Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Το πάρκο της 129ΠΥ και άλλες οικογενειακές ιστορίες

του Σωκράτη Καραπλή


Παρακολουθώντας αυτές τις ημέρες την προετοιμασία για τα εγκαίνια του «Νέου Πρότυπου Οικογενειακού Πάρκου Αγίας Παρασκευής», μπήκα στον πειρασμό να σχολιάσω μερικά πράγματα που με «τσίγκλισαν».

1. Σύμφωνα με το λεξικό, η σημασία της λέξης «πρότυπο» ορίζεται ως «οτιδήποτε λειτουργεί ως υπόδειγμα που το ακολουθούν άλλοι, ή αυτό που χρησιμεύει ως υπόδειγμα για αναπαραγωγή ή για δημιουργία αντιγράφων».


Για να χαρακτηριστεί κάτι ως πρότυπο χρειάζεται πρώτα να έχει λειτουργήσει και να έχει αποδειχθεί η επιτυχία του. Επομένως είναι απαραίτητος ο χρόνος και η αξιολόγηση του έργου, του προγράμματος ή της δράσης. Άρα το «Νέο Οικογενειακό Πάρκο Αγίας Παρασκευής» δεν είναι ακόμη πρότυπο.


Επίσης, να σημειώσω ότι δεν είδα πουθενά κάποια μελέτη, δεν είδα καν μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του πάρκου της 129ΠΥ. Η εκπόνηση μελέτης και η δημόσια διαβούλευση θεωρούνται επίσης σοβαρά προαπαιτούμενα για πρότυπες δραστηριότητες ή έργα.

2. Το πάρκο δεν είναι Νέο. Υπάρχει από το 2009, οπότε και άνοιξε μετά από μαζική κινητοποίηση της δημοτικής αρχής Ελληνικού επί Χρήστου Κορτζίδη και εκατοντάδων πολιτών. Η έλλειψη μέτρου και σεμνότητας της σημερινής δημοτικής μας αρχής εξανεμίζει την όποια καλή μου πρόθεση να της αναγνωρίσω το ενδιαφέρον της να κάνει πράγματα για το πάρκο της 129ΠΥ.

Θεωρώ απείρως μικρότερο το εξωραϊστικό «κατόρθωμα» του σημερινού δημάρχου, από το κατόρθωμα του Χρήστου Κορτζίδη το 2009 να ανοίξει το πάρκο της 129ΠΥ. Κατόρθωμα για το οποίο καταδικάστηκε με ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή ενώ ο σημερινός δήμαρχος δεν εμφανίστηκε καν στο δικαστήριο να τον υποστηρίξει. Ο κ. Κωνσταντάτος θα έβλεπε σήμερα την 129ΠΥ από τα συρματοπλέγματα, αν δεν ήταν ο Χρήστος Κορτζίδης να την ανοίξει.

Ισχυρίζεται ο δήμαρχος ότι παρέλαβε το πάρκο εγκαταλελειμμένο, γεμάτο σκουπίδια και με σπασμένες κούνιες. Όμως οι δύο φωτογραφίες που παρουσιάζει δείχνουν το αντίθετο. Ούτε σπασμένες κούνιες, ούτε σκουπίδια.

3. Αναζητώντας προδιαγραφές για την κατασκευή πάρκων για σκύλους από ΟΤΑ, εντόπισα την εμπειρία της Λευκωσίας όπου με σαφήνεια θέτουν ως προϋποθέσεις για την επιλογή του χώρου να υπάρχει υψηλή βλάστηση (φυσική σκιά) και να μην είναι κοντά σε σχολείο. Μου προκαλεί εντύπωση ότι η διοίκηση του δήμου μας επέλεξε να δημιουργήσει πάρκο σκύλων τόσο κοντά σε παιδική χαρά νηπίων. Δεν κατανοώ επίσης την αδιαφορία της για το ήδη υπάρχον πάρκο σκύλων που βρίσκεται 300 μέτρα πιο πάνω, δίπλα στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ Αργυρούπολης και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έφτιαξε στην 129ΠΥ.

4. Τα παρτέρια με εποχιακά φυτά που ονομάστηκαν κατ΄ευφημισμό «Βοτανικός Κήπος» απέχουν παρασάγγας από τους βοτανικούς κήπους οι οποίοι χρειάζονται αρκετή έκταση για να αναπτυχθούν. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ο βοτανικός κήπος Διομήδους στο Χαϊδάρι είναι 1.860 στρέμματα με 3.000 ποικιλίες φυτών, ο βοτανικός κήπος Κρουσσιών στο Κιλκίς είναι 300 στρέμματα με πάνω από 1.072 ποικιλίες φυτών κοκ. Ένας πραγματικός βοτανικός κήπος θα μπορούσε να δημιουργηθεί στα πλαίσια του μητροπολιτικού πάρκου στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

5. Επισκέφτηκα πολλές φορές τον καλοκαιρινό κινηματογράφο που ξεκίνησε ως «cine Ελληνικό» το καλοκαίρι του 2010 στο πάρκο της 129ΠΥ και συνεχίστηκε από την Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού Αργυρούπολης ανελλιπώς όλα τα καλοκαίρια από το 2011 και μετά. Χάρη σε αυτή την υποδομή που δημιούργησε στο χώρο η διοίκηση του Χρήστου Κορτζίδη είναι σε θέση σήμερα η διοίκηση του Γιάννη Κωνσταντάτου να ανακοινώνει τη λειτουργία θερινού κινηματογράφου.

Διαπιστώνω όμως ότι όχι μόνο αποσιωπάται αυτή η προϋπάρχουσα δραστηριότητα στο πάρκο της 129ΠΥ αλλά η δημοτική αρχή επιδίδεται και σε παραπλανητικές ανακοινώσεις ότι παρέλαβε ένα πάρκο εγκαταλελειμμένο με «σκουπίδια» και «σπασμένες κούνιες». Σε ότι δε αφορά στην Κινηματογραφική Λέσχη, πριν λίγους μήνες η δημοτική μας αρχή επιδόθηκε σε σφοδρή επίθεση εναντίον της και αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά της για παραχώρηση έδρας.

Συνοψίζοντας, πίσω από τις εξωραϊστικές επεμβάσεις στο πάρκο της 129ΠΥ διακρίνω τη λογική του «λίγο απ΄όλα». Αυτή η λογική έχει αλλάξει τη γεωγραφία του χώρου. Πριν ήταν ένας ενιαίος χώρος, σήμερα χωρίστηκε σε κουτάκια με κάγκελα χωρίς λόγο και αιτία. Θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς; Θα μπορούσε. Ποιος όμως μελέτησε, διαβουλεύτηκε, άκουσε γνώμες;

Πηγή: www.sinergasia.gr

Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου