Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

«Έφυγε» και 4ος τραυματίας των ΕΛΠΕ - Εκτός κινδύνου οι δυο

Εξέπνευσε, χθες Κυριακή και ο Κώστας Μάγγουρας. Είναι ο τέταρτος εργαζόμενος που φεύγει από τη ζωή, εξ όσων τραυματίστηκαν σοβαρά στο δυστύχημα της 8ης Μαΐου, στα ΕΛΠΕ, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ασπροπύργου.

Σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης εκφράζονται βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και γνωστοποιείται ότι οι άλλοι δύο τραυματίες έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Ο ένας, μάλιστα, έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

Είναι προφανές ότι το μέγεθος της τραγωδίας του συγκεκριμένου δυστυχήματος θέτει επί τάπητος, με τρόπο επιτακτικό, το «αιώνιο» ζήτημα των συνθηκών ασφαλείας και της τήρησης κανόνων ασφαλείας στη βιομηχανική ζώνη του Θριάσιου - κι όχι μόνο σε αυτή, ενδεχομένως...



Σε απολογία έχει καλέσει η διοίκηση των ΕΛΠΕ εννέα στελέχη της επιχείρησης, μεσαία και ανώτερα, , για το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΥΠΑΠΕΝ: Να τιμωρηθούν όσοι έχουν άμεση ή έμμεση ευθύνη για το εργατικό δυστύχημα

Τα συλλυπητήριά τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους στην οικογένειά του άτυχου εργαζόμενου εκφράζουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολος Αλεξόπουλος, τονίζοντας πως η σημερινή νέα τραγική εξέλιξη καθιστά ακόμη πιο επιτακτική και επείγουσα την ανάγκη να αποκαλυφθούν και να διαλευκανθούν πλήρως και σε βάθος τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, ώστε να υπάρξει αμείλικτη παραδειγματική τιμωρία, χωρίς εξισορροπήσεις και συμβιβασμούς, όσων έχουν άμεση ή έμμεση ευθύνη για την τραγωδία.

Υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη άμεσης ουσιαστικής ενίσχυσης και επανασχεδιασμού των μέτρων ασφαλείας στην επιχείρηση και κυρίως του αυστηρού ελέγχου της εφαρμογής τους, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο παρόμοιου τραγικού δυστυχήματος στο μέλλον.

Υπ. Εργασίας: Έλεγχος των συνθηκών εργασίας στα ΕΛΠΕ από το ΣΕΠΕ

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Κώστα Μαγγούρα εξέφρασε και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας την επιδίωξή του να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος με ακρίβεια και οι τυχόν ευθύνες να αποδοθούν χωρίς αμφιταλαντεύσεις

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το οποίο διαβεβαίωσε πως θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την εφαρμογή των κανόνων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ:

• Εξασφάλισε τη διαρκή και συστηματική παρουσία Κοινωνικών και Τεχνικών Επιθεωρητών Εργασίας για τη συνέχιση των εργασιών συντήρησης στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου Ασπροπύργου. 
• Πραγματοποίησε επαφές τόσο με τα σωματεία εργαζομένων, όσο και με τη διοίκηση της εταιρίας, για τους όρους εργασίας και τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας. 
• Ενημέρωσε τους εργολάβους και υπεργολάβους που εμπλέκονται στις εργασίες για τα ζητήματα που οφείλουν να προσέχουν. 
• Εκκίνησε ήδη προληπτική διαδικασία με ανάλογες επαφές στο διυλιστήριο Ελευσίνας, ενόψει παρόμοιων εργασιών συντήρησης που ξεκινούν σύντομα κι εκεί.
Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου