Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

«Πάρτε θέση» ζητά ο Τσίπρας απόψε, στη Βουλή

Έπειτα από το «ακραίες προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές», το οποίο είπε σε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός απευθύνει το «πάρε τε θέση» στην αντιπολίτευση, απόψε (6.00μμ) στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή.

Η αποψινή συζήτηση, που θα διεξαχθεί βάσει του άρθρου 142Α του κανονισμού και στην οποία θα λάβουν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί, δεν θα καταλήξει σε κάποια ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το σώμα για τις εξελίξεις στο «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων και φυσικά για τις ιταμές «προτάσεις» των δανειστών, όπως διατυπώθηκαν στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει «προ των ευθυνών τους» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας τα να πάρουν καθαρή θέση ως προς τις συνομιλίες Αθήνας - δανειστών και να αποσαφηνίσουν εάν όντως στηρίζουν την κυβερνητική προσπάθεια και την αντίσταση στις αξιώσεις των δανειστών.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τηλεδιάσκεψη, «σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα» όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

Ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε στους δυο ηγέτες αυτό ακριβώς που τόνισε στη δήλωση που έκανε, μόλις ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνομιλία του με τον Γιούνκερ: Ότι η συγκεκριμένη «δέσμη προτάσεων» των δανειστών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για επίτευξη συμφωνίας, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έγιναν τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως -τόνισε ο πρωθυπουργός- η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά το κοινό έδαφος, όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις.

Μέρκελ και Ολάντ αντέτειναν το «επιχείρημα» ότι οι πιστωτές υποχώρησαν στο θέμα των πλεονασμάτων. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό», ανέφεραν. «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εργάζομαι για να λήξουν όλα αίσια» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rai1. Και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα θέλει να μείνει μέλος του ευρώ. Το επιθυμεί και η Γερμανία, το επιθυμούν όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την μεριά μας σεβόμαστε την αρχή της αλληλεγγύης, αλλά πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια και από μέρους της Αθήνας. Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στο τέλος του δεύτερου προγράμματος βοήθειας και εμείς θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο. Πάνω στο σημείο αυτό είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Ο χρόνος λιγοστεύει, είναι αλήθεια, εγώ εργάζομαι για να λήξουν όλα αίσια».

Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συνεχιστούν κατά τις επόμενες ημέρες, σε επίπεδο «κορυφής».

Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου