Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

To κόστος για τις χωματερές και τα λύματα θα παρακρατείται από τη χρηματοδότησή τους

Πολλοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πίστεψαν ότι επρόκειτο για απειλή. Ομως η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να «περάσει» στους δήμους τα πρόστιμα που θα επιβάλλει μέσα στο επόμενο διάστημα το Ευρωδικαστήριο για χωματερές και λύματα, τιμωρώντας την απροθυμία της Αυτοδιοίκησης να βάλει το κοινό καλό
πάνω από το όποιο πολιτικό κόστος επί δεκαετίες. Προ ημερών καθορίστηκε η διαδικασία επιμερισμού των προστίμων, τα οποία θα μειώνονται ανάλογα με την ύπαρξη ή την πορεία δρομολογημένης λύσης και θα παρακρατούνται απευθείας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Ο επιμερισμός των ευρωπροστίμων που θα επιβληθούν στην Ελλάδα για χωματερές και λύματα «στους υπαίτιους φορείς» προβλέφθηκε στον νόμο 4042/12 και εξειδικεύτηκε προ ημερών με κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών (ΦΕΚ 2113Β). Οπως ορίζει:

Κλειστές συσκευές για καλό ύπνο

Επιστήμονες που μελετούν τον ύπνο συνιστούν την «έξωση» κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών από το υπνοδωμάτιο. Το μπλε φως (blue light) θεωρείται υπεύθυνο για διαταραχές του φυσικού ρυθμού.


Συσκευές που διαθέτουν λαμπτήρες blue light διαταράσσουν τον ύπνο, επισημαίνει ο Χανς-Γκύντερ Βις, διευθυντής του κέντρου μελέτης του ύπνου στην Ψυχιατρική και Νευρολογική Κλινική του Κλινγκενμύνστερ στο γερμανικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, πληθώρα ερευνών έχουν καταδείξει ότι η τεχνολογία φωτισμού LED στις ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζουν αρνητικά το ρυθμό τόσο της αποκοίμισης όσο και του ξυπνήματος.

Ως εκ τούτου, ο γερμανός ερευνητής του ύπνου συνιστά για υγιή και αναζωογονητικό νυχτερινό ύπνο να σβήνει κανείς τον υπολογιστή του 30-60 λεπτά πριν ξαπλώσει στο κρεβάτι του. Όπως διευκρινίζει ο κ. Βις, η ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων (E-Books) δεν αναστέλλει τον ύπνο. «Σε αυτές τις συσκευές χρησιμοποιείται διαφορετική τεχνολογία από εκείνη που έχουν τα smartphones. Τα E-Reader δεν ενοχλούν.»

Σερφάρισμα και chat διαταράσσουν τον ύπνο

Ο εύκολος και ο δύσκολος δρόμος για τα σκουπίδια

γράφει ο Θωμάς Μπιζάς*

Λίγα λόγια για την ιστορία του πράγματος

Τα αντισταθμιστικά οφέλη στους δήμους, που οχλούνται  από τη λειτουργία των χωματερών,  όλοι πλέον γνωρίζουν πως ήταν ένα τέχνασμα, προκειμένου, μέσω των δήμων, να εξασφαλισθεί η ανοχή των τοπικών κοινωνιών στη λειτουργία των εγκαταστάσεων που υποβάθμιζαν την ζωή τους. Τυπικά φαινόταν ένα κοινωνικά δίκαιο μέτρο. Κάτι σαν αποζημίωση στους πληγέντες.

Όμως αυτοί που συνέλαβαν και κυρίως αυτοί που υλοποίησαν αυτό το σχέδιο κυριολεκτικά εγκλημάτισαν. Διαχειρίστηκαν με το χειρότερο τρόπο τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που εισέπρατταν από τους ΟΤΑ
(το 6% των δημοτικών τους τελών), δίνοντας περίπου το 60% από αυτά ως αντισταθμιστικά στους οχλούμενους δήμους. Και από αυτά, το 92%, περίπου, το έδιναν  στον δήμο Άνω Λιοσίων-Φυλής.

Το πώς διαχειρίστηκαν στο δήμο Φυλής αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, στην πραγματικότητα μόνο ένας θεός ξέρει. Αυτά που ξέρουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, είναι πως σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά για ποδοσφαιρικές ομάδες, για δημοτικές επιχειρήσεις κάθε είδους, για χιλιάδες προσλήψεις στο δήμο, για παράτες διαφόρων υπουργών και πρωθυπουργών (Σημίτης, Πάγκαλος κλπ.), για εξαγορά ψηφοφόρων κλπ. Βέβαια, αυτά που γνωρίζουμε εμείς είναι σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με  τα όργια  που πραγματικά έχουν γίνει από τα πακέτα των αντισταθμιστικών που έδινε ο ΕΣΔΚΝΑ  στο δήμο Άνω Λιοσίων.

Αν όλα αυτά τα τεράστια ποσά, που δόθηκαν σαν αντισταθμιστικά μόνο στα Άνω Λιόσια , είχαν δοθεί για την εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και για πολιτικές τοπικής διαχείρισης στους δήμους της Αττικής , χωρίς καμιά αμφιβολία,  η εικόνα σήμερα, θα ήταν  εντελώς διαφορετική.

Ρ.Δούρου: «Το θέμα είναι η ρήξη με τα συμφέροντα και όχι η αντικατάστασή τους με άλλα» – Συνέντευξη στην Realnews

Πολλοί ισχυρίζονται ότι στο πρόσωπό σας και στην Περιφέρεια Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει «εξετάσεις». Αν μπορεί ή όχι δηλαδή να διαχειριστεί την εξουσία, αν μπορεί ή όχι να διοικήσει διαφορετικά…
Νομίζω ότι πρέπει να αποφεύγονται οι «ευκολίες» των παραλληλισμών. Η «Δύναμη Ζωής» αναλαμβάνει στις αρχές Σεπτεμβρίου τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσα σε δεδομένες και εξαιρετικά δυσχερείς πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Για πρώτη φορά τα ηνία της σημαντικότερης Περιφέρειας της χώρας αναλαμβάνει μια αριστερή γυναίκα. Από την άλλη, μια μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την εσωτερική αλλά και την ευρωπαϊκή και τη διεθνή συγκυρία. Οι απαιτήσεις αλλά και τα περιβάλλοντα, είναι διαφορετικά.


Το πολιτικό κόστος δεν σας ενδιαφέρει; Πώς θα διεκδικήσετε μια νέα θητεία στην Περιφέρεια;
Η έννοια του πολιτικού κόστους είναι συνώνυμη κάθε είδους πολιτικάντικων επιλογών, που δεν λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Η επίκληση του πολιτικού κόστους υπηρετεί συνήθως το status quo. Ωστόσο οι πολίτες επέλεξαν τη «Δύναμη Ζωής» ακριβώς για να φέρει τα πάνω – κάτω, για να γίνει μια νέα αρχή στην Περιφέρεια. Αυτός είναι ο στόχος μας και όχι οι πολιτικάντικοι υπολογισμοί και οι προσωπικές στρατηγικές. Διότι τα περί πολιτικού κόστους και ό,τι αυτά συνεπάγονται, τα επιλέγουν όσοι αντιμετωπίζουν την πολιτική ως καριέρα και όχι ως καθήκον και ιερή υποχρέωση. Και άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιου είδους «ωφελιμιστικές» προσεγγίσεις οδήγησαν συνολικά στην απαξίωση της πολιτικής, στη μαζική της απόρριψη από τους πολίτες.