Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Σύγκρουση κυβέρνησης - Eldorado Gold: Η εταιρεία από το 2007 δεν πληρώνει φόρους - από το 2012 δεν ειπράττονται τα πρόστιμα



Στα κεραμύδια βγήκε ξανά η διαπλεκόμενη αντιπολίτευση -και- πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η ρήξη της ελληνικής κυβέρνησης με την καναδικών συμφερόντων Eldorado Gold: "Τι μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση στο εξωτερικό;", το αθώο ερώτημα.

Το ερώτημα των αγανακτισμένων πολιτικών προέκυψε από τη στιγμή που η αγανακτισμένη εταιρεία έστειλε τελεσίγραφο στο Υπουργείο για αναστολή των εργασιών και ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης επικαλέσθηκε τη νομοθεσία δηλώνοντας ότι "η Ελλάδα δεν είναι μπανανία, αλλά ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα με κανόνες".

Από τη σύγκρουση προέκυψε ότι το παλιό πολιτικό κατεστημένο -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενο και από το Ποτάμι- δεν είναι μόνο υπηρετικό προσωπικό των πολιτικών τους μεντόρων, αλλά και πέμπτη φάλαγγα ξένων και αδήλωτων οικονομικών συμφερόντων τα οποία:

Στήνουν «ξόβεργες» στο παράνομο κυνήγι

H Ιταλία βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά το παράνομο κυνήγι πουλιών. Ωστόσο εδώ και χρόνια Γερμανοί και Ιταλοί προσπαθούν
να βάλουν φρένο κι έχουν ήδη καταφέρει πολλά.

Ένας τρομαγμένος κοκκινολαίμης πιασμένος σε ένα δίχτυ. Τα φτερά του σκορπίζονται και το βλέμμα του είναι πανικόβλητο. Τέτοιες σκηνές δυστυχώς δεν είναι σπάνιες στην Ευρώπη.

Το παράνομο κυνήγι είναι ευρέως διαδεδομένο και απειλεί άμεσα πολλά είδη πουλιών. Εδώ και χρόνια πάντως Γερμανοί και Ιταλοί προσπαθούν από κοινού να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε συνεργασία με τα ιταλικά δασαρχεία.

Ιστορική απόφαση του Εφετείου Θράκης για το σκάνδαλο της Βιστονίδας: Δεν έχει καμία ιδιοκτησία η Μονή Βατοπεδίου

Βάζει τέλος στο σκάνδαλο για το οποίο χύθηκαν τόνοι μελάνι τα τελευταία δώδεκα χρόνια, η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Θράκης, σύμφωνα με την οποία οι διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου απορρίπτονται και πέφτουν στο κενό και η Μονή δεν δικαιούται ούτε σπιθαμή γης από τις παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστονίδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του XanthiPress.gr από το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής εκδόθηκε η απόφαση σε δεύτερο βαθμό για την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου που διεκδικούσε τις παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων.

Mε ημερομηνία 29-12-2015 και με αριθμό 197/2015 η απόφαση, δέχθηκε την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, απέρριψε την έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και της Ιερού Κοινού του Παναγίου Τάφου και απέρριψε στο σύνολό της την αρχική αγωγή της Μονής Βατοπεδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

«Ρυθμίσεις που θα καταλήγουν σε 6 χρόνια στην ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια»

συντάκτης: Χρήστος Κάτσικας


Η «Εφ.Συν.» συνεχίζει σήμερα τον φάκελο «Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία» με μια συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

της Βουλής Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πιστεύει ότι το Λύκειο έχει ακυρωθεί, η παρεχόμενη γνώση έχει εργαλειοποιηθεί και ότι για να γίνει δυνατή η επαναθεμελίωσή του θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το πρόγραμμα σπουδών και η ύλη.

Ο ίδιος βλέπει ένα σύνολο ρυθμίσεων που πρέπει βαθμιαία να εφαρμόζονται από τώρα, με ορίζοντα όμως 6 ετών, οι οποίες θα καταλήγουν στην ουσιαστική και ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.

Κατεδάφισαν σπάνια μεσοπολεμική έπαυλη στην παραλιακή πρωμετωπίδα του Ελληνικού

Το διώροφο κτίριο - έπαυλη της παραλιακής, σήμα κατατεθέν για το Κάτω Ελληνικό, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1920 και ως αρχιτεκτονικό δείγμα σε σχέδιο και ύφος ήταν μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα, δεν υπάρχει πλέον.

Η μαεστρία, με την οποία αποψιλώθηκε σταδιακά από αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία που του προσέδιδαν τη μοναδικότητα στο είδος, είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο κινείται η ασυδοσία του κέρδους -ενδεχομένως και της διαφθοράς.

Όπως αναφέρει το neoclassicalgreece, "ήδη από το 2010 προχώρησαν στην καταστροφή της σοφίτας, των περίτεχνων σπάνιων στεγάστρων και γενικά των γοητευτικών στοιχείων του κτιρίου, πιθανότητα σκόπιμα, ώστε να υποβαθμιστεί η ομορφιά του και έτσι ευκολότερα να εγκριθεί και να περάσει απαρατήρητη μια κατεδάφιση".

Ε, δεν θα κάνουμε τη χώρα μετασοβιετική Ρωσία για μια ανάπτυξη-Ελντοράντο...

Πριν από μερικές εβδομάδες χύθηκαν πολλά νεοφιλελεύθερα κροκοδείλια δάκρυα για τη σύλληψη του καστανά τής Θεσσαλονίκης.

Ακόμα και οι προμαχώνες τής ασύδοτης αγοράς αναρωτήθηκαν πώς είναι
δυνατό μια αριστερή κυβέρνηση να κυνηγά τους φτωχοδιάβολους αντί για τους μεγαλοκαρχαρίες.

Ο ωμός εκβιασμός τής Eldorado Gold, η οποία διαχειρίζεται τα μεταλλεία τής Χαλκιδικής, σαν να απευθύνεται σε μπανανία, ήταν αρκετός ωστόσο για να πέσουν οι μάσκες που φόρεσαν προσωρινώς οι απολογητές τού μεγάλου κεφαλαίου.

Σκουριές: Εκεί που συγκρούονται δυο αντίθετες ιδεολογίες για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση

του Γιάννη Χατζηχρήστου *


Η πρόσφατη απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει το «επενδυτικό» της πρόγραμμα στις Σκουριές, αφού είναι πλέον υποχρεωμένη να πειθαρχήσει με την Ελληνική νομοθεσία, ανοίγει ένα ακόμα μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους κάθε λογής νεοφιλελεύθερους και διαπλεκόμενους στην αναπτυξιακή λογική της Αριστεράς.


Το ερώτημα που τίθεται κατ' αρχήν είναι τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας και πώς αυτές θα αναπτυχθούν καλλίτερα, μαζί με την υπόλοιπη περιοχή.

Ας δούμε με μεγαλύτερη προσοχή τι μπορούν να προβλέπουν σε γενικές γραμμές τα σχέδια των νεοφιλελεύθερων διαπλεκόμενων και ένα εναλλακτικό σχέδιο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς:

Τα ρέστα τους δε φτάνουν...

γράφει η Ντίνα Μπατζιά

Τα ρέστα του πόνταρε όλο το εγχώριο σύστημα της διαπλοκής στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από έναν εκλογικό αγώνα που θα μπορούσε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια...

Πώς μετατρέπεις σε μια νύχτα σε επίδοξο
πρωθυπουργό έναν πρώην υπουργό που δεν κατάφερε να απολύσει τόσους χιλιάδες όσους θα ήθελε, ίσα - ίσα τον καταβρόχθισαν σε χρόνο ντε τε καθαρίστριες και σχολικοί φύλακες.

Πρόκειται περί φαυλότητας;

Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης: Η ουσία του προβλήματος με το Α' Στάδιο Αργυρούπολης

Η δημοτική παράταξη Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης, με αφορμή την «πανηγυρική» ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου για τη στάση που πήραν τα αθλητικά σωματεία της πόλης για το στάδιο στην Τριπόλεως, σημειώνει:

«Πανηγυρίζει ο κ. Κωνσταντάτος γιατί ομόφωνα οι σύλλογοι της πόλης μας, συμφώνησαν στο αυτονόητο: ανοιχτό στάδιο για όλους, με κανόνες και ασφάλεια.

Δεν φανταζόμαστε ότι υπάρχει άνθρωπος που να διαφωνεί με αυτό.

Αυτό ακριβώς επιδιώκουν και οι κινητοποιήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες.

Η μελέτη του ΕΜΠ, βάση εναλλακτικού σχεδίου για το Ελληνικό - Σύσκεψη των Οργανώσεων Μελών Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

Με γνώμονα την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η Νομαρχιακή Επιτροπή
Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει την επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου, απολύτως διαφοροποιημένου από αυτό που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Η βασική ιδέα προβλέπει την αξιοποίηση των 800 κτισμάτων συνολικής επιφάνειας 370.000 τ.μ. που βρίσκονται στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, μερικά εκ των οποίων αποτελούν και αξιόλογα δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όπως ο τερματικός σταθμός του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου.

Αν αυτά τα κτήρια παραχωρηθούν, με τις ήπιες χρήσεις γης που προβλέπει η μελέτη που έκανε το ΕΜΠ για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και τους τρεις δήμους της περιοχής, θα αποφέρουν ίσα και μεγαλύτερα έσοδα και πιο άμεσα από το προβλεπόμενο τίμημα της σύμβασης Lamda - Ελληνικού Α.Ε., που προβλέπεται μάλιστα να εξοφληθεί σε βάθος δεκαπενταετίας.