Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ιωνικές Γιορτές Νέας Σμύρνης 2016 : Ξαναπληρώνουμε τον Πολιτισμό

του Δημήτρη Πετρόπουλου


Με μία γρήγορη ματιά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εύκολα βρίσκει κάποιος ότι οι φετινές Ιωνικές  Γιορτές έχουν τιμή εκκίνησης από τα διαθέσιμα των πολιτών τις 138.000 ευρώ.

Αυτά είναι μόνο τα ποσά που θα πληρωθούν οι καλλιτέχνες και οι σύλλογοι  που θα συμμετέχουν στις καθημερινές εκδηλώσεις.

Όποιος τα βλέπει λίγα ας σκεφθεί ότι υπάρχουν ακόμη περιφερειακές βραδιές cinema, κόστος συντήρησης χώρου, καρέκλες, ηχητικά και φώτα για 36 εκδηλώσεις, ρεύμα, κόστος συνεργατών του Πολιτιστικού, κόστος διαφήμισης και προβολής, κόστος φύλαξης και πιθανόν αρκετά άλλα που φυσικά δεν είναι απαραίτητα να καταγραφούν και έχουν τελικά μικρότερη συμμετοχή στο σύνολο.

Φέτος λοιπόν σε σύνολο 36 εκδηλώσεις, ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα ΞΑΝΑ χρεώσει 5 ευρώ το άτομο στις 22 από αυτές, ενώ ΜΟΝΟ μερικές ακόμη καθώς και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των συλλόγων -εκτός των Κρητών-  θα είναι ελεύθερες για τους  «πλούσιους», τουλάχιστον όσον αφορά το ταμείο του Δήμου, Νεοσμυρνιώτες.

Με ένα πολύ πρόχειρο εμπειρικό υπολογισμό -ο οποίος αν δεν απεικονίζει την πραγματικότητα, τότε ΣΙΓΟΥΡΑ αυτή θα είναι υψηλότερη-, αν κάθε εκδήλωση με εισιτήριο 5 ευρώ συγκεντρώσει κατά μέσον όρο 500 άτομα, τότε ο Δήμος με το «παχύ» ταμείο θα ξαναεισπράξει, κατ’ επιλογή των πολιτών φυσικά, τουλάχιστον ΑΚΟΜΗ 55.000 ευρώ.  Δηλαδή οι Νεοσμυρνιώτες αιρετοί διαχειριστές θα εισπράξουν προς διαχείριση φυσικά, πέραν των Δημοτικών τελών, ακόμη 55.000 ευρώ από τους πολίτες.

Σύμφωνα με την τιμή εκκίνησης λοιπόν των 138.000 ευρώ, οι πολίτες θα ΞΑΝΑ πληρώσουν, ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ, που δεν έχουν και άλλη επιλογή αν θέλουν να δουν τις γιορτές, το 1/3 κατά προσέγγιση, σύμφωνα πάντα με την εκτίμηση. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι και τα 138.000 ευρώ οι ίδιοι τα έχουν πληρώσει σε δημοτικά τέλη.

Οι πονηροί πολιτικοί θα σου πούνε «σε όλους τους Δήμους χρεώνουν», σε «άλλους δήμους δεν φέρνουν τέτοια ονόματα», «η Νέα Σμύρνη κάνει άλλου επιπέδου εκδηλώσεις», «άντε δες Εθνικό Θέατρο με 5 ευρώ», «που θα έβλεπες Χατζηγιάννη με 5 ευρώ» και άλλα τέτοια. Άλλος πάλι θα σου πει ότι «παρά τα 1.300.000 ευρώ που ο Δήμος επιχορηγεί τον Πολιτιστικό Οργανισμό, χρειάζονται τελικά 1.355.000 ευρώ για να παρέχουν αυτά που παρέχουν» και άλλα τέτοια σχετικά.

Κανείς δεν θα σου απαντήσει γιατί ΠΡΕΠΕΙ να πληρώνεις είσοδο όταν «έχεις» τόσο μεγάλο ταμείο σαν δήμος, που θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμη 55.000 ευρώ και εσύ να μπαίνεις δωρεάν.

Ο Δήμος είναι γνωστό πως έχει ταμείο 8ψήφιου περίπου υπολοίπου και φυσικά περηφανεύεται για αυτό, όπως συσσωρεύθηκε τα τελευταία αρκετά χρόνια λόγω καλής κατά τους αιρετούς διαχείρισης αλλά σίγουρα  λόγω των φόρων των Νεοσμυρνιωτών.

Ας δούμε όμως τι συνέβη το 2015 για να έχουμε και ένα πρώτο μέτρο σύγκρισης των ίδιων αιρετών -Χατζαντουριάν - Τζουλάκη- και πόσο τελικά μας έδειξαν έμπρακτα αν κατάλαβαν πόσο χειροτέρεψε η οικονομία από πέρσι και πόσο «νότια» στην τσέπη βάζουμε όλοι το χέρι, αν «υπάρχει πια τσέπη».

Το 2015 λοιπόν είχαμε 22 εκδηλώσεις με είσοδο 5 ευρώ, την οποία είσοδο όπως αναφέρει ο Πολιτιστικός Οργανισμός δεν αύξησε φέτος κατανοώντας τις δυσκολίες της εποχής. Κάνουν και χιούμορ δηλαδή. Οι εκδηλώσεις με είσοδο από 22 έμειναν και φέτος ίδιες. «Δεν έχεις , Δεν πας» παρά μόνο σε 14 φέτος. Το 2015 μπορούσες πάλι να πας σε 14.

Δεν είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ το κοινωνικό πρόσωπο του Πολιτιστικού Οργανισμού από πέρσι φέτος ή μόνο εγώ το βλέπω;
 
Τέλος να τονίσουμε ότι μία τετραμελής οικογένεια δεν θα χρειαστεί ΜΟΝΟ 20 ευρώ για να δει μια από τις 22 εκδηλώσεις, αλλά θα πρέπει κάποιος να πάει 2 φορές στο ταμείο μια και όπως μας ενημερώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του «εξαιρετικού» διαχειριστή Χατζαντουριάν -υπό την πλήρη ανοχή του Δημάρχου Τζουλάκη σε όλα τα παραπάνω- θα δίνονται αυστηρά μόνο έως 2 εισιτήρια ανά άτομο στα ταμεία.

Μπράβο και σιγά σιγά ας γίνουν  36 στις 36 να είναι με είσοδο. Άλλωστε, ήδη από φέτος η Ένωση Κρητών- ίσως για να κάνει οικονομία στον Πολιτιστικό Οργανισμό και όχι στα μέλη της(;)- προτίμησε να βάλει 5 ευρώ είσοδο και να εισπράξει μόνο όλο το αντίτιμο, ενώ επί χρόνια ήταν δωρεάν για τους πολίτες όπως όλες οι εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων. Ίσως να φταίει μείωση της επιχορήγησης των Κρητών από το δήμαρχο (που είναι και κρητικός) κατά 500 ευρώ, που τους ανάγκασε να κινηθούν με ρίσκο εισιτηρίων.

Ας παραδώσουν λοιπόν οι Τζουλάκης-Χατζαντουριάν μεγάλο ταμείο στον επόμενο δήμαρχο, για να διασφαλίσουν και για αυτό την υστεροφημία τους -ειδικά ο πρώτος- και δεν πειράζει αν λιγοστέψουν και άλλο τις δωρεάν βραδιές - τόσο καλύτερα για τους πολίτες.  Θα έχουν «παχύ» ταμείο...

nstv.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου