Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Σύγκρουση κυβέρνησης - Eldorado Gold: Η εταιρεία από το 2007 δεν πληρώνει φόρους - από το 2012 δεν ειπράττονται τα πρόστιμα



Στα κεραμύδια βγήκε ξανά η διαπλεκόμενη αντιπολίτευση -και- πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η ρήξη της ελληνικής κυβέρνησης με την καναδικών συμφερόντων Eldorado Gold: "Τι μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση στο εξωτερικό;", το αθώο ερώτημα.

Το ερώτημα των αγανακτισμένων πολιτικών προέκυψε από τη στιγμή που η αγανακτισμένη εταιρεία έστειλε τελεσίγραφο στο Υπουργείο για αναστολή των εργασιών και ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης επικαλέσθηκε τη νομοθεσία δηλώνοντας ότι "η Ελλάδα δεν είναι μπανανία, αλλά ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα με κανόνες".

Από τη σύγκρουση προέκυψε ότι το παλιό πολιτικό κατεστημένο -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενο και από το Ποτάμι- δεν είναι μόνο υπηρετικό προσωπικό των πολιτικών τους μεντόρων, αλλά και πέμπτη φάλαγγα ξένων και αδήλωτων οικονομικών συμφερόντων τα οποία:

1. Δεν φτάνει που εξαγόρασαν την επένδυση από τους ντόπιους οικονομικούς συνεργάτες τους με την επικουρία των προηγούμενων κυβερνήσεων έναντι πινακίου φακής, αλλά επιπλέον... 
2. Δεν πληρώνουν ούτε σεντς φόρους συνεχώς από το 2007, εμφανίζοντας ζημιές. 
3. Δεν τους ζητήθακε ποτέ από το 2012 να πληρώσουν τα πρόστιμα για διάφορες παραβάσεις της νομοθεσίας που τους επιβλήθηκαν από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. 
4. Δεν δίνουν λόγο σε κανέναν για την καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής και -όταν τους ζητηθούν εξηγήσεις- εκβιάζουν.
Παρόλα αυτά, Κυριάκος και Φώφη -που κατά τη Φώφη τους "χωρίζει άβυσσος"- αναζητούν ευθύνες στις "ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που ξορκίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις", εμμένοντας στις αμαρτωλές πολιτικές των προκατόχων τους που ταύτιζαν τις παράνομες "επενδύσεις" με το δημόσιο συμφέρον.

Δεν απορούμε που μετατρέπονται σε εμπροσθοφυλακές των μεγάλων συμφερόντων, άλλωστε λίγες μέρες πέρασαν από τη λυσσαλέα μάχη που έδωσαν για να μην αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές και τους άδειασαν οι ίδιοι οι εργοδοτικές ενώσεις.

Α
νεξάρτητα λοιπόν από το αν τελικά η Eldorado θα αποχωρήσει ή θα αποδεχτεί τους κανόνες της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα πολιτικά δουλικά της δεν αντιλαμβάνονται ότι εκτίθενται, ακριβώς επειδή είναι δουλικά.


Ακολουθεί το χρονικό της ρήξης:
*** * ***
Σκληρή απάντηση Σκουρλέτη στην Eldorado

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, διεμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας «Eldorado Gold» για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Παράλληλα, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί, όπως είπε, ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής Πολ Ράιτ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, συνάντησή τους και -όπως σημείωσε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος» ανέφερε και πρόσθεσε: «Με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας».

Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 - 850 εργαζόμενους και συμπλήρωσε: «Όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που 'κόβουμε' τις γέφυρες επικοινωνίας» επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υποστήριξε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση κοιτάζει το δημόσιο συμφέρον

«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία, όπως και αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και αν είναι, να εκβιάζει με γνώμονα το δικό της συμφέρον», σχολίασε από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στον RealFM.

Η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση κοιτάζει το δημόσιο συμφέρον και όχι το ιδιωτικό. «Η οποιαδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επένδυση δεν είναι πάντοτε συνώνυμη της ανάπτυξης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την οποιαδήποτε επένδυση για τη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις αυτές γίνονται «με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη νομιμότητα και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Αναφέρθηκε επίσης στην επιλογή της εταιρείας να αναβάλει προγραμματισμένο ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό την Δευτέρα και να προχωρήσει κατ' ευθείαν σε συνέντευξη Τύπου, κάτι που δεν απέκλεισε να είναι επιλογή πίεσης προς την κυβέρνηση.

Επεσήμανε παράλληλα τον παράγοντα της κερδοφορίας ως κίνητρο, καθώς όπως είπε ίσως να μην συμφέρει σήμερα την εταιρεία να προχωρήσει στην επένδυση μετά την πτώση των τιμών του χρυσού. «Είναι και αυτή η παράμετρος που πρέπει να δούμε και ενδεχομένως η εταιρεία να αποχωρεί διότι οι τιμές του χρυσού έπεσαν και η κατάσταση της αγοράς έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή που σχεδίασε την επένδυση».

Σε ό,τι αφορά τέλος στις θέσεις εργασίας σημείωσε: «εμάς μας ενδιαφέρει βεβαίως να σωθούν οι θέσεις εργασίας, όπως μας ενδιαφέρει να σωθούν, παραδείγματος χάρη, και οι 10.000 θέσεις εργασίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική».

στο κόκκινο

Όταν οι εταιρείες εκβιάζουν και οι κυβερνήσεις πρέπει να πράξουν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος

"H πολυεθνική εκβιάζει επιδεικνύοντας την αποικιοκρατική νοοτροπία της", σχολιάζει το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στις εξορύξεις χρυσού σχετικά με την ανακοίνωση της Eldorado Gold πως αναστέλλει τις εργασίες της στις Σκουριές.

"Η καναδική εξορυκτική εταιρεία Eldorado Gold (μητρική της Ελληνικός Χρυσός) επιδεικνύει για άλλη μια φορά την αποικιοκρατική νοοτροπία της. Το σχέδιό της, όπως και των περισσότερων εξορυκτικών πολυεθνικών, είναι η υφαρπαγή και εκμετάλλευση φυσικών πόρων -με αναπόφευκτη συνέπεια την καταστροφή ζωτικών πόρων για την τοπική κοινωνία-, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η προπαγάνδα και η διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών λειτουργίας της μέσω πιέσεων και εκβιασμών" τονίζει συγκεκριμένα το Συντονιστικού Ιερισσού ζητώντας από την κυβέρνηση και την δικαιοσύνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς.


"Η καναδική Eldorado Gold κλιμακώνει τις τελευταίες μέρες την πίεση προς την κυβέρνηση, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι για χρόνια ισχυρίζεται ότι το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο, παραδέχεται ότι δεν έχει λάβει όλες τις σχετικές άδειες. Χαρακτηρίζει τις άδειες αυτές “ρουτίνας”, τη στιγμή που αναστέλλει τις εργασίες της στις Σκουριές επειδή δεν τις έχει" σημειώνει ακόμη το Συντονιστικό και συνεχίζει:

"Τι κάνει λοιπόν μια πολυεθνική που παρανομεί συστηματικά (όπως βεβαιώνουν και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος), για την οποία εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ (π.χ. για τα φράγματα) και που δεν έχει όλες τις απαραίτητες άδειες; Εκβιάζει! Πρώτα απ΄όλα τους ίδιους του εργαζόμενούς της. Σήμερα γίνεται προφανές ποιό σκοπό εξυπηρετούσαν οι απολύσεις 29 εργαζομένων πριν λίγες μέρες που προκάλεσαν την απεργιακή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στην εταιρεία. Ταυτόχρονα, ο ισχυρός άντρας της Eldorado Gold επισκέπτεται επειγόντως την Ελλάδα, θέτοντας επί τόπου τον εκβιασμό: ή μας αφήνετε να κάνουμε ότι θέλουμε ή φεύγουμε."

"Ο Paul Wright, με περισσό θράσος αποικιοκράτη, απαιτεί από την κυβέρνηση να δεσμευτεί πολιτικά ότι θα διευκολύνει το καταστροφικό έργο της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτεί να του δοθούν οι άδειες, να σταματήσουν οι έλεγχοι, να τροποποιηθούν οι νόμοι που δυσκολεύουν την εταιρεία; Απαιτεί να συνεχιστεί η καταστροφή της Χαλκιδικής για να συνεχίσει εκείνος και μια χούφτα επενδυτών να εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη;"


"Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εταιρείες όπως η Eldorado Gold. Το ερώτημα είναι αν οι θεσμοί που θα έπρεπε να υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον -όπως η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη- θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δε θα υποκύψουν σε εκβιασμούς. Αν θα επιλέξουν να διασφαλίσουν το μέλλον των πολιτών ή αυτό της πολυεθνικής εξορυκτικής εταιρείας. Αν θα επιλέξουν να είναι υπόλογοι στους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές ή στους μετόχους και τα μεγαλοστελέχη της όποιας πολυεθνικής εταιρείας" καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

στο κόκκινο

Απειλεί με 500 ακόμη απολύσεις η Eldorado Gold ενόψει της συνάντησης με Π.Σκουρλέτη

Να φτάσει τις 1.100 απολύσεις απειλεί η εταιρεία, δίνοντας «προθεσμία» 3 μηνών για την άδεια στην Ολυμπιάδα όπου απασχολούνται 500 άτομα. Προηγήθηκε αναστολή του έργου στις Σκουριές, όπου απασχολούνται 600 εργαζόμενοι.

«Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς» απαντά ο Π.Σκουρλέτης, με τον οποίο θα συναντηθούν την Τετάρτη εκπρόσωποι της εταιρείας, για κινήσεις τακτικής κάνουν λόγο ανεξάρτητοι παρατηρητές.


Την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς δουλειά πάνω από 600 εργαζόμενοι ανακοινώσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold.

Αιτία, συμφώνα με τον κ. Wright, το γεγονός ότι πάρα τις μεγάλες επενδύσεις που έχει κάνει η εταιρεία (που φτάνουν τα 700 εκατ. δολάρια μόνο στις Σκουριές) από το 2012, το υπουργείο Ενεργείας και Περιβάλλοντος και οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

Μάλιστα, όπως τόνισε, το 2015, το υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε η ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες, χωρίς προφανή λόγο.

Ο κ. Wright κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το θέμα των μεταλλείων για να κάνει πολιτικά παιχνίδια και ξεκαθάρισε ότι θα περιμένουν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα αδεία εγκατάστασης που απαιτείται για το έργο της Ολυμπιάδας και, εφόσον μέχρι τότε δεν έχει χορηγηθεί, τότε θα ανασταλεί και το έργο αυτό, με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας.

Επίσης θα συνεχίσουν την αξιολόγηση των επενδύσεών τους στο Στρατώνι, ενώ τα έργα στη Θράκη θα μπουν σε καθεστώς συντήρησης.

"Είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημόσιου" είπε ο κ. Wright " να χορηγήσει τις άδειες που απαιτούνται". Ο ίδιος έκανε λόγο για μικρή ομάδα κατοίκων που αντιδρούν τους οποίους άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν την εντύπωση ότι ήταν μεγαλύτερη. Υποστήριξε, μάλιστα ότι αυτές οι αντιδράσεις καθοδηγούνται ιδεολογικά και ότι αυτοί που αντιδρούν είναι από κοινότητες που είναι πιο μακριά από τις εγκαταστάσεις και αντιμετωπίζουν μικρότερες επιπτώσεις.

Σε ερώτηση γιατί δεν περιμένουν πρώτα τη δικαστική απόφαση, απάντησε ότι αυτή δεν θα αλλάξει τα πράγματα, καθώς θα χρειαστούν και άλλες άδειες, στη συνέχεια.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Eldorado Gold απειλεί με αναστολή δραστηριοτήτων και υπενδύσεων, οι εκπρόσωποι της εταιρείας, σε όλους τους τόνους διαμηνύουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν την επένδυση και την Ελλάδα, παρά μόνο αν τους το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Θεωρούν, μάλιστα, ότι αυτό που συμβαίνει θα αποθαρρύνει άλλους πιθανούς επενδυτές, καθώς βλέπουν την περίπτωσή τους ως παράδειγμα που θα διώξει επενδύσεις αντί να προσελκύσει.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα έχουν σειρά επαφών με επιχειρηματικούς και πολιτικούς φορείς, με σκοπό να πιέσουν την κυβέρνηση. Στις 16:30 σήμερα θα συναντήσουν εκπροσώπους του ΣΕΒ, στις 18:00 τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αργότερα θα έχουν επαφές και με εκπροσώπους των εργαζόμενων.

Αύριο Τετάρτη θα δουν επίσης Φώτη Γεννήματα, Βασίλη Λεβέντη και Σταύρο Θεοδωράκη και θα κλείσουν με τον Πανό Σκουρλέτη.

στο κόκκινο

Πρόστιμα στην Ελληνικός Χρυσός ύψους 1,7 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Η «απολύτως νόμιμη» εταιρεία που δήθεν είχε καταθέσει την πιο «ολοκληρωμένη περιβαλλοντική μελέτη» για την «μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα» είναι και με την βούλα παράνομη καθώς σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τις εισηγήσεις της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος για επιβολή πρόστιμων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός που αφορούν 21 παραβάσεις της νομοθεσίας.

Σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση εγκρίθηκαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, οι εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος) για την επιβολή στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.» προστίμων συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014.


Τα πορίσματα των ελέγχων έμεναν επί χρόνια ξεχασμένα σε κάποια συρτάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Οι παραβάσεις χωρίζονται σε αυτές που αφορούν στο Υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής και σε αυτές που σχετίζονται με το Υποέργο Ολυμπιάδας Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

«Πρόκειται για τα αποτελέσματα ελέγχων που για χρόνια έμεναν «ξεχασμένα» σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά όπως φαίνεται όχι και τη βούληση, να επιβάλλουν την νομιμότητα, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ελέγξουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτές, όπως επίσης και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον» τονίζει το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Η νέα κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει ειδικότερα μέτρα, ενώ δεν θα έπρεπε, για το αυτονόητο. Έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι συγκεκριμένες παραβάσεις και να επιβληθούν τα πρόστιμα που αυτές συνεπάγονται. Γιατί είχε και την ευθύνη, αλλά και τη βούληση να το πράξει, παρ΄ότι έγινε αποδέκτης επικρίσεων για την προσπάθειά της να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον, από υποστηρικτές της άποψης ότι σε αυτή τη χώρα η νομιμότητα έρχεται σε κάθε περίπτωση σε αντίθεση με την ανάπτυξη, και ως εκ τούτου η ανομία είναι αυτή που προσελκύει τις επενδύσεις. Αυτές είναι οι θέσεις και απόψεις που απέρριψε ο ελληνικός λαός με την επιμονή στην επιλογή του για μια άλλη πορεία της χώρας».

Να θυμίσουμε ότι η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος είχε προχωρήσει σε αυτοψίες στην περιοχή από τις 4/10/2012 έως και τις 28/8/2014. Τα πορίσματα της που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2015 βεβαιώνουν την αποικιoκρατικού τύπου συμπεριφορά της εταιρείας σε πολλά ζητήματα και κυρίως όσον αφορά την διαχείριση των αποβλήτων αλλά και την απόκρυψη υποβολής στοιχείων για την επικινδυνότητα των προϊόντων με αποτέλεσμα την ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την δημιουργία κινδύνου για περαιτέρω υποβάθμιση.

Η εταιρεία δεν είχε παραθέσει σύμφωνα με την Επιθεώρηση στην συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στοιχεία σχετικά με την επικινδυνότητα των παραγόμενων προϊόντων (π.χ. σφαλερίτη και γαληνήτη) και κατά συνέπεια δεν προβλέφθηκαν επαρκή μέτρα για τον ασφαλή χειρισμό τους προκειμένου να αποτρέπεται η ρύπανση περιβάλλοντος και να διασφαλίζεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας. Η απόκρυψη των στοιχείων δεν αφορά μόνο την διαχείρισή τους στις εγκαταστάσεις της αλλά και την μεταφορά τους από το Στρατώνι και την Ολυμπιάδα μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Οι παραβάσεις είχαν να κάνουν συνοπτικά με την μη σύννομη μετακίνηση τοξικών προϊόντων, την απόκρυψη στοιχείων επικινδυνότητας προϊόντων και αποβλήτων από την αδειοδοτούσα αρχή, την ανεξέλεγκτη διαχείριση υγρών τοξικών αποβλήτων των επεξεργασιών τοξικών προϊόντων αλλά και παραβάσεις για διεξαγωγή δραστηριοτήτων που δεν είχε άδεια .

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής είναι μεγάλη αν σκεφτεί κανείς πως η εταιρεία διέθετε επεξεργασμένα υγρά απόβλητα (εκροές νερών μεταλλείων Ολυμπιάδας) στο περιβάλλον με υπερβάσεις ως προς τα επιτρεπόμενα όρια διάθεσης μετάλλων καθώς και του Ph . Σύμφωνα με τις δειγματοληψίες των επιθεωρητών κατά το διάστημα 21/1/2014 μέχρι και 30/5/2014 διέθεσε υγρά απόβλητα με υπερβάσεις ως προς τις συγκεντρώσεις των μετάλλων μαγγανίου, ψευδαργύρου, καδμίου και αρσενικού ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων το Ph ήταν υψηλότερο του επιτρεπτού η συγκέντρωση του ολικού ήτα 1,200 mg/l έναντι 500 μg/λ. Οι συγκεντρώσεις των μετάλλων υπερέβαιναν από 100 έως και 1272% τα εγκεκριμένα όρια.

Ενδεικτικό της αδιαφορίας της εταιρείας είναι ότι σε κανένα τμήμα της λίμνης αποβλήτων στην Ολυμπιάδα που είχαν γίνει επεμβάσεις από την εταιρεία δεν είχαν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης . Η υλοποίησή τους θα βοηθούσε στην αποφυγή διαφυγής όξινων απορρoών και στη μείωση της διαχρονικής επιβάρυνσης της περιοχής, πράγμα που φυσικά δεν έγινε.

Η Απόφαση για το Υποέργο Μαύρων Πετρών και Μαντέμ Λάκκου αφορά συνολικό πρόστιμο 994.500 ευρώ για δώδεκα (12) παραβάσεις. Πρόκειται αναλυτικά για τις εξής παραβάσεις και πρόστιμα:

1. Διάθεση μη επαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
2. Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ.
3. Ελλιπής υποβολή στοιχείων για την επικινδυνότητα των προϊόντων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
4. Μη σύννομη διάθεση ιλύος σε υδαρή μορφή, ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων και επιβαρυμένων ομβρίων, πρόστιμο 100.800 ευρώ.
5. Αποθήκευση στερεών αποβλήτων και χημικών σε ακατάλληλους χώρους, πρόστιμο 100.800 ευρώ.
6. Παραλείψεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, πρόστιμο 75.600 ευρώ.
7. Ελλιπής χαρακτηρισμός επικινδυνότητας παραγόμενων αποβλήτων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
8. Ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων (φιλτρόπανων), πρόστιμο 43.200 ευρώ.
9. Παραλείψεις στην κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα, πρόστιμο 145.800 ευρώ. 10. Παραλείψεις στη λειτουργία του παλαιού χώρου απόθεσης αποβλήτων, πρόστιμο 115.200 ευρώ.
11. Μη σύννομη διακίνηση των προϊόντων, πρόστιμο 13.500 ευρώ.
12. Μη λειτουργία συστήματος πλύσης τροχών, πρόστιμο 21.600 ευρώ.
Η Απόφαση για το Υποέργο Ολυμπιάδας αφορά συνολικό πρόστιμο 739.800 ευρώ για εννέα (9) παραβάσεις. Πρόκειται για τις εξής παραβάσεις και πρόστιμα:
1. Ελλιπής υποβολή στοιχείων σχετικά με την επικινδυνότητα του παραγόμενου προϊόντος (συμπύκνωμα πυριτών), πρόστιμο 113.400 ευρώ.2. Μη τήρηση διατάξεων ασφαλούς θαλάσσιας μεταφοράς του προϊόντος Ολυμπιάδας, πρόστιμο 4.500 ευρώ.3. Ελλιπής τήρηση όρων και απαιτήσεων για έργα αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα, πρόστιμο 133.200 ευρώ.4. Διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 94.500 ευρώ.5. Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ.6. Ελλιπής χαρακτηρισμός παραγόμενου αποβλήτου ως προς την ιδιότητά του ως “αποβλήτου” και ελλιπής προσδιορισμός της επικινδυνότητάς του, πρόστιμο 113.400 ευρώ.7. Αποθήκευση αποβλήτου (υπόλειμμα κατεργασίας) σε μη προβλεπόμενο χώρο, πρόστιμο 57.600 ευρώ.8. Μη σύννομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, πρόστιμο 142.200 ευρώ.9. Ελλιπή μέτρα χειρισμού προϊόντος συμπυκνώματος σιδηροπυριτών, πρόστιμο 43.200 ευρώ.
στο κόκκινο

Π. Σκουρλέτης: Η Ελντοράντο από το 2007 δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο στο Δημόσιο γιατί δηλώνει ζημιογόνα (video)

Η Ελντοράντο δεν κατέθεσε πρόταση, αλλά εκβιαστικό τελεσίγραφο στην κυβέρνηση ζητώντας την έγκριση των αδειών που έχουν αιτηθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλιώς θα απολυθούν εργαζόμενοι δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης στο ΣΚΑΙ προσθέτοντας ότι ουσιαστικά ζητούσαν από τον υπουργείο να μην παίξει τον ελεγκτικό του ρόλο.


Κάθε έργο εξετάζεται με βάση όρους και προϋποθέσεις εξήγησε ο υπουργός προσθέτοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία καθυστέρηση από το υπουργείο. Η μόνη καθυστέρηση έχει υπάρξει ότι σχετίζεται με αυτά που θα κρίνει το ΣΤΕ και τόνισε ότι πρακτική του υπουργείου είναι όλες οι αποφάσεις του ΣΤΕ να γίνονται απολύτως σεβαστές.

Ο Π. Σκουρλέτης κατήγγειλε ότι η εταιρεία δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο στο Δημόσιο από το 2007 ως σήμερα γιατί εμφανίζεται ως ζημιογόνα, παρόλο που εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα. Σοβαρές παραβάσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια είχαν καταχωνιαστεί στα γραφεία του υπουργείου πρόσθεσε ο υπουργός και έπρεπε να έρθει η σημερινή πολιτική ηγεσία για να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα (όπως έγινε χθες).

Η εταιρεία επιδίδεται σε "πολιτικό σόου"

Ιδιαίτερα επεσήμανε την προσβλητική συμπεριφορά της εταιρείας απέναντι στο υπουργείο αν κρίνει κανείς από την αναβολή με ευθύνη της, της χθεσινής συνάντησης την τελευταία στιγμή, που αντί να συνδιαλέγεται δημιουργεί πολιτικό μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης στήνοντας "πολιτικό σόου".

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε χαρακτηριστικά ότι "εκτίθεται η εταιρεία που θεωρεί τη χώρα μπανανία και εκτίθεται και ο κ. Μητσοτάκης που ζητάει την αυτοαναίρεση του υπουργείου".

Καταφέρθηκε μάλιστα εναντίον της εταιρείας λέγοντας ότι θέτει "χρονοδιαγράμματα εκβιαστικού χαρακτήρα στην κυβέρνηση" ωστόσο όπως είπε είναι επιθυμία της κυβέρνησης να μείνει αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Μέλημα της κυβέρνησης είναι οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις κάτι που δεν τηρείται. Πρόσθεσε ότι αν η εταιρεία δρα ενάντια στο περιβάλλον δρα ενάντια στην ανάπτυξη των άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Τέλος ανέφερε ότι στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον κ. Ράιτ το πράγμα που θα τον ρωτήσει είναι αν αντιλαμβάνεται ότι η χώρα δεν είναι μπανανία, υπάρχουν νόμοι τους οποίους πρέπει να σέβεται.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους είπε ότι δεν έχει κατατεθεί αντίστοιχο αίτημα, αλλά έχει ήδη συναντηθεί μαζί τους αρκετές φορές.

Ανέφερε κλείνοντας ότι υπάρχει όρος που λέει ότι αν καταγγελθεί η σύμβαση από τη μια ή την άλλη πλευρά, δεν υποχρεώνεται η εταιρεία να αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών και την αποκατάσταση των ορυχείων και αυτό είναι εντελώς "παράνομο και καταχρηστικό", αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις το υπέγραψαν αυτό.



η Αυγή

Γιώργος Ζουμπάς:«Ωμός εκβιασμός από την Eldorado, νοιώθω περήφανος για την στάση του κ. Σκουρλέτη» (ηχητικό)

«Η Eldorado δημιουργούσε τετελεσμένα με πρώιμες άδειες και θεωρούσε ότι τις κανονικές θα τις έπαιρνε με διαδικασίες ρουτίνας γι αυτό αντιδρά τώρα» δηλώνει στο Κόκκινο 93.4 ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.


Ο ίδιος σημειώνει «μέχρι τώρα είχαν πολιτική κάλυψη και νόμιζαν ότι μπορούν να κάνουν όποτε το θέλουν και όπως το θέλουν, γι αυτό τώρα προχωρούν σε ωμό εκβιασμό και νοιώθω περήφανος με την στάση του κ. Σκουρλέτη στο θέμα αυτό».

Μιλά επίσης και σχολιάζει τα πρόστιμα που επικυρώθηκαν λέγοντας ότι δυστυχώς «οι λόγοι που μπήκαν δεν έχουν εξαλειφθεί» ενώ σχετικά με τον διχασμό της τοπικής κοινωνίας σημειώνει ότι «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την παρούσα κρίση θα το αντιμετωπίζαμε αργά ή γρήγορα».

Ακούστε:



στο κόκκινο

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου