Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη: Εγκαίνια νέου χώρου και κοπή πίτας, το Σάββατο 7 Μαρτίου


"Τεσσάρα" και στη Σαλαμίνα το Μοσχάτο και έφυγε για Καραϊσκάκη!

"Τεσσάρα" την προηγούμενη αγωνιστική με Θύελλα Μοσχάτου,  με "τεσσάρα" και σήμερα φιλοδώρησε το Μοσχάτο την ΑΕ Σαλαμίνας (0-4) και δείχνει πανέτοιμο για τον τελικό του κυπέλλου με την Προοδευτική στο Καραϊσκάκη.

Το Μοσχατο είχε αρκετές αλλαγές στην σύνθεσή του, αλλά δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να φτάσει στη νίκη με γκολ των Σπηλιωτάκη (50',67'), Δουληγέρη (55') και Βαρούχα (75').

Διαιτητής ήταν ο Κωνσταντόπουλος με επόπτες Θεολογίτη και Σταματάτο.

ΑΕ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Μπούτσης, Ρεμούνδος (58' Πάλλας), Βρετός (72' Πανούρης), Παρθένης, Μιμηνός, Λιγνός, Πανταζής, Γαλακτερός, Τσαντούλης, Τρικαμηνάς (65' Μεταλινός), Φαρμακόρης, Λιγνός Γ.

ΜΟΣΧΑΤΟ: Βαβάκας, Κοτζαπαναγιώτης, Μπαμπούνης, Αλτόγλου, Ρωμανός (68' Φιλίπ), Καρδαράς, Κρητικός (72' Κιμετζίδης), Αθανασόπουλος, Δουληγέρης (72' Ρόρος), Σπηλιωτάκης, Βαρούχας.

Πηγή:my-mosxato.blogspot.com

Κανένας Δήμος της Νότιας Αθήνας δεν εκπόνησε τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων

Μόλις δύο από τους 66 δήμους της Αττικής έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, έχουν εκπονήσει ολοκληρωμένα τοπικά σχέδια διαχείρισης
απορριμμάτων, όπως τους ζητούσε με προ 4,5 μηνών επιστολή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου να κάνουν μέχρι τέλη του 2014.

Πρόκειται, σύμφωνα με τους ίδιες πληροφορίες για το Δήμο Ελευσίνας, ο οποίος ωστόσο έχει ξεκινήσει και εφαρμόζει το τοπικό σχέδιο δράσης με επίκεντρο την κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση ογκωδών αντικειμένων εδώ και μία πενταετία, από την εποχή, δηλαδή, του αείμνηστου πρώην δημάρχου Γιώργου Αμπατζόγλου και το Δήμο Παλλήνης ο οποίος εκπόνησε μεν σχέδιο αλλά δεν έχει ξεκινήσει να το εφαρμόζει από 1.1.2015, όπως ζητούσε η κ. Δούρου (σ.σ. την ανάπτυξη των τοπικών δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επανάχρησης).

Να σημειωθεί ότι και κάποιοι άλλοι λίγοι δήμοι απέστειλαν στην περιφέρεια “σχέδια” αλλά απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν κανονικά και να ενσωματωθούν στον ΠΕΣΔΑ.

Το ΜΚΙΕ στην αποστολή αλληλεγγύης στους Κούρδους του Κομπάνι (φωτογραφίες)

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού  λαμβάνει μέρος στην αποστολή αλληλεγγύης στους Κούρδους του Κομπάνι, με την εθελόντρια γιατρό Κατερίνα Παπαγκίκα.

Ακολουθεί κείμενο και φωτογραφίες της «Αλληλεγγύης για Όλους» - http://www.solidarity4all.gr/

Πέμπτη 26-2-15

ενημέρωση από Έλενα Χριστούλη

Στο Gaziantep αρχίζουν οι «διαπραγματεύσεις» με την Ερυθρά Ημισέληνο και τους Κούρδους ώστε να μπορέσουμε να εκτελωνίσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, μετά από την καθυστέρηση δυο ημερών…

Η πρόγνωσή σας ασφαλής: Θα πέσει η πόλις



Έχω μια απορία. Αφού η συμφωνία του Φεβρουαρίου είναι κακή, είναι θηλιά στον λαιμό, είναι άλμα στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο, γιατί προκαλεί τόσες αντιδράσεις στη σκληρή γερμανική Δεξιά;

Γιατί φωνάζουν ότι έγιναν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, γιατί τους έκανε ο Σόιμπλε μασάζ επί μία εβδομάδα, προκειμένου να ψηφίσουν ναι, γιατί βγήκε η "Bild" και ζήτησε να κοπεί το οξυγόνο στους Έλληνες; Τι νόημα έχει το αίτημα αυτό, αν δεν υπάρχει, ούτως ή άλλως, οξυγόνο;

Παρεμπιπτόντως, η αθλιότητα της "Bild" προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων και την ακόμη σφοδρότερη του "Spiegel", αποκαλύπτοντας ότι οι ρωγμές στο μιντιακό και στο πολιτικό σύστημα της Γερμανίας είναι μεγάλες. Αρκεί να έχεις μάτια να τις δεις και ευελιξία για να μπεις μέσα και να τις διευρύνεις.

Η συμφωνία του Φεβρουαρίου είναι ούτως ή άλλως πολυερμηνεύσιμη, πρόκειται για τη δημιουργική ασάφεια που επικαλείται ο Γιάνης Βαρουφάκης. Είναι μια ανοικτή διαδικασία διαπραγματεύσεων ή συγκρούσεων, που μπορεί να καταλήξει έτσι, μπορεί να καταλήξει και αλλιώς.

Συντριπτική υπεροχή και αποδοχή της κυβέρνησης από τους πολίτες

Την ευρύτατη αποδοχή της κυβέρνησης και το τεράστιο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας "Παραπολιτικά", με το κυβερνών κόμμα να προηγείται κατά 26,9 μονάδες.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 42,1% έναντι 18,3% της Νέας Δημοκρατίας. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Ποτάμι με 5,7% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,3%, ΚΚΕ με 4,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%, ΠΑΣΟΚ με 3%, Ένωση Κεντρώων με 2,5% και Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 1,4%.

Ως προς την "καταλληλότητα για την πρωθυπουργία", συντριπτική είναι η υπεροχή του Αλ. Τσίπρα με 55% έναντι μόλις... 13% του Αντ. Σαμαρά.

Τη στάση της κυβέρνησης προς τους δανειστές εγκρίνει το 68% των ερωτηθέντων, ενώ το 23% δηλώνει δυσαρεστημένο. Παράλληλα το 76% αξιολογεί ως θετική την πορεία της κυβέρνησης έναντι 18% που την αξιολογεί ως αρνητική. 

Σε ερώτηση για το αν η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα πέτυχε μέχρι στιγμής περισσότερα ή λιγότερα από την κυβέρνηση Σαμαρά, το 59% απαντά περισσότερα και το 19% λιγότερα, ενώ το 12% απαντά "τα ίδια".

Τέλος, η ευρύτατη πλειονότητα των πολιτών παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο ευρώ, καθώς προτιμάται από το 81% των ερωτηθέντων, έναντι 15% που προτιμά τη δραχμή.

Πηγή: www.avgi.gr

Δογματισμοί τέλος, ώρα για δουλειά

γράφει ο Αχιλλέας Πληθάρας

Καλός φίλος μού υπενθύμισε χθες κάτι που έλεγε και λέει χρόνια ολόκληρα: ο μεγαλύτερος εχθρός της Αριστεράς είναι η ίδια η Αριστερά. Φίλοι γίνονται εχθροί γιατί εμμένουν φανατικά να περιχαρακώνονται γύρω από τις βεβαιότητές τους.

Η καταρχάς συμφωνία στο Eurogroup και η συνοδευτική επιστολή Βαρουφάκη προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς κι επιβεβαιώνουν τον καλό φίλο.

Κι όπως πάντα συμβαίνει, άρχισαν οι ανιστόρητες ιστορικές συγκρίσεις. Τη συνθήκη Μπρεστ - Λιτόφσκ θυμήθηκαν κάποιοι, τη συμφωνία της Βάρκιζας έφεραν στο μυαλό τους κάποιοι άλλοι.

Δεν θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο λάθος. Η Ιστορία τού σήμερα δεν γράφεται με όρους τού χθες. Άλλες οι γεωπολιτικές εξελίξεις που καθόρισαν τις τότε συμβάσεις, άλλες σήμερα. Άλλοι οι παίκτες τότε, άλλοι σήμερα.

Όχι μόνο δεν διαφωνούμε με τον θεσμό των Πειραματικών...



Ο Ανδρέας Πετρουλάκης στην Καθημερινή 28.02.2015

Π. Λαφαζάνης: Παρά τη συμφωνία, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας

Συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας στην εφημερίδα "Αγορά" και τον Δημήτρη Αλειφερόπουλο

ΕΡ: Διατυπώνετε αντιρρήσεις και ενστάσεις για τη συμφωνία της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης.  Θεωρείτε ότι δεν ακυρώνει το μνημόνιο και περιορίζει την υλοποίηση των προεκλογικών σας  δεσμεύσεων;
ΑΠ: Δεν θέλω να αναφερθώ δημόσια σε ιδιαίτερες προσωπικές μου απόψεις για την τετράμηνη συμφωνία τις οποίες είχα την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφράσω σε κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Ήμασταν δημοκρατικό κόμμα όταν είχαμε 4-5%, παραμείναμε δημοκρατικό κόμμα ως αξιωματική αντιπολίτευση και θα συνεχίσουμε να παραμένουμε δημοκρατικό κόμμα συμμετέχοντας  στην κυβέρνηση. Εμείς πάντα θα εκφράζουμε στις συλλογικές μας διαδικασίες ελεύθερα τις απόψεις μας. Και αυτό δεν είναι αδυναμία, όπως λένε οι αντίπαλοι μας αλλά μεγάλο πλεονέκτημα και δύναμη για τον ίδιο τον τόπο. Η σιωπή των αμνών δεν ταιριάζει στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δημοκρατία. Πράγματι , λοιπόν, η συμφωνία με τους  λεγόμενους εταίρους παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας.

Η κυβέρνηση προχωράει

Λίγες ημέρες μετά την ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί ξανά υπό καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας με πρόσχημα τις χρηματοδοτικές
ανάγκες του Μαρτίου.

Ανομολόγητος στόχος όσων διακινούν το σενάριο αυτό είναι ότι η χώρα μας πρέπει να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει το μεγάλο δημόσιο χρέος της.

Η άποψη αυτή όμως θα είχε κάποια βάση αν ήταν γνωστή η τελική συμφωνία με τους εταίρους - δανειστές τον προσεχή Ιούνιο.

Πώς όμως μπορεί να διακινούνται σενάρια νέου δανείου και επώδυνων όρων ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις και κατά συνέπεια παραμένει άγνωστη η τελική συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους; Και ακόμη πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι οι εταίροι να συμφωνούν πριν από μια εβδομάδα στην αλλαγή της ρύθμισης για τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα και τώρα να επιδιώκουν την πιστωτική της ασφυξία;

Ο καιρός γαρ εγγύς...

Ζητήσαμε από τον κ. Τσίπρα να μας μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας. Κι εκείνος άρχισε να μας μιλά με τη γλώσσα του Αντώνη Σαμαρά. «Παρατάσεις», «θα δούμε», «ίσως», «από τον επόμενο χρόνο», «την έγκριση των εταίρων», «θα το συζητήσουμε», «απαιτεί την έγκριση»…

Κατά τα λοιπά, περιβάλλον εκβιασμού και τρόμου περί άδειων ταμείων, προβλήματος ρευστότητας, στενότητας χρόνου, ανάγκη άμεσων αποφάσεων…

Το μόνο που απομένει είναι ένα «αν δεν το ψηφίσουμε δεν θα υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις».

Ακόμη κι αν είναι μία φορά σαφές ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν έδωσε ρητή εντολή στον κ. Τσίπρα να επιστρέψει την Ελλάδα στη δραχμή, είναι χίλιες φορές σαφέστερο ότι κανείς δεν έδωσε την έγκριση στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει τα Μνημόνια, να τα επεκτείνει, να τα ανανεώσει και γενικώς να βαδίσει στο δρόμο που χάραξαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Κύριε Τσίπρα, να λέτε μόνο την αλήθεια

Σε σημερινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «πήγαμε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο
κάθε μας βήμα. Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση. Με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης. Με στόχο δηλαδή τη λεγόμενη αριστερή παρένθεση».

Έγραψε σήμερα στα social media, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης: «Στις διαπραγματεύσεις που κάναμε, μας οδηγούσαν σε εκβιασμό. Ή υπογράφετε νέο μνημόνιο ή χρεοκοπείτε.»

Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αυτό που έγραψε ο Γιάννης Δραγασάκης. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως έγινε έτσι ακριβώς.

Να θυμίσω, όμως, πως, μετά την διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως η κυβέρνηση πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία.

Να συσταθεί Εξεταστική για το μνημόνιο;


Ο Τάσος Αναστασίου στην Αυγή 28.02.2015

Στον Άγιο Δημήτριο συνελήφθη πιθανολογούμενος συνεργάτης του Χριστόδουλου Ξηρού

Στη σύλληψη δύο ατόμων που φέρονται να είναι στενοί συνεργάτες του Χριστόδουλου Ξηρού προχώρησε η Αντιτρομοκρατική.

Οι δύο συλλήψεις έγιναν στο Γαλάτσι και τον Άγιο Δημήτριο τις πρώτες πρωινές ώρες βάσει αποτελεσμάτων των εγκληματικών εργαστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εκ των δύο είναι στενός συνεργάτης του Χριστόδουλου Ξηρού και έχει βρεθεί γενετικό υλικό του στη «γιάφκα» του Ξηρού στην Ανάβυσσο, ενώ ο δεύτερος είχε περιφερειακό ρόλο.

Παράλληλα, οι αρχές ερευνούν ενδεχόμενη σχέση των δύο ατόμων για την αποστολή φακέλου με εκρηκτική ύλη στην οικία του ανακριτή Δημήτρη Μόκα, αλλά και για τα δέματα που είχαν σταλεί στο Α.Τ. Ιτέας καθώς και στην εφορία Κορυδαλλού.

Επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛΑΣ αναμένονται το απόγευμα, ενώ οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εφέτη-ειδικό ανακριτή.

Πηγή: www.star.gr

Και τώρα τι; Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

γράφει ο Ευτύχης Μπιτσάκης *

Αυτές τις ημέρες κορυφώνεται το δράμα που παίζεται σε βάρος της χώρας μας, «στιγμή» (με την εγελιανή έννοια του όρου) που θα απαντήσει στο ερώτημα: υποτέλεια ή εθνική ανεξαρτησία και προοδευτική πορεία
με στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό.

Ουσιαστικά είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα. Πώς φτάσαμε λοιπόν εδώ; Η απάντηση είναι απλή και σαφής: Οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις υπέταξαν το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής προόδου στο ταξικό συμφέρον της κυρίαρχης τάξης. Οι μετέπειτα αγώνες της Αριστεράς συνδύαζαν διαλεκτικά (ή έπρεπε να συνδυάζουν) το πατριωτικό (εθνική ανεξαρτησία) με το ταξικό (κοινωνική απελευθέρωση, σοσιαλισμός).

Σήμερα, εποχή της γενικής κρίσης του καπιταλισμού, το κεφάλαιο (με κυρίαρχο το χρηματιστικό), με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, δεν επιχειρεί απλώς να μεταφέρει τα αποτελέσματα της κρίσης σε βάρος της εργατικής τάξης και των υποτελών στρωμάτων. Επιδιώκει να καταστρέψει όσα κέρδισαν οι λαοί την περίοδο του αιματοβαμμένου καπιταλισμού (πληρωμή της εργατικής δύναμης, κράτος πρόνοιας, προοδευτική παιδεία κ.λπ.).

Με τον οικονομικό πόλεμο, ο επί του παρόντος νικηφόρος καπιταλισμός επιδιώκει να συνθλίψει τις κοινωνικές αντιστάσεις και ταυτόχρονα να σαρώσει τα κινήματα εθνικής ανεξαρτησίας. Η χώρα μας επιλέχθηκε ως πειραματόζωο για την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης θεωρίας και πράξης. Γιατί; Επειδή λόγω ειδικών συνθηκών, αλλά και επειδή η εγχώρια κυρίαρχη τάξη, υποτελειακή από παράδοση, θα δεχόταν πιο εύκολα αυτόν τον εθνοκτόνο ρόλο.

Ύπουλο χτύπημα του ΣΥΡΙΖΑ στα Εξάρχεια

Αίσθηση προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η απόφαση του νέου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, να αποσυρθούν οι κλούβες των ΜΑΤ από την περιοχή των Εξαρχείων, αν και στο Διδυμότειχο και στην Κοζάνη δεν το πήραν και πολύ χαμπάρι, γιατί δεν ξέρουν κατά πού πέφτουν τα Εξάρχεια και ούτε θέλουν να μάθουν.

Η απόσυρση των κλουβών από τα Εξάρχεια είχε σαν αποτέλεσμα να προσγειωθούν οι ιπτάμενοι αναρχικοί στην πλατεία Εξαρχείων, και να μην υπάρχει ούτε θέση ελεύθερη στα καφέ και στα σουβλατζίδικα.

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, επήλθε αμηχανία, οι αναρχικοί άρχισαν να βαριούνται και τώρα ζητούν από τον Γιάννη Πανούση να επιστρέψουν οι κλούβες με τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, ώστε να μην χάσει η περιοχή το παραδοσιακό της χρώμα.

Παράλληλα, οι αναρχικοί ζητούν να παραμείνουν οι παραδοσιακοί ασφαλίτες στα Εξάρχεια -για να υπάρχει κάποια ποικιλία- και υπόσχονται πως δεν θα τους πειράξουν.

Υψηλές ταχύτητες