Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ : Η ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Με παρουσία δεκάδων φίλων από πολλά σημεία της Αττικής έγινε η γιορτή λήξης της δεύτερης χρονιάς των σεμιναρίων εναλλακτικής θεώρησης της Ιστορίας. Στο καταπράσινο περιβάλλον της ελεύθερης πλέον και δημόσιας παραλίας, στη  Β Πλαζ στη Βούλα οι φίλες και οι φίλοι της Εναλλακτικής Δράσης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πίνοντας κρασάκι και ρακί και τρώγοντας σπιτικούς μεζέδες που οι ίδιοι είχαν φτιάξει. Κυρίως όμως είχαν την ευκαιρία να τραγουδήσουν γνωστά τραγούδια με τη συνοδεία του βιολιού και της κιθάρας των εξαίρετων καλλιτεχνών και φίλων Μαρίας Ρεμπούτσικα και Δημήτρη Σουσούδη.
Λίγο πριν από τη γιορτή  φίλες και οι φίλοι που συμμετέχουν στα σεμινάρια, συζήτησαν  τις εμπειρίες από τα σεμινάρια και στη Βούλα και στην Αγία Παρασκευή και κυρίως για το μέλλον των σεμιναρίων και των ξεναγήσεων. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι τα σεμινάρια, ενώ ξεκίνησαν σαν απλές εκδηλώσεις για τη διάδοση ενός διαφορετικού τρόπου θεώρησης της Ιστορίας, έχουν γίνει πλέον
θεσμός με μεγάλη απήχηση και αποδοχή από την κοινωνία.

«Σκοτώστε» τους Συνδικαλιστές και την ΔΕΗ. Σώστε τον Γιακουμάτους – Γιακουμάτους

γράφει ο Χρήστος Γιαννούλης

Με συνοπτικές διαδικασίες και με επί των ποινών εισηγητή τον αρχισυντάκτη του Δελτίου ειδήσεων
που ενέκρινε το ον του παρουσιαστή
και της παρουσιάστριας που περιγράφει απεργία των ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
και όχι των εργαζομένων.

Είναι ο ίδιος αρχισυντάκτης απανταχού των μέσων που σήμερα κατηγορεί τους συνδικαλιστές για συγκάλυψη των σκανδάλων που βαρύνουν την κεντρική εξουσία αλλά όταν έπαιρναν τις καταγγελίες τους τις πετούσαν με γελάκια στο καλάθι των αχρήστων που κοσμούσε τις αίθουσες συσκέψεων των κεντρικών δελτίων ειδήσεων.

Σκοτώστε και την μικρή και την μεγάλη ΔΕΗ αρκεί να ικανοποιηθεί η αρένα του μικρόκοσμου που έχει δημιουργήσει ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς πολιτικών Ανδρέας Παπαμιμίκος. Εκδικηθείτε στο όνομα ενός Φωτόπουλου μία ολόκληρη χώρα.

«Αν είχαμε ένα παιδί» ή περί Συμμαχιών

γράφει η Πολίτη Τζίνα

"Στην πολιτική πρέπει να ξεκινάμε από αυτό που υπάρχει και όχι από αυτό που ευχόμαστε να γίνει ή θα γίνει κάποτε".

Λ. Τρότσκι.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας γέρος και μια γριά και, όπως καθόντουσαν ένα βράδυ, λέει ο γέρος: «Για σκέψου, γριά μου, αν είχαμε ένα παιδί και το λέγανε Γιάννη, και το στέλναμε στο κατώι να φέρει κρασί, και γλιστρούσε στα σκαλιά, και έπεφτε κι έσπαγε το κεφάλι του, και πέθαινε, τι θα γινόμασταν εμείς;» Βάζει τα κλάματα η γριά κι αρχίζει να μαλλιοτραβιέται, αρχίζει κι ο γέρος τον θρήνο και τα στηθοκοπήματα.

Αυτό το διδακτικό αφήγημα, που το άκουγα στα παιδικά μου χρόνια, μου ήρθε έξαφνα στη μνήμη καθώς παρακολουθούσα ως ακροάτρια τις εργασίες της πρόσφατης Κ.Ε. του κόμματός μας. Οι θέσεις που εξέφραζαν ορισμένοι σύντροφοι και συντρόφισσες κατέληγαν στο προφητικό συμπέρασμα ότι εάν η Κεντρική Επιτροπή αποφάσιζε, χάριν της κυβερνητικής προοπτικής και «της πρωθυπουργικής καρέκλας», να επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ συμμαχίες, πέραν των αριστερών δυνάμεων, με το υπό κατασκευήν ως την παρούσα στιγμή κόμμα-bricollage που αυτοπροσδιορίζεται ως «Κεντροαριστερά», καθώς και με τυχάρπαστους μνημονιακούς που όψιμα «μετανόησαν», τότε θα γλιστρούσε προς την «ενσωμάτωση» με το σάπιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα, θα μεταλλασσόταν σε μη αριστερό μόρφωμα και θα κατρακυλούσε προς την ανυπαρξία.


Ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Πρόγραμμα προβολών Ιουλίου στον Ασύρματο

Κλείνει δυο παιδικούς σταθμούς ο Πατούλης ενώ στις εκλογές υποσχόταν ν’ ανοίξει και άλλους

Ένα μόλις μήνα μετά τις δημοτικές εκλογές αρχίζουν να αποκαλύπτονται τα ψέματα με τα οποία η διοίκηση Πατούλη, εξασφάλισε την επανεκλογή της, καταγγέλλει η παράταξη "ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ" , η δημοτική παράταξη , που είχε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι  μείζων αντιπολίτευση τονίζει ότι πριν τις εκλογές, με άλλη ανακοίνωσή της , τότε με τίτλο «Ο Δήμαρχος των έργων ή ο Δήμαρχος του copy-paste;», είχε αποκαλύψει ότι το πρόγραμμα Πατούλη του 2014 για τις γειτονιές του Αμαρουσίου ήταν ουσιαστικά πανομοιότυπο με το πρόγραμμα που είχε κυκλοφορήσει το 2010.

Μία από τις αντιγραφές του, τονίζει ,  περιελάμβανε και τη «δημιουργία ενός νέου Παιδικού Σταθμού» στο Ψαλίδι. Φαίνεται , προσθέτει , ότι για τη διοίκηση Πατούλη οι προεκλογικές εξαγγελίες που κόπτονταν για τις «κοινωνικές υποδομές της γειτονιάς» δεν είναι σημαντικές μετεκλογικά» , αφού « τη χρονιά 2014 – 2015, θα λειτουργήσουν 11 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και όχι 13 όπως τη χρονιά 2013 – 2014».

Σε βαθύ σκοτάδι η κυβέρνηση

Στο κενό η κυβερνητική προπαγάνδα ότι οι απεργοί της ΔΕΗ παρεμποδίζουν την οικονομική ζωή της χώρας. Τα συνδικάτα κινητοποιούνται με ωριμότητα, επιδεικνύουν διπλή κοινωνική ευθύνη. Έναντι του καθήκοντος αφενός να προασπίσουν τη δημόσια περιουσία και την ενεργειακή ικανότητα της χώρας, αφετέρου να μην πλήξουν
την καθημερινότητα του πολίτη, τον τουρισμό και γενικότερα την οικονομική δραστηριότητα.
Ας γνωρίζουν Σαμαράς και Βενιζέλος
ότι κάθε νέο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα
δεν παρατείνει τον βίο
της ετοιμόρροπης κυβέρνησής τους.
Τα συνδικάτα ενεργούν με την κοινωνική υποστήριξη ή την κοινωνική συγκατάβαση. Αυτό φαίνεται ιδιαιτέρως στις περιοχές, π.χ. Β. Ελλάδα, όπου τα εργοστάσια της ΔΕΗ αποτελούν την καρδιά των τοπικών κοινωνιών. Σ' αυτές τις περιοχές, ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., ακόμη και στις ευρωεκλογές, καταγράφουν ποσοστά μεγαλύτερα από τον εθνικό μέσο όρο τους. Το γεγονός ότι οι κάτοικοι, πολλοί εκ των οποίων ψηφοφόροι των κυβερνητικών κομμάτων, αντιδρούν στο πραξικόπημα για τη "μικρή ΔΕΗ", το γεγονός ότι βγαίνουν μπροστά ακόμη και μητροπολίτες, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση καθημερινά απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από την κοινωνία.

Αυτή η κοινωνική απομόνωση ενεργοποιεί την πολιτική κινητικότητα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαγραφόμενη διαμόρφωση κοινής στάσης 120 βουλευτών, ώστε να κινηθεί η διαδικασία σύγκλισης της Ολομέλειας της Βουλής και να συζητηθεί το ενδεχόμενο προσφυγής σε δημοψήφισμα για τη "μικρή ΔΕΗ".

Προσφυγή στο ΣτΕ από την ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά του νόμου της αξιολόγησης


Προσφυγή στο ΣτΕ, προκειμένου να κριθούν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου για την αξιολόγηση, κατέθεσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, εν μέσω νέων απειλών του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για παράβαση καθήκοντος προς τους δημάρχους που δεν εφαρμόζουν το νέο σύστημα.
Ειδικότερα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Ν.4250/2014 και να ακυρωθούν, καθώς αφενός παραβιάζουν την αρχή της αξιοκρατίας και της ισότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου, αφετέρου δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στους εργαζόμενους των ΟΤΑ Α' Βαθμού. Η προσφυγή αυτή προς το ΣτΕ αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 10 Οκτωβρίου 2014.

Δέσμευση Κικίλια για ειρηνικό κλίμα στη Ν. Φιλαδέλφεια - Κοινή ανακοίνωση των δημοτικών παρατάξεων

Τη δέσμευση ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση του ειρηνικού κλίματος και της ασφάλειας των πολιτών προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα για την ανάπτυξη δημοκρατικού διαλόγου στην πόλη απέσπασε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλια ο νεοεκλεγείς δήμαρχος
Ν. Φιλαδελφείας Άρης Βασιλόπουλος κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Κατεχάκη.

Συνοδευόμενος από τη δικηγόρο του, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο δήμαρχος προσήλθε για να διαμαρτυρηθεί για το καθεστώς εκφοβισμού και απειλών που έχει βιώσει η Ν. Φιλαδέλφεια το τελευταίο διάστημα.
 
Κοινή ανακοίνωση όλων των δημοτικών παρατάξεων

Στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης έπειτα από δύο συσκέψεις προχώρησαν οι δημοτικές παρατάξεις, πλην ΚΚΕ, για τα περιστατικά βίας στην πόλη τους, με αφορμή το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο και το γήπεδο της ΑΕΚ.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση:

Ειρηνική - μαζική συγκέντρωση στη Ν. Φιλαδέλφεια

Ειρηνική μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση του άλσους και της δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με το πολεμικό κλίμα και τις επιθέσεις των προηγούμενων ημερών, πραγματοποίησαν χθες φορείς, συλλογικότητες και κάτοικοι της περιοχής. Ανάμεσά τους πολλοί με φανέλες της ΑΕΚ αλλά και της Original, που ζητούσαν να γίνει το γήπεδο, αλλά να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο. Αντισυγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία του συνδέσμου πραγματοποίησαν μέλη της Original, χωρίς πάντως επεισόδια...
Από νωρίς στην περιοχή υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μετά τη δέσμευση του υπουργού Δημόσιας Τάξης προς τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλου. Περιπολικά και κλούβες είχαν πιάσει θέση από τα Πατήσια μέχρι τη Δεκελείας. Την ώρα της συγκέντρωσης τρεις κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ έκλεισαν τη Δεκελείας στο ύψος του δημαρχείου αποτελώντας το φράγμα που χώριζε τις συγκεντρώσεις. "Όχι στο ρυθμιστικό - η γειτονιά μας δεν θα γίνει Παλέρμο", "Να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους", "Ναι στο γήπεδο της ΑΕΚ - Όχι στο γήπεδο Μελισσανίδη", "Γήπεδο και άλσος για όλο τον λαό - Όχι στο ρυθμιστικό", έγραφαν τα πανό όσων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας.

Στον αντίποδα οι πολύ λιγότεροι οργανωμένοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του γηπέδου, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε "στοχοποίηση" της πορείας. Κατά κάποιον τρόπο, αν και σε αντίθετες πλευρές χωροταξικά, ακούστηκε ένα μεγάλο "Ναι" για το γήπεδο, αλλά κι ένα τεράστιο "όχι" στα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα.

Πηγή

Δράσεις για ελεύθερες παραλίες

Εκδήλωση υποδοχής του δρομέα Άγη Εμμανουήλ και της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας "240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό" διοργανώνει στις 9 Ιουλίου στην παραλία Αγ. Κοσμά με ομιλητή τον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρ. Κορτζίδη η Επιτροπή για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό,
ώστε να θυμίσει τους αγώνες για την απελευθέρωση της παραλίας και της απόδοσής της στους πολίτες που σήμερα τη χάνουν.

"Στο όνομα του 'δημόσιου χρέους' η παραλία του Αγ. Κοσμά, μαζί με το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ξεπουλιέται από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ στον Όμιλο Λάτση" τονίζει η Επιτροπή επισημαίνοντας πως για τη διευκόλυνση των σχεδίων για εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα μπετόν και για κτίσματα "που καμιά σχέση δεν θα έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων" "είχε επιστρατευτεί στην προεκλογική περίοδο μεγάλο εύρος δυνάμεων, που με θεμιτά και αθέμιτα μέσα επιδίωξε να εγκαθιδρύσει στην περιοχή δημοτικές αρχές φιλικές προς την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού".

Υπογραμμίζοντας τη γενικευμένη επίθεση στις ελεύθερες παραλίες μέσω του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς, η Επιτροπή τονίζει ότι κλιμακώνει την αντίσταση για να μην περάσουν τα σχέδια για ξεπούλημα και ενώνει τη φωνή της με όσους αγωνίζονται ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ακτών. Η εκδήλωση ξεκινάει στις 19.30 και, μετά την ομιλία, θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα στην παραλία.

Συνάντηση Ρένας Δούρου με τους δημάρχους Πειραιά «Εγκαινιάζουμε μια νέα σχέση με τους δημάρχους»

Συνάντηση με τους δημάρχους της Περιφέρειας Πειραιά είχε σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, η εκλεγμένη Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Παρών ήταν ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης καθώς και οι εκλεγμένοι αντιπεριφερειάρχες Βόρειου Τομέα, Δυτικού Τομέα και Νήσων, Γιώργος Καραμέρος, Σπύρος Τζόκας και Παναγιώτης Χατζηπέρος, αντιστοίχως. Στην εισαγωγή του ο Γ. Γαβρίλης τόνισε: «Πραγματοποιούμε μία συνάντηση γνωριμίας και εργασίας με στόχο να αθροίσουμε δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της περιοχής». 
 
Κατά την παρέμβασή της η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι «εγκαινιάζουμε πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων, μια νέα σχέση με τους δημάρχους, μια σχέση με αμφίδρομο χαρακτήρα, ένα μοντέλο όπου κεντρική θέση θα έχουν οι πολίτες και τα προβλήματά τους». «Ένα μοντέλο όπου η Περιφέρεια δεν είναι παντογνώστρια, δεν κατέχει και δεν επιβάλλει λύσεις». «Η πολιτική και η επίλυση των προβλημάτων δεν μπορεί να αρχίσει και να τελειώσει με καλές σχέσεις, θέλει προτάσεις, θέλει πρόγραμμα, συμφωνία». 

Συνάντηση Ρένας Δούρου με τους δημάρχους Νοτίου Τομέα: "τέλος στην τσιμεντοανάπτυξη, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας"

Tην ανάγκη "από κοινού δράσης, προκειμένου να μπει τέλος στη στρεβλή αναπτυξιακή λογική, στην τσιμεντοανάπτυξη, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας", τόνισε η Ρένα Δούρου στους δημάρχους Νοτίου Τομέα με τους οποίους είχε συνάντηση μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες Νοτίου Τομέα και Ανατολικής Αττικής,
Χρ. Καπάταη και Π. Φιλίππου. "Έχουμε συναίσθηση της κρισιμότητας της συγκυρίας, λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων και της δράσης του ΤΑΙΠΕΔ" τόνισε η εκλεγμένη περιφερειάρχης που σημείωσε ότι οι συναντήσεις αυτές με τους δημάρχους εγκαθιδρύουν "μια νέα, διαφορετική σχέση μεταξύ Περιφερειακής Αρχής και δήμων".

"Εγκαινιάζεται μια νέα μέθοδος, που χαρακτηρίζεται από αμφίδρομη σχέση", τόνισε επισημαίνοντας ότι "ως νέα Περιφερειακή Αρχή δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο της γνώσης, των προτάσεων, των λύσεων. Οι προτάσεις και οι λύσεις απαιτούν μια διαφορετική λειτουργία, μια λειτουργία συνέργειας που οφείλει να υπερβαίνει τα όρια των δήμων". "Γιατί όσες φορές οι δήμαρχοι αντιμετώπισαν τα προβλήματα σαν να είχαν εκλογικά ή δημοτικά σύνορα, δεν είχαν αποτέλεσμα", επεσήμανε, φέρνοντας το παράδειγμα του θέματος του Ελαιώνα. "Η Δύναμη Ζωής δεν υποστηρίζει 'κάθετες' λύσεις", είπε χαρακτηριστικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΑΓΩΝΑ

Με το νόμο για τον αιγιαλό που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση και μάλιστα στην καρδιά του καλοκαιριού, οι παραλίες μετατρέπονται από φυσικά οικοσυστήματα και δημόσια αγαθά, όπως ήταν τόσους αιώνες και όπως τις ορίζει το σύνταγμα, σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις για λίγους. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να τσιμεντοποιηθούν οι ακτές, να αποκλείονται οι παραλίες από τους πολίτες και να κινδυνεύουν με καταστροφή όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, τα παράκτια δάση τα ρέματα, ακόμα και οι αρχαιολογικοί χώροι.
 
Εμείς οι πολίτες που για ολόκληρες γενιές, έχουμε ζήσει αξέχαστες στιγμές και έχουμε τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις από τις ελεύθερες παραλίες δε μπορούμε ούτε σα σκέψη να δεχθούμε ότι οι αμμουδιές που κάναμε τόσα όνειρα τώρα θα γεμίσουν τσιμεντένια κουφάρια. Δε θα αφήσουμε τους “επενδυτές” και τους εργολάβους να χτίσουν στην άμμο παλάτια για λίγους και να μας κλέψουν τη δροσιά της θάλασσας, τις μαγικές ακρογιαλιές και τα αξέχαστα δειλινά.
 
Το Σάββατο 12 του μηνός, στην πανσέληνο του Ιουλίου
Βγαίνουμε όλοι στις παραλίες

Παράταση για τις παιδικές χαρές – Λιγότερο αυστηρά τα κριτήρια πιστοποίησης για τις υφιστάμενες

Παράταση για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και παιδότοπων των δήμων που έληξε χθες ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης.

Αν και ο κ. Ασκούνης δεν προσδιόρισε μέχρι πότε θα δοθεί αυτή η παράταση, άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι τυπική (μέσω εγκυκλίου) και όχι άτυπη, όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετά από συζήτηση των δημάρχων με το υπουργείο Εσωτερικών θα αλλάξουν επί το ηπιότερο οι προδιαγραφές πιστοποίησης των παιδικών χαρών που είχε θέσει με την εγκύκλιό του ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης.

Αυτό θα γίνει μέσω του διαχωρισμού υφιστάμενων και νέων παιδικών χαρών που θα έχουν αυστηρότερες προδιαγραφές.

Πηγή

Συνέντευξη στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ : «Ένα βιβλίο για τον μεγάλο Έλληνα απο τη νέα περιφερειάρχη Αττικής»


  • Πώς προέκυψε «μια Κουβέντα με τον Γλέζο»;
Η αφετηρία ήταν τα δύο βιβλία των Στεφάν Εσέλ και Πιέτρο Ινγκράο, το 2011, τα οποία ‘συνδιαλέγονταν’. Ο Ινγκράο δηλαδή απαντούσε στο «Αγανακτήστε» του Εσέλ, με το «Η αγανάκτηση δεν αρκεί». Και τα δύο βιβλία επιχειρούσαν να δώσουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα με κοινό σημείο αναφοράς ότι και οι δύο συγγραφείς ανήκαν στη γενιά της αντίστασης κατά του φασισμού. Κάτι διόλου τυχαίο, κατά τη γνώμη μου. Σκέφθηκα λοιπόν να αναζητήσω αυτές τις απαντήσεις από τον άνθρωπο που στη χώρα μας ανήκει στην ίδια γενιά, τον Μανόλη τον Γλέζο. Βέβαια στην πορεία, η ‘κουβέντα’άνοιξε σε πολύ περισσότερα πεδία. Εμπλουτίστηκε. Μεσολάβησαν οι σημαντικές εκλογές του Μαίου και του Ιουνίου του 2012, η είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ως αξιωματική αντιπολίτευση, το ιδρυτικό συνέδριο, τα ταξίδια του Μανόλη, μία ποιητική συλλογή, τ’Απεράθου. Όλα αυτά λειτούργησαν ενισχυτικά και εν τέλει το βιβλίο πήρε τη μορφή μιας συνέντευξης – ποταμού που πραγματεύεται γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά γεγονότα, αποκαλυπτικά του χαρακτήρα και της δράσης του Γλέζου.
  • «Γλέζος σημαίνει δράση. Σύγκρουση. Αντίσταση. Λεβεντιά.». Μπορούν αυτά τα στοιχεία-γνωρίσματά του να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για την νέα γενιά των Ελλήνων, να γίνουν χαρακτηριστικά και των νεοελλήνων;