Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Αυτοδιοικητικοί προβληματισμοί





Ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα για το παρόν και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη διημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Παρόντες στη συζήτηση ο υπουργός εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, ο γγ του υπ. εσωτερικών Κ. Πουλάκης, Αντιπεριφερειάρχες καθώς και πολλοί Δήμαρχοι και αυτοδιοικητικά στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα.

Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους πήραν το λόγο και κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για το τι μέλει γενέσθαι στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και την ανάγκη αλλαγής του Καλλικράτη.


Ξεχωριστή και συνάμα συμβολική ήταν τοποθέτηση του Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη. Ο Δήμος στον οποίο προΐσταται συμπυκνώνει με τον πιο κραυγαλέο και ανάγλυφο τρόπο όλες τις αντιθέσεις που διαπερνούν την ελληνική κοινωνία, η οποία βρίσκεται στον κυκλώνα της πιο βαθιάς κρίσης μεταπολεμικά. Το Πέραμα έχει από τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας, φτώχειας και ακροδεξιάς βίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Γιάννης Λαγουδάκης τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον «αδύναμο» πολίτη και γι’ αυτό πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο. Τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης είναι οικονομικά, θεσμικά, χωροταξικά. Η μείωση των ΚΑΠ κατά 10% στο νέο προϋπολογισμό θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο.

Η συζήτηση για τα θεσμικά ζητήματα να μην περιορισθεί μόνο στον εκλογικό νόμο. Να επεκταθεί και στα θέματα των πολυδαίδαλων ελέγχων, της αποσαφήνισης αρμοδιοτήτων, του ρόλου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων κλπ.

Να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο που έγινε οι ενοποίηση πολλών Δήμων. Στην πράξη, πολλοί τέτοιοι Δήμοι, παρουσιάζουν έντονα λειτουργικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Κοντολογίς να μη διστάσουμε να αναμετρηθούμε με όλο το πλέγμα των ρυθμίσεων του Καλλικράτη και όπου δεν συνάδει με τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης να τον αλλάξουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου