Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Το Φάληρο πουλιέται. Θα το επιτρέψεις;

Η Παραλία και το Πάρκο πάνε σε ξένα χέρια. Διακόσια εξήντα δύο στρέμματα (262), από το Δέλτα ως τη Μαρίνα. Αλλά κι από τη Μαρίνα ως το Φλοίσβο ακόμη ενενήντα ένα (91) στρέμματα. Αλλάζουν χέρια πάρκο, καφενεία, παιδικές χαρές, ακόμα και το θερινό σινεμά.

Όλη η έκταση της διαλεχτής παραλίας και του πάρκου, ίσαμε τον περίβολο του στρογγυλού κτιρίου, το σήμα κατατεθέν του Φαλήρου. Ναι, «πωλείται»!

Πώς «πωλείται»; Εσένα σε ρώτησαν που είσαι κάτοικος της περιοχής; Ακόμα και με νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κάτοικοι πρέπει να συζητάνε και να δίνουν γνώμη αν η παραλία τους πρέπει ή όχι να πουληθεί.

Σχεδιάζουν «Αττική Ριβιέρα» από το Δέλτα μέχρι το Σούνιο και χαρίζουν τα καλύτερα κομμάτια στη Νότια Παραλία της Αττικής. Όταν τους χάλασαν τα σχέδια οι αντιδράσεις του κόσμου για το νόμο ξεπουλήματος των «Αιγιαλών» της χώρας, σκάρωσαν βιαστικά ένα νέο νόμο (βλέπε ΦΕΚ 2424/11-9-2014) με τον οποίο η κυβέρνηση παραχωρεί κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην "ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ" εκτάσεις «φιλέτα» (μέλος του ΔΣ της εταιρείας είναι και ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, κ. Δ. Χατζηδάκης). Και στην πόλη μας ανήκουν πολλά από αυτά τα «φιλέτα».

Παρέμβαση του ΜΚΙΕ στο 3ο πανελλήνιο συνέδριο ασθενών

γράφει ο  Γεώργιος Βήχας

Τον Δεκέμβριο του 2013 όταν έκανα την εισβολή στο Μέγαρο Μουσικής και τους είπα πως δολοφονούν τους ασθενείς με τις πολιτικές τους, η κα Παπανικολάου σε υστερία μου απαιτούσε να ανακαλέσω.
Χθές στο 3ο πανελλήνιο συνέδριο ασθενών που της είπα ακριβώς το ίδιο είχε σκύψει το κεφάλι αποδεχόμενη αυτή την αλήθεια και μάλιστα ομολόγησε πως όλα αυτά γίνονται γιατί τους τα επιβάλλει η τρόικα!

Τότε ήμουν μόνος. Χθές είμασταν πολλοί, ασθενείς κυρίως, αλλά και γιατροί! Δεν αντέδρασε ούτε και όταν είπα πως οι ευθύνες τους δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά και ΠΟΙΝΙΚΕΣ! Και πρέπει να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη! Αυτή η αλλαγή στην στάση της Κας Παπανικολάου δείχνει πως είμαστε μια ανάσα από την ανατροπή τους!

Ο Γρηγοράκος και η Παπακώστα έφυγαν άρον άρον για να μην τα ακούσουν. Και αυτό όμως το ίδιο δείχνει. Τον τρόμο τους όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τους πολίτες και την αλήθεια!

Ρένα Δούρου: Έτοιμη η Περιφέρεια να αντιμετωπίσει έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Για την ετοιμότητα της Περιφέρεια και των εργαζομένων της Πολιτικής Προστασίας διαβεβαιώνει η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε δήλωσή της ενόψει των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

«Ο μηχανισμός της Περιφέρειας έχει κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων δήλωσε η κ. Δούρου και προσθέτει:

«Προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε άμεσα και έγκαιρα, όπως συνέβη και με τις πρόσφατες πλημμύρες. Παρά την υποστέλεχωση, οι εργαζόμενοι της Πολιτικής Προστασίας, όπως και στις 24 Οκτωβρίου, είναι έτοιμοι να συνδράμουν τους πολίτες. Και η Περιφέρεια είναι έτοιμη να λειτουργήσει, ακόμη και υπερβαίνοντας τα όριά της, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική».

«Αυτό είναι το χρέος μας προς τους πολίτες. Αλλά και το περιβάλλον» σημειώνει η Περιφερειάρχης Αττικής.

Δωρεάν εργασία;

γράφει ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Τον Ιανουάριο του 2006 επέστρεψα στην Ελλάδα μετά από απουσία αρκετών χρόνων και ξεκίνησα να δουλεύω σε μια εφημερίδα που λεγόταν
εκείνη την εποχή «Ο Κόσμος του Επενδυτή» (από τότε έχει αλλάξει όνομα 2-3 φορές, κάθε φορά που τα χρέη προς τους εργαζόμενους διογκώνονται και οι εκδότες θέλουν να την κυκλοφορούν χωρίς να πληρώσουν).

Οταν μετά από κάποιες εβδομάδες επισκέφτηκα τον διευθυντή σύνταξης, έναν απερίγραπτο γαμπρό του Κουρή ονόματι Καψαμπέλη, να τον ρωτήσω τι σκέφτεται να κάνει με την πληρωμή μου, μού απάντησε: «Ποια πληρωμή; Με όσα σου μαθαίνω εδώ, θα έπρεπε να με πληρώνεις εσύ!».

Κατέβηκα έξαλλος στη θέση μου και διηγήθηκα στους συναδέλφους μου τον διάλογο. «Α, καλώς όρισες στον πλανήτη ΜΜΕ», έλεγε ειρωνικά ο ένας. «Τι μαλάκας», σχολίαζε συγκαταβατικά ο άλλος. Υπήρχαν όμως κι εκείνοι που μου έλεγαν ότι δεν πρέπει να εκνευρίζομαι, ότι έτσι γίνεται στον Τύπο, δουλεύεις 2 ή 3 μήνες τσάμπα, αλλά μετά βρίσκεις τη θέση σου στο χώρο και όλα καλά. Κι ακόμα ότι αυτή η πρακτική «προστατεύει τον χώρο από την παρουσία παρείσακτων και μένει μόνο όποιος αξίζει στ’ αλήθεια».

Το παράδειγμα της Αριστεράς στην ισπανική Αυτοδιοίκηση

γράφει ο Τάσος Ταστάνης *



Στην αρχή μιας νέας περιόδου, που σηματοδοτεί η ενισχυμένη και σε πολλούς Δήμους και Περιφέρειες καταλυτική παρουσία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο το παράδειγμα της πρωτοποριακής παρέμβασης της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς στην Αυτοδιοίκηση.

Παρέμβαση που θεμελιώθηκε με πολυετείς αγώνες διεκδίκησης μαζί με τα κινήματα πόλης και μετουσιώθηκε σε επιτυχημένο αποτέλεσμα πολιτικής δράσης και διαχείρισης των προβλημάτων, με επίκεντρο την υπεράσπιση του κοινωνικού και δημόσιου συμφέροντος, των δικαιωμάτων των πολιτών και των δημοκρατικών θεσμών.

Αυτές οι κατακτήσεις αναμφισβήτητα αποτελούν πολύ σοβαρό εμπόδιο στους σχεδιασμούς υποταγής, ισοπέδωσης και φτωχοποίησης της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών και της νεολαίας, που επιβάλλουν οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές πολιτικές και ακολουθεί η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Για αυτό η ισπανική συντηρητική κυβέρνηση, έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία της ισπανικής Βουλής θέλει να καταργήσει την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να περάσει τον έλεγχό της στην κεντρική εξουσία.

Η πρώτη γενιά γονιών που δεν τα πονάει τα παιδιά της…

του Γιώργου Αλεξάτου

Ναι! Εν θερμώ γράφεται αυτό το σημείωμα, καθώς θα πρέπει κάποιος να περιβάλλεται από παχύ στρώμα χοντροπετσιάς για να μένει τέτοιες μέρες ψύχραιμος.

Ε, λοιπόν, κυριολεκτώ: ετούτη η γενιά γονέων είναι η πρώτη στη νεοελληνική ιστορία που αδιαφορεί τόσο πολύ και τόσο επιδεικτικά για τη ζωή και την τύχη των παιδιών της.

Ζώντας η ίδια επί δεκαετίες στη σχετική ασφάλεια όρων ζωής , εκπαίδευσης και εργασίας, που της εξασφάλισαν σκληροί και πληρωμένοι με πόνο και αίμα, αγώνες προηγούμενων γενεών, ήταν αυτή που εγκατέλειψε το πεδίο των διεκδικήσεων,  νομίζοντας πως αυτό που ζούσε ήταν συνέπεια αντικειμενικών διαδικασιών κοινωνικής εξέλιξης. Ήταν, μάλιστα, απολύτως βέβαιη πως τα παιδιά της θα ζήσουν ακόμη καλύτερες καταστάσεις.

"Πράσινο φως" για το Ελληνικό άναψε το Ελεγκτικό Συνέδριο

Πέρασε τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Ελεγκτικό Συνέδριο η μεταβίβαση του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία Lamda, συμφερόντων Λάτση, παρά την απόφαση του Ζ' Κλιμακίου του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου που είχε μπλοκάρει στις αρχές Σεπτεμβρίου τη διαδικασία κρίνοντας ότι παραβιάζονται οι αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού.

Ο σχετικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης - «φιλέτου» του Ελληνικού κρίθηκε νόμιμος από το 6ο τμήμα καθώς το δικαστήριο υπό την προεδρία της Σωτηρίας Ντούνη κατέληξε ότι πληρούνται όλοι οι κανόνες νομιμότητας της διαδικασίας.

Διαφορετική άποψη πάντως είχε διατυπώσει το Ζ' Κλιμάκιο, που πραγματοποίησε τον προέλεγχο του σχεδίου της σύμβασης και της διαδικασίας ανάδειξης πλειοδότη για την πώληση του 100% των μετοχών στην εταιρεία Lamda.

Όπως σημείωνε τότε το δικαστήριο, οι όροι της σύμβασης περιόρισαν τη συμμετοχή στη διαδικασία μόνο σε οικονομικούς φορείς που διαθέτουν νομική προσωπικότητα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους.

Με τον τρόπο αυτό σημείωνε το Ελεγκτικό Συνέδριο, απαγόρευσαν και παρεμπόδισαν πλήρως τη συμμετοχή σε οικονομικούς φορείς που δεν διαθέτουν νομική προσωπικότητα, όπως είναι τα φυσικά πρόσωπα κ.λπ., είτε αυτοτελώς, είτε σε ένωση ή κοινοπραξία μεταξύ τους ή ακόμη σε ένωση και με νομικά πρόσωπα.

Πηγή: www.avgi.gr

Το ΚΚΕ και η Αριστερά



Καταγράφω μερικές μόνο αναφορές του ΚΚΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ !!!
 
  • Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε, δε: «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων. Δε λέμε ότι ταυτίζεται με αυτούς, αλλά χαϊδεύει, γιατί βλέπει μπροστά την κάλπη, καρέκλες ή μαξιλάρια».
  • «Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος απ' τους δύο έχει το πιο "ρεαλιστικό και κοστολογημένο" πρόγραμμα, κρύβει από τον λαό ότι ο "ρεαλισμός" και των δύο υποτάσσεται στους στόχους της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, γι' αυτό και εξαντλείται σε κάποια ψίχουλα για τη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας».
  • «Προκειμένου να συντηρείται το δικομματικό αποπροσανατολιστικό παιχνίδι, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορούνται για το ποιος από τους δύο "τρομάζει" περισσότερο τις αγορές».
  • «Ο ΣΥΡΙΖΑ με ονειρώξεις και φαντασιώσεις παραπλανά το λαό» τόνισε η Αλ. Παπαρήγα τηρώντας ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «που βρίζονται».

Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, προσοχή στη Γραμμή


Είδανε κι αποείδανε, τελικά αποφάσισαν να την ονοματίσουν τη νέα σχέση μας με τους δανειστές. Χώσανε τρεις φορές το κεφάλι του Χαρδούβελη στην κολυμπήθρα, είπανε και κάτι πατερημά και το όνομα αυτής [Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Όρων].

Διόλου επιτυχημένο όνομα από επικοινωνιακής πλευράς, παραπέμπει σε πράξεις ιατρικές, κάτι μεταξύ γραμμής στήριξης κατατεθλιμμένων και ενισχυμένων ορών σφηνωμένων στις φλέβες μας. Κι ως αρκτικόλεξο να το δεις, είναι επίσης τρομακτικό και απωθητικό: ΠΓΡΕΟΡ - σαν να αφήνεις τον τελευταίο βρυχηθμό, πνιγμένος από την κατάποση γερμανικού πρέτσελ.

Η ΠΓΡΕΟΡ δεν θα είναι νέο Μνημόνιο μας λένε οι κυβερνώντες. Μα πως δεν θα είναι ΝΈΟ Μνημόνιο, αφού θα έχει νέο δάνειο -δάνειο είναι η πιστωτική γραμμή- θα έχει νέα μέτρα, θα έχει τρόικα, θα έχει ΔΝΤ. Θα τα έχει όλα αυτά, επιμένει ο Χαρδούβελης, αλλά δεν θα είναι Μνημόνιο, διότι οι δανειστές δεν θα μας τραβάνε πλέον το αυτί. Μωρέ, και το αυτί θα μας τραβάνε και το μαλλί και τη μύτη, αφού η Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Όρων θα έχει μέτρα και εποπτεία, ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν πάρει ούτε ένα ευρώ από τους δανειστές. Το σίγουρο δηλαδή στην όλη υπόθεση είναι οι ενισχυμένοι όροι και όχι η πιστωτική γραμμή.

"να ξεχαστώ", σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ