Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Μ.Κ.Ι.Ε. : Ελάτε να μας γνωρίσετε το Σάββατο 28/06 και ώρα 16:30 – 20:00

Τα Κοινωνικά Ιατρεία / Φαρμακεία Αττικής κάνουμε την Αλληλεγγύη… μεταδοτική!



Φίλες κ φίλοι του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού,

Στο γκρίζο τοπίο της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, όχι μόνον η Αλληλεγγύη είναι απαραίτητη αλλά και η ψυχαγωγία. Έτσι λοιπόν το Συντονιστικό των Κοινωνικών Ιατρείων/Φαρμακείων Αττικής είχε την ιδέα να διοργανώσουμε γιορτή -το κάθε Ιατρείο στο δικό του χώρο και με τον τρόπο που το εκφράζει- για να κάνουμε ευρύτερα γνωστό το έργο μας αλλά και για να διασκεδάσουμε παρέα. Με σύνθημα «Τα Κοινωνικά Ιατρεία/Φαρμακεία Αττικής κάνουμε την Αλληλεγγύη… μεταδοτική!» σας καλούμε στο Ιατρείο μας στις 28/06 Σάββατο, για να γνωριστούμε καλύτερα, να μοιραστούμε σκέψεις και προβληματισμούς, και παράλληλα να γιορτάσουμε!

Tράπεζα Θεμάτων: Θύματα μαθητές-εκπαιδευτικοί-εκπαίδευση

γράφει η Γιώτα Ιωαννίδου
 
Τρεις ημέρες πριν το ξεκίνημα των εξετάσεων στο Λύκειο, το Υπουργείο Παιδείας άνοιξε την περίφημη Τράπεζα Θεμάτων, ώστε να εξοικειωθούν δήθεν,
μαθητές και καθηγητές, με εκατοντάδες θέματα, για τις εξετάσεις! Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τόσο από τους εκπαιδευτικούς, όσο και από τους γονείς! 

Παρά τις καταγγελίες για τυπική κάλυψη της ύλης λόγω ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού! Με μεγάλο αριθμό θεμάτων, πρόχειρων, εκτός ύλης, με ανερμάτιστες εκφωνήσεις, μεγάλου βαθμού δυσκολίας, με απαιτήσεις αποστήθισης - απομνημόνευσης ακόμη και σε βάρος των ίδιων των οδηγιών διδασκαλίας, αντίστοιχα με αυτά των πανελλαδικών εξετάσεων. Με την κλήρωση του 50% τέτοιων θεμάτων για τις εξετάσεις από την Τράπεζα, μαζί με το σκληρότερο σύστημα προαγωγής από τάξη σε τάξη (που απαιτεί επιπλέον βάση του δέκα, σε μέσο όρο, ανά διακριτό γνωστικό αντικείμενο σε γλώσσα και μαθηματικά και βάση οκτώ, στα υπόλοιπα και των σημερινών κατευθύνσεων), με μια βαθμολογία που θα μετρά και στη δυνατότητα εισαγωγής στο, η μαζική απόρριψη των μαθητών, στη συνολική εφαρμογή του νέου νόμου για το Λύκειο (ν. 4186), στα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι αναπόφευκτη. Απροκάλυπτα, με τη μέθοδο του σοκ, προχωρά πια η κυβέρνηση στην υλοποίηση του διπλού στόχου της. Από τη μια, μαζικός διωγμός των πιο φτωχών μαθητών από το Λύκειο προς τη μεταγυμνασιακή κατάρτιση και τη μαθητεία – τζάμπα εργασία για τον εργοδότη. Από την άλλη, διαμόρφωση όσων αντέξουν σε ένα νέο χειραγωγημένο, επιστημονικο - εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες για το κεφάλαιο δεξιότητες και μικρότερο κόστος, που θα "βουτήξει", στη θάλασσα της μεταδευτερόβαθμιας, πρώην τριτοβάθμιας, εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αυτή είναι η πολιτική επιλογή του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και των ΕΣΠΑ. 

Παράταση Διδακτικού έτους στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια για το σχολικό έτος 2013-2014

Απόφαση για την παράταση του διδακτικού έτους μέχρι τις 4 Ιουλίου 2014 υπέγραψε ο Υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, αρμόδιος για θέματα Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, παρατείνεται το διδακτικό έτος για το σχολικό έτος 2013-2014, στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, καθώς και στις τάξεις Λυκείου οι οποίες είναι προσαρτημένες σε Γυμνάσια, μέχρι και τις 04 Ιουλίου 2014.

Με τη σχετική Απόφαση για την παράταση του διδακτικού έτους η ισχύς των συμβάσεων εργασίας των υπηρετούντων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ανωτέρω σχολικές μονάδες παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι και τις 04 Ιουλίου 2014.

Αναβρασμός και οργή από δασκάλους και καθηγητές για τον επιχειρούμενο -δια βίας- αποδεκατισμό

Μαθήματα… ανθρωποφαγίας εξ αποστάσεως
Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να πραγματοποιηθούν εν κρυπτώ τα «επιμορφωτικά σεμινάρια», οι κινητοποιήσεις δασκάλων και καθηγητών αναγκάζουν το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε... τηλε-σεμινάρια, με κονδύλια του ΕΣΠΑ.
του Χρήστου Κάτσικα


Αυτές τις μέρες ο χώρος της Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να προχωρήσει - σε αυτή τη φάση - με «επιμορφωτικά σεμινάρια» στους διευθυντές σχολείων, τη λεγόμενη αξιολόγηση-καρμανιόλα των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Ηδη, σε δεκάδες περιπτώσεις, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα, οι εκπαιδευτικοί με απεργίες και κινητοποιήσεις μπλοκάρουν και ματαιώνουν τα «σεμινάρια» του υπουργείου Παιδείας, ενώ δεν είναι λίγοι οι διευθυντές που συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας και απέχουν από την όλη διαδικασία.

Κουτοπόνηροι

Έκθεση των Εικαστικών Τμημάτων του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

H έκθεση των εικαστικών τμημάτων του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης έχει γίνει πλέον θεσμός για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, και πραγματοποιείται με τη λήξη της εκάστοτε πολιτιστικής χρονιάς στο πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού. Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες μαθητές - καλλιτέχνες παρουσιάζουν στο κοινό τη δουλειά ολόκληρης της χρονιάς.

Φέτος η έκθεση πραγματοποιήθηκε από 29/5 – 31/6 και η συμμετοχή ήταν μεγάλη τόσο των μαθητών αλλά και των επισκεπτών καθόλη τη διάρκειά της. Τα ποικίλα θέματα, όπως προσωπογραφίες, τοπία, αγιογραφίες, θαλασσογραφίες και οι διαφορετικές τεχνικές όπως ζωγραφική με μολύβι, κάρβουνο, ελαιογραφίες, 
ακρυλικά κ.α. ενθουσίασαν τους επισκέπτες.

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού μεταμορφώθηκε σε πινακοθήκη που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από καμία «καταξιωμένη gallery». Τόσο η επισκεψιμότητα της έκθεσης όσο και η ποιότητά της ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου, o Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και η πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής, οι οποίοι εξέφρασαν τα συγχαρητήρια τους τόσο στους μαθητές αλλά και στη δασκάλα τους κ. Αφροδίτη Κροντήρη για τις δημιουργίες τους και το στήσιμο της έκθεσης.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στο προσωπικό του δήμου και ιδιαίτερα στους εθελοντές μας που χωρίς την στήριξη και την συμμετοχή τους σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, η έκθεση αυτή δεν θα είχε σίγουρα αυτή την επιτυχία.

Ευχαριστούμε θερμά όλους για την ανταπόκρισή σας και ευχόμαστε και του χρόνου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε άλλη μία παρόμοια ή και γιατί όχι ακόμη καλύτερη έκθεση αν μας επιτρέψουν να έχουμε και πάλι αυτούς τους χώρους.

Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Η καθιερωμένη έκθεση του Εργαστηρίου Φωτογραφίας του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού.


Μεγάλη προσέλευση κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης. Η εξέλιξη της δουλειάς των μαθητών ήταν εμφανής με αποτέλεσμα και κατά γενική ομολογία να είναι η καλύτερη έκθεση των τελευταίων χρόνων.
Φέτος για πρώτη χρονιά λειτούργησε και εφηβικό τμήμα με μεγάλη συμμετοχή και άριστα αποτελέσματα μιας και τα έργα των νεότερων δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά των μεγαλύτερων.

Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν τόσο στους μαθητές όσο και στη δασκάλα την κ. Βασιλική Χόντου για τη διδασκαλία και για την επιμέλεια της Έκθεσης.



Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπούκας, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής κ. Ράϊκου καθώς επίσης αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου μας.

Ελληνικό-Αργυρούπολη : Ανταλλακτικό-Χαριστικό Παζάρι Ρούχων

Το παζάρι θα γίνει στο Δημοτικό Ανταλλακτήριο (απέναντι από το κλειστό γήπεδο Μπάσκετ ''Αργοναύτες'' στην οδό Τριπόλεως στην Αργυρούπολη) και μας δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε ή να χαρίσουμε αντί να φυλάμε σε ντουλάπες και αποθήκες ή να πετάμε πράγματα που δε χρησιμοποιούμε.

Στο παζάρι το ανταλλακτήριο θα διαθέσει ρούχα, παπούτσια, κ.λ.π. για όποιον έχει ανάγκη.

Το παζάρι δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μορφή κοινωνικής αντίστασης και έκφρασης αλληλεγγύης προς όσους βιώνουν πιο βαριά τις συνέπειες της κρίσης.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ : ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ "ΑΝΕΛΙΞΗ"


19/6: σε 2 χρόνια και 6 μήνες, καθώς και στην άμεση καταβολή προστίμου 3.150 Ευρώ καταδικάστηκε ο εργοδότης Τάσος Τσαρπαλής από το Α΄ Μονομελές Πρωτοδικείο για μη καταβολή δεδουλευμένων 20.000 Ευρώ στους απολυμένους συναδέλφους από τα φροντιστήρια Ανέλιξη, οι οποίοι μετά από 8 χρόνια εργασίας, απολύθηκαν από τα φροντιστήρια "Ανέλιξη", γιατί υπερασπίστηκαν τη ΣΣΕ. 
 
Aπό τις 15 Μάη με δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, ο εργοδότης και η διάδοχη επιχείρησή του, "Τσαρπαλής Α.-Πρέσβης.Γ. ΟΕ" υποχρεώνεται να καταβάλει τα δεδουλευμένα 20.000 Ευρώ, τα οποία τούς οφείλει.

Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων και την καταβολή δεδουλευμένων 20.000 Ευρώ συνεχίζεται.

Ακολουθεί το χρονικό των κινητοποιήσεων :