Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Σκάνδαλο άνω των πενήντα εκατομμυρίων ευρώ καταγγέλλει η νέα διοίκηση


της Ευγενίας Χατζηγεωργίου

Τεράστιο σκάνδαλο κακοδιαχείρισης σε βάρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης βγαίνει στο φως μετά από μήνυση που κατατέθηκε την Δευτέρα κατά προηγούμενων διοικήσεων της ΕΒΖ,
επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν πως η εταιρία οδηγήθηκε στη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται σήμερα εξαιτίας συγκεκριμένων πρακτικών και παραλείψεων, αλλά και τουλάχιστον… ανορθόδοξων επιχειρηματικών κινήσεων.

Όπως προκύπτει, σε μόλις δύο περιπτώσεις πελατών (ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ) η ζημία για την ΕΒΖ ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας πως διορισμένες διοικήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έβαλαν -με τις κινήσεις τους- βόμβα στα θεμέλια της εταιρίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διάλυσή της και για την, αποτυχημένη, προσπάθεια να πουληθεί.

Αυτό που για οποιαδήποτε επιχείρηση θα φάνταζε τρελό, δηλαδή το να δίνει σε έναν πελάτη της προϊόν, να παίρνει επιταγές που έμεναν ακάλυπτες κι όμως να συνεχίζει τη συνεργασία για χρόνια και το υπόλοιπο των οφειλών να αυξάνεται συνεχώς και αντί να σταματήσει τη δοσοληψία, να υπογράφει συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας, στην περίπτωση της ΕΒΖ εφαρμόστηκε επανειλημμένα. Μία παράνοια οικονομική και εμπορική, που έγινε κανόνας.

Η πίτα του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελληνικού, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 10.00μμ


Ο λαλίστατος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και η πώληση του ΟΛΠ

γράφουν οι Γιάννης Καρδαράς & Γιάννης Βρέλλος *


Στο κυριακάτικο φύλλο της 7ης Φεβρουαρίου 2016 της "Αυγής" δημοσιεύθηκε μια συνέντευξη του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιου Πιτσιόρλα.


Στη συνέντευξή του αυτή ο κ. Πιτσιόρλας ξεκαθάρισε ποια αριστερά ονειρεύεται ενώ έχει χαρακτηρίσει ως «ατεκμηρίωτη προπαγάνδα» ή «κρατικίστικη αντίληψη» ή «εμμονή να υπερασπιζόμαστε μία προβληματική κατάσταση του ΟΛΠ Α.Ε.» την στάση όσων (μεταξύ αυτών και των υπογραφόντων το άρθρο αυτό) είναι αντίθετοι με την εκποίηση του πλειοψηφικού πακέτου (67%) των μετοχών του ΟΛΠ.

Εκ προοιμίου δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα κρίσιμων τομέων της οικονομίας, όπως είναι τα λιμάνια και τα δημόσια αγαθά, χωρίς να υπεραμυνόμαστε των πρακτικών και των στρεβλώσεων που το καταρρέον πολιτικό σύστημα εφάρμοσε επί χρόνια στη διοίκηση, φέρνοντας την Ελλάδα στο χείλος της αβύσσου.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο Ελληνικό;

γράφει η Ντίνα Μπατζιά

Οι δύο ιδιωτικοποιήσεις, του Ελληνικού και του ΟΛΠ, αποτέλεσαν καλώς ή κακώς τμήμα της συμφωνίας του καλοκαιριού.

Είναι οι δύο από τις εννέα, έναντι των 23 του
προηγούμενου σχεδίου που προέβλεπε την πώληση ακινήτων και εταιρειών, μεταξύ των οποίων επιχειρήσεις στρατηγικού και ενδιαφέροντος και υψηλής κοινωνικής σημασίας όπως τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, η πώληση των οποίων απετράπη.

Από το φθινόπωρο η κυβέρνηση ξεκίνησε μία σοβαρή προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των δεδομένων αυτών των ιδιωτικοποιήσεων.