Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Οι δήμαρχοι για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και τη μονάδα στο πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού

Διαφορετικές προσεγγίσεις από τους δημάρχους της Γλυφάδας, του Αλίμου, και του Ελληνικού-Αργυρούπολης είχαμε για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

«Μπορεί να δώσει μια μόνιμη και ουσιαστική λύση» λέει ο κ. Παπανικολάου. «Μάλλον ατυχή και άστοχη» χαρακτηρίζει τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη ο κ. Κωνσταντάτος. Ναι αλλά και επιφυλάξεις από τον κ. Κονδύλη.

«Είναι στη σωστή κατεύθυνση»

Ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου σε δήλωσή του για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, ανέφερε:



Τις τελευταίες δεκαετίες τα νότια προάστια της Αττικής έχουν γίνει πόλος έλξης για δεκάδες χιλιάδες νέους κατοίκους και επισκέπτες, αλλά και για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα χρόνια, η διαχείριση του συνεχώς αυξανόμενου όγκου απορριμμάτων ήταν αναποτελεσματική και δημιουργούσε ένα πρόβλημα που αντιμετωπιζόταν με σπασμωδικές κινήσεις και πρόχειρες -και συχνά παράνομες- λύσεις. Το μείζον αυτό πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί μάλιστα με την επικείμενη ανάπτυξη στο Ελληνικό.

Το πρόβλημα, συνεπώς, έρχεται από παλιά και συνοδεύεται από πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να βρεθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση, που δεν θα δημιουργεί μια νέα χωματερή, αλλά ένα καινοτόμο και βιώσιμο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων.

Σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές πόλεις τα ζητήματα αυτά έχουν λυθεί εδώ και χρόνια, με λύσεις εντός του αστικού ιστού. Τα λεγόμενα «πράσινα σημεία» (green points) αποτελούν σημεία αναφοράς για πολλούς ευρωπαϊκούς Δήμους και δίνουν μάλιστα προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να δημιουργούν την οποιαδήποτε όχληση.

Η χωροθέτηση μιας εγκατάστασης για τη διαχείριση απορριμμάτων στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού - σε χώρο πολύ μικρό σε σχέση με τα 6.200 στρέμματα περίπου που καλύπτει η συνολική έκταση - μπορεί να δώσει μια μόνιμη και ουσιαστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της νότιας Αττικής.

Για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος στο ζήτημα και να προκύψει η οποιαδήποτε εφαρμόσιμη μελέτη και πρόταση, η πρώτη και άκρως σημαντική προϋπόθεση είναι να προηγηθεί η χωροθέτηση, η οποία θα «ταιριάξει» και θα είναι προσαρμοσμένη στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και ασφαλώς θα συνδράμει στη διαχείριση του όγκου των απορριμμάτων που θα προκύψουν και από την ίδια την επένδυση.

Έχει άραγε αναρωτηθεί κανείς πως θα γίνεται η διαχείριση των χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που θα παράγει η περιοχή μετά την ανάπτυξή της;

Αμέσως μετά πρέπει να δρομολογηθούν οι απαραίτητες μελέτες, με την αξιοποίηση όλων των κατάλληλων εργαλείων και σύγχρονων τεχνολογιών, με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με εφαρμογή όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε πόσα στρέμματα απαιτούνται για ένα τόσο ζωτικής σημασίας έργο.

Μετά τη χωροθέτηση μιας συγκεκριμένης και ασφαλώς μικρής έκτασης και τις απαιτούμενες μελέτες, ο χώρος που θα επιλεγεί μπορεί να αξιοποιηθεί για μεταφόρτωση απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και οργανωμένη ανακύκλωση. Σε καμία περίπτωση, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανένα η εκμετάλλευσή του ως ΧΥΤΑ ή ως ΧΥΤΥ. Η δημιουργία «χωματερής» στο Ελληνικό είναι πέρα κι έξω από οποιαδήποτε σκέψη και σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συγκεκριμένα της Υπουργού κ. Βαλαβάνη και της Περιφέρειας Αττικής, που έγινε κατόπιν συζήτησης του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καπάταη με τους εμπλεκόμενους Δήμους, είναι στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον φυσικά πληρούνται από την αρχή μέχρι το τέλος όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και εφόσον συνάδει με το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού και συνοδεύεται από ολοκληρωμένες μελέτες εφαρμογής με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

«Ναι μεν, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί το νομικό και θεσμικό πλαίσιο»

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η δήλωση του δήμαρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη.

Ο Δήμος Αλίμου διαθέτει ήδη χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών εντός των ορίων του, όπως και όλοι οι όμοροι Δήμοι.

Πάγιο αίτημα όλων των όμορων Δήμων (Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας), όλα τα τελευταία χρόνια είναι η μεταφορά της υποδομής μας αυτής εντός του πρώην Αεροδρομίου, σε μία καινούρια και οικολογική εγκατάσταση, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αισθητική.

Η δημιουργία και λειτουργία αυτής της εγκατάστασης προβλέφθηκε και στο Νόμο του 2012 για την αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού και πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της όποιας επένδυσης – αξιοποίησης τελικά αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο για το Αεροδρόμιο βάσει του προαναφερθέντος νόμου.

Τη θέση μας αυτή, δηλαδή την αναγκαιότητα διασφάλισης αυτής της υποδομής (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων - Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) εντός του χώρου του πρώην Αεροδρομίου, επαναλάβαμε όλοι οι Δήμαρχοι (Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Παλ. Φαλήρου) στη συνάντηση που είχαμε με τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, Αντιπεριφερειάρχη, κ. Χρήστο Καπάνταη, στις 11 Μαΐου 2015, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του νέου Σχεδιασμού που κάνει η Περιφέρεια Αττικής.

Επαναλάβαμε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση αν προχωράει ή εάν ακυρώνεται ο υφιστάμενος διαγωνισμός για το Ελληνικό, ώστε να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα.

Τα ζητήματα αυτά ανέλαβε να διερευνήσει ο Αντιπεριφερειάρχης με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Οικονομικών και ΤΑΙΠΕΔ).

Κατόπιν αυτών, όταν πληροφορηθήκαμε ως Δήμος από τα ΜΜΕ, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015, την Ανακοίνωση της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, κας Βαλαβάνη, αφενός ελπίσαμε ότι άνοιξε ο δρόμος για μια σύγχρονη οικολογική λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αφετέρου όμως μας δημιουργήθηκαν έντονες απορίες καθώς:
Δεν προηγήθηκε διάλογος και συνεννόηση του Υπουργείου με τους Δήμους.

Δεν έχει διευκρινιστεί το νομικό και θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα γίνει η παραχώρηση των δώδεκα (12) στρεμμάτων, μιας και ο χώρος έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή, η παραχώρηση των 12 στρεμμάτων θα αποτελεί όρο της επένδυσης ή θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός και θα μεταβιβαστούν στους Δήμους απευθείας τα 12 στρέμματα;

Ταυτόχρονα, λόγω της ελλιπούς επίσημης ενημέρωσης, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για «σκουπιδαριά» στο Ελληνικό, για δημιουργία ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Με λίγα λόγια ο κόσμος θεώρησε ότι άρχισε συζήτηση για δημιουργία «χωματερής» στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Διαβεβαιώνουμε όλους ότι ως Δημοτική Αρχή:
α) παρακολουθούμε και επαγρυπνούμε για τις εξελίξεις.
β) για να αποδεχθούμε οποιοδήποτε σχεδιασμό θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένος, σοβαρός, σύγχρονος, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αισθητική μας και να μας έχει συμμέτοχους στην υλοποίηση και τη διαχείρισή του.
γ) δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε στη δημιουργία ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) στο Ελληνικό.


Η «επένδυση» πάνω απ' όλα...

«Μάλλον ατυχή και άστοχη» χαρακτηρίζει τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού ο κ. Κωνσταντάτος, που αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα.

Ο κ. Κωνσταντάτος μεταξύ άλλων καλεί την αν. υπουργό να «ξεκαθαρίσει αν ισχύει η υπογραφή του ΤΑΙΠΕΔ με τον επενδυτή για την αξιοποίηση των 6.300 στρεμμάτων συνολικά».

Καλεί επίσης «να σταματήσει η αόριστη παραφιλολογία για την τύχη του Ελληνικού που ρημάζει 15 χρόνια τώρα και κάποιοι το ονειρεύονται Χωματερή την μία φορά ή Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών την άλλη αγνοώντας προκλητικά την τοπική κοινωνία που απαιτεί Ανάπτυξη και Πράσινο».

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου