Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Πρώτα σχόλια των Παρατάξεων για τις «προσλήψεις» Χατζαντουριάν στην Νέα Σμύρνη

του Δημήτρη Πετρόπουλου

Μετά από την πολύμηνη ανάδειξη του θέματος των ευνοιοκρατικών προσλήψεων, των απευθείας αναθέσεων και της αλλαγής ειδικοτήτων σε υπαλλήλους με μπλοκάκια του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης περιβάλλοντος του προέδρου του ΝΠΔΔ και της Δημοτικής Αρχής, αλλά και την κατ’ εξακολούθηση στοιχειοθετημένη, από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, παρουσίαση των απολαβών τους από το μηνιαίο πολιτικό έντυπο της Νέας Σμύρνης «Ο Προφήτης», οι παρατάξεις της πόλης άρχισαν σιγά - σιγά, ακολουθώντας την επικαιρότητα, να τοποθετούνται επί του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.

Εδώ να τονίσουμε ξανά ότι το θέμα αφορά τόσο το ανήθικο της νόμιμης διαδικασίας, όσο και το γεγονός ότι πίσω από αυτήν και μέχρι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι, που, έστω και ευνοιοκρατικά, βιοπορίζονται από αυτήν την εργασία.

Πολιτικά όμως η κοινωνία απαιτεί προτάσεις, έτσι ώστε το διαχρονικό πρόβλημα των απευθείας αναθέσεων να αντιμετωπιστεί, αλλά και να δοθεί λύση στους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί με τον παραπάνω τρόπο.

Γεγονός πάντως είναι ότι η φράση «χρειάζεσαι υπαλλήλους πήγαινε στον Χατζαντουριάν» αρχίζει και λαμβάνει κωμικοτραγικές διαστάσεις στα χείλη αρκετών Συμβούλων...

Η παράταξη του Κουτελάκη «Ποιότητα Ζωής» ώθησε το δημοτικό της σύμβουλο Άγγελο Σουρβίνο σε παραίτηση από το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού και τον αντικατέστησε με τον επικεφαλής της τ.Δήμαρχο με σκοπό μεταξύ άλλων «να μπει μία τάξη σε αυτό το χάλι» και «να σταματήσουν οι προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες». Ούτε στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου αλλά και ούτε σε αυτήν του Δεκεμβρίου ο Γιώργος Κουτελάκης δεν πρότεινε καμία λύση ούτε στο θέμα των υπαλλήλων με μπλοκάκι, ούτε στο ζήτημα των απευθείας αναθέσεων.

Ο Παναγιώτης Πάντος, επικεφαλής της παράταξης «Στροφή Νέας Σμύρνης», σε μία γενικότερη τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό του ΝΠΔΔ για το 2016 στο δημοτικό συμβούλιο του Νοεμβρίου είπε: «ο Πολιτιστικός Οργανισμός δεν λειτουργεί με την ανοιχτότητα που θα έπρεπε, ενώ πολιτική δεν χαράσσει το Δ.Σ. του Οργανισμού αλλά καλείται να αποφασίσει για πράγματα που έχουν τύχει επεξεργασίας σε προγενέστερο χρόνο». Δεν πρότεινε καμία λύση ούτε στο θέμα των υπαλλήλων με μπλοκάκι, ούτε στο ζήτημα των απευθείας αναθέσεων. Στην πολιτική εκπομπή «Λάσπη» το Δεκέμβριο όμως καταδίκασε τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, έτσι όπως αυτή πραγματοποιείται, προτείνοντας να διεξάγονται διαγωνισμοί με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καταδικάζοντας παράλληλα πολιτικά και τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ για τον τρόπο εφαρμογής των παραπάνω διαδικασιών. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους χωρίς να είναι όμηροι πολιτικών παιχνιδιών μεταξύ των Κουτελάκη - Χατζατουριάν.

Ο Άγγελος Βρεττός, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», στο συμβούλιο του Νοεμβρίου τοποθετήθηκε γενικότερα για τον Πολιτιστικό Οργανισμό, σχολιάζοντας ότι «λειτουργεί ερήμην του δημοτικού συμβουλίου και με δική του αυτοτέλεια» συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν σκιές, ερωτηματικά και αμφιβολίες στην κοινή γνώμη». Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, επιχείρησε να προστατεύσει απόλυτα τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, απαιτώντας να ανανεωθούν οι ευνοιοκρατικές αυτές συμβάσεις. Δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα των απευθείας αναθέσεων γενικότερα και στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα πάψει να δημιουργεί ζητήματα ηθικής τάξης στη διαχείριση του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Η παράταξη «Πόλη Ανάποδα» εκπροσωπούμενη από το Γιάννη Φραγκούλη δεν τοποθετήθηκε σε κανένα από τα παραπάνω ζητήματα, καταψηφίζοντας απλά τον προϋπολογισμό του ΝΠΔΔ για το 2016.

Με αντίστοιχο τρόπο κινήθηκε και ο Δημήτρης Πανταζής, πρώτος σε σταυρούς της «ακέφαλης» παράταξης «Συμμαχία Πολιτών», καταψηφίζοντας και αυτός απλά τον προϋπολογισμό του ΝΠΔΔ.

Από τη δημοτική αρχή ο Βαγγέλης Χατζατουριάν υπεραμύνθηκε των επιλογών του, ενώ ο δήμαρχος Τζουλάκης παραδέχτηκε ότι «μπορεί να ακολουθούμε διαδικασίες που ΔΕΝ θέλαμε, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε το πιο γρήγορο αποτέλεσμα».

Τέλος ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου έχει σιωπήσει τόσο στο θέμα ανανεώσεων όσο και σε θέματα εργασιακών συνθηκών των παραπάνω συμβασιούχων.

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή, τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης και Σύλλογο Υπαλλήλων του Δήμου να τοποθετηθούν δημόσια σχετικά με την ανανέωση ή μη της συνεργασίας με τους υπαλλήλους με μπλοκάκια και ταυτόχρονα τις προτάσεις τους για διαφάνεια σε θέματα απευθείας αναθέσεων και αλλαγών ειδικοτήτων όπως αυτά εξακολουθούν να υφίστανται στη διαχείριση του Πολιτιστικού Οργανισμού.

nstv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου