Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Η Ευρώπη σε αποπληξία


της Αλκμήνης Ψιλοπούλου

Πάγωσαν όλοι. Έμειναν άφωνοι. Παρ' όλο που περίμεναν το χτύπημα. Παρ' όλο που ήξεραν τους δράστες. Οι από πάνω.


Γιατί όλοι εμείς, οι απλοί πολίτες, μένουμε να κοιτάμε το χαζοκούτι ή να διαβάζουμε σενάρια επί σεναρίων και αναλύσεις επί αναλύσεων από το Διαδίκτυο.

Γνώριζαν οι από πάνω, γνωρίζαμε κι εμείς, ότι στην καρδιά του Παρισιού και των Βρυξελλών βρίσκονται οι φωλιές της τρομοκρατίας, όλο και κάποιος φίλος και γνωστός έχει ζήσει για λίγο στις δύο μεγαλουπόλεις, στην καρδιά της Ευρώπης. Η οποία καρδιά δεν είχε τη δύναμη και τη θέληση, εδώ και δεκαετίες, να ενσωματώσει τους μουσουλμάνους που της κληροδότησαν οι αποικίες της.

Τρία χρόνια αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ. - Πώς μπορούμε να παραγγείλουμε προϊόντα

Η ΒΙΟ.ΜΕ., το πρώτο ανακτημένο από τους εργαζόμενούς του και αυτοδιαχεριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα, έκλεισε τρία χρόνια λειτουργίας και τα γιόρτασε με μια ανοιχτή εκδήλωση όπου συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες.

Εν αναμονή του αναγκαίου νέου θεσμικού πλαισίου για τις πτωχευμένες επιχειρήσεις που να νομιμοποιεί την αυτοδιαχείρισή τους από τους εργαζόμενους, και ενώ οι πλειστηριασμοί απειλούν το εγχείρημα, η συνέλευση των εργαζομένων επανέλαβε την απόφασή τους να ενταθεί η μάχη για να υπάρξει επιτέλους μια de facto λύση.

Μπαίνοντας πλέον σε μια καινούρια φάση, η συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ., που πλέον αποτελεί ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), έθεσε νέους οικονομικούς στόχους: ανάμεσα στα άλλα την αγορά φορτηγού για την άμεση μεταφορά των προϊόντων τους στα παζάρια, τη διάθεση μέρους των εσόδων για τη στήριξη της προηγούμενης παραγωγής δομικών υλικών που γινόταν στο εργοστάσιο, ενώ ήδη άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά από τα μέσα Φεβρουαρίου, διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών με δυνατότητα αποστολής σε όλη την Ελλάδα.

Για ενημέρωση και παραγγελίες στο ΒΙΟΜΕ Συνεργατική Eshop.

efsyn.gr

Τεχνογνωσία του εξήντα


του Θανάση Καρτερού

Σκοτεινό, πλην μαχητικό, τείχος μερικών δεκάδων
Μαρτυρία: Παράτησα προχθές το απόγευμα τον υπολογιστή, ξυρίστηκα, έβαλα τα καλά μου, και πήγα στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στου Ζωγράφου.


Να ακούσω τον Παππά, να κουτσομπολέψω την κυβέρνηση, να γκρινιάξουμε με παλιούς και νέους για τούτο και για κείνο. Να βρεθούμε γενικώς, να τα πούμε, να δώσουμε και το παρών, όπως το καταλαβαίνουμε, στη δύσκολη συγκυρία.

Αριστερά πράγματα εν ολίγοις, όχι και τόσο επαναστατικά όσο θα τα θέλαμε κι εμείς και άλλοι, αλλά και δεξιά δεν τα λες. Μια ζωή Γκόλφω.

Οι κτηνοτρόφοι ρίσκαραν και βγήκε το «Γιαννιώτ'κο»

του Φιλήμωνα Καραμήτσου

Το «Γιαννιώτ’κο» καλύπτει σήμερα την πόλη των Ιωαννίνων
μέσα από δίκτυο μικρών καταστημάτων
Τον τελευταίο χρόνο, οι Γιαννιώτες μπορούν να βρουν στην αγορά της πόλης φρέσκο γάλα και γιαούρτι «Γιαννιώτ’κο», προϊόντα μιας ομάδας περίπου 20 κτηνοτρόφων της περιοχής που έκαναν
το βήμα, πήραν την τύχη στα χέρια τους και προχώρησαν από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Η Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων ανέλαβε το ρίσκο μιας αυτόνομης επιχειρηματικής κίνησης και φαίνεται ότι δικαιώνεται, αφού βρήκε τον δικό της χώρο στην αγορά και μπορεί να σχεδιάζει ακόμα περισσότερα πράγματα για το μέλλον.

Κι όλα αυτά με κοινωνικό πρόσημο, με την έγνοια να μπορεί ο παραγωγός να λειτουργεί αυτόνομα, να έχει τον έλεγχο του δικού του κόπου.

Τριήμερο δράσεων για την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου ξυλείας στην Πατρίδα Ημαθίας

8 καυτοί φάκελοι με... ονοματεπώνυμο @ Πράσινα και Γαλάζια βαρίδια

Λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, θαλασσοδάνεια εκδοτικών και άλλων επιχειρήσεων, "φωτογραφικές" τροπολογίες, ρυθμίσεις απαλλαγής από ποινικές ευθύνες, παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης είναι ορισμένοι από τους τίτλους των φακέλων που κρατάει στα χέρια του ο πρωθυπουργός εν όψει της συζήτησης την Τρίτη στη Βουλή για τη διαφθορά και την απόδοση δικαιοσύνης.
Αποφασισμένη η κυβέρνηση να διαρρήξει τις σχέσεις αλληλεξάρτησης πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και να σπάσει τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής με τη Δικαιοσύνη
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να περιγράψει πλήρως τη δομή και τη λειτουργία του συστήματος εξουσίας που είχε στηθεί επί χρόνια στη χώρα προς ίδιον πολιτικό και οικονομικό όφελος, να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να καλέσει την αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως τις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, να τοποθετηθούν ευθαρσώς αν προσφέρουν πολιτική κάλυψη στα πεπραγμένα των προκατόχων τους ή θα συμπράξουν στην προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου και τη θωράκιση του κράτους δικαίου.

Οι Ρομπέν του ξύλου: Ένα εγχείρημα αυτοδιαχείρισης γεννιέται στην Πατρίδα της Ημαθίας

της Κατερίνας Μπακιρτζή


Στην Πατρίδα της Ημαθίας ένα εγχείρημα αυτοδιαχείρισης κάνει τα πρώτα του βήματα, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ.

Μία απάντηση απλήρωτων εργατών σε ένα εργοστάσιο ξυλείας στη κρίση και την εκμετάλλευση. «Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς», το σύνθημα.

Περίπου 12 πρώην και νυν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ξυλείας Ε.Παπαδόπουλος - Ν.Παγούρας Α.Β.Ε.Ε. στην Πατρίδα της Ημαθίας αποφάσισαν να καταλάβουν τους χώρους της επιχείρησης και να ακολουθήσουν το πρωτοπόρο παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Γουρούνια πετάξανε κεφαλές σε ανθρώπους


«Αγανακτισμένοι» κάτοικοι με ελληνικές σημαίες περίμεναν τους πρόσφυγες...

Συνέβη στη Βέροια.

Μοσχάτο-Ταύρος: Ημερίδα ενημέρωσης πολιτών & τοπικών επιχειρήσεων για τις νέες προκηρύξεις ΕΣΠΑ

Ενόψει των νέων επενδυτικών προγραμμάτων η Εταιρεία Συμβούλων So-Re και το Κε.Δι.Βι.Μ2 ΠΥΞΙΔΑ διοργανώνει ημερίδα, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων, σχετικά με τις τέσσερις (4) νέες προκηρύξεις στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και με προγράμματα κατάρτισης, που άπτονται των αναγκών των εργαζόμενων, των ανέργων και των επιχειρήσεων.

Στην ημερίδα θα γίνει παρουσίαση των παρακάτω Δράσεων και Προγραμμάτων:

Εντυπωσιάζουν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί της Λέσβου

Αφιέρωμα στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών του Σκαλοχωρίου φιλοξενεί αγγλικός ιστότοπος houseandgarden.co.uk.

Όπως αναφέρει το άρθρο που το υπογράφει η Claire Lloyd «ο γυναικείος συνεταιρισμός είναι μια μικρή κοινοτική κουζίνα, στο κέντρο του Σκαλοχωρίου στη Λέσβο».

«Υπάρχουν αρκετοί από αυτούς τους συνεταιρισμούς διάσπαρτοι σε όλο το νησί», σημειώνει, «μια χούφτα από τις γυναίκες του χωριού συγκεντρώνονται έξι ημέρες την εβδομάδα για να κάνουν μπισκότα, κέικ , γλυκά
του κουταλιού και πολλά άλλα νόστιμα εδέσματα».

Ανατροπή στη Γλυφάδα: Ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, κάθε Πέμπτη του Απρίλη στο ΚΑΠΗ Αγ. Τρύφωνα

Κάθε Πέμπτη 6.00-8.00μμ για όλο τον Απρίλιο  η "Ανατροπή στη Γλυφάδα" συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς διάρκειας και υλικά πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, στο ΚΑΠΗ Αγ. Τρύφωνα (Κ. Αθανάτου & Αρχιπελάγους).

Επίσης καλεί τους πολίτες να δηλώσουν εθελοντική προσφορά στο τηλ. επικοινωνίας 6977424250 και στο e-mail: anatropiglyfada@gmail.com

Ακολουθεί ολόκληρο το κάλεσμα της "Ανατροπής στη Γλυφάδα":