Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Πού πας ρε Βαγγέλη;

γράφει η Ντίνα Μπατζιά


Κι όμως το πιο γλυκό βιολί το παίζει ο θάνατος, έγραφα λίγες ώρες πριν μας αφήσεις. Και πού να ήξερες ποιανού τραγούδι ανέβαζα, θα μ' έβριζες...

Ήταν πριν εννιά και κάτι χρόνια, δεν σε ήξερα, κανέναν σας δεν ήξερα, δεν ήμουν κανενός η κόρη, η γυναίκα, η γκόμενα και δεν είχα καμία σχέση με το κόμμα. Πήρα τηλέφωνο "τον κ. Βέκιο" και σου λέω το και το, "Λίγο Ελλάδα Ακόμη".

Με εμπιστεύθηκες. Ήσουνα ο πρώτος. Μπήκα στούντιο για πιλότο, και στο 10λεπτο με έκοψες, πάμε, είπες, γράψε την πρώτη εκπομπή. Και ξεκίνησα στο Κόκκινο. Μοιραζόσουν τα πάντα, το γιαούρτι, το μπισκότο, την αγκαλιά, τις ιδέες και τα όνειρα.

Καθόλου Αλέγκρο σήμερα

Γεννήθηκα στο βλέφαρο του κεραυνού, σβήνω κυλώντας στα νερά...

Η Ευγενία Λουπάκη και ο Αλέξης Βάκης αποχαιρετούν τον Βαγγέλη Βέκιο.

www.stokokkino.gr 
Γεννήθηκα στο βλέφαρο του κεραυνού, σβήνω κυλώντας στα νερά... Η Ευγενία Λουπάκη και ο Αλέξης Βάκης αποχαιρετούν τον Βαγγέλη Βέκιο. - See more at: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000006241/Katholou-Alegkro-simera#sthash.sfI1kcTU.dpuf

Στον αφρό των ημερών

Ακούστε εδώ την εκπομπή του Γιώργου Ανανδρανιστάκη αφιερωμένη στον Βαγγέλη Βέκιο.

www.stokokkino.gr

Αντίο φίλε

της Φωτεινής Λαμπρίδη

Τις μέρες που ήταν στην εντατική, οι φίλοι του στον σταθμό ρωτούσαμε ο ένας τον άλλο. Όποιος είχε νέα ενημέρωνε. Κάθε φορά που ακούγαμε κάτι αισιόδοξο γελούσαμε.
 
Με τη Μαρία Πανοσιάν κάναμε τις ίδιες σκέψεις περνώντας από τα στενά του Ψυρρή. Από κάπου θα φανεί ο Βαγγέλης τώρα. Θα πίνει καφέ στο Στυλ. Στοιχηματίζαμε στο πείσμα του. Χάσαμε.

Ήταν ο πρώτος που μας υποδέχτηκε στο Κόκκινο. Πρωτεργάτης στην ομάδα που συσπείρωσε όσους θεωρούσε πως μπορούσαν να αποτελέσουν τη μαγιά για ένα εναλλακτικό ραδιόφωνο. Μας ενθάρρυνε όποτε ανακαλύπταμε κρυμμένους θησαυρούς του ελληνικού τραγουδιού και τους απλώναμε στον αέρα της πόλης, σε αντίθεση με διευθυντές που σε απειλούσαν με απόλυση αν δε συμμορφωνόσουν με τους κανόνες του mainstream.

Ρ/Σ 105.5 στο κόκκινο: "Πέθανε ο δικός μας Βαγγέλης Βέκιος"

Ο σταθμός μας γίνεται πιο φτωχός σήμερα με την απώλεια του αγαπημένου μας συναδέλφου Βαγγέλη Βέκιου, ο οποίος έχασε σήμερα το πρωί τη μάχη με τον θάνατο.

Σήμερα στις επτά το πρωΐ ο Βαγγέλης Βέκιος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", χάνοντας την άνιση μάχη με τον θάνατο που έδινε τον τελευταίο μήνα.

Ο Βαγγέλης Βέκιος υπήρξε από τα πρώτα ιδρυτικά στελέχη του 105,5 Στο Κόκκινο και ο πρώτος διευθυντής προγράμματος από την ίδρυση του σταθμού μας το 2006. Εκ των δημιουργών του web radio Πορτακαλί και δημιουργός του web radio Μωβ, μέλη της οικογένειας του ρ/σ στο Κόκκινο. Ενώ ήταν και βασικός εμπνευστής και στέλεχος του μουσικού ενθέτου της Αυγής "Κόκκινη Καρφίτσα".

Ήττα του ΑΟΝΑ στον Πειραιά

Σε δεινή βαθμολογική θέση εξακολουθεί να βρίσκεται ο ΑΟΝΑ  που στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της Α' ΕΣΚΑΝΑ γνώρισε την ήττα από τον Ερμή Πειραιά εκτός έδρας παραμένοντας στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.

ΕΡΜΗΣ ΠΕΙΡ. - ΑΟΝΑ 76-58 (39-30)
EPMHΣ ΠEIPAIA (Σορώτος, Kαλιώρας): Λοϊζίδης 22(1), Γουρδομιχάλης, Aσημακόπουλος 3(1), Σκαμνάκης 9, Ξύδας 15(3), Kαράμπελας, Παπαπέτρος 5, Nούτσης 12(1), Mαρούγκας 10(1).
ΑΟΝΑ (Δημητρίου, Τάγκαλος): Κουνενής 3(1), Παπαδόπουλος 6, Παπαδημητράκης 4, Καλογερόπουλος 16(2), Παρασκευόπουλος, Παπαϊωσήφ 16, Μανίκας Κ., Χατζηρόδος 2, Τσεπαπαδάκης, Χριστοδουλόπουλος 7(1), Γκαβασιάδης 4.

Από το νοσοκομείο η ομιλία της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ σε εκδήλωση στη Βουλιαγμένη (video)

Δείτε ολόκληρη την ομιλία που πραγματοποίησε η πιο γνωστή Ελληνίδα ακαδημαϊκός στο Πνευματικό Κέντρο του ναού Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη στις 7 Μαρτίου.

Μια ξαφνική ίωση της κ. Αρβελέρ κράτησε την ομιλήτρια στο νοσοκομείο, από όπου όμως με σύνδεση skype μίλησε τελικά στο κοινό των νοτίων προαστίων. Την εκδήλωση διοργάνωσε με αξιοσημείωτη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών «Απολλωνία» που έχει έδρα τη Βούλα.

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες της εκδήλωσης εδώ.

Η κεντρική τοποθέτηση (εδώ) της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ με θέμα «η Επικαιρότητα του Βυζαντίου» διήρκεσε 1 ώρα και 5 λεπτά.

Πηγή: 3vita.gr

Μόνο οι αθλητικοί σύλλογοι θα χρηματοδοτηθούν στο δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Απόφαση με την οποία συστήνεται ομάδα εργασίας που θα καταρτίσει κριτήρια αξιολόγησης των αθλητικών σωματείων με έδρα τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης  εξέδωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Ο Δήμαρχος έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να κατευθύνει όλο το σχετικό κονδύλι που παλιότερα προοριζόταν για όλους τους συλλόγους, μόνο στα αθλητικά σωματεία.

Τις μέρες που ακολουθούν 4μελής ομάδα, με συνονίστρια μία υπηρεσιακό παράγοντα θα θέσει τα κριτήρια αξιολόγησης.

Η απόφαση Δημάρχου:

“Το ζήτημα της δημιουργικότητας σήμερα”, στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης, την Τετάρτη 18 Μαρτίου

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση οργανώνει η «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης» για ενήλικες αλλά και για μαθητές, με θέμα «Το ζήτημα της δημιουργικότητας στην εποχή μας»
 
Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Καραποστόλης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 στις 19.30 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης (Λέσβου 4, Νέα Σμύρνη).

Κύκλοι διαλέξεων, η 1η στις 20 Μαρτίου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας στα πλαίσια κοινωνικοπολιτιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών, διοργανώνει έναν πρώτο κύκλο διαλέξεων, με θέμα «Βία και Πολιτική» και θα αποτελείται από έξι αυτοτελείς διαλέξεις, με εισηγητή τον Θωμά Νουτσόπουλο (επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης).

1η διάλεξη - 20 Μαρτίου 2015: Η περίοδος Τρομοκρατίας (1793-1794) στη Γαλλική Επανάσταση. Ο χαρακτήρας της βίας - η σχέση βίας και εισαγωγής ηθικοπολιτικών αξιών - οι θεωρητικές αντιδράσεις στο φαινόμενο της Τρομοκρατίας.


Η διάλεξη θα εστιάσει στην περίοδο της Τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Εισαγωγικά θα παρουσιαστούν οι μείζονες αντιδράσεις έναντι της Τρομοκρατίας τόσο από θεωρητική άποψη όσο και από ιστορική. Στη συνέχεια, θα προσεγγίσουμε την περίοδο αυτή κυρίαρχα μέσα από το πρίσμα της σχέσης μεταξύ της βίας και της εισαγωγής ηθικο-πολιτικών αξιών.
 
Έναρξη την Παρασκευή 20-03-2015, στις 7.00μμ
στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας: Διεύθ: Γ. Γεννηματά 71, τηλ: 210-9640027,
syrizaglyfadas.blogspot.gr
e-mail: syrizaglyfadas@gmail.com

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Επιτυχημένη η... «Πρόταση Γάμου»

Η Θεατρική ομάδα «Αστροναύτες» στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης παρουσίασε την Κυριακή, 15 Μαρτίου
2015 τη θεατρική παράσταση: «Πρόταση Γάμου» του Αντ. Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού.

Μια μονόπρακτη κωμωδία που μας χάρισε πολύ γέλιο, θαυμασμό για τις καταπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών, την υπέροχη μουσική συνοδεία με βιόλα και την ευρηματική σκηνοθετική αντίληψη.

Ένας ευκατάστατος νέος σε ηλικία γάμου θέλει να ζητήσει σε γάμο τη κόρη ενός γείτονα αντίστοιχου οικονομικού βεληνεκούς. Οταν οι δύο νέοι μείνουν μόνοι αρχίζει ένας μαραθώνιος καβγάς γοήτρου που χάρη στην παρέμβαση του πατέρα θα έχει αίσιο (;) τέλος.

Όταν φεύγει ένα παιδί που το λέγανε Βαγγέλη…


«Θέλω το πόνο ολόκληρο
όρθιο τον πόνο
πέτρινο
όρθιο κι ακέραιο.
Μη φύγεις».
~ Γιάννης Ρίτσος

Όταν φεύγει ένα παιδί, ο κόσμος είναι πιο βαρύς. Λες και κάποιος τον φόρτωσε με πέτρες.

Όταν φεύγει ένα παιδί, η ημέρα δεν φέρνει περιστέρια, ούτε φουστάνια να ανεμίζουν, μήτε και χέρια να υψώνονται με στοργή.

Όταν φεύγει ένα παιδί, μια φούγκα σέρνεται στις γειτονιές, ένα τραγούδι άηχο. Ένας αποχαιρετισμός που κόπηκε στη μέση πριν ανθίσει.

Όταν φεύγει ένα παιδί, στα μπαλκόνια κρέμονται μάτια κρέπια και τίποτα δεν τα στεγνώνει.

Όταν φεύγει ένα παιδί, 
οι κουρτίνες γίνονται σεντόνι, ένα χέρι τις τραβάει γιατί το φως δεν το χρειάζεται - δεν είναι αδελφός.

Όταν φεύγει ένα παιδί, καρφιά σου λένε καληνύχτα, όχι στόματα.

Όταν φεύγει ένα παιδί, τα σπίτια γερνάνε απότομα, τα ρούχα παλιώνουν πριν την ώρα τους, τα ρολόγια δείχνουν άλλη ώρα.

Όταν φεύγει ένα παιδί, φεύγουν και τα βήματά του στα λιθάρια και τους δρόμους που περπάτησε.

Όταν φεύγει ένα παιδί, θυμός ανεβαίνει από το νερό, καίει τα χόρτα.

Όταν φεύγει ένα παιδί, άλλη δικαιοσύνη από την ανάσταση δεν υπάρχει.

Όταν φεύγει ένα παιδί, τα μάτια λαχανιάζουν, τα χέρια εκδικούνται την αφή τους.

Όταν φεύγει ένα παιδί, κάτι δεν έκανες καλά, κάτι μας πήγε λάθος.

Όταν φεύγει ένα παιδί, τα άλλα παιδιά κρυώνουν.

Όταν φεύγει ένα παιδί, να ζεις γι' αυτό είναι το μόνο χρέος - να το θυμάσαι.

Όταν φεύγει ένα παιδί, να ξέρεις φεύγει κάτι από αυτό που είσαι.

Όταν φεύγει ένα παιδί που το λέγανε Βαγγέλη και ήταν Κυριακή, αυτή η ημέρα ποτέ δεν θα τελειώσει. Θα είναι πάντα η δική του Κυριακή.





Βιβλίο: "Το Απουσιολόγιο του Χρόνου” ένα βιβλίο ύμνος στην παιδική μας ηλικία

Τότε που τα μπουλούκια των μαστόρων γύριζαν την Ελλάδα και έφτιαχναν σχολεία, εκκλησιές και γεφύρια. Τότε που οι μαθητές περπατούσαν έως και δυο ώρες ξυπόλητοι κάθε πρωί και τα πόδια τους μάτωναν μέχρι να φτάσουν στο σχολείο.

Τότε που ο δάσκαλος κοιμόνταν σε ένα μικρό καμαράκι, παρέα με το αχνό φως του φιτιλιού. Μέσα από μια επιτόπια έρευνα που κράτησε περισσότερο από δέκα χρόνια, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης
ανακάλυψε ερείπια σχολικά κτίρια στο κέντρο έρημων πια και ξεχασμένων κοινοτήτων.

Γιατί οι Έλληνες, τα σχολεία τους τα έφτιαχναν πάντα στην πιο περίοπτη θέση του χωριού, με τα παράθυρά τους να κοιτάνε πάντα στην ανατολή. Πίσω από αυτά τα παράθυρα, οι μικροί μαθητές άκουγαν τη φωνή του ταχυδρόμου που έφερνε γράμματα και εμβάσματα από τους δικούς τους ξένους, τους ξενιτεμένους τους, που σχεδόν ποτέ δεν ξέχασαν τον τόπο τους.

Ηλιούπολη: "Ιστορίες ανέργων γυναικών", από Παρασκευή 20 έως Κυριακή 22 Μαρτίου

Μαθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας στο δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης διοργανώνει τον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα: «Φωτογραφίζω την Πόλη μου», μέσα από τον οποίο καλεί τους μαθητές των σχολείων της πόλης να απαθανατίσουν στιγμές της καθημερινότητας στους δρόμους, στα πάρκα, στις παραλίες, στο βουνό με το φωτογραφικό φακό τους.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα βραβευτούν και οι φωτογραφίες που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν σε έκθεση φωτογραφίας που θα διοργανώσει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αμέσως μετά τη λήξη του διαγωνισμού.

Η τελευταία ημέρα παράδοσης των φωτογραφιών είναι η 24 Απριλίου και οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 22 Μαΐου μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου.
 
Αιτήσεις συμμετοχής διαθέτουν οι διευθυντές των σχολείων της πόλης.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την 22 Μαΐου 2015 στην ιστοσελίδα του Δήμου μας όπου θα προβάλλονται και οι φωτογραφίες των συμμετεχόντων.

Οι νικητές θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά ή με email.

«Να υποστηρίξουμε φυσικά τον λόγιο πολιτισμό, αλλά το υπουργείο πρέπει να αγκαλιάσει και την ποπ κουλτούρα»

γράφει ο Παναγιώτης Μένεγος

Αυτή κι άλλες 14 ατάκες από τη σημερινή πρώτη χαλαρή συνάντηση του ΥΠΠΟ, Νίκου Ξυδάκη, με τον τύπο στο καφέ του Εθνικού Aρχαιολογικού Μουσείου.

Οι ρεπόρτερ του πολιτιστικού είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική φυλή δημοσιογράφων που κυκλοφορεί στην πιάτσα. Μαζί με τους αθλητικούς είναι εκείνοι που διατηρούν το πνεύμα της παλιάς εφημερίδας που σιγά σιγά εκλείπει, συγκροτώντας μια πολύ ιδιαίτερη κάστα με τους δικούς της κώδικες και σχέσεις. Έχουν κι άλλο ένα κοινό με του αθλητικογράφους, αλλά ας αφήσουμε τη φαντασία σας να οργιάσει κι ας μην το αναλύσουμε εδώ (ναι, είναι αρνητικό).

Το διαπιστώνω για άλλη μια φορά όταν φτάνω ελαφρά καθυστερημένος στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και βλέπω τον ολοκαίνουριο ΥΠΠΟ, Νίκο Ξυδάκη, να περιστοιχίζεται σε μια γωνία του χώρου από τη μεικτή πολιτιστικού ρεπορτάζ συνθέτοντας ένα απόλυτα εξπρεσιονιστικό κάδρο.

Ιστορία: 6 Μάρτη 1910 η εξέγερση και η θυσία των κολίγων στο Κιλελέρ

της Κωνσταντίνας Ναθαναηλίδου


Η εξέγερση του Κιλελέρ, η μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση της νεότερης Ελλάδας, υπήρξε ορόσημο στην ιστορία του αγροτικού κινήματος.
 
 Η εξέγερση του Κιλελέρ δεν ήταν  ένα   μεμονωμένο  γεγονός, ούτε έγινε με παράγγελμα που εκφωνήθηκε .  Η εξέγερση ήταν  κατάληξη μακρών συντονισμένων ομαδικών συλλογικών  αγώνων, στη διάρκεια των οποίων, οι Θεσσαλοί αγρότες ανέπτυξαν όλες τις μορφές πάλης, από τις κατώτερες μέχρι τις ανώτερες.

Στις 2 Ιουλίου 1881 επικυρώθηκε η Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης από τις  μεγάλες δυνάμεις και την Τουρκία,  απότοκη της Συνθήκης του Βερολίνου του 1878  με την οποία η Θεσσαλία και η Άρτα προσαρτήθηκαν στο Ελληνικό κράτος. 

 Όμως τίποτα δεν άλλαξε στη ζωή των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου. Η γη απλά άλλαξε χέρια .

Αχάριστοι Έλληνες!...


Ο Τάσος Αναστασίου στο 72ο τεύχος του HOT DOC