Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα

του Βασίλη Θεοδώρου *

Σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι απλά τα πράγματα - η αποδοχή από την πλευρά των δανειστών μέτρων με ταξικό προσανατολισμό είναι μάλλον δύσκολη ή θα οδηγήσει σε νέες απαιτήσεις.

Στην παρούσα φάση, χωρίς να υπάρχει πλήρης εικόνα του συνολικού ισοζυγίου της διαφαινομένης συμφωνίας, έχει ξεκινήσει μια οργίλη αντίδραση κυρίως από τις δυνάμεις που είναι επιφυλακτικές με την παραμονή μας στο ενιαίο νόμισμα.

Μέσα από μια εντεινόμενη ρητορική αναπτύχτηκε παλαιόθεν η ιδέα ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να κάνει παραχωρήσεις για την παραμονή της χώρας στο Ευρώ.

Αλέξης Τσίπρας: Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία, ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης
Τσίπρας σε συνεργάτες του, σχολιάζοντας τη στάση τμήματος των δανειστών και ιδίως του ΔΝΤ.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η περίεργη στάση δυο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Αυτό το σχόλιο το έκανε ο πρωθυπουργός προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Δυναμιτίζουν το κλίμα οι προτάσεις του ΔΝΤ - Στις 8.00μμ το Eurogroup (συνεχής ενημέρωση)

Η έκβαση της διαπραγμάτευσης κρίνεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται από το πρωί και ο Αλέξης Τσίπρας για συνομιλίες με τους επικεφαλής των τριών θεσμών. Το βράδυ στις 8.00μμ συνεδριάζει το Eurogroup και αύριο συνέρχονται οι αρχηγοί των κρατών.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς βρίσκεται ήδη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την ώρα που η συμφωνία βρίσκεται "τόσο κοντά...όσο και μακριά" καθώς τόσο το ΔΝΤ όσο και μέρη των υπόλοιπων δανειστών κάνουν αναθεωρημένες προτάσεις που θα περιλαμβάνουν περαιτέρω "ισοδύναμα μέτρα" και οι οποίες δεν γίνονται δεκτές από την ελληνική πλευρά.

Αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "περίεργη" τη στάση των δανειστών σημειώνοντας ότι δύο ενδεχόμενα μπορεί να ισχύουν: "Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, από τις 15:00 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλέκου Φλαμπουράρη, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε liveblog μέσω του left.gr:

Πάση θυσία...


Ο Τάσος Αναστασίου στο 79ο τεύχος του HOT DOC