Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Αντίσταση & Δημιουργία στην ελεύθερη παραλία του Αγ. Κοσμά

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 9ης Ιουλίου 2014
στα πλαίσια της υποδοχής του δρομέα Άγη Εμμανουήλ
και της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας «240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό»

Γκράφιτι στην Λεωφόρo Ποσειδώνος

19.30: Ανάρτηση πανό αλληλεγγύης από συλλογικότητες
*Έκθεση φωτογραφίας: «7 χρόνια ελεύθερης παραλίας Αγ. Κοσμά»
*Conga Comparsa: Ομάδα Κουβανέζικων κρουστών από Quilombo

20.00: Εκδήλωση για τον δρομέα Άγη Εμμανουήλ.
Χαιρετισμός Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστου Κορτζίδη
Αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας σε γλυπτό της Καίτης Χόρτη
20.30: Σύντομη αναφορά στον αγώνα για το Ελληνικό και την παραλία του Αγ. Κοσμά.

21.00: Μουσικό Πρόγραμμα στην παραλία
*Μουσικές διαδρομές στο Ελληνικό τραγούδι : Θανάσης Σκαριώτης κιθάρα, τραγούδι - Θάλεια Mουτοπούλου πιάνο, τραγούδι - Κατερίνα Tεπελένα βιολί, φλάουτο, φωνητικά.
* Like a summer breeze, κιθάρες, φωνή.
*Συναυλία Hip-Hop, Regae & Rock Συγκροτημάτων :Tiny Jackal, Ψ. Λάγνης, Τoτέμ, Λύκος, Χ-kape, Mistah Rude, Magna Moralia, Bad Bid.


 Πρόσβαση στον χώρο εκδηλώσεων:
Τραμ, Λεωφορεία Α1, Α2, 140 - 2η Στάση Αγίου Κοσμά.




Διοργάνωση: «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»

Antisexistic Mundial, by ioannou

Τριήμερο δράσεων της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης - Π. Φαλήρου για τους αιγιαλούς

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 8.00-10.00μμ  δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο του Φλοίσβου θα υπάρχει τραπεζάκι της δημοτικής μας Κίνησης, με το οποίο θα επιδιώξουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και να τον προσκαλέσουμε στον κοινό αγώνα υπεράσπισης των ελληνικών ακτών από το καταστροφικό νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς.

Πιο συγκεκριμένα θα μοιράσουμε έντυπο υλικό και θα συλλέξουμε υπογραφές. Το κείμενο θα είναι από το Δίκτυο «Ακτές Ώρα Μηδέν» που έχει στηθεί και συμπεριλαμβάνει πολλές συλλογικότητες.

Έχουν δηλωθεί ήδη διαθεσιμότητες, αλλά φυσικά υπάρχουν πολλοί ακόμα που μπορούν να βοηθήσουν, συνεπώς επικοινωνήστε με τα τηλ: 6944563878 (Τάνια) και 6974633771 (Μαρία) για να δηλώσετε διαθεσιμότητα!

Επείγει να υλοποιήσουμε την προεκλογική μας υπόσχεση πως θα δίνουμε το παρών όταν η τοπική κοινωνία μας χρειάζεται και φυσικά επείγει να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ... ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΒΒ!

Τις μέρες αυτές ψηφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες στα θερινά τμήματα της Βουλής το σχέδιο νόμου για τους αιγιαλούς. Πρόκειται για ένα νομοθετικό έκτρωμα που παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, το κοινοτικό δίκαιο, αλλά και την επιστημονική κοινότητα.

Με το νομοσχέδιο αυτό συντελείται
έγκλημα σε βάρος των παραλιών μας. Με μπαζώματα και ιδιωτική εκμετάλλευση των αιγιαλών, δικαίωμα που εκχωρείται στους πάσης φύσης «επενδυτές», και με νομιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων καταπατήσεων και αυθαιρεσιών επί των αιγιαλών, πέρα από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, οι πολίτες αποκλείονται οριστικά από τις ακτές!

Η ανησυχία μας για το φυσικό περιβάλλον στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εντείνεται, γιατί την περίοδο αυτή μεθοδεύονται νέες “ιδιωτικοποιήσεις” στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της περιοχής.

Συναυλία από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού την Κυριακή στο Μοσχάτο

Με μία μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία υποδέχεται ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου το καλοκαίρι. Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (έναντι Δημαρχείου), η 35μελής μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα παρουσιάσει ένα μεγάλο μουσικό “αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου”.

Η ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Τσιλιμπάρη και με τις ερμηνείες των: Θόδωρος Μπιράκος, Σταύρος Σαλαμπασόπουλος και Ευδοκία Μωυσίδου, θα ταξιδέψουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια που αγαπήσαμε και συνεχίζουμε να τραγουδάμε μέσα από τις αξέχαστες ταινίες του Ελληνικού μας κινηματογράφου.


Πηγή

Μεγάλη επιτυχία το διήμερο Κοινωνικής & Πολιτιστικής δράσης της Μεσοποταμίας


Η αυλή της Μεσοποταμίας “άνθισε” με τραγούδι, μουσική, θέατρο, χορό.


Εικόνες, χρώματα, ρυθμοί κι αισθήσεις έκαναν τα βράδια μας, στις 21 & 22 Ιουνίου, ξεχωριστά, πολύχρωμα, αισιόδοξα, δημιουργικά.
Το σπίτι της Μεσοποταμίας γέμισε με προσφορά, αγάπη, ανθρωπιά κι αλληλοβοήθεια. Το ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι ρούχων, τροφίμων κ άλλων ειδών έδειξε ότι το “μαζί” είναι η απάντηση στους δύσκολους καιρούς.

Ως “Δίκτυο Εκπαιδευτικής Αλληλεγγύης”,
που λειτουργεί στο πλαίσιο της “Τράπεζας Χρόνου και Αλληλεγγύης”,
της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου “Μεσοποταμία”,
ένα μεγάλο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"

Σινέ Κήπος 2014 : το πρόγραμμα προβολών στο Μοσχάτο

Συνεχίζονται οι προβολές στο Δημοτικό Θερινό Σινεμά Μοσχάτου, Σινέ Κήπος, για τους μήνες του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος Μοσχάτου “Σινέ Κήπος”

Θερμοπυλών 49 & Κνωσού
Τηλ: 210 4810790


Τιμή εισιτηρίου 5€ (παιδικό 3€)

Δωρεάν για ανέργους, Κ.Α.Π.Η. & Α.Μ.Ε.Α. (δημότες ή κατοίκους).


Το αναλυτικό πρόγραμμα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου :

Έλεγχοι από τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου στους παιδότοπους και σε παιδικούς σταθμούς

Σε ελέγχους προχώρησε ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου μέσω των αρμόδιων επιτροπών έκτακτων ελέγχων παιδότοπων, παιδικών χαρών, παιδικών σταθμών που έχει ορίσει ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου.

Οι επιτροπές διενέργησαν
αυτοψίες στους χώρους των παιδικών σταθμών και των παιδότοπων, προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν υπάρχουν ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των φιλοξενούμενων παιδιών.

Στα πορίσματά τους κατέγραψαν ελλείψεις που παρουσιάστηκαν και έδωσαν προθεσμίες ώστε να υπάρξει συμμόρφωση και να καλυφθούν αυτές οι ελλείψεις. Τα πορίσματα των επιτροπών διαβιβάζονται στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε σχετικά: “Η ταχύτητα με την οποία λειτουργήσαμε για τον ορισμό των επιτροπών έκτακτων ελέγχων παιδότοπων, παιδικών χαρών και παιδικών σταθμών είναι αντίστοιχη της προτεραιότητας που δίνουμε σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών. Καλούμε όλους όσους δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις που αφορούν την παιδική ηλικία να ανταποκρίνονται με επάρκεια ώστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες συνθήκες για την ασφάλεια των παιδιών μας”.

Πηγή

Κοινότητα Ταύρου: Ενημέρωση των επιχειρήσεων για την ομαλή χρήση του πεζοδρομίου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κοινότητα Ταύρου με την οποία ενημερώνει τις επιχειρήσεις για την σωστή διαχείρηση & χρήση των πεζοδρομίων, αλλά & στον σεβασμό για την καλή ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ταύρου Πέτρος Καραφωτιάς μαζί με Κοινοτικούς Συμβούλους θα ξεκινήσουν την ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις, ξεκινώντας από την οδό Παν. Τσαλδάρη (Χαμοστέρνας) καθόλο το μήκος από την οδό Πειραιώς, έως την οδό Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

185.000 € από τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου για τις παιδικές χαρές

Σε απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου στη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου προχώρησε σε τροποποίηση του εγκεκριμένου προγράμματος επενδύσεων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και ενέκρινε το ποσό των 185.000 € προκειμένου
να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές του Δήμου.

Συγκεκριμένα, με την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2014, στον άξονα “Αστική Ανάπλαση” του Τεχνικού Προγράμματος εντάσσεται η δράση: “προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων και δαπέδων ασφαλείας στις παιδικές χαρές του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου”.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε σχετικά: “Η ασφάλεια των παιδιών μας αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Γι αυτό το λόγο αποφασίσαμε να διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό προκειμένου να αναβαθμιστούν οι παιδικές χαρές του Δήμου μας και να αποκτήσουν το ειδικό σήμα πιστοποίησης. Ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε καθημερινά με τις υπηρεσίες μας να ανταποκρινόμαστε σε όλα τα τεχνικά ζητήματα που επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία των δομών του Δήμου”.

Πηγή

Σινέ Μασκώτ 2014: Το πρόγραμμα του θερινού σινεμά του Ταύρου

Ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος του Ταύρου, Σινέ Νέα Μασκώτ, άνοιξε τις πόρτες του και αυτό το καλοκαίρι με ταινίες Α΄προβολής και παιδικές παραγωγές.

Γενική είσοδος ταινιών 5 ευρώ, παιδικό εισιτήριο 3 ευρώ , ελεύθερο parking. Δωρεάν είσοδος .σε δημότες ή κατοίκους με κάρτα ΟΑΕΔ όπως και για τα μέλη των δύο ΚΑΠΗ. Για την δωρεάν είσοδο, χορηγείται ειδικό δελτίο από την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου μας . (Ξενοφώντας 4, Μοσχάτο – Τηλ: 210-4834614)

Σινέ Νέα Μασκώτ, Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 2 (Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων), Ταύρος.

Πατήστε επάνω στο πρόγραμμα που ακολουθεί για να το δείτε σε πραγματικό μέγεθος:

Στεναχώρια, απογοήτευση ή μήπως κατάθλιψη; – Μάθετε να τα ξεχωρίζετε

Ο όρος κατάθλιψη αναφέρεται συχνά στην καθημερινή μας ζωή για να περιγράψει μία κατάσταση «στενοχώριας» ή «απογοήτευσης». Η κλινική όμως διάγνωση της κατάθλιψης αναφέρεται σε μία σειρά από συμπτώματα και ενδείξεις που εμφανίζονται για ένα χρονικό διάστημα και επιφέρουν αλλαγές στη λειτουργικότητα του ατόμου.
 
Γενικότερα, η κατάθλιψη είναι μία συνηθισμένη κατάσταση με σοβαρές παρενέργειες, η οποία πλήττει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης και εκ των οποίων τα 2/3 είναι γυναίκες. Μέχρι το έτος 2030, η κατάθλιψη προβλέπεται να γίνει η νούμερο ένα αιτία αναπηρίας.

Σύμφωνα με το DSM-IV η κατάθλιψη ανήκει στις Διαταραχές της Διάθεσης και πρέπει να συνυπάρχουν πέντε (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα συμπτώματα για την ίδια χρονική περίοδο και να αντιπροσωπεύουν μία αλλαγή στην προηγούμενη λειτουργικότητα του ατόμου:

Βόμβα 7,4 δισ. από απλήρωτες εισφορές στον ΟΑΕΕ

Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές του στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα τα υπουργείο Εργασίας προωθεί νέα βελτιωμένη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στον φορέα των ελεύθερων επαγγελματιών σε σύνολο 750.000 ασφαλισμένων στις 31/12/2013 οι 370.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές με οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. ευρώ.

Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στη ρύθμιση Νέα Αρχή έχουν υπαχθεί μέχρι τώρα μόνο 25.771 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ για την πάγια ρύθμιση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 23.642.

Πηγή

Μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής ξέμεινε από αξονικό τομογράφο

«Στο μεγαλύτερο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της χώρας, στο ΜΕΤΑΞΑ, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες των καρκινοπαθών μεγάλου μέρους της Αττικής, της Νοτίου Ελλάδας και των Νησιών, ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί επηρεάζοντας αρνητικά
την ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση (χειρουργεία, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, νοσηλεία) των ασθενών».

Αυτά καταγγέλλει μεταξύ άλλων η βουλευτής Α’ Πειραιά της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση η οποία αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τον υπουργό υγείας Μ. Βορίδη: «Οι γιατροί του νοσοκομείου προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη δυσλειτουργία δίνουν εξιτήριο στους ασθενείς για να  κάνουν τις  απαραίτητες αξονικές τομογραφίες σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Η δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες  υγείας  για κάθε εργαζόμενο, συνταξιούχο, χρόνια πάσχοντα, είναι ευθύνη της πολιτείας…».

Πηγή

Ξεπούλημα - Ξεσηκωμός!

του Νίκου Μπογιόπουλου

ΠΡΩΤΟ: Όταν βγάζεις στο σφυρί μια επιχείρηση που σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2014, ο τζίρος της άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ, που τα (προ φόρων, τόκων κλπ) κέρδη της ανήλθαν στα 309 εκατ. ευρώ και που ο ετήσιος κύκλος εργασιών της κινείται κατά μέσο όρο στα 6 δισ. ευρώ, τότε αυτό που κάνεις δεν είναι απλώς ξεπούλημα. Κινείται στα όρια της κλοπής και της αρπαγής…
 
ΔΕΥΤΕΡΟ: Όταν παραδίδεις στα ιδιωτικά συμφέροντα μεγάλο μέρος σημαντικότατων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μαζί με το δικαίωμα να παράγουν και να διανέμουν ρεύμα. Όταν βάζεις «πωλητήριο|» σε δέκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και σε μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων λιγνίτη που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα 450 εκατομμυρίων τόνων. Όταν κόβεις το 30% του σώματος της επιχείρησης, το πιο προσοδοφόρο, και το παραχωρείς στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Όταν χαρίζεις έτοιμες υποδομές και  ταυτόχρονα με όλα αυτά παραδίδεις στον «επενδυτή» και εξασφαλισμένο πελατολόγιο που αντιστοιχεί στο 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλά η ΔΕΗ, τότε αυτό που κάνεις δεν είναι απλώς ξεπούλημα. Είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα.

ΤΡΙΤΟ: Η υπόθεση της ΔΕΗ είναι ενδεικτική του κράτους που λειτουργεί ωςσυλλογικός κομματάρχης της ολιγαρχίας. Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, που φτιάχτηκε με το αίμα του λαού, πίνει το αίμα του λαού για να ποτίζει επί δεκαετίες ξένους και ντόπιους πλουτοκράτες. Και αφού η ΔΕΗ έκανε το «χρέος» της, αφού χρησιμοποιήθηκε σαν εργαλείο για το κάθε λογής χαράτσωματου κόσμου της δουλειάς, αφού μετατράπηκε σε δυνάστη που αρμέγει με απανωτές αυξήσεις τον μικρομεσαίο καταναλωτή ρεύματος για να χαρίζει ρεύμα στις «Πεσινέ», αφού έγινε ο μηχανισμός μέσω του οποίου η κοινωνική ανάγκη για ρεύμα μετατρέπεται σε εμπόρευμα πολυτελείας που όποιος δεν έχει να το πληρώσει οδηγείται στο μαγκάλι, αφού αξιοποιήθηκε ως κομματικό και συνδικαλιστικό φέουδο μιας επιφανούς γλίτσας που συνωθείται στο ξεδιάντροπο κλαμπ των αυτοαποκαλούμενων «σωτήρων», τώρα κομματιάζεται και τεμαχίζεται. Για να κάνει την ίδια δουλειά με πριν και για λογαριασμό και πάλι των «Πεσινέ».

Φτιάχνω το δικό μου ανόθευτο κρασί χωρίς χημικά πρόσθετα - Δωρεάν σεμινάριο, από την Πέμπτη 10 Ιουλίου

Οι συλλογικότητες του π. κάμπινγκ  Βούλας και ο «Βλαστός» Αργυρούπολης διοργανώνουν και φέτος σεμινάριο παραγωγής κρασιού.
 
Μετά την περσινή επιτυχία του σεμιναρίου κρασιού  που πραγματοποιήθηκε στο κάμπινγκ της Βούλας με θέμα :
"Φτιάχνω το δικό μου ανόθευτο κρασί χωρίς χημικά πρόσθετα" και τη διάθεση για την επανάληψή του, συνδιοργανώνεται και φέτος το σεμινάριο παραγωγής κρασιού στο π. κάμπινγκ της Βούλας και στο «Βλαστό».

Ο Σαμαράς αποκαλεί «φανατικούς και λαϊκιστές» όσους δεν θέλουν να ξεπουλήσει τη χώρα!

«Δεν πρόκειται να επιτρέψω σε φανατικούς, λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο, δικαίωμα που περνά και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη «μικρή ΔΕΗ» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, μετά τον απολογισμό των πεπραγμένων της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στην Ευρωβουλή.

Σημείωσε ακόμη πως θα έρθει στη Βουλή για συζήτηση, ενώ χαρακτήρισε κακόγουστο αστείο τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα.

«Φανατικοί και λαϊκιστές» είναι για τον Αντώνη Σαμαρά όσοι υπερασπίζονται την πατρίδα και τη δημόσια περιουσία.

Ενώ πρόοδος, για τον Αντώνη Σαμαρά, είναι να γίνει η Ελλάδα αποικία… Θαυμάστε έναν Σαμαρά, τον πρωθυπουργό μειοψηφίας του 30% (μαζί με το ΠΑΣΟΚ), με πόσο θράσος απευθύνεται στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού… Να είναι πιο μετρημένος στα λόγια του, ο Αντώνης Σαμαράς, δεν θα είναι για πάντα πρωθυπουργός και η χώρα ακόμα είναι δημοκρατία… Εάν το θυμάται!

Πηγή

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. : 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, Τετάρτη 9 Ιουλίου



Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού για άλλη μια φορά στο Στρασβούργο

Για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες, και μετά από πρόσκληση που έλαβε, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού συμμετείχε σε εκδήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης την Τρίτη 24 Ιουνίου στο Στρασβούργο (διαβάστε περισσότερα εδώ για την πρώτη φορά).

Η εκδήλωση συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως διαμορφώθηκε μετά τις Ευρωπαϊκές εκλογές και ως εκ τούτου, αποκτά ξεχωριστή σημασία. Ο εκπρόσωπος μας και εθελοντής γιατρός Γιώργος Βήχας μίλησε μπροστά σε διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους και έθιξε τρεις θεματικές ενότητες.

Στη πρώτη θεματική ενότητα αναλύθηκε η σημερινή κατάσταση στον χώρο της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα με έμφαση στους ανασφάλιστους ασθενείς και υπογραμμίστηκαν οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την παρουσίαση που είχαμε κάνει πριν από οκτώ μήνες. Η εικόνα που αποτυπώθηκε δεν ήταν θετική και η τραγική επιδείνωση σε όλα τα επίπεδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας έγινε παραπάνω από εμφανής.

Άγιος Δημήτριος : Δημοτικοί Λαχανόκηποι – Νέες αιτήσεις από 1η Ιουλίου

Ο πρώτος Δημοτικός Λαχανόκηπος Αγίου Δημητρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2012 και η πορεία της δομής ξεπέρασε κάθε δική μας προσδοκία σε πείσμα όλων των δυσκολιών που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της διετίας. 

Πρέπει να σημειωθεί πως οι στόχοι που είχαν τεθεί από την αρχή ήταν όχι μόνο κοινωνικοί αλλά και φιλοπεριβαλλοντικοί.

Με γνώμονα τους στόχους αυτούς, 45 οικογένειες καλλιεργούσαν και συνεχίζουν να καλλιεργούν τα λαχανικά τους παράγοντας φρέσκα και υγιεινά προϊόντα για το σπίτι τους, αφού η καλλιέργεια των λαχανικών, βάσει κανονισμού, γίνεται αυστηρά με βιολογικές μεθόδους χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων.




Τα οφέλη των Λαχανόκηπων είναι πολλά και γνωστά, όμως τα κοινωνικά ίσως είναι σημαντικότερα αφού η συμμετοχή στη δομή αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα ευκαιρία για δράση, δημιουργική απασχόληση, αλληλεπίδραση και εκτόνωση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΛΕΥΡΙ
Σε μικρές ποσότητες, αποθηκεύουμε το αλεύρι σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς με λάστιχο, βάζοντας μέσα στο βάζο με το αλεύρι σε διάφορα σημεία, φύλλα δάφνης.

Σε μεγάλες ποσότητες, βάζουμε το αλεύρι σε μεγάλα δοχεία και το ανακατεύουμε με χοντρό αλάτι
(προτιμάμε καινούριες συσκευασίες αλατιού ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει πιάσει υγρασία) και φύλλα δάφνης. Κάθε φορά πιέζουμε καλά το αλεύρι για να φύγει όλος ο αέρας. Πριν τη χρήση κοσκινίζουμε το αλεύρι για να φύγει το αλάτι.

Ενδεικτική αναλογία: Μια χούφτα αλάτι για κάθε στρώση αλεύρι.

Εναλλακτικά μπορούμε να το βάλουμε σε γυάλινα βάζα αεροστεγώς κλεισμένα στο ψυγείο στους 5ο C ή στην κατάψυξη αλλά πριν το χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.

Φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Η μακρόχρονη λήψη ασπιρίνης μειώνει στο μισό τον κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας

Οι άνθρωποι που παίρνουν μικρή δόση ασπιρίνης καθημερινά και επί αρκετά χρόνια, για λόγους καρδιαγγειακής προστασίας, έχουν ένα παράπλευρο όφελος: μειώνουν περίπου στο μισό τον κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του παγκρέατος, μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές της νόσου.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι πιθανές παρενέργειες της ασπιρίνης, όπως η αιμορραγία στο στομάχι, μπορεί τελικά να αντισταθμίζουν τα αντικαρκινικά οφέλη, ιδίως για όσους δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος, συνεπώς δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εν λόγω πάθηση.

Δέσμευση μαμούθ από την Περιφέρεια Αττικής

Οι επόπτες κυκλοφορίας ζωοτροφών του Τμήματος Φυτικής και Ζωϊκής  Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στο πλαίσιο των συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στους χώρους των τελωνείων του Πειραιά, εντόπισαν και δέσμευσαν φορτίο με θειϊκό χαλκό, προϊόν που χρησιμοποιείται ως πρόσθετη ύλη ζωοτροφών,
συνολικού βάρους 24 τόνων προέλευσης Ρωσίας.

Σε διενεργηθέντα επιτόπιο έλεγχο στο χώρο του Ε’ τελωνείου του Πειραιά, οι επόπτες εντόπισαν και δέσμευσαν 960 σάκους με θειϊκό χαλκό συνολικού βάρους 24 τόνων προέλευσης Ρωσίας, λόγω απουσίας της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία σήμανσης επί της συσκευασίας.

Μετά τα παραπάνω, το συγκεκριμένο προϊόν παραμένει επίσημα δεσμευμένο και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία του στην αγορά, μέχρι να ταυτοποιηθεί πλήρως η προέλευσή του και να σημανθεί κατάλληλα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Πηγή

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αρωματικές ύλες τροφίμων

1. Τι είναι οι αρωματικές ύλες και γιατί χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα;
 
Αρωματικές ύλες (flavourings) είναι οι ουσίες («φυσικές» και «τεχνητές»), οι οποίες δεν προορίζονται/αναμένονται να καταναλωθούν ως έχουν, αλλάπροστίθενται στα τρόφιμα ώστε στα τελικά παραγόμενα προϊόντα, να:

• προσδώσουν συγκεκριμένο άρωμα ή/και γεύση (τέτοια χρήση για παράδειγμα είναι η προσθήκη εκχυλισμάτων εσπεριδοειδών
για την παραγωγή αρωματισμένων μη αλκοολούχων ποτών) ή
 
• μεταβάλουν/τροποποιήσουν το άρωμα ή/και τη γεύση, στην περίπτωση κατά την οποία η παραγωγική διαδικασία (όπως η θερμική επεξεργασία) έχει αλλοιώσει τα αυτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (τέτοια χρήση για παράδειγμα αφορά η προσθήκη αρώματος βανίλιας/εκχυλισμάτων φρούτων σε επιδορπίων γιαουρτιού).

Οι αρωματικές ύλες έχουν μακρά ιστορία ασφαλούς χρήσης στη βιομηχανία τροφίμων και χρησιμοποιούνται ως επί των πλείστων σε ζαχαρώδη, αναψυκτικά, δημητριακά, εκλεκτά αρτοσκευάσματα (όπως κέικ) και επιδόρπια γιαουρτιού για την απόδοση συγκεκριμένης γεύσης ή/και αρώματος. Συνήθως οι αρωματικές ύλες επιτυγχάνουν το τεχνολογικό τους αποτέλεσμα σε πολύ μικρές ποσότητες χρήσης, οπότε η έκθεση του καταναλωτή σε αυτές, μέσω της πρόσληψης τελικών προϊόντων, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Τι είναι τα πρόσθετα τροφίμων;

1. Τα πρόσθετα είναι ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους, όπως είναι η συντήρηση, ο χρωματισμός, η γλύκανση κ.λπ., κατά την παρασκευή των τροφίμων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθετο τροφίμων είναι «κάθε ουσία που συνήθως δεν καταναλώνεται αυτή καθ’ εαυτή ως τρόφιμο και δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων, είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στο τρόφιμο για ένα τεχνολογικό σκοπό κατά την παρασκευή, τη μεταποίηση, την προετοιμασία, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευση αυτού του τροφίμου έχει ως αποτέλεσμα, ή αναμένεται εύλογα να έχει ως αποτέλεσμα, ότι η ουσία ή παράγωγα αυτής καθίστανται άμεσα ή έμμεσα συστατικό αυτών των τροφίμων».

2. Γιατί χρησιμοποιούνται τα πρόσθετα;

Τα πρόσθετα μπορεί να χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους. Η νομοθεσία της ΕΕ προσδιορίζει 26 «τεχνολογικούς σκοπούς». Τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων ως:

Θερινός κινηματογράφος στο Μπραχάμι? Ε, «αφού το λέει και ο Ψαριανός»…


γράφει ο  Στράτος Μόρφης*


Σαν πρώην μέλος κινηματογραφικής λέσχης και σαν σινεφίλ, δεν θα μπορούσα και εγώ να μην υποστηρίξω την ανάγκη δημιουργίας θερινού κινηματογράφου στη πόλη μας.
Αυτό το εννοώ πραγματικά και ας μην έχω υπογράψει το αίτημα αυτό από την πρωτοβουλία (που δεν μπορείς να την πεις «και από τα κάτω»), και μπράβο της που έχει «σηκώσει» το θέμα.


Ωστόσο, θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθεί το γεγονός, ότι μάλλον πολύ λίγοι ( πιστεύω ότι όλοι-ες έχουν ειλικρινή διάθεση) από όσους έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους, γνωρίζουν ή κάποιοι κάνουν ότι δεν γνωρίζουν, ότι τόσο πέρυσι, όσο και φέτος γίνονται προβολές στον Ασύρματο, άρα υπάρχει έστω υποτυπωδώς «έδαφος», ότι και αν σημαίνει αυτό…

Επανερχόμενος, υποστηρίζω την πρωτοβουλία αυτή, ιδιαίτερα τώρα, αφού στηρίζει το αίτημα αυτό και ο «Γίγας της Κυψέλης», συγνώμη ..του «Πολιτισμού», εκτός άλλων ιδιοτήτων που έχει, Γρηγόρης Ψαριανός (βουλευτής, επηρεαζόμενος ιδιαίτερα από τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και άνθρωπος με αντοχές σαν αυτές του λευκοσιδήρου που φτιάχνονται οι... τενεκέδες).

“ΑΛΙΜΟΣ – ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Συναντήθηκαν εχθές, 1η Ιουλίου 2014, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου, ύστερα από πρόσκληση της δημοτικής κίνησης ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι με θέμα το νομοσχέδιο που αφορά τον αιγιαλό:

Α. Δημοτικές παρατάξεις του δήμου Αλίμου:
-      Αγαπώ τον Άλιμο – Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση
-      ΑΛΙΜΟΣ: εδώ ζούμε!
-      ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι – Δημοτική Κίνηση Αλίμου

Β. Κοινωνικοί και αθλητικοί φορείς του δήμου Αλίμου:
-      Αθλητική Λέσχη Φιλάθλων Αλίμου (Α.Λ.Φ.Α.)
-      ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας
-      Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
-      Νότιον Σήμα
-      Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ Ο ΑΛΙΜΟΥΣΙΟΣ»
-      Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών “Ο Καζαντζάκης”
-      1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Καλαμακίου
Συμμετείχαν, επίσης, και πολίτες του Αλίμου.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει η ψήφιση του νομοσχεδίου, για την ανάγκη ευρείας ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, για την προάσπιση των κοινωνικών και πολιτισμικών αγαθών που απειλούνται καθώς και για την αναγκαιότητα να δράσει και θεσμικά ο Δήμος μας.

Στη συνάντηση αποφασίστηκαν: