Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

"Κανόνι" Μαρινόπολου: Πρώτη συμφωνία και στο βάθος... Σκλαβενίτης

Κλειδί για να ανοίξει σήμερα η πόρτα της δικαστικής προστασίας της Μαρινόπουλος από τους πιστωτές της θεωρείται η συμφωνία στην οποία κατέληξε

χθες το βράδυ η εταιρεία με το σωματείο των εργαζομένων, αλλά και η «επιστολή ενδιαφέροντος» που φέρεται πρόθυμος να υποβάλει στο δικαστήριο ο όμιλος Σκλαβενίτη.

Παρέχοντας διαβεβαιώσεις, ότι οι απαιτήσεις των περίπου 11.000 υπαλλήλων στα σουπερμάρκετ του ομίλου είναι διασφαλισμένες, η εταιρεία ευελπιστεί ότι στη σημερινή κρίσιμη εκδίκαση της αίτησης για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας από αναγκαστικές εκτελέσεις, θα έχει συμπαραστάτες όχι μόνο τις τράπεζες, το Δημόσιο και τους μεγάλους προμηθευτές της που αγωνιούν για τα λεφτά τους, αλλά και τους σφόδρα ανήσυχους εργαζόμενους που φοβούνται για τη δουλειά τους.


Την ίδια στιγμή, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η Σκλαβενίτης θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του συνόλου της υπερχρεωμένης αλυσίδας (75%), βάζοντας στο τραπέζι πρόταση για οριζόντιο κούρεμα δανείων και προμηθευτών, αναχρηματοδότηση και κλείσιμο καταστημάτων, τα δεδομένα θα αλλάξουν σημαντικά.

Στη συμφωνία με το Πανελλαδικό Επαγγελματικό Σωματείο των επιχειρήσεων Carrefour-Μαρινόπουλος, DIA» αναφέρεται ότι η εταιρεία θα ζητήσει κατά τη σημερινή εκδίκαση:

♦ Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απαιτήσεις νυν και τέως εργαζομένων καθώς και των απολυμένων ή όσων αποχωρήσουν από την εταιρεία. Οι απαιτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες ή τις ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης των αποζημιώσεων.

♦ Οι εταιρείες της Μαρινόπουλος θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις δεδουλευμένες αποδοχές, σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

♦ Δεσμεύονται ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

♦ Αναγνωρίζουν το δικαίωμα των εργαζομένων να ασκήσουν αίτηση ανάκλησης προσωρινής διαταγής σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω.

Η σημερινή εκδίκαση της αίτησης της Μαρινόπουλος αναμένεται πάντως ιδιαίτερα θορυβώδης αν οι ομάδες προμηθευτών που αντιτίθενται στο σχέδιο εξυγίανσης και την προστασία της εταιρείας επιδιώξουν να αντιπαρατεθούν με την εταιρεία.

Μεγαλύτεροι προμηθευτές της, πάντως, δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα αλλά αντίθετα θα υποστηρίξουν το σχέδιο.

Χθες, μέσω Χρηματιστηρίου, δεκάδες εισηγμένες εταιρείες αποκάλυψαν τα «ανοίγματά» τους προς την Μαρινόπουλος, δηλώνοντας πάντως άμεσα ή έμμεσα ότι τάσσονται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μεγάλες οφειλές διεκδικούν μεταξύ άλλων οι εταιρείες του ομίλου MIG (Δέλτα, Vivartia, Μπαρμπα-Στάθης, Singular) με 28,6 εκατ. ευρώ, η Καραμολέγκος με 10,82 εκατ. ευρώ, η Creta Farm με 8,6 εκατ. ευρώ, η Κρι-Κρι με 5,5 εκατ. ευρώ, η Νίκας με 4,2 εκατ. ευρώ, η Foodlink με 3,17 εκατ. ευρώ, η ΕΛΓΕΚΑ με 2,98 εκατ. ευρώ, η Παπουτσάνης, η Μπουτάρης κ.ά.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η εταιρεία ακινήτων Εθνική Πανγαία, η οποία ενώ σύμφωνα με την αίτηση η Μαρινόπουλος φέρεται να της οφείλει περίπου 100 εκατ. ευρώ, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι οφειλές είναι 7,8 εκατ. ευρώ από μισθώματα.

Σύμφωνα με την Πανγαία, στο 4ο τρίμηνο του 2014 απέκτησε την πλήρη κυριότητα 7 εμπορικών ακινήτων από την εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε., έναντι συνολικού τιμήματος 96,1 εκατ. ευρώ, τα οποία και επαναμίσθωσε.


«Συκοφαντίες»


Παράλληλα η Μαρινόπουλος διέψευσε χθες κατηγορηματικά τις καταγγελίες του δικηγορικού γραφείου «Κωνσταντίνου & Βρέττας» ότι οι ιδιοκτήτες της Μαρινόπουλος μεταβίβασαν μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας σε fund συμφερόντων τους με έδρα το Κατάρ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Μαρινόπουλος, «πέρα από τα ιδιόκτητα ακίνητα που διαθέτει, το χαρτοφυλάκιό της είναι διανεμημένο σε μια σειρά ευρωπαϊκών και ελληνικών εταιρειών διαχείρισης ακινήτων.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο καταγγέλλων καταδικάστηκε στις 27 Ιουνίου για συκοφαντική δυσφήμηση κατά της Μαρινόπουλος, από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

efsyn.gr


*** * ***


«Οι ιδιοκτήτες έχουν χρήματα με τα οποία μπορούν να δώσουν μια ευκαιρία στην εταιρεία να συνεχίσει την λειτουργία της», λέει στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4 ο Ηλίας Τζιώνας πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Βόρειας Ελλάδας στα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους με αιτήματα την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την καταβολή της μισθοδοσίας ενώ είναι σε θέση αναμονής για να τοποθετηθούν σχετικά με τα σχέδια διάσωσης τα οποία οποία έχουν δημοσιοποιηθεί αλλά δεν έχουν επικυρωθεί.

Κυρίως όμως οι εργαζόμενοι ζητούν την εξαίρεσή τους από την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 ενώ ζητούν από την κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι σε οποιαδήποτε συμφωνία διάσωσης θα διασφαλισθούν θέσεις κι δικαιώματα των εργαζομένων.

Ακούστε:

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου