Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Για πολιτισμό βιτρίνας χωρίς στόχο και όραμα στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, μιλούν οι Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ


Ο Πολιτισμός στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης γίνεται μέρος των δημοσίων σχέσεων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πολιτισμού των Οργανώσεων Μελών Ελληνικού & Αργυρούπολης του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των πολιτιστικών τμημάτων, η απαξίωση των θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων του ίδιου του Δήμου, η επιλεκτική στήριξη πολιτιστικών συλλόγων (αν είναι φιλικά προσκείμενοι στη διοίκηση Κωνσταντάτου), η μη αναγνώριση άλλων και η προσπάθεια ακύρωσης μέσω δικαστικού αγώνα τής δράσης τής Κινηματογραφικής Λέσχης Ελληνικού-Αργυρούπολης είναι μια συνειδητή επιλογή τής διοίκησης του Δήμου" τονίζουν οι δύο Ο.Μ. και συνεχίζουν:

"Προτεραιότητα των υπευθύνων της διοίκησης Κωνσταντάτου στον τομέα πολιτισμού, αποτελούν οι παραστάσεις διαφόρων αμειβόμενων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σχημάτων φίλων και γνωστών που πολλές φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας".

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ανοίγει δρόμους έκφρασης, ποιοτικής ψυχαγωγίας, αξιοποίησης δημιουργικά του ελεύθερου χρόνου των πολιτών της. Να ανοίγει το δρόμο για παραστάσεις και συνεργασίες μεταξύ των πολιτιστικών τμημάτων, του Δημοτικού Ωδείου, των σχολείων και των πολιτιστικών συλλόγων. Δρόμος δύσκολος, κοπιαστικός, αλλά και συναρπαστικός.", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ο Πολιτισμός γίνεται μέρος των δημοσίων σχέσεων


Η δημιουργία συνθηκών για ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των  δημοτών μας και η παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων από την ίδια την τοπική κοινωνία, έχει  περάσει σε δεύτερη μοίρα.


Η υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των πολιτιστικών τμημάτων, η απαξίωση  των θεατρικών και μουσικών  εκδηλώσεων του ίδιου του Δήμου, η επιλεκτική στήριξη πολιτιστικών συλλόγων (αν είναι φιλικά προσκείμενοι στη διοίκηση Κωνσταντάτου), η μη αναγνώριση άλλων και η προσπάθεια ακύρωσης μέσω δικαστικού αγώνα τής δράσης τής Κινηματογραφικής Λέσχης Ελληνικού-Αργυρούπολης είναι μια συνειδητή επιλογή τής διοίκησης του Δήμου.


Προτεραιότητα των υπευθύνων στον τομέα πολιτισμού, αποτελούν οι παραστάσεις διαφόρων αμειβόμενων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σχημάτων φίλων και γνωστών που πολλές φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας.


Την ίδια στιγμή που ο Δήμος:

  • - Ισχυρίζεται ότι αδυνατεί να στηρίξει οικονομικά  θεατρικές και μουσικές παραστάσεις  των τμημάτων του,
  • - Καταργεί θεσμούς όπως το Καρναβάλι όπου συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές και δημότες,
  • - Αδυνατεί να συνδιοργανώσει και να στηρίξει  αφιερώματα  και εκδηλώσεις των εθνικοτοπικών και πολιτιστικών συλλόγων,

δαπανά χιλιάδες ευρώ για  άλλες εκδηλώσεις.


Μόνο στα  τελευταία δημοτικά συμβούλια αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

- 1.500 ευρώ για ένα αφιέρωμα στο Λυκούργο Καλλέργη,
- 2.490 ευρώ -συν έξοδα διαφήμισης 1.450 ευρώ-  για συναυλία με τους αδελφούς Καραβιώτη,
- 1.110  ευρώ για έξοδα διαφήμισης για την παράσταση ερασιτεχνικής ομάδας από το Δήμο Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης,
- 5.445 ευρώ -συν έξοδα διαφήμισης 765ευρώ- για την παράσταση «Οι δώδεκα ένορκοι»,
-  2.490 ευρώ -συν έξοδα διαφήμισης 1.450 ευρώ-  για  θεατρικές παραστάσεις  της ερασιτεχνικής ομάδας του κ. Καλαθά,

     -  1.500 ευρώ -συν έξοδα διαφήμισης 1.320 ευρώ- για μια συναυλία του Βαγγέλη Μπουντούνη

   ΣΥΝΟΛΟ   19.520 ευρώ


Είναι επιλογή της δημοτικής αρχής να διευκολύνει, παραχωρώντας δημοτικούς χώρους, κερδοφόρες-αδιαφανείς δράσεις ημετέρων που κρύβονται πίσω  από τη διοργάνωση  δήθεν «παραδοσιακών πανηγυριών» με όλα τα παρελκόμενα υπό την αιγίδα συλλόγων που μέχρι σήμερα είχαν πολύ μικρή έως ανύπαρκτη δράση. 


Η μείωση του αριθμού των συνδημοτών μας που συμμετέχουν στα πολιτιστικά τμήματα, η αύξηση των διδάκτρων στα παιδικά τμήματα και μάλιστα μέσα στην οικονομική  κρίση, που κανονικά θα έπρεπε να δίνονται κίνητρα για τη συμμετοχή τους, αποδεικνύει πως δεν απασχολεί τους υπεύθυνους το πολιτιστικό μέλλον της πόλης μας.


ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ  ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ  ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ.


Για μας ο πολιτισμός αποτελεί παράγοντα τοπικής ανάπτυξης, προάγει την ισότητα ευκαιριών χωρίς αποκλεισμούς, δημιουργεί σχέσεις αλληλεπίδρασης με την εκπαίδευση, δημιουργεί ενεργούς σκεπτόμενους πολίτες.


Γι’ αυτό πιστεύουμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση  ιδιαίτερα σε καιρούς οικονομικής κρίσης  πρέπει πρώτα να δίνει δυνατότητες στους νέους αλλά και σε όλους τους  πολίτες να  δημιουργούν, να  εκφράζονται, να παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε όλους τους τομείς του πολιτισμού.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να  ανοίγει δρόμους έκφρασης, ποιοτικής ψυχαγωγίας, αξιοποίησης δημιουργικά του ελεύθερου χρόνου των πολιτών της. Να ανοίγει το δρόμο  για παραστάσεις και συνεργασίες μεταξύ των πολιτιστικών τμημάτων, του Δημοτικού Ωδείου, των σχολείων και των πολιτιστικών συλλόγων. Δρόμος δύσκολος, κοπιαστικός, αλλά και συναρπαστικός.


01.12.2016

Επιτροπή Πολιτισμού
των Ο.Μ. Ελληνικού & Αργυρούπολης τουΣΥΡΙΖΑ





 
Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου