Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Το παράκτιο μέτωπο πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο

γράφει η Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

«Με το ΤΑΙΠΕΔ είμαστε αντίπαλοι! Εμείς δεν πουλάμε όπως κάνει το ΤΑΙΠΕΔ!» είπαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», προκαλώντας την έντονη αντίδραση μερίδας αιρετών κατά τη διημερίδα, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με θέμα «Οι παραλίες στους δήμους».

Η διημερίδα διοργανώθηκε λίγες μέρες μετά τις μαζικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατοίκων και δημοτικών συμβούλων από Π.Φάληρο, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Άλιμο, Γλυφάδα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Κορωπί και Σαρωνικό, που ζητούν ακύρωση των ΚΥΑ με τις οποίες μεταβιβάστηκαν οι παραλιακές εκτάσεις στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. κρίνοντας ότι σκοπός είναι η εκποίηση προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

«Η βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι θέμα πολιτικών επιλογών, γιατί οι νόμοι και το Σύνταγμα έχουν θέσει τα όρια», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκος.

«Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει Μολώχ και να κατασπαράξει το περιβάλλον» επεσήμανε ο νομικός και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος.

«Η εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας γίνεται σε βάρος του δικαιώματος των πολιτών γιατί το μόνο κριτήριο είναι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», δήλωσε ο νομικός Β. Παπαγεωργίου.
 
Ρ. Δούρου: Γνωρίζουμε καλά τι διεκδικούμε!
 
«Το παράκτιο μέτωπο κινδυνεύει», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου καταγγέλλοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης που "σκοπό έχουν την άρον-άρον εκμετάλλευση προκειμένου να βάλει στο ταμείο της ένα ασήμαντο τίμημα".

Κάλεσε δημάρχους και πολίτες σε εγρήγορση, κινητοποίηση και δράση «με στόχο την αποτροπή των διαγραφόμενων εξελίξεων, που ταυτίζουν μια δήθεν ανάπτυξη με ραγδαία τσιμεντοποίηση στο όνομα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου». «Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι δεν θέλουμε και γνωρίζουμε εξίσου καλά τι διεκδικούμε», υπογράμμισε και δεσμεύτηκε:

«Η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης της» και «θα σταθεί στο πλευρό κάθε συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των κοινόχρηστων ακτών στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία υγιούς απασχόλησης μέσα από μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις - επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν πριν από πολλά χρόνια στους υπό 'εκμετάλλευση' σήμερα χώρους».

«Η δική μας η προσέγγιση έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής», ξεκαθάρισε.
 
Κ. Πουλάκης: Αδιαπραγμάτευτη η προστασία του περιβάλλοντος

"Οι παραλίες στην κοινωνία, στους πολίτες, σε όλους" είναι στόχος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον συμπύκνωσε ο Κ. Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης. «Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δεσμευτεί για την επανεξέταση όλων των συμβάσεων παραχώρησης δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ ή και μέσω άλλων μορφωμάτων 'ειδικού σκοπού', όπως η Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.

Η δική μας αντίληψη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κινείται στον αντίποδα της κυβερνητικής μνημονιακής λογικής», τόνισε. Διευκρινίζοντας ότι «δεν αντιστρατευόμαστε την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και, εν γένει, της δημόσιας περιουσίας», σημείωσε:

«Για εμάς προτεραιότητα είναι η προστασία του παραλιακού μετώπου». Χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτα» την ελεύθερη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και στους δημόσιους χώρους, τον δημόσιο χαρακτήρα του, τον σεβασμό στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

«Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη, η προτεραιότητα των κοινωνικών αναγκών έναντι κάθε ιδιωτικού οφέλους», τόνισε υποστηρίζοντας ότι είναι εφικτό ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης και ότι «υπάρχουν κατατεθειμένες προτάσεις από επιστημονικούς φορείς και τοπικές συλλογικότητες».
 
Επίθεση της "Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε." στη Ρ. Δούρου

«Η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. από τον ιδρυτικό της νόμο δεν μπορεί να πωλήσει δημόσια γη. Ως εκ τούτου είναι άτοπο και ανεδαφικό ακόμη και να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Να γίνει σαφές και να σταματήσει κάθε συζήτηση για εκποίηση ή ξεπούλημα δημοσίων εκτάσεων», ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. Αρ. Ματιατός.

Ενώ ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας Δημ. Γιάννου, από μικροφώνου, επιτέθηκε στην περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου λέγοντας πως «είναι προφανώς εσφαλμένα πληροφορημένη γιατί συγχέει το ΤΑΙΠΕΔ με το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. αναφορικά με την εκποίηση προς όφελος των δανειστών.
 
Π. Φιλίππου: Θέλουν τους δήμους σε ρόλο παρατηρητή

«Οι δήμοι δεν κάνουν έργα επί του παράκτιου μετώπου, αλλά κατηγορούνται για τα έργα που έχουν κάνει άλλοι», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Π. Φιλίππου και επί 24 χρόνια δήμαρχος εξηγώντας πως «μόνοι οι δήμοι ξέρουν πως θα επιτευχθεί η ανάπτυξη, αλλά το κεντρικό κράτος δεν μας δίνει ούτε το δικαίωμα της χωροθέτησης δραστηριοτήτων».

«Το κράτος θέλει δημάρχους νεροκουβαλητές και παραγιούς», κατήγγειλε ο «γαλάζιος» δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος, εκφράζοντας «επιφυλάξεις», για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο παράκτιο μέτωπο, «γιατί δεν είναι ξεκάθαρος ο στόχος». Ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι «οι δήμοι δεν μετέχουν στο Δ.Σ. της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.».

«Την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της "Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε." αποφάσισε να θεσπίσει ένα όργανο που θα αποτελείται από δημάρχους όλων των όμορων δήμων, που θα συμμετέχουν στον σχεδιασμό του masterplan για την ενοποίηση της παράκτιας ζώνης μαζί με την εταιρεία», περιορίστηκε να πει ο κ. Γιάννου. Ανέφερε ότι το masterplan «δεν θα είναι δεσμευτικό» και «επ' αυτού θα υπάρχουν παρεμβάσεις». «Θα ληφθούν υπ' όψιν όλες οι προτάσεις των δήμων, οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας και θα υπάρξει συγκερασμός τους», ανέφερε, προκρίνοντας όμως την υλοποίηση του masterplan από ιδιώτες και χρησιμοποιώντας την κυβερνητική ρητορική είπε: «Μέχρι τώρα λέμε όλοι να παραχθεί πλούτος για όλους, αλλά κανείς δεν έχει πει πού θα βρεθούν τα λεφτά; Οι καταχρεωμένοι δήμοι με ποιο τρόπο θα επιτύχουν την ανάπτυξη;».

Σημειωτέον ότι από το 2001 έχουν εκπονηθεί 37 μελέτες για το παράκτιο μέτωπο, που έχουν πληρωθεί με λεφτά του Ελληνικού Δημοσίου και καμία δεν έχει εφαρμοστεί.

«Σχεδιάζουν νεκρές ζώνες για ιθαγενείς και ετοιμάζουν τη διαχείριση του παράκτιου μετώπου από μονοπώλια», είπε σε υψηλούς τόνους ο Κ. Μερκουράκης, δημοτικός σύμβουλος Π. Φαλήρου, και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση πλέον διατυμπανίζει την ανικανότητά της να διαπραγματευτεί!»

«Πρέπει να αντισταθούμε στην πολεοδομική βαρβαρότητα, στο βασίλειο της παρανομίας και του κιτς. Πρέπει να αντισταθούμε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους μπράβους της νύχτας που απειλούν όσους αμφισβητούν την καταπάτησή τους», είπε ο Τ. Ταστάνης, δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας.
 
Προσφυγή της Περιφέρειας Αττικής για να μην ξεπουληθεί το Ελληνικό

Στη διημερίδα διακριτή θέση είχε το θέμα της διάσωσης του Ελληνικού και της μη εκποίησής του, αλλά της μετατροπής του σε μητροπολιτικό πάρκο.

Προς αυτή την κατεύθυνση και ασκώντας το έννομο δικαίωμά της η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε χθες ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συμβουλίου (της Μείζονος Επταμελούς Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου) αίτηση αναθεώρησης κατά της υπ' αριθμ. 3800/2014 απόφασης του Στ' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης του ΤΑΙΠΕΔ, ανακαλώντας προηγούμενη απόφαση του Ζ' Κλιμακίου, που «άνοιγε τον δρόμο της πώλησης του Ελληνικού στη μοναδική πλειοδότρια εταιρεία», Lamda Development, συμφερόντων Λάτση.

Στην αίτησή της η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε συμπληρωματικά όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το ΤΕΕ, αναφορικά με το ύψος του τιμήματος της σύμβασης, το οποίο κρίθηκε εξευτελιστικό. «Η Περιφέρεια Αττικής επαναλαμβάνει κατηγορηματικά τη βούλησή της να προασπίσει τη δημόσια περιουσία γενικά και ειδικότερα τα 40.000 τ.μ. που διαθέτει στον χώρο του Ελληνικού», επισημαίνεται στην αίτηση αναθεώρησης.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου