Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Το χρονικό της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία

Το φάντασμα των ωμών παρεμβάσεων του στρατού στην ασταθή Δημοκρατία της Τουρκίας με πραξικοπήματα και βίαιη κατάληψη της εξουσίας επανεμφανίστηκε απροσδόκητα χθες βράδυ στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, με άρματα μάχης και στρατό στους δρόμους, με επιθέσεις ελικοπτέρων, με αποκλεισμένες γέφυρες στον Βόσπορο, κλειστά αεροδρόμια και ομηρείες υψηλόβαθμων στρατιωτικών στο κτήριο του Γενικού Επιτελείου.

Οι ανησυχητικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα έρχονται σε μια στιγμή που τόσο η ίδια όσο και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες απειλές και ασύμμετρους κινδύνους στον τομέα της ασφάλειας, όπως έδειξε η χθεσινοβραδινή πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, ενώ παράλληλα εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα εκτός περιοχής οι συνέπειες της κατάρρευσης της Μέσης Ανατολής.

Ύστερα από τις πρώτες ανησυχητικές πληροφορίες και τις έντονες φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οι οποίες μιλούσαν για πτήσεις μαχητικών και ελικοπτέρων πάνω από την Άγκυρα και ανταλλαγές πυρών, η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι εκδηλώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό.

Λίγο αργότερα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ελέγχουν πλήρως τη χώρα και πως κατέλαβαν την εξουσία «για να προστατέψουν τη δημοκρατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα από το αυταρχικό καθεστώς» αλλά και από την έξαρση της τρομοκρατίας.

Με ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια, ο τουρκικός στρατός ανέφερε ότι όλες οι υφιστάμενες εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν και ότι το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο αρχηγός του στρατού επιβεβαίωσε το πραξικόπημα και διαβεβαίωσε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την εξουσία "για να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, τη δημοκρατία και τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών». «Το κυρίαρχο είναι η αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα, η αποκατάσταση της δημόσιας ασφάλειας» συμπλήρωσε. «Όλες οι διεθνείς συμφωνίες και δεσμεύσεις της χώρας ισχύουν. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου» κατέληξε.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNN Turk, οι πραξικοπηματίες έχουν πιάσει αρκετούς όμηρους στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα, ανάμεσα στους οποίους και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών, με τους πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή να τρέχουν πανικόβλητοι προς κάθε κατεύθυνση.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στρατιώτες εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Κωνσταντινούπολη και τα εκκενώνουν. Από την κρατική τηλεόραση TRT μεταδόθηκε αργά το βράδυ ανακοίνωση με τις εντολές του στρατού, σύμφωνα με τις οποίες κηρύσσεται ο στρατιωτικός νόμος στη χώρα.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στρατιώτες προχώρησαν σε συλλήψεις αστυνομικών της Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης που φορούσαν πολιτικά, με τη σχετική φωτογραφία κάνει τον γύρο του κόσμου. Στο πλάνο φαίνονται άνδρες με πολιτικά να είναι δεμένοι πισθάγκωνα, πεσμένοι στα γόνατα στον δρόμο και να φρουρούνται από στρατιώτες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ασφαλής, σύμφωνα με το CNN Turk, ωστόσο το αμερικανικό δίκτυο NBC μετέδωσε ότι «ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία». Σύμφωνα ωστόσο με το ρωσικό δίκτυο RT, φυγαδεύτηκε από την προσωπική φρουρά του στην Αλικαρνασσό και από εκεί ετοιμάζει την άμυνά του. Το Reuters μετέδωσε πάντως ότι επιστρέφει στην Άγκυρα, ενώ το Associated Press, επικαλούμενο τους υπεύθυνους του πολιτικού γραφείου του, ανέφερε ότι βρίσκεται ασφαλής σε μυστική τοποθεσία.

Σε διάγγελμά του μέσω της υπηρεσίας Facetime της Apple, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «Θα το ξεπεράσουμε και αυτό» και πως «Το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης». «Θα πληρώσουν υψηλό τίμημα οι υπεύθυνοι» είπε ο Ερντογάν και κατηγόρησε το κίνημα του πολιτικού αντιπάλου του Φετουλάχ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα ανατροπής του. «Καλώ τον τουρκικό λαό να βγει στις πλατείες και στα αεροδρόμια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη δύναμη του λαού».

Μπ. Γιλντιρίμ: Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους


Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ με δήλωσή του στο CNN Turk, πως η κυβέρνησή του θα δώσει μάχη κατά των πραξικοπηματιών μέχρι τέλους. «Αν υπάρξει θάνατος, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Θα δώσουμε μάχη μέχρι το τέλος» είπε χαρακτηριστικά. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο».

«Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας» δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Αυτή η κυβέρνηση, εκλεγμένη από τον λαό, συνεχίζει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει». Πρόσθεσε πως όσοι βρεθούν υπεύθυνοι γι' αυτό που χαρακτήρισε ως απόπειρα πραξικοπήματος από μια παράταξη εντός του στρατού θα πληρώνουν με βαρύ τίμημα.

Το χρονικό της απόπειρας πραξικοπήματος

Πυρά ελικοπτέρου κατά των αρχηγείων του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην Άγκυρα.

Δύο λεωφορεία γεμάτα στρατιώτες μπήκαν στα γραφεία του κρατικού TRT στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργος Γιλντιρίμ στο ΝΤV: “Δεν μπορούμε να το αποκαλέσουμε πραξικόπημα αυτή τη στιγμή. Είναι μια εξέγερση. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί εναντίον του. Θα το καταστείλουμε με τον σφοδρότερο τρόπο. Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη συγκρούσεις, αλλά είναι φυσιολογικό να λαμβάνονται μέτρα. Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα χρησιμοποιήσουν βία κατά της βίας".

«Hurriyet»: Ασθενοφόρα έχουν παραταχθεί μπροστά στην είσοδο του Γενικού Επιτελείου στην Άγκυρα.

Πληροφορίες ότι ένας στρατηγός “κρατείται όμηρος”.

Το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη έχει κλείσει για το κοινό, ενώ τανκς έχουν αναπτυχθεί στην είσοδό του.

Τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κόψει τον βασικό οδικό άξονα για την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται και το αρχηγείο της Αστυνομίας.

Η χωροφυλακή έχει αποκλείσει την πρόσβαση στις γέφυρες του Βοσπόρου.

Αναφέρθηκε έκρηξη στη συνοικία Γκέλμπασι της Άγκυρας.

Μια ομάδα με την ονομασία «Συμβούλιο Ειρήνης στη Χώρα» έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, μέσω του καναλιού TRT το οποίο έχει καταλάβει, αναφέροντας ότι έχει καταλάβει την εξουσία. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το Συμβούλιο θα δικάσει σε «δίκαιες δίκες» όλους εκείνους «που πρόδωσαν τη χώρα». Ανακοίνωσε επίσης ότι κηρύσσεται απαγόρευση κυκλοφορίας.

η Αυγή

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου