Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Life: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα- Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Το Τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών απέστειλε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τους Δήμους και τις Περιφέρειες το παρακάτω έγγραφο που αφορά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μπορούν να υποβάλλουν πρόταση μόνοι τους (coordinating beneficiary), ενώ ενθαρρύνεται η συνεργασία ενός ή περισσοτέρων φορέων είτε ως εταίροι (associated beneficiaries) είτε ως συγχρηματοδότες (co-financer) εφόσον παρέχουν προστιθέμενη αξία στο έργο, ενισχύοντας την υλοποίηση της πρότασης ή την προώθηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα, την ευρωπαϊκή διάσταση, τον αντίκτυπο και τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου.

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται συνολικά στα 232.862.966 ευρώ. Δεν ορίζεται κατώτατο όριο στον προϋπολογισμό των προτεινόμενων έργων αλλά ενθαρρύνονται προτάσεις με ενισχυμένες εκροές και υψηλή προστιθέμενη αξία (ενδεικτικά άνω των 500.000 ευρώ). Το ποσοστό της συγχρηματοδότησης κυμαίνεται (αναλόγως τις δράσεις) από 60% μέχρι 75%.

Δείτε αναλυτικά την πρόσκληση εδώ.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα εάν ταφούν ανεξέλεγκτα οι τεράστιες αδιάθετες ποσότητες

Ανεξέλεγκτη ή ημιελεγχόμενη απόσυρση οπωροκευτικών επί χρόνια σε 15 περιοχές της περιφέρειας Πέλλας αποκάλυψε εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από «διασταλάγματα ροδάκινων». Το πρόβλημα προέκυψε πριν από τρία χρόνια από γεωτρήσεις κατά την αρδευτική περίοδο και το μνημονεύουμε καθώς ετοιμάζονται να (ξανα)θάψουν τις τεράστιες ποσότητες που έμειναν αδιάθετες από τα αντίμετρα της Ρωσίας. 

Οι αποθέσεις-απορρίψεις σε χωματερές, που είναι χωροθετημένες χωρίς μελέτη, σταμάτησαν στις αρχές του 2000 κατόπιν σχετικής οδηγίας.

«Αν όχι σήμερα, τότε… ποτέ»

ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ (22-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)
«Επιδιώκουμε να θέσουμε τις βάσεις για το πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας από δω και πέρα, για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Αλλιώς τελειώσαμε, πεθαίνουμε», δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» οι διοργανωτές.

γράφει η Ιωάννα Σωτήρχου

Στον τόπο του εγκλήματος προσκαλούν για συνεύρεση, διάλογο και αγώνα οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, διοργανώνοντας δεκαήμερη κατασκήνωση στις Σκουριές, στο βουνό Κάκκαβο στη Μεγάλη Παναγιά, από αυτήν την Παρασκευή 22 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 31 του μήνα.

«Εχει αλλάξει το τοπίο στο βουνό. Εμείς που είμαστε από δω το βλέπουμε καθημερινά. Εχουμε δει όλη την καταστροφή. Βήμα βήμα. Ολη την αυθαιρεσία. Ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να συναντηθούμε και να κουβεντιάσουμε μεταξύ μας, με τους αλληλέγγυους, τα κινήματα, τις συλλογικότητες, τα άτομα, να πούμε και να ακούσουμε, για να δούμε πώς θα συνεχίσουμε από δω και πέρα. Με φόντο την καταστροφή».

«Eμμονή η ανάπτυξη»

«Μέσα από σοβαρές διεργασίες επιδιώκουμε να θέσουμε τις βάσεις για το πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας από δω και πέρα, για δυναμικές κινητοποιήσεις. Αλλιώς τελειώσαμε, πεθαίνουμε. Να σκεφτούμε τι άλλο πρέπει να γίνει και πώς, για να καταλάβουμε ότι αυτή η εμμονή με την ανάπτυξη είναι παθολογική, είναι αρρώστια και είναι απολύτως εχθρική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ελλη Δαμάσκου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς.

Και όταν λέει «με φόντο την καταστροφή», κυριολεκτεί: όχι μόνο, γιατί οι επισκέπτες θα κατασκηνώσουν κοντά στο δημόσιο δάσος που απειλείται, αλλά και επειδή για να φτάσουν εκεί, θα περάσουν από τον υπό κατασκευή κόμβο στη θέση Χοντρό Δέντρο, για να δουν το μέγεθός της. «Αν όχι σήμερα, τότε δεν υπάρχει αύριο», αναφέρουν στο προσκλητήριό τους οι Επιτροπές Αγώνα και εκθέτουν τους λόγους που κάνουν επιτακτική την αντίσταση στην καταστροφή.

«Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία από τη μια μεριά η εταιρεία επιταχύνει τις εργασίες της, έχοντας ήδη προκαλέσει μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον, ενώ από την άλλη η βιομηχανία διώξεων μετράει ήδη, στην επέλασή της, τη στοχοποίηση εκατοντάδων αγωνιστών που βρίσκονται υπό ομηρία –σε ορισμένους έχει ήδη απαγορευτεί η πρόσβαση στο βουνό– και απειλεί δυνητικά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους προκειμένου να αποτρέψει τη συμμετοχή τους στο κίνημα».

Δευτερα 25 Αυγούστου η έναρξη προετοιμασίας των ακαδημιών της ΑΕ Μοσχάτου

Η Α.Ε. Μοσχάτου ανακοινώνει την έναρξη της προετοιμασίας των αγωνιστικών τμημάτων των ακαδημιών της για την αγωνιστική περίοδο 2014-2015.



Δείτε την ανακοίνωση που εξέδωσε:
Η Α.Ε. Μοσχάτου ανακοινώνει την έναρξη της προετοιμασίας των αγωνιστικών τμημάτων των ακαδημιών στις 25/08/2014 και ώρα 9:00μ.μ..
Καλούνται όλοι οι παίκτες που είναι γεννημένοι τα έτη 1997-1998-1999 (Εφηβικό), 2000-2001 (Παιδικό) και 2002-2003 (Προπαιδικό) να δώσουν το παρών.
Για τα τμήματα που στελεχώνονται απο παιδιά γεννημένα απο το 2004 και μετά, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: www.moschatotavros.gr

Ο Άθως του Αλέξη και το Ήθος της εποχής μας

Πήγε το λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (για να μην ξεχνιόμαστε) διήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος ανταποκρινόμενος
σε πρόσκληση της Ιερής Κοινότητας (πάλι να μην ξεχνιόμαστε) και αχός βαρύς ακούστηκε, πολλά τουφέκια πέσαν.

γράφει ο Ανδρέας Παναγόπουλος

Το τι ειπώθηκε, τι γράφτηκε, τι σχολιάστηκε, δεν λέγεται. Δυστυχώς η κρίση δεν εξυγιαίνει τη χώρα και το δημόσιο λόγο από την φαιδρότητα. Ισα-ίσα την οξύνει και την περνάει στο επόμενο στάδιο, αυτό της θλιβερής γελοιότητας. Εν μέσω αυτής ξεχάστηκε και ο θεσμικός ρόλος του Τσίπρα και η θεσμική πρόσκληση των μοναχών. Μικροπράγματα, θα πει κανείς όταν η ίδια η Βουλή και το Σύνταγμα –εκ του οποίου εκπορεύονται και εντός του οποίου εδράζονται οι θεσμοί- έχουν γίνει κουρελούδες εδώ και χρόνια.

Ποιος πρόεδρος κόμματος και ποιος αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; «Που πας, ρε τσιπράκο, στα μοναστήρια και τους αγίους;» αναρωτήθηκαν φωναχτά «ευσεβείς» πολιτικοί, δημοσιογράφοι αλλά και κάποιοι «σύντροφοι». Ο πολύς Άδωνις Γεωργιάδης το έθεσε ευγενικότερα το θέμα: «ο κύριος Τσίπρας και στον Χομεϊνί θα πήγαινε, αν αυτός ζούσε, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός». Έβαλε και το «κύριος» μπροστά!

Βεβαίως, οι της συγκυβέρνησης έχουν κάθε λόγο να αντιπολιτεύονται με όποιον τρόπο βρουν πρόσφορο τον αρχηγό του κόμματος που ήλθε πρώτο στην πρόσφατη ευρωεκλογική αναμέτρηση. Όχι μόνο κάνουν τη δουλειά τους αλλά το πιστεύουν κιόλας ότι είναι η «Δεξιά του Κυρίου» και ότι ο Κύριος δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει και Αριστερά…

Μετά την ορκωμοσία και παράδοση-παραλαβή στην Περιφέρεια Αττικής

Πριν από 50 ημέρες η στήλη αναρωτιόταν αν ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του στη Ρένα Δούρου καθώς, ως γνωστόν, μετά τα «διαπλεκόμενα» και την άρνηση του να την συγχαρεί για τη νίκη της, οι μεταξύ τους σχέσεις είναι  κάκιστες.

Όμως την περασμένη Τετάρτη ο κ. Σγουρός σε μία κίνηση αβροφροσύνης, έστειλε επιστολή στη νέα περιφερειάρχη με την οποία την καλεί  όποια ημέρα μετά την ορκωμοσία της στις 27/8 επιθυμεί να έρθει στο γραφείο του και να παραλάβει το χαρτοφυλάκιο της.

Πηγή: www.aftodioikisi.gra-attikis

Άρχισαν τα όργανα: Υπογραφή σύμβασης 1 εκατ. ευρώ για την καθαριότητα του Δήμου Θερμαϊκού

Σύμβαση για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία αναδείχθηκε ανάδοχος έπειτα από διεθνή δημόσιο διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 αναμένεται να υπογραφεί  στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, εξέφρασε την ικανοποίησή του, που, όπως είπε, «μετά τα τεράστια εμπόδια διαδικασιών και τις χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες, έρχεται σε πέρας μια προσπάθεια που θα αποδώσει τα μέγιστα στην καθαριότητα». Η διάρκεια της σύμβασης είναι για δώδεκα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της και το συνολικό κόστος της ανέρχεται σε περίπου 1 εκ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ Μηνάς Μοναστηρίδης, επισήμανε ότι οι δήμαρχοι Χαλκηδόνας, Λαγκαδά και Πυλαίας-Χορτιάτη είχαν προχωρήσει σε εξαγγελίες για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη, οι οποίες δεν έγιναν πράξη μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση, ότι το ίδιο θα συμβεί και στο Δήμο Θερμαϊκού.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Σκουπιδιάρηδες: ερώτηση Χαράς Καφαντάρη - Νίκου Βούτση

Εργάζονται όλοι μέσα στα σκουπίδια, αλλά δεν παίρνουν όλοι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ο λόγος για τους εργαζόμενους στη διαχείριση απορριμμάτων (ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, ΣΜΑ, ΚΔΑΥ, Μονάδες Επεξεργασίας, Αμαξοστάσια και συνεργεία συντήρησης οχημάτων).

Επίδομα λαμβάνουν όσοι απασχολούνται στη συγκομιδή και αποκομιδή, τη μεταφορά, τη διαλογή, την επιστασία και την καταστροφή απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οι οδοκαθαριστές και οι φύλακες λαμβάνουν το επίδομα.

Δίπλα τους, κυριολεκτικά, είναι χειριστές βαρούλκων και πρεσών, σηματωροί (ρυθμίζουν την κυκλοφορία οχημάτων), εργαζόμενοι σε πλυντήρια ρούχων εργασίας, ζυγιστές, επιτόπιο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, μηχανικοί, εισπράκτορες, επόπτες, εργαζόμενοι σε μονάδες καύσης νοσοκομειακών, σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου, σε μονάδες επεξεργασίας στραγγισμάτων, στη μεταφροντίδα των αποκαταστημένων ΧΑΔΑ κ.λπ. Όλοι αυτοί δεν δικαιούνται το επίδομα των 35 έως 150 ευρώ, αλλά εργάζονται στους επιβαρυμένους χώρους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και Νίκος Βούτσης επισημαίνουν με ερώτησή τους στους υπουργούς Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών ότι αέριοι ρύποι, οσμές, σκόνη, ρύποι επιβαρυμένοι και με μολυσματικούς παράγοντες είναι για όλους όσους είναι στον χώρο.

Μία σύγχρονη κοινωνία κρίνεται και από το πώς συμπεριφέρεται σε όσους της εξασφαλίζουν τις συνθήκες υγιεινής της.

Πηγή: www.avgi.gr

Νάντια Βαλαβάνη: «Η εξωτερική πολιτική υπαγορεύεται από τα συμφέροντα του λαού και της χώρας»

Σχετικά με τα κείμενα συμπερασμάτων που ακολούθησαν το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, η βουλευτής Β΄ Αθήνας και υπεύθυνη της Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Από τα κείμενα συμπερασμάτων του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 15.8.14 για τις εξελίξεις σε Γάζα, Ουκρανία, Ιράκ και Λιβύη, το οποίο μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε και τη συνέχιση της πολιτικής αντιποίνων ενάντια στη Ρωσία, γίνεται φανερό ότι δεν υιοθετείται μία ουσιαστική πρωτοβουλία και ρεαλιστική πρόταση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, που έχει διαλύσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, οδηγήσει στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων και κοστίζει καθημερινά τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους και στα τέσσερα «μέτωπα».

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ δεν άλλαξαν στο παραμικρό τη στάση της ΕΕ:

Ferguson: «Μια εξέγερση, είναι η γλώσσα αυτών που δεν μπορούν να ακουστούν»

μετάφραση από Guardian: Πάνος Ντούλας

Το 1966, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ξεκίνησε την εκστρατεία του κατά των ρατσιστικών διακρίσεων στο Σικάγο και διαπίστωσε ότι οι προσπάθειές του εξουδετερώνονταν από το βίαιο όχλο και από έναν ραδιούργο δήμαρχο. Περιθωριοποιημένος από το κατεστημένο της πόλης, μπορούσε να αισθανθεί ότι η μη-βία, τόσο ως τακτική όσο και ως ζήτημα αρχής, είχε αρχίσει να  ξεθωριάζει μεταξύ των οπαδών του. «Χρειάζομαι βοήθεια για να επικοινωνήσω αυτήν τη μέθοδο», έλεγε. «Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στο Κατεστημένο... Έχουν χάσει την πίστη τους στη δημοκρατική διαδικασία. Έχουν χάσει την πίστη τους στη μη-βία... Αυτοί που καθιστούν αυτήν την ειρηνική επανάσταση αδύνατη, θα κάνουν αναπόφευκτη μια βίαιη επανάσταση, και πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την προοπτική: χρειάζομαι βοήθεια. Χρειάζομαι κάποιες νίκες, χρειάζομαι κάποιες παραχωρήσεις...».


Ποτέ δεν τις πήρε. Την επόμενη χρονιά υπήρχαν πάνω από 150 βίαιες διαδηλώσεις και ταραχές σε όλη τη χώρα, από τη Μινεάπολη έως την Τάμπα.


Καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται στο προάστιο St Louis της πόλης Ferguson του Μισούρι, όπου η αστυνομία πυροβόλησε πρόσφατα έναν 18χρονο άοπλο μαύρο άνδρα καθώς περπατούσε στο δρόμο, πολλοί έχουν αρχίσει, επίσης, να χάνουν την πίστη τους. Καθώς η πρώτη ημέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας πλησίαζε στο τέλος της, εκατοντάδες αστυνομικών με ανάλογο εξοπλισμό σάρωσαν τους δρόμους, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, καπνογόνα και πλαστικές σφαίρες ενάντια σε ένα όλο και πιο ταραγμένο πλήθος. Νωρίτερα, ο Κυβερνήτης Jay Nixon έδωσε εντολή να εμπλακεί η Εθνοφρουρά.

Αποσύρεται η Εθνοφρουρά απο το Φέργκιουσον

Έξι συλλήψεις πραγματοποίησε η αστυνομία στις χθεσινές διαδηλώσεις.

Την αποχώρηση των στρατιωτών της Εθνοφρουράς από το Φέργκιουσον, διέταξε προχθες ο κυβερνήτης
του Μιζούρι, Τζέι Νίξον έπειτα από  ταραχές 10 ημερών που ακολούθησαν τη δολοφονία του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν απο έναν αστυνομικό. 

Με μικρότερη ένταση συνεχίστηκαν χθές οι διαδηλώσεις με την αστυνομία να προχωρά σε έξι συλλήψεις διαδηλωτών.

Για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων απο την αστυνομία κατά τις διαδηλώσεις στο Φέργκιουσον, κατηγορεί τις ΗΠΑ ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ . Κάνει λόγο για χρήση υπερβολικής βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών από την αστυνομία.

Στη Γερουσία θα φέρει το θέμα της στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας η γερουσιαστής του Μιζούρι Κλέρ Μακάσκιλ καθώς στους δρόμους του Μιζούρι τις τελευταίες μέρες παρατάχθηκαν θωρακισμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας  με βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό.


Πηγή: stokokkino.gr

Ορκίζεται την Τετάρτη 27 Αυγούστου η Ρένα Δούρου

Την Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Η τελετή θα γίνει στο Κλειστό Γυμναστήριο της Δροσούπολης του Δήμου Άνω Λιοσίων, στις 7.00μμ.







Με "το βαλς των χαμένων ονείρων" του Μάνου Χατζιδάκι
μας καλεί η Ρένα Δούρου από τη σελίδα της στο facebook.