Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

78 χρόνια από τη δολοφονία του Λόρκα από φασίστες του Φράνκο


Τη νύχτα της 18ης Αυγούστου 1936, έξω από τη Γρανάδα μέλη της τοπικής φάλαγγας του φασίστα δικτάτορα Φράνκο απήγαγαν τον 38χρονο κομμουνιστή ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Λόρκα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του φασισμού και των πραξικοπηματικών σχεδίων της Φάλαγγας. Οι φασίστες τον δολοφόνησαν, πυροβολώντας τον πισώπλατα,
στις 19 Αυγούστου, κοντά σε μια πηγή που οι Ισπανοί την ονόμαζαν Φουέντε Γκράντε, (Μεγάλη Πηγή) και οι Αραβες Αϊναδαμάρ (Πηγή των Δακρύων). Έτσι έκλεισε ο σύντομος κύκλος της ζωής ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του αιώνα μας.


Με τη δική του ματιά μάθαμε να «κοιτάζουμε» την Ισπανία. Μοναχικός καβαλάρης της ποίησης, του θεάτρου και της μουσικής, ταξίδευε, ολοένα ταξίδευε, για την Κόρδοβα. Πισωκάπουλα στο μαύρο άλογό του, γυμνόστηθη Τσιγγάνα με το όπλο στο χέρι, η δημοκρατική Ισπανία, του «Νο Πασαράν».

Ο Λόρκα είχε προειδοποιηθεί από τους φίλους και τους συντρόφους του από τον Ιούλιο του 1936, όταν ήταν ήδη γνωστό ότι ο Φράνκο ετοίμαζε τα στρατεύματά του στο ισπανικό Μαρόκο και θα ξεσπούσε ο εμφύλιος πόλεμος, να μην πάει στην Ανδαλουσία. Απέρριψε μάλιστα προτάσεις να ταξιδέψει στην Κολομβία και στο Μεξικό. Ο εμφύλιος επισήμως ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου ενώ δύο ημέρες μετά, ο Λόρκα έφτασε στη Γρανάδα. Η περιοχή ήταν η πρώτη που κατελήφθη από τους φρανκιστές, ο γαμπρός του Λόρκα και δήμαρχος της Γρανάδα συνελήφθη στις 16 Αυγούστου και την επομένη εκτελέστηκε. Την ίδια ημέρα συνελήφθη και ο Λόρκα.

Θα πάρω τα βουνά! Πάμε, Ντόλυ...

Διαβάζω την αναλυτική απάντηση του υπουργού μας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Κ.Ε. και στο Σύλλογο Γονέων Μαθητών Περιφέρειας Αττικής.


Εν ολίγοις, τα συγχωνευμένα σχολεία λειτουργούν καλύτερα (απορώ πώς δεν το είχαμε σκεφτεί νωρίτερα!!!), 

μια τάξη νηπιαγωγείου και δημοτικού μπορεί να έχει και πάνω από 25 παιδιά, το λέει η σχετική υπουργική απόφαση του 2013 (προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός... αφού μπορεί, γιατί όχι;),


η τράπεζα θεμάτων δημοσιοποιήθηκε έγκαιρα και σε συνδυασμό με τη μείωση της ύλης κάλυψε μαθησιακά κενά και συνέβαλε στην ολοκληρωμένη μόρφωση των μαθητών (στ 'ορκίζομαι, να μη με λένε υπουργό παιδείας ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΝ ΘΕΜΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ), 


κι όσον αφορά την Ειδική Αγωγή, το σχέδιο νόμου τέθηκε σε διαβούλευση για 3 ολόκληρες εβδομάδες, σκοντάψαμε μεν στο ΑΣΕΠ λόγω γραφειοκρατίας -ατυχία-, αλλά κατά τα άλλα κάναμε ό,τι μπορούσαμε, τα υπόλοιπα εξαρτώνται από την ψήφιση του νόμου και τις διαθέσιμες πιστώσεις!!! (Ο θεός θα κολλήσει κάπου παρακάτω, ξέρει εκείνος).

Ισόπαλος (1-1) με Τριγλία ο Άλιμος

Φιλικό με αντίπαλο την Τριγλία Ραφήνας έδωσε ο Άλιμος το απόγευμα της Δευτέρας (18/8) και έμεινε στο 1-1. Η Τριγλία προηγήθηκε, αλλά η ισοφάριση ήρθε στο 85′, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 85′ με σουτ ο Κοκκιναράς. 

Ο Γκανέζος επιθετικός και ο Βραζιλιάνος μέσος που δοκιμάζονται δεν έχουν ικανοποιήσει μέχρι στιγμής
με την παρουσία τους. Ο Ηλίας Καλοπήτας χρησιμοποίησε στο πρώτο ημίχρονο τους εξής: Λέτσο, Κάρδαρης, Δάρρας, Κουμπαρούλης, Πασκούλεφ, Γούλας, Καραμέρης, Δρυμούσης, Παντελής, Δωροβίνης, Ταρανάς.

Χρησιμοποιήθηκαν στο β” και οι: Μπαντίκος, Τουγουντζόγλου, Γαβριήλ, Μπούκουρης, Βουρλούμης, Μανωλιάδης, Κοκκιναράς, Σταματής. Από εκεί και πέρα, ο Καλοπήτας σχολίασε για την κλήρωση στο κύπελλο με τον ΑΟΧ: «Κληρωθήκαμε με ένα ισχυρό αντίπαλο ο οποίος διαθέτει περισσότερη εμπειρία από εμάς.

Σαν νεοφώτιστη ομάδα θα κυνηγήσουμε τις πιθανότητες που μας αναλογούν γνωρίζοντας ότι δεν είμαστε το φαβορί της συνάντησης. Παρ’ όλα αυτά έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών μου και θεωρώ ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των αγώνων».

Πηγή: www.alimoslive.gr

Στην ουρά για ένα τόστ ή με αγώνα και αξιοπρέπεια ;

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε φωτογραφία με ουρά 500 συμπολιτών μας να περιμένουν να πάρουν ένα τοστ. Κοίταξα τα ανέκφραστα πρόσωπά τους, δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να κρυφτούν. Καλοντυμένοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας.


Καταρχήν στην ανέχεια που μας έσπρωξαν δεν ευθυνόμαστε, δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για την κατάστασή μας. Τα παιχνίδια του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των μεσαζόντων τους στην Ελλάδα ευθύνονται.

Θα έπρεπε όμως τα ίδια πρόσωπα να αγωνίζονται, όπως βλέπουμε καθημερινά τα περήφανα πρόσωπα των καθαριστριών, των καθηγητών και άλλων εργαζόμενων. Πρόσωπα, κουρασμένα μεν από την δουλειά, αλλά αισιόδοξα, με μάτια να λάμπουν.

Ο Άλιμος με τον Α.Ο.Χανίων στην 1η φάση του Κυπέλλου

Έγινε το πρωί της Δευτέρας (18/08) στα γραφεία της ΕΠΟ η κλήρωση για την 1η φάση του Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων.

Στο δρόμο του Α.Ο. Χανίων θα βρεθεί ο "νεοφώτιστος" Άλιμος (από Α.Ο. Τραχώνων Αλίμου θα μετονομαστεί σε ΠΑΕ Άλιμος), που με εκπληκτική πορεία κατέκτησε αήττητος
το πρωτάθλημα στον 5ο όμιλο της Γ' Εθνικής, όπου βρήκε απέναντί του και τον Κισσαμικό, με τον οποίο αναπτύχθηκαν εξαιρετικές σχέσεις.

Ο Άλιμος πρόσφατα συμφώνησε με τον πρώην παίκτη του ΑΟΧ Δημήτρη Τσατσαρή.

Οι αγώνες θα είναι διπλοί με το πρώτο ματς να γίνεται στα Περιβόλια.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ για την κλήρωση:

Και όμως θα γίνει: Αυξήσεις 25% σε μισθό...

Αυξήσεις θα λάβουν οι δικαστικοί από τον Σεπτέμβριο σε εφαρμογή των αποφάσεων του «Μισθοδικείου» που στις 31-12-13 έκρινε αντισυνταγματικές τις τελευταίες περικοπές που είχαν υποστεί με τον νόμο 4093/12

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επαναφορά αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 ενώ αντίστοιχη ρύθμιση περιμένουν και οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες) που είναι η δεύτερη κατηγορία «ειδικών μισθολογίων» που δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά τη διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας και των δικών τους περικοπών περιμένουν την επάνοδο στις αποδοχές του Ιουλίου 2012 αλλά και την καταβολή αναδρομικών μιας διετίας.

Ο νεοφιλελεύθερος κ.Μηταράκης, ο ΕΝΦΙΑ και οι ΟΤΑ

Την πρόταση να ανατεθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και η είσπραξή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Μηταράκης.

Ειδικότερα, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας
στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και κληθείς να σχολιάσει τα όσα έχουν συμβεί τελευταία με τον ΕΝΦΙΑ, τόνισε ότι ο εν λόγω φόρος «πρέπει να πάει στους δήμους και στις περιφέρειες», προκειμένου - όπως είπε- «η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο σημαντικό κοινωνικό έργο που έχει αναλάβει».

Βέβαια δεν εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η πρόταση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Τον υπονοεί όμως:

Απίστευτη ένσταση - Ζητά να επαναληφθούν οι εκλογές γιατί ο αντίπαλος του ανακηρύχθηκε δήμαρχος ως Γιώργος αντί Γεώργιος!

Στην ήττα-έκπληξη  του πρώην δημάρχου Κηφισιάς και πρωθυπουργικού κουμπάρου Νίκου Χιωτάκη (46,4% στον α΄ γύρο, 48,4% στο β΄)  από τον Γιώργο Θωμάκο (25,6% στον α΄ 51,6% στον β΄) η aftodioikisi.gr έχει αναφερθεί. Τώρα, μετά από σχεδόν τρεις μήνες, λίγες ημέρες πριν αναλάβει ο νέος δήμαρχος ο απερχόμενος, ο κ. Χιωτάκης δείχνει να μην την έχει χωνέψει: Προσέφυγε, λοιπόν, στη Δικαιοσύνη ζητώντας ανάκληση των Δικαστικών αποφάσεων ανακήρυξης και επανάληψη των εκλογών, διότι ο νέος δήμαρχος Γιώργος  Θωμάκος ανακηρύχθηκε ως υποψήφιος από το δικαστήριο ως Γιώργος αντί Γεώργιος!!!

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η παράταξη του νέου δημάρχου «ζητά στις νέες επαναληπτικές εκλογές, υποψήφιος Δήμαρχος του Συνδυασμού μας να είναι ο πρώτος στην αλφαβητική σειρά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, δηλαδή η νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος κ. Δήμητρα Αγαπάκη!». Παράλληλα, όπως συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, «η αμφιλεγόμενη πλέον μεταγραφή του Β. Βάρσου στο Συνδυασμό της Διοίκησης δηλώνει στην ένσταση που κατατέθηκε ότι επιθυμεί την επανάληψη των εκλογών, ώστε ‘να μπορούσα να οριστώ σε θέση Αντιδημάρχου’!!!»

 To πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

Καμπανάκι κινδύνου για τους παιδικούς σταθμούς από την ΚΕΔΕ: «Στον αέρα η λειτουργία τους»

Nα  ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις, σε παιδικούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμεΑ γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να λειτουργήσει ζητά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με δήλωση
του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, «το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμεΑ είναι στον αέρα….Απαιτούμε αμέσως από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εγκρίνει την ανανέωση όλων των θέσεων εργασίας, ώστε ως τα μέσα Σεπτεμβρίου -γιατί είναι μάλλον αδύνατον να τα καταφέρουν ως τις αρχές του επόμενου μήνα- να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες και όλες οι θέσεις του προσωπικού να είναι νόμιμες, εγκεκριμένες και συμβασιοποιημένες», τονίζει στη δήλωση του ο κ.Δανιηλίδης.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αν και η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, το υπουργείο Εσωτερικών, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κωλυσιεργεί επικίνδυνα, δεδομένου ότι όλες οι παραπάνω δομές που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ έχουν συμβατική υποχρέωση να λειτουργούν και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Η Ομοσπονδια Υπαλληλων ΟΑΕΔ για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του οργανισμού - Άλλες αντιδράσεις

Η άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας Υπάλληλων ΟΑΕΔ σε δημοσίευμα της εφημερίδας DEAL NEWS την Πέμπτη 14 Αυγούστου, σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζεται η διχοτόμηση και η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, έφερε προ των ευθυνών τους Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, από τα οποία ζητήσαμε με γραπτή ανακοίνωση (ΑΠ113/14-08-2014) να πάρουν δημόσια και ξεκάθαρη θέση για τα αναφερόμενα.

Ο Υπουργός Εργασίας προέβη σήμερα σε επίσημη διάψευση των δημοσιογραφικών πληροφοριών, ενώ και το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα που μετέχει στην κυβέρνηση είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι η προστασία του Δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ είναι εκτός των άλλων, στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας των κυβερνώντων κομμάτων. Από την πλευρά της ηαξιωματική αντιπολίτευση με σημερινή ανακοίνωση της διεμήνυσε στην Κυβέρνηση να μην σκεφτεί καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ τάχθηκε και η ΔΗΜΑΡ.


Σας παρουσιάζουμε, προς ενημέρωση σας, την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και τις ανακοινώσεις των κομμάτων:

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Ορκίζονται για... λίγες μέρες!

Κανονικά συνεχίζεται το θρίλερ στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Μπορεί η παράταξη Κωνσταντέλλου να ορκίζεται στις 31 Αυγούστου ως η νέα δημοτική αρχή, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ισχύει έναν μήνα αργότερα. 

Αλλωστε την νέα δημοτική αρχή θα την ορίσει
το εκλογοδικείο. Η δικάσιμος ορίστηκε και από την ορκωμοσία ο νέος -προσωρινός- δήμαρχος θα βρεθεί στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί την εκλογή του.

Αυτό φυσικά δημιουργεί και πρακτικά προβλήματα καθώς απόφαση δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του μήνα. Οπότε το νέο δημοτικό συμβούλιο δύσκολα θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά λαμβάνοντας ουσιαστικές αποφάσεις για τον δήμο.

Το πιθανότερο είναι να αναλωθεί στα διαδικαστικά περιμένοντας την οριστική απόφαση. Αν τώρα το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του κ. Πανά, αυτό σημαίνει πως στον Δήμο 3Β θα έχουμε νέα ορκωμοσία αλλά και αλλαγές στις έδρες.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το κακό αυτό σενάριο για τον κ. Κωνσταντέλλο τότε θα έχουμε και ρεκόρ για την συντομότερη δημοτική αρχή...

Πηγή: notioanatolika.gr

"Η Αφροδίτη με τις Γούνες" από την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, την Τετάρτη 13 Αυγούστου

Την ταινία "Η Αφροδίτη με τις Γούνες - La Vénus à la fourrure" του Roman Polanski προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης την Τετάρτη 20 Αυγούστου στις 9.00 και 11.00μμ. Η προβολές θα γίνουν στον Δημοτικό Κινηματογράφο Ηλιούπολης "Μελίνα Μερκούρη" (Λεωφ. Ειρήνης 50).
 
Ολόκληρο το θερινό πρόγραμμα προβολών της Κ.Λ.Η. θα το δείτε εδώ.
Σκηνοθεσία: Roman Polanski
Πρωταγωνιστούν:  Emmanuelle Seigner (Vanda ) & Mathieu Amalric (Thomas)
 


Περίληψη :

Ο Τόμας είναι σκηνοθέτης-συγγραφέας του θεάτρου και είναι απογοητευμένος προσπαθώντας να βρει την πρωταγωνίστρια του για το ανέβασμα του έργου «Venus in Fur» του Λεοπόλντ φον Σάσερ-Μαζόχ. Όλα αλλάζουν όταν από την πόρτα μπαίνει η Βάντα, μια μυστηριώδης και ταλαντούχα ηθοποιός. Τότε ξεκινάει μια μακρά
συνάντηση, κατά την οποία η Βάντα προσπαθεί να πείσει τον Τόμας ότι είναι η μόνη κατάλληλη για τον ρόλο.

Αποσπασμα απο το βιβλιο:

"1984" από την Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης το Σάββατο 23 Αυγούστου

Η τανία "1984 - Nineteen Eighty-Four" του Michael Radford θα προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης το Σαββατόβραδο 23 Αυγούστου στις 9.00. Η προβολή θα γίνει στο Πάρκο της 129 ΠΥ (Δραγατσανίου και Πραξιτέλους, κοντά στο Praktiker) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
Ολόκληρο το πρόγραμμα προβολών της ΚΙ.Λ.ΕΛ.ΑΡ. θα το δείτε εδώ
 
Σκηνοθεσία: Michael Radford
Σενάριο: George Orwell (Μυθιστόρημα), Michael Radford
Πρωταγωνιστούν: John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton
 
Η υπόθεση:
Η ταινία διαδραματίζεται το έτος 1984 - αντιστροφή του 1948, έτος συγγραφής από τον Όργουελ του ομώνυμου βιβλίου. Οι κοινωνικές τάξεις στην Ωκεανία είναι τα μέλη του εσωτερικού κόμματος που ασκούν τη διοίκηση της χώρας, τα μέλη του εξωτερικού κόμματος (οι κρατικοί υπάλληλοι) και οι προλετάριοι (τα εργατικά χέρια). Το κόμμα ασκεί την εξουσία έχοντας καταλύσει κάθε έννοια ελευθερίας. Όλοι παρακολουθούνται, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, με την βοήθεια τηλεοθονών. Όλα και όλοι ελέγχονται από τον Μεγάλο Αδερφό. Όλα οφείλονται και πηγάζουν από τον Μεγάλο Αδερφό. Ένα πρόσωπο που χρησιμοποιείται για την προσωποποίηση του κόμματος. Η ελευθερία έκφρασης αλλά ακόμα και σκέψης έχει ποινικοποιηθεί...

Η ταινία "Μαθήματα Πιάνου" την Παρασκευή στο Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ Βούλας

Η Αυστραλέζικη  δραματική ταινία "Μαθήματα Πιάνου  - The Piano" θα προβληθεί την Παρασκευή 22 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ στο Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ της Βούλας.
Η προβολή γίνεται στο κτίριο που βρίσκεται στην παραλία.


Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον
Πρωταγωνιστούν: Χόλι Χάντερ, Σαμ Νιλ, Χάρβει Καιτέλ, Αννα Πάκουιν
Λίγα λόγια:
Η Άντα, μια μουγκή γυναίκα, ταξιδεύει μαζί με την κόρη της και το αγαπημένο της πιάνο μέχρι τη Νέα Ζηλανδία για να παντρευτεί έναν πλούσιο γαιοκτήμονα.

Σύντομα θα καταλάβει ότι η σχέση της με το νέο της σύζυγο και η ζωή στη Νέα Ζηλανδία δεν είναι όπως τη φαντάστηκε.

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν γι' αυτήν όταν ο σύζυγός της πουλάει το πιάνο της σε έναν γείτονα, τον Τζορτζ.

Ο Τζορτζ, προτίθεται να της δώσει πίσω το πιάνο κάνοντάς του μαθήματα, καθώς και με άλλα ανταλλάγματα.


Η ταινία κέρδισε  τα  Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, Α' Γυναικείου Ρόλου και Β' Γυναικείου Ρόλου και άλλα 50 βραβεία διεθνώς.