Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Όλο το παρασκήνιο των εξελίξεων για τον εφιάλτη των εργοστασίων βιομάζας στο Μαρκόπουλο και ο κ. Αγγελάκας

Περίπου αναμενόμενη έπρεπε να θεωρείται η οδυνηρή - για τους πολίτες του Μαρκοπούλου και των Μεσογείων - απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να δώσει το «πράσινο»
φως για τη δημιουργία εργοστασίων καύσης βιομάζας (φυτικών ελαίων) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Μπορεί οι αρχικές αποφάσεις τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκοπούλου να έκαναν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα γίνει αποδεκτή μια τέτοια προοπτική, όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση -η οποία ενεργεί κατ’ εντολή και για λογαριασμό της εκάστοτε κυβέρνησης (εν προκειμένω της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου)- απέδειξε ότι ουδόλως έλαβε υπόψη της τη λαϊκή βούληση.

Και βέβαια οι ευθύνες για την αδιαφορία της θέλησης των πολιτών βαρύνει την απελθούσα κυβέρνηση όμως η υπογραφή που δείχνει να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου πλέον μπήκε από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανόλη Αγγελάκα *.

Ο κ. Αγγελάκας αναμφισβήτητα δεν ενέργησε με δική του πρωτοβουλία αλλά κατόπιν άνωθεν -κυβερνητικών- εντολών ως άλλωστε όφειλε να πράξει ως εκ της θέσεώς του.

* Πριν παραιτηθεί, επέβαλε στον Κορτζίδη 5μηνη αργία (δείτε ένα ακόμα από τα τελευταία "κατορθώματα" του κ. Αγγελάκα)

Ποια όμως θα είναι η συνέχεια προκειμένου να μην πάρει σάρκα και οστά ο εφιάλτης των εργοστασίων της βιομάζας;
Οι πληροφορίες του notioanatolika.gr κάνουν σαφές ότι η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω.

Και μάλιστα στο πλαίσιο της αποφασιστικότητάς της αυτής υπάρχει και μια πρώτη αλλά ουσιαστική προσέγγιση ανάμεσα σε δύο μέχρι πρότινος πολιτικούς αντιπάλους. Τον δήμαρχο Σωτήρη Μεθενίτη και τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «Διέξοδος» Κώστα Μεθενίτη.

Ο μεν πρώτος έχει αποδείξει τη σθεναρή αντίστασή του στο ενδεχόμενο εγκατάστασης τέτοιου είδους εργοστασίων στο Μαρκόπουλο ακόμη από την εποχή της πρώτης δημαρχιακής θητείας του ο δε δεύτερος -διακεκριμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος στη Χημεία- έχει δώσει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Παράλληλα όμως όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη στέκονται στο συγκεκριμένο θέμα στο πλευρό της δημοτικής αρχής προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος, που υποστηρίζεται ότι θα επέλθει από τα εργοστάσια καύσης βιομάζας.

Ήδη ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει ξεκινήσει όλες τις νομικές ενέργειες οι οποίες μπορούν να βάλουν φραγμό στα σχέδια κάποιων για υποβάθμιση της περιοχής ενώ ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Γιώργος Καβασακάλης εκθέτει -για μιαν ακόμη φορά- την τεκμηριωμένη και επιστημονικά άρνηση της κοινωνίας του Μαρκοπούλου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί από σύσσωμη την κοινωνία του Μαρκοπούλου και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται πλέον και η απάντησή του είναι αποφασιστικής σημασίας, έχει να κάνει με το πώς θα αντιμετωπίσει το όλο θέμα η νέα κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Σημαντικό στοιχείο ελπίδας για μια θετική εξέλιξη είναι
ότι ο κ. Τσιρώνης -προέρχεται από τον χώρο των Οικολόγων Πράσινων- δεν είναι άγνωστος στην Αριστερά, όπως και οι περισσότεροι οικολόγοι που εμπνέονταν από τη δήλωση του Χρόνη Μίσιου ότι «η Οικολογία είναι η μοναδική κοσμοθεωρία, που δίνει προοπτική στον άνθρωπο»!

Ο 57χρονος καθηγητής σπούδασε Χημικός και διδάσκει Οργανική Χημεία και Βιοχημεία σε φοιτητές ενώ πληροφορίες του notioanatolika.gr τον θέλουν να διατηρεί φιλική σχέση και με τον Μαρκοπουλιώτη Κώστα Μεθενίτη, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει σε μια θετική εξέλιξη.

Σίγουρα πλέον το βάρος μιας υπεύθυνης απόφασης για να μην υλοποιηθεί ο εφιάλτης πέφτει στον Γιάννη Τσιρώνη ο οποίος αργά ή γρήγορα -γρήγορα ελπίζουν όλοι- θα κληθεί να λάβει την οριστική απόφαση.

«Είναι ίσως μια μοναδική ευκαιρία γι’ αυτόν να δικαιώσει όλους όσοι θεωρούν ότι έχει πολλά να προσφέρει στην κοινωνία και στο περιβάλλον μέσα από τη θέση που του εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας» επεσήμαναν στο notioanatolika.gr πολλοί Μαρκοπουλιώτες και Πορτοραφτιώτες που γνωρίζουν τον άνδρα.

Πηγή: www.notioanatolika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου