Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ευτύχης Μπιτσάκης: «Αλέξη μη μας διαψεύσεις, κράτα ηρωική αντίσταση στα ευρωπαϊκά θηρία»

Ο ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας, Ευτύχης Μπιτσάκης μιλά στο στούντιο του Κόκκινου και στην εκπομπή «Με θέση και υπογραφή»:

Ακούστε πατώντας εδώ.




Πηγή: www.stokokkino.gr

Ο ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας, Ευτύχης Μπιτσάκης μιλά στο στούντιο του Κόκκινου και στην εκπομπή «Με θέση και υπογραφή». - See more at: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000003927/E-Mpitsakis-Aleksi-mi-mas-diapseuseis-krata-iroiki-antistasi-sta-europaika-thiria#sthash.2gtTFOh3.T2kaU76b.dpuf

"2015 - Χρονιά για το έδαφος"

της Γιώτας Καραδήμα

Πάνω του περπατάμε. Φιλοξενεί τις ρίζες των δέντρων, τις καλλιέργειες για την  τροφή και τις ίνες για την ένδυση μας. Συγκρατεί, φιλτράρει και αποθηκεύει το νερό. Μας δίνει τα υλικά
για την πρώτη ως και την τελευταία μας κατοικία… αλλά παρ’ όλα αυτά το αγνοούμε.

Έδαφος:  αυτή η ανώτερη στοιβάδα της γης, υπάρχει ταπεινά κάτω από τα πόδια μας και δέχεται την καθημερινή μας υποτίμηση ως η «λάσπη,» η «βρωμιά» που λερώνει τα παπούτσια μας.

Λέξεις που σε τίποτα δεν προδίδουν τη ζωή, που κρύβει μέσα του: άπειρους μικροοργανισμούς  που μέρα -νύχτα δουλεύουν για να διασπούν, να αποσυνθέτουν τα οργανικά υπολείμματα και να ξαναδίνουν ζωή.

Η απαξίωση του εδάφους δεν σταματά μόνο στην άγνοια και  την υποτίμηση. Η καταστροφή του συντελείται παγκοσμίως μέσα από την επέκταση των πόλεων, την επιβάρυνση, την εξάντληση και τη δηλητηρίαση της γης, τη χημική γεωργία, την αποψίλωση των δασών, τη μόλυνση, την υπερβόσκηση, την κλιματική αλλαγή.

Γ. Σούρλας: Με εγκύκλιο Θεοχάρη δώρο, τουλάχιστον 660 εκατ. ευρώ, από φόρους σε off shore (video)

γράφει η Κατερίνα Μπρέγιαννη

Σύμφωνα με σοβαρότατες καταγγελίες που έκανε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γ. Σούρλας, ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και νυν βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης ευθύνεται για την απαλλαγή από φόρους και πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εταιρειών που δραστηριοποιούνται μέσω off shore.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Σούρλας στο ΠρωινοΑΝΤ1 ανέφερε ότι ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι δεχόταν πιέσεις και απειλές κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του ως γ.γ. Δημοσίων Εσόδων. Αν πραγματικά συνέβαινε αυτό έπρεπε να πάει στον εισαγγελέα είπε ο Γ. Σούρλας και επέμεινε στις καταγγελίες του ότι ο κ. Θεοχάρης, εξέδοσε εγκύκλιο 8 μέρες πριν παραιτηθεί, που ζητούσε να μην επιβληθούν πρόστιμα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν μέσω τριγωνικών συναλλαγών off shore εταιρειών.

Οι off shore εταιρείες με την εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη δεν πλήρωσαν φόρους και πρόστιμα ύψους 660 εκ. και 220 εκ. Η αιτιολογία μάλιστα που επικαλέστηκε ο κ. Θεοχάρης ήταν ότι θα έκλειναν οι δύο  μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών στη χώρα.

Ερωτήματα για τους συλλόγους θέτει η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης

«Τελικά, με πόσα μέτρα και σταθμά αντιμετωπίζει η διοίκηση Κωνσταντάτου τους συλλόγους της πόλης μας;» αναρωτιέται η δημοτική παράταξη Δημοτική Συνεργασία σε
ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Επανερχόμαστε με το ερώτημα γιατί στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Ιανουαρίου, ακούσαμε τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Πέτρο Ξηνταβελώνη, να λέει πως δεν παραχωρούνται με τους ίδιους όρους, σε όλους τους συλλόγους, γραφεία στο Εμπορικό Κέντρο του δήμου, στην Λ. Βουλιαγμένης» σημειώνει η μείζων αντιπολίτευση στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Και προσθέτει: «Κάποιοι φορείς εξαιρούνται της υποχρέωσης να αναλάβουν το κόστος του ηλεκτρικού και του νερού θέμα για το οποίο ο κ. Κωνσταντάτος μας κατηγόρησε ότι επί θητείας μας το φορτώναμε στους δημότες.

Ας μην σπεύσει ο κ. Κωνσταντάτος να μας απαντήσει ότι ενοχλούμαστε που δεν θα πληρώνουν ρεύμα και νερό το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης, ο Σύλλογος Γυναικών και το Κέντημα Μηχανής.

Καθόλου δεν ενοχλούμαστε, άλλωστε οι φορείς αυτοί δεν πλήρωναν ούτε επί της θητείας μας ρεύμα και νερό. Όμως δεν πλήρωναν ούτε οι άλλοι φορείς στους οποίους είχαμε παραχωρήσει γραφεία».

Η ανακοίνωση, καταλήγει: «Το ενοχλητικό είναι η υποκρισία του κ. Κωνσταντάτου που αντιμετωπίζει τους συλλόγους της πόλης μας με πολλά μέτρα και σταθμά».

Κυβέρνηση ταξικής μεροληψίας με το κόμμα ζωντανό!

των Φίλιππου Βαμβουκάκη και Μανόλη Μανιούδη

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα -παρ' ότι νωρίς συνδέθηκε με την ενωμένη Ευρώπη και τους θεσμούς της- δεν κατόρθωσε να φέρει τη χώρα σε τέτοιο επίπεδο θετικής «ενσωμάτωσης», ώστε να θεωρείται σταθεροποιημένη και ανεπτυγμένη οικονομικά, αυτόνομη ενεργειακά, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με σταθερά δομημένη παραγωγική βάση και με υψηλό δείκτη εξέλιξης και εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας.

Από την άλλη, το διογκωμένο μοντέλο της ψευδεπίγραφης ανάπτυξης -σε συνδυασμό με την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και τις εμμονές της Γερμανίας στο παράδειγμα της δικής της Ευρώπης- έσκασε με εκκωφαντικό και δραματικό τρόπο, αποσταθεροποιώντας δημοσιονομικά τη χώρα και φτωχοποιώντας την κοινωνία.

Η χώρα δανειοδοτήθηκε υπερβολικά, για να καταστεί χώρος με μειωμένα κυριαρχικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Η δανειακή σύμβαση και τα Μνημόνια την κατέστησαν ημιανεξάρτητο, ημικυρίαρχο κράτος, με περιθωριοποίηση της παραγωγικής του βάσης.

win - win


Ένα σχέδιο μείωσης του χρέους παρουσίασε στο Λονδίνο ο Γ. Βαρουφάκης. Η μείωση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα εξυπηρέτησης που να συμφέρουν την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί.

Όμως, η μείωση του χρέους θα πρέπει να είναι εύπεπτη για τη Γερμανία για να συναινέσει και να τελειώνουμε. Η σύγκρουση δεν είναι επιλογή της Αθήνας, εκτός αν χρειαστεί να πάει πίσω από την εντολή της 25ης Ιανουαρίου.

Αυτό που λέμε εμείς κούρεμα, στην πούρα μορφή του, δηλαδη η ρητή διαγραφή μεγάλου μέρους του, η μείωση της της ονομαστικής του αξίας, είναι κάτι που η κ. Μέρκελ δεν μπορεί όχι μόνον να το περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά ούτε να το δικαιολογήσει στον γερμανικό λαό.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει υπερεπενδύσει και στην αφήγηση περί τεμπέληδων Ελλήνων και στην θρησκευτική προσήλωση στη συνταγή του Μνημονίου. Αν δεχόταν ρητά κούρεμα και μάλιστα χωρίς λιτότητα και Τρόικα θα υφίστατο συντριπτική ήττα.

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Μικροπρεπής συμπεριφορά της διοίκησης Κωνσταντάτου

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η εξαίρεση του Βασίλη Μπούκα, από τους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι κλήθηκαν να επιδώσουν επαίνους στους τιμώμενους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ανήμερα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος με την Ένωση Γονέων, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης».
 
Πολλοί ήταν οι εκπαιδευτικοί που σχολίασαν την αγένεια με την οποία η επιτροπή διοργάνωσης αγνόησε, τον πρωτίστως εκπαιδευτικό Βασίλη Μπούκα, τον αντιδήμαρχο Παιδείας σε δύο δημαρχιακές θητείες.

Θα περίμενε κανείς, μία διοίκηση που κόπτεται για τις διαδικασίες, να τηρεί το πρωτόκολλο.



Λυπούμαστε για λογαριασμό τους και τους επισημαίνουμε αυτό που μας είπαν εκπαιδευτικοί που τον γνωρίζουν, πριν γνωρίσουν τους σημερινούς διοικούντες. Δεν απαξίωσαν ούτε στο ελάχιστο τον Βασίλη Μπούκα, οι ίδιοι μειώθηκαν.

Οι προτάσεις για την απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους

γράφει ο Κώστας Μελάς

Το πρώτο που χρειάζεται να αναδειχθεί είναι το ότι για πρώτη φορά δημοσίως και ευθαρσώς ελληνική κυβέρνηση (στα χρόνια του Μνημονίου) καταθέτει την πρότασή της για ελάφρυνση του χρέους της χώρας. Μέχρι σήμερα οι προηγούμενες
κυβερνήσεις φαίνεται ότι αποδέχονταν ασμένως τις προτάσεις των δανειστών.

Η πρόταση, ή μάλλον το λογικό πλαίσιό της, κινείται απολύτως στη σωστή κατεύθυνση τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής σκοπιάς. Εξηγούμαι: Από πολιτικής πλευράς εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό το προβαλλόμενο (έντεχνα κατασκευασμένο προπαγανδιστικά) επιχείρημα από πολλές πλευρές ότι δεν είναι δίκαιο να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι την όποια απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Από οικονομικής πλευράς κινείται εντός δοκιμασμένων ατραπών παρεμφερών περιπτώσεων άλλων χωρών. Δεν πρόκειται για πρόταση που βρίσκεται εκτός της πραγματικότητας που διέπει τις αναδιαρθρώσεις δημοσίου χρέους. Εφάπτεται δηλαδή με τις συνήθεις πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πρόσφατο αλλά και στο απώτατο παρελθόν.

Διαπραγμάτευση, με σταθερότητα και ευελιξία

Μέσα σε δέκα μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να ανατρέψει τη δυσμενή διεθνή εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο, ούτε το πειραματόζωο της κρίσης. Η χώρα μας έχει μετατρέψει το ελληνικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό.

Η διαπραγμάτευση επιταχύνεται. Η πρόταση που κωδικοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης οδηγεί σε μείωση του χρέους, αποφεύγοντας τον σκόπελο της αντιπαράθεσης με τους ευρωπαϊκούς λαούς που μας έχουν δανείσει. Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει νέους συμμάχους, εξέλιξη που τροποποιεί τον θηριώδη συσχετισμό δύναμης της γερμανικής καγκελαρίας.

Οι σημερινές συναντήσεις Τσίπρα και Βαρουφάκη με τους κορυφαίους των ευρωπαϊκών θεσμών πιστοποιούν ότι η τρόικα και το Μνημόνιο αποτελούν οριστικά παρελθόν, ότι η διαπραγμάτευση είναι πολιτική, στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, με τους νομιμοποιημένους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν περιοδεύει με τη μειονεξία του πτωχοπροδρομισμού, αλλά με την αξιοπρέπεια μιας χώρας που προβάλλει τη λύση των προβλημάτων της με αντίληψη αλληλεγγύης, στον γενικότερο ορίζοντα αλλαγών της ευρωπαϊκής πορείας.

Σήμερα στη Μεσογείων στο ύψος του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ...