Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ως ύποπτη για κακουργηματική απιστία καταθέτει η γγ Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου την Τετάρτη

Την Τετάρτη καταθέτει με την ιδιότητα του υπόπτου για το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικής απιστίας η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, όπως αποκάλυψε η «Αυγή» στο φύλλο της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, η K. Σαββαΐδου -σε βάρος της οποίας, χθες, σχηματίστηκε δικογραφία σχετικά με χαριστική απόφασή της για τηλεοπτικούς σταθμούς- καλείται την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, σε ανωμοτί κατάθεση από τους εισαγγελείς Γ. Δραγάτση και Αγγ. Τριανταφύλλου για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.

Το ερευνόμενο αδίκημα αφορά απόφαση της K. Σαββαΐδου να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Η ελεγχόμενη από τους εισαγγελείς απόφαση φέρεται να «πάγωσε» επ' αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά από αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Η υπόθεση απασχόλησε τους εισαγγελείς μετά από δημοσίευμα, τον περασμένο Αύγουστο, το οποίο αναφέρονταν σε εμπλοκή της Κ. Σαββαΐδου στο θέμα του προστίμου, το οποίο, ουσιαστικά, με την εντολή για επανέλεγχο δεν έχει καταστεί απαιτητό, επισημαίνοντας πως για τη συγκεκριμένη εταιρεία εκκρεμεί δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνεται και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που αφορά κατηγορία τοκογλυφίας, καθώς φέρεται να δάνειζε άλλη εταιρεία με υπέρογκα επιτόκια.

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου

γράφουν: Ειρήνη Λαζαρίδου - Νίκος Παπαδημητρίου

Στο «μάτι» της Δικαιοσύνης βρίσκεται τις ημέρες αυτές η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου για δύο διαφορετικές, σημειωτέον, υποθέσεις: χθες έγινε γνωστό ότι της ασκήθηκε ποινική δίωξη για το «δώρο» που έκανε στα κανάλια να καταβάλουν τον φόρο 20% όχι ανά μήνα, όπως προέβλεπε ο νόμος, αλλά ένα χρόνο μετά! Και την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Αυγή», την ερχόμενη Τετάρτη πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.

"Δώρο" στα κανάλια

Ξεκινώντας από την πρώτη υπόθεση, ο Νόμος 3845/2010 είχε προβλέψει την επιβολή ειδικού φόρου στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση, με τον συντελεστή να καθορίζεται στο 20%. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, «τον ειδικό φόρο εισπράττουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και αποδίδουν στο Δημόσιο με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος αυτών, μέχρι την 20ή κάθε μήνα, για τα έσοδα από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου μήνα». Και ο Νόμος 4174/2013 καθορίζει ότι «ο φόρος επιβάλλεται κατά τον χρόνο που προβλέπεται από τον νόμο που επιβάλλει την αντίστοιχη φορολογία», ενώ «ο φόρος καταβάλλεται με τον τρόπο που καθορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα (Δημοσίων Εσόδων)».

Φευ, ωστόσο, με νόμο που ψηφιζόταν κάθε φορά (!) από τη Βουλή και από τις «γαλαζοπράσινες» κυβερνήσεις, ο εν λόγω φόρος δεν εισπράχθηκε ποτέ ώς τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Τότε, όμως, τη... δόξα των προηγούμενων κυβερνήσεων εζήλωσε η Κ. Σαββαΐδου, που εξέδωσε, στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου του περασμένου Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 12/1, απόφαση με τίτλο, «Τροποποίηση της απόφασης του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων», με την οποία «η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 20ή Ιανουαρίου για τα έσοδα που πραγματοποιούν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου έτους». Απόφαση που έδινε, με άλλα λόγια, τεράστια «ανάσα» στους καναλάρχες, παραβιάζοντας πλήρως την αρχή της ίσης αντιμετώπισης των πολιτών από το κράτος τους.

Όμως, όπως σχολίαζαν φοροτέχνες και νομικοί στην εφημερίδα μας, με τη διάταξη Σαββαΐδου, παραβιάζονταν οι δύο παραπάνω νόμοι, αφού η γ.γ. δεν έχει τη νομοθετική εξουσιοδότηση να μεταθέσει τον χρόνο καταβολής τού επίμαχου φόρου σε χρόνο διαφορετικό από την απώτατη προθεσμία που ορίζει η νομοθεσία.

Αυτό προφανώς διαπίστωσε και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, η οποία άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος της για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

«Πάγωσε» πρόστιμο 78 εκατομμυρίων!

Ίσως πιο σοβαρή αποδειχθεί η άλλη εκκρεμότητα της Κ. Σαββαΐδου με τη Δικαιοσύνη: οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αγγελική Τριανταφύλλου έχουν καλέσει από προχθές, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να παράσχει εξηγήσεις η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, εξηγήσεις που πρέπει να δώσει το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται ειδικότερα η ανάμειξή της σε υπόθεση επιβολής φορολογικού προστίμου ύψους 78 εκατομμυρίων (!), πιο σωστά η απόφασή της για επανέλεγχο του προστίμου, που είχε ως αποτέλεσμα το «πάγωμά» του. Πρόστιμο που επιβλήθηκε σε μια υπόθεση τοκογλυφίας ενδεχομένως, η οποία βρίσκεται στις ποινικές αίθουσες από προχθές.

Οι εισαγγελείς εξετάζουν ειδικότερα τη σκοπιμότητα εντολής που έδωσε η γ.γ. για επανέλεγχο της απόφασης για το εν λόγω πρόστιμο, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 70 Α του Νόμου 2238/1994 (κάτι σαν φορολογικό... Εφετείο σε απλά ελληνικά) είχε δικαιώσει τους αρχικούς ελεγκτές, απορρίπτοντας το αίτημα της εταιρείας. Παρά ταύτα, η Κ. Σαββαΐδου εμφανίστηκε από το... πουθενά, φέρεται να πήρε φωτοαντίγραφο (!) της αίτησης της εταιρείας και διέταξε τον επανέλεγχο, παρά τις προηγούμενες αποφάσεις της υπηρεσίας.

Αντικειμενικά, όμως, με την ενέργειά της η Κ. Σαββαΐδου συνέβαλε στη συρρίκνωση είτε ακόμη και στην εξάλειψη της εν λόγω φορολογητέας ύλης, σε μια περίοδο που το κράτος αναζητά έσοδα, πολύ περισσότερο δεν έχει την πολυτέλεια να χαρίζει έσοδά «του».

Κατά πληροφορίες, οι εισαγγελείς αναζητούν αν η κ. Σαββαΐδου είχε ενεργήσει αναλόγως και σε άλλες, παρόμοιες υποθέσεις, αλλά και αν καταβλήθηκε προσπάθεια χειραγώγησης της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης.

Τι προηγήθηκε

Διαφωτιστική είναι όμως η προϊστορία της υπόθεσης, έτσι όπως είδε το φως της δημοσιότητας από την ερευνητική εβδομαδιαία εφημερίδα "fmvoice" τον περασμένο Ιούλιο.

Μια καπνεμπορική εταιρεία της Καβάλας, λόγω δεινής οικονομικής κατάστασης, αναζήτησε δάνεια, τα οποία και βρήκε από αθηναϊκή Ανώνυμη Εταιρεία, με ετήσια επιτόκια από 38% έως 205%, σύμφωνα με το βούλευμα. Εξ ου και η κατηγορία για τοκογλυφία.

Οι ιδιοκτήτες της καπνεμπορικής όμως, μη αντέχοντας την κατάσταση αυτή, προέβησαν στις σχετικές καταγγελίες. Μετά από εξέτασή τους, οι ελεγκτές του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών εξέδωσαν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πράξεις επιβολής προστίμων για λήψη και έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων κατά τις χρήσεις 2002 - 2005. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2013 ανήλθαν στο ύψος των 78 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ελεγχθείσα εταιρεία τον Μάρτιο του 2013 υποβάλλει αίτημα διοικητικής επίλυσης της φορολογικής διαφοράς προς την Επιτροπή του άρθρου 70 Α. Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τον φάκελο και τα αιτήματα της εταιρείας, δικαίωσε τον αρχικό έλεγχο τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Και τον επόμενο μήνα, η εταιρεία προσφεύγει πλέον για φορολογικό επανέλεγχο, αίτημα που η Κ. Σαββαΐδου έκανε δεκτό, με την απόφαση να εκδίδεται στις 30 Δεκεμβρίου 2014.

Στον νέο... έλεγχο φαίνεται όμως ότι δεν βρίσκονταν πρόθυμοι εφοριακοί, δύο μάλιστα υπάλληλοι παραιτήθηκαν από την υπηρεσία, και όλα αυτά ενώ η εταιρεία, που τελεί υπό την κατηγορία της τοκογλυφίας, έχει μηνύσει την εταιρεία από την Καβάλα και είκοσι εφοριακούς για «σύσταση συμμορίας».

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι -σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί στον Τύπο- το μπλοκάρισμα του φορολογικού ελέγχου: υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή εμφανίζεται να είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς δεν μερίμνησε για την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 70 Α, μια απόφαση που είναι «παγωμένη» επί 2,5 χρόνια. Αντιθέτως, η Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων έδειξε ενδιαφέρον για τον επανέλεγχο, απόφαση που εκ των πραγμάτων οδήγησε την όλη διαδικασία πολύ πίσω.

Συμπτωματικά, ταυτόχρονα, και από την περασμένη Τρίτη συγκεκριμένα, άρχισε η δίκη -μετά από υποβληθείσα μήνυση- των τριών υπευθύνων της εταιρείας με την κατηγορία της τοκογλυφίας, αλλά και του Ιωάννη Ανθόπουλου, πρώην υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ο τελευταίος γιατί έφερε σε επαφή τα δύο μέρη. Η δίκη διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (μετά από έξι αναβολές...) και είναι αξιοσημείωτη και μια τελευταία λεπτομέρεια: με το «καλημέρα» της διαδικασίας, η υπεράσπιση αξιοποίησε την απόφαση Σαββαΐδου για επανέλεγχο.
Η εταιρεία Gennet απαντώντας στο δημοσίευμα της «Α» έστειλε την επιστολή που μπορείτε να δείτε εδώ.
Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου