Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Η δασκάλα είναι διακοπές



29 Ιουλίου 2015


Αγαπημένε μου Δημήτρη,

Το Όχι σβήστηκε τελικά στη διασταύρωση της Αφροδίτης με την Τριπόλεως. Δε χρειάστηκε καμιά επιπλέον ενέργεια πέραν της συνεχούς έλευσης οχημάτων παντός τύπου και καιρού. Όπου δεν υπάρχει Όχι, εννοείται το Ναι

κι έτσι τώρα στους δρόμους διαβάζω την κατάφαση και συγχύζομαι διπλά.

Ναι Ναι Ναι… Δεν το βλέπω μόνο, το ακούω, το μυρίζω, το εισπνέω… Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές με την «Πρώτη φορά αριστερά» πριν από δύο Τετάρτες στο Σύνταγμα, θυμάσαι. Μπροστά στη Βουλή και δίπλα στο πανό «Το Ελληνικό δεν πωλείται». Οι κρότου λάμψης και οι μολότοφ το φώναξαν δυνατά: Να ̓μαστε πάλι, σας λείψαμε;

(Ηχητικό) Ο Αλέξης Τσίπρας στο Κόκκινο: Θέλω την ενότητα, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει

«Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε πρόωρες εκλογές, αλλά αν δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αναγκαστικά θα πάμε σε εκλογές», τόνισε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Κόκκινο και στον Κώστα Αρβανίτη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρέπει τα μέλη του κόμματος να δώσουν απαντήσεις σε έκτακτο συνέδριο, το οποίο προσδιόρισε για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στον ρ/σ Στο Κόκκινο, λίγα λεπτά μετά τις 12.00, ευδιάθετος, και η συνέντευξη ξεκίνησε με την πρώτη ερώτηση να αφορά την εξάμηνη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ελληνικο-Αργυρούπολη: Η διοίκηση μείωσε κατά 30% οφειλές προς το Δήμο σε εταιρεία-χορηγό

Τη μείωση κατά 30% των προστίμων που επιβλήθηκαν από το δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης στην εταιρεία ΛΥΜΠΕΡΗΣ - ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΑΕ λόγω διαφορών σε τετραγωνικά μέτρα
με τα οποία υπολογογίζονται τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ο δημοτικός φόρος και τοΤΑΠ, εισηγήθηκε η δημοτική αρχή Κωνσταντάτου και ενέκρινε η συμπολίτευση στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.

Η εταιρεία στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 48.865,39 €, δήλωσε αδυναμία καταβολής του ποσού λόγω προβλημάτων εισπραξιμότητας από τους ασφαλιστικούς φορείς με τους οποίους είναι συμβεβλημένη και η Επιτροπή Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών πρότεινε τη μείωση του προστίμου κατά 30%, δηλαδή κατά 15.000 € περίπου.

Νίκη των κατοίκων - Απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον Άγιο Δημήτριο

Κατακαλόκαιρο, μέσα στη «μαυρίλα» της εποχής, οι κάτοικοι της οδού Σαχτούρη 51 στον Άγιο Δημήτριο, μπορούν να είναι υπερήφανοι για την μεγάλη νίκη του αγώνα που διεξήγαγαν ένα ακριβώς χρόνο με την σημερινή οριστική απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας WIND.

Στον αγώνα αυτό, εκτός από τους κατοίκους, βοήθησαν η Δημοτική Αρχή, φορείς του Αγίου Δημητρίου, αλλά και κάποιες παρατάξεις του Δήμου μας.

Η νίκη αυτή, ας μου επιτραπεί να πω, θα μπορούσε να αφιερωθεί σε όσους και όσες αγωνίζονται για την ποιότητα ζωής τους και ας ευχηθούμε και «στην επόμενη»... Περισσότερα, όταν το... επιτρέψουν οι συνθήκες, λόγω καλοκαιρινής ραστώνης...

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα "Στο Κόκκινο" - ακούστε ζωντανά

Η διάσπαση του ατόμου ηχεί ξανά



Μετά την μεταπολίτευση όταν αναφερόμουν σε ποιο κόμμα ανήκα, το σχόλιο που άκουγα ήταν "βρε παιδί μου, εσείς θα διασπάσετε και το... άτομο". 

Πέρασαν 40 χρόνια και το σχόλιο αυτό ηχεί στα αυτιά

μου. Δυστυχώς από τότε δεν άλλαξε τίποτα στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Η Αριστερά συνεχίζει ανεύθυνη, ευθυνόφοβη, εσωστρεφής τον μοναχικό της βίο.

Με τον Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ και -με μια πρωτοφανή ωριμότητα και γενναιότητα- ο λαός έδωσαν το μήνυμα για αλλαγή των συσχετισμών στο πολιτικό τοπίο, για μια άλλη προοπτική ριζοσπαστική, δημιουργική, ρεαλιστική.

Βερολίνο, Plan A



Ο Τάσος Αναστασίου στην Αυγή 28.07.2015

Γ. Βαρουφάκης σε FT: Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο του ευρώ

Απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση του Γιάνη Βαρουφάκη σε άρθρο του στους Financial Times. Κάνει λόγο για αποτρόπαιο περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας και αναλύει εκτενώς το Plan B.

"Ένα παράδοξο κρύβεται στα θεμέλια της Ευρωζώνης. Οι κυβερνήσεις εντός της νομισματικής ένωσης δεν έχουν μια κεντρική τράπεζα να τις υποστηρίζει, ενώ η κεντρική τράπεζα δεν διαθέτει μια κυβέρνηση να την υποστηρίξει", ξεκινάει στην αρχή στου άρθρου του και προσθέτει πως "αυτό το παράδοξο δεν μπορεί να εξαλειφθεί χωρίς θεμελιώδεις θεσμικές αλλαγές".

"Αλλά υπάρχουν βήματα που τα κράτη-μέλη μπορούν να λάβουν για να βελτιώσουν ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις του. Εμείς, κατά τη θητεία μου στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, μελετήσαμε ένα πλάνο που επικεντρώθηκε στη χρόνια έλλειψη ρευστότητας του οικονομικά συμπιεσμένου δημόσιου τομέα και στις επιπτώσεις που είχε στον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα", συνεχίζει.

Η ώρα των αποφάσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ - Ο Αλ. Τσίπρας δίνει το στίγμα του στις 12 το μεσημέρι, με συνέντευξη "Στο Κόκκινο"

Στην Κ.Ε., που στη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. αποφασίστηκε να συγκληθεί την Πέμπτη, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τις συλλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ., η πλειοψηφία των μελών
της επέμεινε στην πρόταση για συντεταγμένες διαδικασίες και Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο, ενώ συζητήθηκε και η πρόταση για άμεση διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, καθώς η Αριστερή Πλαατφόρμα ζήτησε άμεση δεσμευτική απόφαση για παύση των διαπραγματεύσεων, σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης και άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου.

"Η επιβεβλημένη λύση είναι αυτή που εμπλέκει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη βάση του κόμματος" σημείωναν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου λίγες ώρες πριν από τη δίωρη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο Αλ. Τσίπρας "Στο Κόκκινο".

Πηγή: www.avgi.gr

Η αριστερή στιγμή του πρωθυπουργού

γράφει η Ρηνιώ Παπατσαρούχα-Μίσσιου


Γ​​ια χρόνια βγαίνοντας από το σπίτι μου έβλεπα στον απέναντι τοίχο τον στίχο του Σαββόπουλου «Η ζωή αλλάζει, δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία». Το εμπέδωσα. Όλα αλλάζουν γύρω μας κι εντός μας, μαζί κι εγώ - μέσα κι έξω. (Από τα πρώτα μαθήματα της διαλεκτικής.)

Στην εξορία απώλεσα την ιδεολογική μου αθωότητα, την «αριστερά» μου παρθενία.

Εκεί, από την πρώτη στιγμή, από το 5ο Τμήμα το πρωί της 21ης Απριλίου 1967, όπου βρέθηκα στριμωγμένη ανάμεσα σε πρωτοκλασάτα στελέχη της Αριστεράς, κι ώσπου απολύθηκα από την Αλικαρνασσό, τον Αύγουστο του 1970, πέρασα, με επιτυχία νομίζω, το μάθημα του αυτοσεβασμού, της προσωπικής ευθύνης και της αξιοπρέπειας, με αναφορά πάντα στην κλασική μου παιδεία και την έννοια της Δημοκρατίας.

Γλυφάδα: Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη πάει παραλία


Εγκαίνια την Παρασκευή, 31 Ιουλίου, στις 7.00μμ, για την πρώτη δημόσια δωρεάν ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην 5η μαρίνα της Γλυφάδας.

Όλοι μπορούν να προσφέρουν βιβλία που δεν χρησιμοποιούν πια και να τα ανταλλάξουν με άλλα, μέσα από μια πρωτότυπη και καινοτόμο μέθοδο!

Πρόκειται για μία μοντέρνα κατασκευή, στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της.


Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

Η βαθύτερη λογικη της συνωμοσιολαγνείας

γράφει ο Γιώργος Κυρίτσης

Οι επιθέσεις των αστικών ΜΜΕ στον Γ. Βαρουφάκη αλλά και κατά της ηγεσίας της Α.Π. του ΣΥΡΙΖΑ ως «Συμμορία της δραχμής» είναι εμετικές και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

Είναι ταυτόχρονα γελοίες στο μέτρο που στηρίζονται στις κραυγές ανθρώπων που έχουν εισαγάγει το βρετανικό δίκαιο, έχουν αθωώσει τον Παπακωνσταντίνου και τη Ζήμενς, έχουν προτείνει στη Γερμανία πώς να πνίξει την Ελλάδα μέσω των τραπεζών κλπ. Όλοι αυτοί οι τύποι έχουνε φορέσει ήδη τα γουνάκια...

Δεν είναι η κανιβαλική διάθεση των καναλιών όμως, ούτε ο συμψηφισμός, δια της απειλής, που επιχειρεί το πολιτικό κατεστημένο, ο λόγος για τον οποίο βομβαρδιζόμαστε από καταγγελτικά ρεπορτάζ.

Απορίες

γράφει ο Θανάσης Καρτερός

Μερικοί το ξεκαθαρίζουν: Αυτή η κυβέρνηση μεταλλάχτηκε σε μνημονιακή. Άρα την πολεμάμε, μαζί με το Μνημόνιό της, ανεξάρτητα αν μέχρι χθες ήμασταν στο ίδιο χαράκωμα.

Άλλοι όμως είναι μπερδεμένοι και μπερδεύουν κι εμάς. Στηρίζουν, όπως λένε, την κυβέρνηση, αλλά όχι τη συμφωνία με τους δανειστές. Γιατί -κι αυτό δεν είναι ψέμα- είναι μια συμφωνία έξω από όσα το κόμμα έχει αποφασίσει συλλογικά. Και έξω από όσα έχει δεσμευτεί να πράξει προεκλογικά.

Έτσι έχουν τα πράγματα. Κι όσο μεν αφορά στους πρώτους, σεβαστή η άποψή τους και καλό τους ταξίδι. Αν και θα πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσουν πώς, με ποιο τρόπο, έγινε αυτή η μετάλλαξη.