Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Οι νέοι θέλουμε εργασία και αξιοπρέπεια, θέλουμε οξυγόνο

Ο 28χρονος μηχανολόγος-μηχανικός  Θοδωρής Κατωπόδης, με δύο χρόνια προϋπηρεσίας στο CERN υποστηρίζει ότι η ελληνική παιδεία χρειάζεται περισσότερο διδακτικό προσωπικό και καλύτερες υποδομές. Χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα αντιλαμβάνεται την εκπαίδευση ως επένδυση πολλαπλή, κάτι που δε συμβαίνει σήμερα.

«Υποστηρίζουμε ότι οι νέοι άνθρωποι είμαστε ένα τεράστιο δυναμικό ανθρώπων με γνώση, ιδέες και διάθεση, ένα δυναμικό που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται απλώς ως στατιστική για το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» λέει στην «F&M Voice» ο Θοδωρής Κατωπόδης, ένας από τους χιλιάδες νέους που «παρασύρθηκαν» από το brain-drain. Ο ίδιος αφήνει πίσω το CERN και το «σωματιδίου του Θεού» και επιστρέφει για να κατέβει στις εκλογές.


συνέντευξη στην Μίνα Κωστοπούλου

Ο 28χρονος μηχανολόγος-μηχανικός με καταγωγή από τη Λευκάδα, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Βύρωνα, επιστρέφει στην Ελλάδα και κατεβαίνει στον στίβο της πολιτικής, στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας.

ΕΡ: Υπήρξατε νέος Έλληνας μετανάστης στο εξωτερικό. Πόσο καθοριστική ήταν η εκλογική μάχη για την επιστροφή σας;
ΑΠ. Για να είμαι ειλικρινής θα γύριζα ούτως ή άλλως για 2 μήνες. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι μάλλον γιατί αποφάσισα να μείνω. Και το έκανα, γιατί κατάλαβα ότι ερχόταν η ώρα να διώξουμε εκείνους που μας είχαν διώξει. Να ξεμπερδεύουμε με αυτούς που μας έφτασαν στο σημείο να μη μπορούμε να επιλέγουμε εμείς τη ζωή μας, που μας άφησαν να μιλάμε με τους περισσότερους φίλους μας μέσω skype, που έδιωξαν την ελευθερία από οπουδήποτε βρίσκονται νέοι άνθρωποι. Τους εργασιακούς χώρους, τους δρόμους του κέντρου και τις γειτονιές μας.
Δουλεύοντας δύο χρόνια στο CERN κατάλαβα ότι τα προβλήματα των ανθρώπων της ηλικίας μου είναι κοινά. Η νέα γενιά χτυπήθηκε πολύ στα χρόνια των μνημονίων και είναι τιμή μου να εκπροσωπώ τους νέους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡ: Είστε εκπρόσωπος των μεταναστών φοιτητών στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή έχει οργανωθεί μια επιτυχημένη καμπάνια crowdfunding, προκειμένου να καταφέρουν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν. Ωστόσο, δύσκολα σκέφτονται την οριστική επιστροφή, μιας και δεν είναι λίγες οι μελέτες που κάνουν λόγο για ανάκαμψη της ανεργίας σε βάθος 20 ετών…
ΑΠ: Με ένα τρόπο εκπροσωπώ και αυτούς που έφυγαν για δουλειά, γιατί στο CERN πήγα για να εργαστώ. Σήμερα, πάνω από 100.000 Έλληνες επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί κ.ά.) έως 40 ετών βρίσκονται στο εξωτερικό. Περίπου 30.000 φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα, σπουδάζουν σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.
Στο πλάι αυτών, αιτήσεις σε πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού, έχουν κάνει -με βάση έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας- νέοι και νέες εκ των οποίων το 73% έχει μεταπτυχιακό τίτλο και το 51% διδακτορικό.
Πολλοί και πολλές από όσους έχουν φύγει αντιλαμβάνονται το πόσο καθοριστική είναι η μάχη των εκλογών της 25ης Γενάρη. Και αντί να κλαίγονται που δεν έχουν χρήματα να κάνουν αυτό το ταξίδι, ψάχνουν αλληλεγγύη. Και μπορώ να σας πω, επειδή τυχαίνει να ξέρω πολλούς από αυτούς που ξεκίνησαν την καμπάνια, ότι θα τα καταφέρουν!
Το να διαψεύσουμε τους ερευνητές είναι στο χέρι όλων μας. Δε θα δεχτούμε να είμαστε άνεργοι μέχρι να σταματήσουμε να είμαστε νέοι.

ΕΡ: Τί αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ήταν κομβικές για εσάς, προκειμένου να αποφευχθεί το brain-drain; Πώς θα μπορέσουν τα δημόσια πανεπιστήμια στην Ελλάδα να ανταγωνιστούν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο να επιλέξουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης;
ΑΠ: Η βασική προϋπόθεση είναι τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα των πανεπιστημίων να ανοίξουν. Να μπορέσουν δηλαδή να υποδεχτούν όλους όσοι θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αυτά.
Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε περισσότερο διδακτικό προσωπικό και καλύτερες υποδομές. Και όλα αυτά απαιτούν πολιτική βούληση. Απαιτούν μια κυβέρνηση που θα αντιλαμβάνεται την εκπαίδευση ως επένδυση πολλαπλή, ως επένδυση στην έρευνα και την κοινωνία. Κάτι που δε συμβαίνει σήμερα, γιατί οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις μας αντιλήφθηκαν την εκπαίδευση ως «ξεχειλωμένα δημοσιονομικά» και την κατέστρεψαν ή προσπαθούν να την καταστρέψουν.
Την ίδια στιγμή που αφήνουν τους μεγάλους επιχειρηματίες, όπως τους ομίλους Λάτση και Βαρδινογιάννη, να χρωστούν περί το 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

ΕΡ: Τί θα σημάνει ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους που βιώνουν αυτή τη στιγμή την ανεργία στην Ελλάδα;
ΑΠ: Το διακύβευμα είναι να βγούμε οι νέοι και οι νέες από το περιθώριο που μας έβαλαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ασχέτως ηλικίας, την προστασίας της πενθήμερης και οκτάωρης εργασίας, την κατάργηση των voucher και τον επανασχεδιασμό της διαχείρισης των κονδυλίων ΕΣΠΑ με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπή μισθό, ασφάλιση, άδεια και δικαίωμα στο σωματείο και την απεργία.
Μιλάμε για ένα εργατικό δίκαιο που αντιστοιχεί στις ανάγκες μας για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και συλλογικότητες στους χώρους δουλειάς, με δημοκρατία στην παραγωγή και την εργασία, μέσω της φορολογικής και θεσμικής στήριξης των συνεταιρισμών, χωρίς τη γραφειοκρατία, που σιχαινόμαστε και τη λογική «των δικών μας», που δε μας χωράει.
Δε θέλουμε να φτιάξουμε τις ΜΚΟ του κ. Παπαμιμίκου. Δεν θέλουμε να αναστήσουμε το πεθαμένο σημιτικό μοντέλο, που ανασύρει διαρκώς η ΟΝΝΕΔ, σχετικά με τη νεανική επιχειρηματικότητα, δηλαδή ένα πλήθος «επιμορφώσεων» που σε κάνουν λάστιχο, προϋποθέτουν ένα αρχικό budget που, ας μην κρυβόμαστε, ελάχιστοι έχουν και τελικά ούτε την ανεργία των νέων μειώνουν ούτε δουλειά με αξιοπρέπεια εξασφαλίζουν.
Υποστηρίζουμε ότι οι νέοι άνθρωποι είμαστε ένα τεράστιο δυναμικό ανθρώπων με γνώση, ιδέες και διάθεση, ένα δυναμικό που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται απλώς ως στατιστική για το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων». Εμείς χρειαζόμαστε εργασία και αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Θέλουμε οξυγόνο.

ΕΡ: Εάν παρομοιάσουμε το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης ως τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Cern, ποιον ρόλο θα αποδίδαμε στον ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί η νίκη του να δρομολογήσει «πυρηνικές αντιδράσεις» στην Ευρώπη;
ΑΠ: Στο CERN δεν είχαμε πυρηνικό αντιδραστήρα, είχαμε πυρηνικό επιταχυντή. Αυτό που κάνει ο πυρηνικός επιταχυντής είναι να δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε ώστε να συγκρουστούν τα πρωτόνια μεταξύ τους, επιφέροντας πυρηνικές αντιδράσεις.
Σε μια αναλογία αυτής της διαδικασίας με την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι ο πυρηνικός επιταχυντής. Το αποτέλεσμα των εκλογών, η σύγκρουση των πρωτονίων, θα επιφέρει το τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και θα ανοίξει δρόμους, θα επιταχύνει αλυσιδωτές αντιδράσεις για το τέλος την αποδόμηση του δόγματος της λιτότητας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας στην Ευρώπη.


* υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθήνας

Πηγή: www.fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου