είδαν να βγαίνει από τη βάρκα ένας νεαρός πρόσφυγας.

«Η εικόνα του μας συγκλόνισε όλους» λέει ο πατέρας Χριστόφορος. Στην πλάτη του κουβαλούσε τη νεαρή τυφλή γυναίκα του ενώ στην αγκαλιά του είχε το λίγων μηνών μωρό τους.

«Είχε αυτός ο άνθρωπος ένα απίστευτο μεγαλείο ψυχής, μια μοναδική δύναμη» λέει ο Στρατής Τσουλέλλης, πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης που κολυμπούσε εκεί και απαθανάτισε τη στιγμή. Και συνεχίζει: «Μείναμε όλοι να βλέπουμε αυτόν τον πρόσφυγα να κατεβαίνει από τη βάρκα έχοντας την τυφλή γυναίκα του στους ώμους του και το μωρό τους στα χέρια του». Μαζί στη βάρκα κι άλλες πολλές γυναίκες με παιδιά οι περισσότερες από το Ιράκ.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, όλοι όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί έσπευσαν να βοηθήσουν. Ανάμεσά τους και μια γυναίκα που την απαθανάτισε και αυτήν, ο Στρατής Τσουλέλλης «που πήρε στην αγκαλιά της το μωρό της νεαρής τυφλής προσφυγοπούλας κι άρχισε να το ταϊζει».

Η προσφυγική οικογένεια μεταφέρθηκε στο hot spot της Μόριας ενώ με εντολή του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, που ενημερώθηκε σχετικά, σήμερα κιόλας, αμέσως μετά την καταγραφή τους, θα μεταφερθούν στο δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ, όπου θα παραμείνουν μέχρι να υπάρξουν θέσεις σε δομές περίθαλψης ευάλωτων κατηγοριών προσφύγων στο νησί, όπως είναι το ξενοδοχείο της οργάνωσης «Caritas» ή οι χώροι της οργάνωσης «Ηλιακτίδα».

η Αυγή