Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Το γράμμα ΔΕΛΤΑ

του Κώστα Καναβούρη

Είναι ευπρόσδεκτη από κάθε άποψη η ανακοίνωση από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ότι διαλύεται η περιβόητη ομάδα ΔΕΛΤΑ της Αστυνομίας.

Μια ομάδα η οποία έδρασε περισσότερο ως ορδή -πολλαπλώς προστατευμένη- εναντίον κάθε μορφής διαμαρτυρίας, παρά ως μονάδα τρέχουσας διευθέτησης της ευνομίας.

Υπό μια έννοια η ομάδα ΔΕΛΤΑ (και δεν είναι η μόνη δυστυχώς) υπήρξε η ακραία έκφραση της κρατικής βίας έως σημείου κρατικής τρομοκρατίας. Και αυτό απέχει πολύ, μα παρά πολύ, από τις ανάγκες κάθε συντεταγμένης Πολιτείας.

«Ο Παππούς ο Αίσωπος»: Παιδικό θέατρο στη Βούλα, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 6.00μμ

Παιδική παράσταση των Σταύρου Παρχαρίδη και Ευγένιου Παπαδόπουλου με τίτλο «Ο Παππούς ο Αίσωπος» θα πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό
Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής (ΟΑΠΠΑ) την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 18.00 στην αίθουσα Ιωνία (Λεωφ. Κ. Καραμανλή 18, Βούλα).

Η παράσταση είναι ένα εκπαιδευτικό παραμύθι από το Διάχρονο Θέατρο της Μαίρης Βιδάλη, για παιδιά 3 έως 12 ετών.
Οι δημιουργοί του παραμυθιού παραθέτουν μια σύντομη περιγραφή:

Κλιμακωτός ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έως 13% - Μηδενικός ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία - παιδικούς σταθμούς

Την κατάργηση του συντελεστή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να μην επιβληθεί ΦΠΑ στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία ενώ στα δημοτικά και τα γυμνάσια ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 13%.

Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.

Έκθεση Τύπου του ’40 στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας, από 20 μέχρι 30 Οκτωβρίου

Ο Δήμος Γλυφάδας, σε συνεργασία με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων «Γεώργιος Λεβιθόπουλος», παρουσιάζει το πανόραμα του '40 «Ο Τύπος της νίκης - η νίκη του Τύπου».

Μια μεγάλη έκθεση αυθεντικών εφημερίδων του 1940 και άλλων σπάνιων ιστορικών ντοκουμέντων ζωντανεύουν το ηρωικό έπος και με μια «σιωπηρή αφήγηση» μας μιλάνε για την περίτρανη νίκη αλλά και τη μεγάλη ιστορική περιπέτεια από το 1940 έως το 1944, τα χρόνια της φωτιάς.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας από τις 20 ως και τις 30 Οκτωβρίου.

Χρήστος Σπίρτζης: Δεν θα δοθεί παράταση για ΚΤΕΟ, ατέλεια για ανέργους και ΑΜΕΑ, σταθερή η τιμή στις κάρτες (video)

«Δεν μπορεί με πολιτικές που έχουν προκάλυμμα το περιβάλλον ή το συγκοινωνιακό έργο να συνεχίζουμε μια στρεβλή πολιτική» βάζοντας φόρους στους πολίτες δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Μεταφορών Συγκοινωνιών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει ατέλεια για ανέργους και ΑΜΕΑ και θα παραμείνει σταθερή η τιμή στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Μεταφορών δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι θα υπάρξουν διόδια για την είσοδο στο δακτύλιο.

Θλίψη στο μπάσκετ για το θάνατο του Μάκη Δενδρινού

Θλίψη στο ελληνικό μπάσκετ προκαλεί ο θάνατος του Μάκη Δενδρινού.

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός είχε υποστεί οξύ έμφραγμα τον περασμένο Ιούνιο, κάτι που του είχε
προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του.

Μετά από μάχη μηνών, τελικά έχασε τη μάχη και άφησε την τελευταία του πνοή στα 65 του χρόνια.

Όλα στο φως για να βγουν στον "αέρα" και η υποκρισία με την ανεξαρτησία της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων

Κανόνες ισονομίας, διαφάνειας και εύρυθμης λειτουργίας στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο καθιερώνει για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που κατατέθηκε χθες και από σήμερα συζητείται στη Βουλή.

Οι άδειες λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού, που για τους πανελλαδικής εμβέλειας θα κυμαίνονται μεταξύ 5 με 8, θα χορηγηθούν από το ΕΣΡ έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, η συμμετοχή στον οποίο προϋποθέτει φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα, δηλαδή ρύθμιση των σχετικών οφειλών.

Πλήρης διαφάνεια στα κανάλια με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών, το οποίο όπως αποφασίστηκε στη διάσκεψη των προέδρων, θα συζητηθεί στις επιτροπές την Τρίτη και την Τετάρτη και στην ολομέλεια την Πέμπτη και το Σάββατο, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης - Ίδρυση συνδεδεμένης με την ΕΡΤ Α.Ε. ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής - Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) - Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας - Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης - Τροποποίηση διατάξεων Ν. 4070/2012 (ΦΕΚ Α 82/2012) και άλλες διατάξεις».

Αναλυτικά:

Γ.Κατρούγκαλος (video): «Χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση, όχι τσεκούρι»

Φως στο μείζον θέμα των συντάξεων και του ασφαλιστικού θέλησε να ρίξει ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος προανήγγειλε ουσιαστικά το τέλος των επικουρικών συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ψηφιστεί εντός του Νοέμβριου και εξηγώντας πως εισήγησή του είναι ο ασφαλισμένος να λαμβάνει διπλή σύνταξη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε πως η μία σύνταξη θα είναι η εθνική ή βασική, ίδια για όλους τους πολίτες, ύψους περί τα 390 ευρώ, που δεν θα συνδέεται με τις εισφορές αλλά θα χρηματοδοτείται από το κράτος.

Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα κοστίσει ακριβά στο δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Μια έκπληξη κρύβει η 7η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης που πέρασε από την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής
Επιτροπής, στις 9 Οκτωβρίου.

Στα έξοδα του 2015 προστέθηκαν δύο νέες υπηρεσίες που γεννούν ερωτηματικά για το κόστος τους.

"Η Αγκαλιά" στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 8.30μμ


Άγιος Δημήτριος: "Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν" - Θεατρική παράσταση, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις 8.30μμ

Μια τάξη κοριτσιών στην προπολεμική Γερμανία πάει εκδρομή με τις δασκάλες της...

Η Άννα Ζέγκερς, εξόριστη στο Μεξικό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξιστορεί την εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν και επιστρέφει...

Επιστρέφει στις δροσερές εποχές της εφηβείας. Στη σχολική της εκδρομή. Στις σκηνές της ανεμελιάς με τις φιλενάδες, τα γέλια τους, τα μικρά τους μυστικά, τους έρωτες με τα αγόρια.

Τη μνήμη διακόπτει η θύμηση από το μέλλον. Τα θλιβερά γεγονότα που στιγμάτισαν την εποχή του Β' παγκοσμίου πολέμου, η συντριβή που προκάλεσε ο φασισμός.

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ηλιούπολης στις 2 Νοεμβρίου ξεκινάει με οχτώ μαθήματα για τις εικαστικές τέχνες και την ιστορία τους

Στις 2 Νοεμβρίου ξεκινάει φέτος το Πρόγραμμα "Ανοιχτού Πανεπιστημίου Ηλιούπολης», με νέους κύκλους μαθημάτων, σε τομείς όπως η Τέχνη, η Ιστορία , η Φιλοσοφία, η Φιλολογία , η Λογοτεχνία.

Προσωπικότητες των γραμμάτων θα προσφέρουν ανιδιοτελώς τον επιστημονικό τους λόγο σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως γνωστικού επιπέδου, με στόχο να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη
και η συζήτηση σε καίρια κοινωνικά ζητήματα.

Φέτος το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ηλιούπολης ξεκινάει με οχτώ μαθήματα για τις εικαστικές τέχνες και την ιστορία τους τα οποία θα διδάξει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Μάνος Στεφανίδης με τα εξής θέματα:

Καλλιθέα: Αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις 8.00μμ


Παρουσίαση του Μουσείου της ΠΕΑΝ στην Καλλιθέα, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 11.30πμ

Εκδήλωση για την παρουσίαση του Μουσείου ΠΕΑΝ στην Καλλιθέα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 11.30πμ.

Την παρουσίαση θα κάνει η ηθοποιός Φρέζη Μαχαίρα στο ιστορικό κτίριο της ΠΕΑΝ, Φιλαρέτου 108, όπου στεγάζεται σο Μουσείο.

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με το Μουσείο και την ιστορία της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ.

*** * ***

Η ταινία «O Άνθρωπος Χωρίς Παρελθόν» στο Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ Βούλας, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 8.30μμ

H ταινία του Άκι Καουρισμάκι «O Άνθρωπος Χωρίς Παρελθόν - Mies Vailla Menneisyytta» θα προβληθεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ στο Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ της Βούλας.

Η προβολή γίνεται στο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο των πεζών και η είναι δωρεάν.

Σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι
Πρωταγωνιστές: Μαρκου Πελτόλα, Κάτι Ούτινεν, Ανίκι Ταχτί, Γιουχάνι Νιέμελα

Λίγα λόγια για την ταινία: